شناسهٔ خبر: 10185057 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

قالیباف عنوان کرد

ورود سالانه 800 هزار تن آلایندگی به هوای پایتخت/آمادگی شهرداری برای حل معضل آلودگی هوا

شهردار تهران از ورود سالانه 800 هزار تن آلایندگی به هوای پایتخت خبر داد.

صاحب‌خبر -

شهردار تهران از ورود سالانه 800 هزار تن آلایندگی به هوای پایتخت خبر داد.

به گزارش خبرنگار «شهری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدباقر قالیباف با حضور در یک برنامه تلویزیونی ضمن تسلیت شهادت شیخ نمر گفت: قطعا خون پاک این شهید آثار و برکت خود را در جهان اسلام می‌گذارد.

وی در واکنش به برخی اخبار منتشر شده مبنی بر بستری شدنش در بیمارستان به دلیل آلودگی هوا گفت: عصر امروز در محل کارم از انتشار این خبر اطلاع یافته و از این حجم اخبار متضاد در شبکه‌های اجتماعی متعجب شدم.

وی در خصوص چالش‌های شهر تهران گفت: امروزه آلودگی هوا و ترافیک از چالش‌های بزرگ کلان‌شهرها هستند که برخی مدیران شهری توانسته‌اند بر آلودگی هوا فائق آیند اما کمتر شهری معضل ترافیک را حل کرده است.

شهردار تهران با بیان این که اگر قرار باشد یک چالش برای شهر تهران عنوان کنم قطعا موضوع آلودگی هوا را مطرح خواهم کرد، گفت: اولین نکته‌ای که باید در حل معضل آلودگی هوا مورد توجه قرار گیرد بحث منابع تولیدکننده آلودگی است؛ چرا که تا زمانی که منشا آلودگی شناخته نشود مشکل به درستی حل نمی‌شود.

وی با بیان این که برخی معتقدند آلودگی هوا قابل حل نیست، گفت: می توان با انجام اقدامات ایجابی و سلبی به استانداردهای جهانی هوای پاک نزدیک شد.

قالیباف با بیان این که دو نگاه برای حل معضل آلودگی هوا وجود دارد، گفت: برخی معتقدند که باید در ابتدا هوا تولید و بعد برای آن چاره اندیشی کرد اما ما معتقدیم آلودگی را باید در منبع تولید مانع شد و از همان ابتدا جلوی ایجاد آلودگی را بگیریم.

شهردار تهران با بیان اینکه سالانه 800 هزار تن آلایندگی وارد هوای پایتخت می شود گفت: 82 درصد منابع آلایندگی هوای تهران وسایل متحرک از جمله موتور، خودرو و ... است و 18 درصد منبع آلایندگی مسکونی است.

قالیباف با بیان این که برخی معتقدند که وسایل گرمایش خانگی منبع عظیم تولید آلایندگی در کلان‌شهرها هستند، گفت: شهرداری تهران با استفاده از تکنولوژی‌های مدرن توانسته منابع آلایندگی شهر را تشخیص دهد و بر همین اساس باید عنوان کنم که وسایل گرمایشی خانگی کمتر از 4 درصد در تولید آلایندگی نقش دارند و وسایل نقلیه و کارخانه‌ها نقش عمده‌تری در تولید آلودگی دارند.

وی با بیان این که وسایل نقلیه منبع اصلی آلودگی هوا هستند، گفت: باید مهار این گونه وسایل را در اولویت منع قانونی قرار دهیم.

وی با بیان این که در شهر تهران 3 میلیون و 500 هزار خودرو وجود دارد، گفت: 300 هزار دستگاه از خودروهای متردد در پایتخت خودروهای کاربراتوری هستند که 50 درصد آلایندگی پایتخت را ایجاد می‌کنند.

قالیباف با بیان این که خودروهایی در تهران تردد می کنند که بیش از 35 سال عمر دارند گفت: 300 هزار خودروی کاربراتوری تنها 10 درصد خودروهای پایتخت را شامل می شوند اما 50 درصد آلودگی را تولید می‌کنند.

وی در خصوص وضعیت موتورسیکلت‌ها نیز گفت: موتورها در تهران 8 برابر یک خودرو آلایندگی ایجاد می‌کنند.

