گروهی از معترضان به اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی برجسته شیعه در عربستان، عصر روز شنبه (۲ ژانویه/۱۲ دی) با حمله به ساختمان سفارت عربستان سعودی در تهران وارد آن شده و آسیبهایی به آن وارد کردهاند.
تصاویر و ویدئوهایی منتشر شده در شبکههای اجتماعی از ورود مهاجمان به داخل ساختمان و آتش گرفتن بخشی از آن حکایت دارد.
در تصاویر ویدئویی چند مهاجم در داخل ساختمانی دیده میشوند که با فریاد الله اکبر در حال تخریب لوازم داخل آن هستند.
پرچم سبز رنگ عربستان هم در دست یکی از مهاجمان دیده میشود.
Image copyright Sobhan Hassanvandساعتی بعد از انتشار گزارشها در مورد حمله به سفارت عربستان و آتش گرفتن ساختمان آن، حسین ساجدینیا، فرمانده پلیس تهران به خبرگزاری ایسنا گفت "چند نیروی خودسر" در ارتباط با حمله به سفارت عربستان سعودی دستگیر شدهاند.
پلیس تهران همچنین در ساعات اولیه بامداد روز یکشنبه (سوم ژانویه) اعلام کرد موفق شده مهاجمان را از ساختمان و محوطه اطراف سفارت تخلیه کند.
Image copyright Twitter Image caption عکسهای متعددی در شبکههای اجتماعی از حواشی حمله به سفارت عربستان در تهران منتشر شده استروزنامهنگاران داخل ایران با انتشار تصاویر و ویدئوهای مختلف از این واقعه در شبکههای اجتماعی میگویند در شامگاه روز شنبه (دوم ژانویه) مهاجمان معترض به اعدام شیخ نمر با خشم به سوی دیوارهای سفارت حملهور شدهاند.
یک شاهد عینی هم به رادیو فارسی بیبیسی گفت حوالی نیمه شب شنبه هنگام عبور از خیابان مجاور سفارت عربستان سعودی در تهران جوانانی را دیده که در حال یورش به سوی ساختمان سفارت بودهاند.
Image copyright ISNA Image caption در این عکس که محمدرضا ندیمی برای خبرگزاری ایسنا گرفته ماموران آتش نشانی در حال اطفای آتش داخل سفارت عربستاناندسایت خبری تابناک در ایران هم در گزارشی مفصل به جزییات این واقعه پرداخته و آن را "خارج از کنترل پلیس" توصیف کرده است.
تابناک نوشت: "پس از ورود برخی از شهروندان خشمگین به سفارت عربستان، ماموران نیروی انتظامی وارد صحنه شدند و محل این سفارتخانه را تخلیه نمودند."
به گزارش تابناک، در پی این واقعه فرمانده نیروی انتظامی پایتخت، حسین ساجدینیا، در برابر سفارت عربستان سعودی واقع در منطقه نیاوران تهران حضور پیدا کرده و از مهاجمان خواسته "آرامش خود را حفظ کنند."
به گزارش ایسنا، تجمعی که از حدود ساعت ۱۱ شب به وقت تهران آغاز شده بود ساعتی پس از آن خاتمه یافته و ماموران پلیس اکنون در خیابانهای اطراف این سفارتخانه "حضور چشمگیری" دارند.
Image copyright Twitter Image caption پلیس میگوید موفق شده مهاجمان را از ساختمان و محوطه اطراف سفارت تخلیه کنددر همین حال ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت ایران دقایقی پیش به نقل از حسین جابرانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نوشت وی ضمن محکوم کردن اعدام شیخ نمر باقرالنمر "برضرورت تامین امنیت اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی درتهران ومشهد مقدس تاکید کرده" است و از معترضان درخواست کرده از هرگونه تجمع در برابر اماکن دیپلماتیک متعلق به عربستان سعودیپرهیز کنند.
وبسایت تابناک همچنین خبر داد که منزل سفیر عربستان و دیگر دیپلماتهای عربستانی در تهران تحت حفاظت کامل قرار گرفته است.
هنوز عربستان واکنشی به این واقعه نشان نداده است اما ساعاتی پیش و قبل از اظهارات تند و کم سابقه مقامهای ایران به اعدام شیخ نمر، وزارت خارجه این کشور سفیر ایران را احضار کرد و طی یادداشتی کتبی مراتب اعتراض شدید خود به مواضع ایران را اعلام کرد.
همزمان ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت ایران، به نقل از مقامهای وزارت خارجه این کشور، اخبار منتشر شده در ارتباط با "اخراج سفیر ایران از عربستان سعودی" را تایید نکرده و آن را "شایعات در فضای مجازی" خوانده است.
آمریکا: نگران افزایش تنشهای مذهبی در منطقه هستیم
جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به خبر اعدام شیخ نمر در عربستان گفت: "ما بارها نسبت به روند قضایی در عربستان اظهار نگرانی کردهایم و مراتب این نگرانی را به مقامهای عالی این کشور هم منعکس کردهایم. اکنون بار دیگر از عربستان میخواهیم ضمن احترام و حمایت از حقوق بشر، اطمینان حاصل کند که روند دادرسی قضایی با شفافیت و انصاف صورت میگیرد."
آقای کربی همچنین با اشاره به اعدام شیخ نمر گفت آمریکا از تاثیر این اعدام بر افزایش تنشهای مذهبی و قومی در منطقه نگران است "آنهم در هنگامی که همگان باید برای کاهش تنشها تلاش کنند."
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین از تمامی رهبران منطقه خواست به تلاشهای خود در جهت کاهش تنش در منطقه بیفزایند و از دولت عربستان هم خواست با اجازه دادن به اعتراضهای صلحآمیز مخالفان، تلاش کند با مشارکت رهبران جناحهای مختلف از تنشهای احتمالی بعد از اعدامهای امروز بکاهد.
واکنشهای دیگر به اعدام شیخ نمر
ایران در واکنش به اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی معترض شیعه در عربستان، کاردار این کشور را به وزارت امور خارجه احضار کرد.
همزمان در شهرهای تهران، مشهد، قطیف (عربستان)، کربلا (عراق) و در بحرین شماری در اعتراض به عربستان تظاهرات کردند.
در شهر قطیف در شرق عربستان، زادگاه شیخ نمر، بیش از صد نفر با زیر پا گذاشتن قانون ممنوعیت تظاهرات به خیابان آمدند و شعار "مرگ بر خاندان سلطنتی" سر دادند.
در تهران هم عصر امروز، شنبه ۱۲ دی ماه، دوم ژانویه، تعدادی از معترضان مقابل سفارت عربستان سعودی در تهران تجمع کردند.
همچنین گزارش شده معترضان در مشهد، پرچم عربستان را از ساختمان کنسولگری این کشور پایین کشیدهاند. بر اساس بعضی گزارشها معترضان مواد آتشزا به ساختمان کنسولگری عربستان پرتاب کردهاند.
صبح امروز وزارت کشور عربستان اعلام کرد شیخ نمر و ۴۶ نفر دیگر را اعدام کرده است. بیشتر بخوانید.
'تاوان سخت'
وزارت خارجه ایران ضمن احضار کاردار عربستان، اعلام کرده است که دولت عربستان برای اعدام شیخ نمر "تاوان سختی" خواهد داد.
Image copyright MIZAN Image caption تجمع مقابل کنسولگری عربستان در مشهدحسین جابرانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در اطلاعیهای گفت در حالی که "تروریستهای افراطی و تکفیری" امنیت جهان را سلب کردهاند، اعدام شخصی مانند شیخ نمر که به گفته ایران "ابزاری جز سخن گفتن برای پیگیری اهداف دینی و سیاسی خود نداشته" نشان دهنده "بیتدبیری و بیمسئولیتی" عربستان است.
Image copyright MIZAN Image caption گزارش شده معترضان به سمت ساختمان کنسولگری عربستان در مشهد مواد آتشزا پرتاب کردهاندوزارت خارجه ایران میگوید دولت عربستان برای "حمایت از جریانهای تروریستی و تکفیری" و همینطور "اعدام و سرکوب منتقدان داخلی" تاوان سختی خواهد داد.
در حساب کاربری توییتر رهبر ایران، عکس شیخ نمر منتشر و او "شهید" خوانده شده است. همچنین نوشته شده: بیداری سرکوب شدنی نیست.
خلاصهای از واکنشها به اعدام شیخ نمر
- در قطیف، شرق عربستان و زادگاه او شماری از معترضان به خیابان آمدند
- در تهران و مشهد معترضان مقابل ساختمان سفارت و کنسولگری عربستان تجمع کردند
- حیدر عبادی، نخستوزیر عراق گفت اعدام شیخ نمر در منطقه تبعات ناخواسته خواهد داشت
- فراکسیون شیعه مجلس عراق و همچنین تظاهرکنندگان در کربلا خواستار بسته شدن سفارت عربستان شدند
- بحرین و امارات متحده عربی از این اقدام عربستان حمایت کردند
- دیدبان حقوق بشر گفت ناآرامیهای عربستان از بین نخواهد رفت
- سازمان عفو بینالملل هم این اعدام را سیاسی خواند
- شورای شیعیان لبنان اعدام را اشتباهی بزرگ خواند
- پلیس بحرین با گاز اشکآور با معترضان برخورد کرد
انتقاد سازمان دیدبان حقوق بشر
سازمان دیدبان حقوق بشر مستقر در آمریکا گفته جدا از آن که دلیل اعدامها چه بوده است، "اعدام جمعی پرونده مسالهدار عربستان را لکهدارتر خواهد کرد."
سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه سازمان دیدبان حقوق بشر به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است "شیخ نمر در یک دادگاه غیرمنصفانه به اعدام محکوم شد و این اقدام به ناآرامیهای قومی در عربستان دامن میزند."
او میگوید "ثبات و پایداری تنها در صورتی به استان شرقی عربستان برمیگردد که تبعیض علیه شهروندان شیعه پایان یابد وگرنه اعدامها کارگشا نخواهد بود."
+ سپاه: انتقام سختی از عربستان گرفته خواهد شد
Image copyright AP Image caption تجمع شماری از شیعیان بحرین در اعتراض به اعدام شیخ نمرتعطیل شدن حوزههای علمیه
مدیر روابط عمومی حوزههای علمیه ایران اعلام کرده در اعتراض به اعدام شیخ نمر، ۱۳ دی ماه حوزههای علمیه تعطیل است.
بر اساس این گزارش قرار است روحانیون و طلاب در مدرسه فیضیه تجمع کنند.
شماری از دانشجویان دانشگاه امام صادق هم گفتهاند مقابل سفارت عربستان در تهران تجمع خواهند کرد.
واکنش مراجع شیعه
آیتالله ناصر مکارم شیرازی در اطلاعیهای خبر اعدام شیخ نمر را "وحشتناک" توصیف کرده و از ۴۷ نفر که در عربستان اعدام شدهاند به عنوان "بیگناهان" نام برده است. او گفته خبر اعدام، جهان اسلام را در "بهت و تعجب" فرو برد. به گفته آیتالله مکارم شیرازی، "کانون فتنه" خود آل سعود است.
آیتالله حسین نوری همدانی هم اعدام شیخ نمر را "دهنکجی بزرگ به اهل خرد شیعه و سنی" خوانده و گفته است: علمای شیعه و سنی بلاد اسلامی باید در خصوص اقدام نابهجای عربستان سعودی در اعدام مغرضانه عالم دینی، تصمیم بگیرند اما فعلا این مساله را محکوم میکنیم.
آیتالله لطفالله صافی گلپایگانی اقدام عربستان را "ددمنشانه" توصیف و پیشبینی کرده است "خون به ناحق ریخته" شیخ نمر "راه سقوط رژیم" عربستان را هموار خواهد کرد.