قالیباف با بیان اینکه روزانه 12 تا 14 میلیون لیتر بنزین، گازوئیل و مازوت در تهران سوخت می‌شود تصریح کرد: برای جلوگیری از آلودگی هوا باید اقدامات سلبی و ایجابی انجام گیرد که اقدامات ایجابی در اولویت اقدام است.

وی با بیان اینکه 300 هزار خودروی از رده خارج شده در سطح تهران تردد می‌کنند گفت: این در حالی است که بر اساس مصوبه هیئت دولت در سال 90، عمر متوسط خودروهای سواری 20 سال، مینی بوس 12 و وانت بارها 15 سال است اما جای سوال است که چه کسی باید آنها را اسقاط کند.

وی با بیان اینکه بر اساس اقدامات سلبی نباید اجازه تردد به خودروهای تاکسی پیکان کاربراتوری را در سطح شهر بدهیم ادامه داد: جای سوال است که چرا مسئولان امر نسبت به تعویض آنها اقدام نمی‌کنند و حتی اگر می‌خواهند نسبت به نوسازی خودروها اقدام کنند چرا اولویت‌ها را به تاکسی‌ها نمی‌دهند چرا که در حال حاضر مینی بوس هایی که 35 سال عمر کرده‌اند در سطح شهر تردد کرده و حتی کامیون‌هایی در سطح شهر تردد می‌کنند که برای قبل از انقلاب هستند و متاسفانه دستگاه‌های دولتی اتوبوس‌های از رده خارج شده جاده را تبدیل به سرویس اداره‌شان می‌کنند.

قالیباف با بیان اینکه حل موضوع آلودگی هوا یک موضوع تک بخشی نیست اظهار کرد: مهمترین نقش شهرداری‌ها توسعه حمل و نقل است اما طبق قانون بخشی از بودجه حمل و نقل عمومی باید توسط دولت تامین شود.

وی با بیان اینکه بر اساس قانون 82 درصد از بودجه خرید اتوبوس بر عهده دولت است گفت: شهرداری تهران 11 هزار دستگاه اتوبوس لازم دارد اما در حال حاضر اتوبوس‌های موجود در پایتخت به 6000 دستگاه می‌رسد و این در حالی است که در 6 سال گذشته دولت حتی یک دستگاه اتوبوس نیز به شهرداری نداده است.

وی با بیان اینکه در حوزه مترو از قبل از سال 84، تنها 35 ایستگاه راه اندازی شده بود اما در طول 10 سال اخیر 96 ایستگاه افتتاح کرده‌ایم، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ظرفیت‌های زیادی برای ساخت مترو داریم اما مشکل اصلی ما نبود اعتبارات است.

قالیباف با بیان اینکه بیش از 95 درصد بودجه ساخت مترو را شهرداری تامین می‌کند افزود:‌ این در حالیست که بر اساس قانون دولت در ساخت مترو سهم 50 درصدی دارد.

شهردار تهران با اشاره به جمعیت پذیری شهر تهران گفت: 23 درصد جمعیت کشور در 1.5 درصد سرزمین (تهران) مستقر شده‌اند که این از لحاظ زیست محیطی یک بحران بزرگ است.

وی با اشاره به آمارهای منتشر شده پس از سرشماری شهر تهران با بیان اینکه رشد جمعیت در تهران کندتر شده است گفت: اما رشد جمعیت در شهرها و شهرستانهای اطراف تهران افزایش یافته به گونه‌ای که ما شاهد تولد شهرهایی در اطراف تهران هستیم که دو میلیون نفر جمعیت دارند.

وی در واکنش به برخی اخبار منتشره در خصوص تاثیر بلند مرتبه سازی در آلودگی هوا گفت: هر ساله شاهد پدیده وارونگی هوا در شهر تهران هستیم و هوا در دشت تهران و شهر تهران ساکن می‌شود. آیا این اتفاق به دلیل ساختمان‌های 20 طبقه منطقه 22 است!؟

وی با بیان اینکه قبول داریم حرکت باد تهران از غرب به شرق است افزود: آیا هوا پشت ساختمان‌های منطقه 22 گرفتار شده است؟! اگر این گونه است پس در مشهد و اراک که آنها نیز با پدیده وارونگی هوا روبرو شده‌اند چه اتفاقی افتاده است.

وی با بیان اینکه روزانه 1300 دستگاه خودرو به خودروهای پایتخت اضافه می‌شوند گفت: ما به عنوان شهرداری تهران آماده هستیم که هر سیاست و تصمیمی که دولت ابلاغ کند آنرا دقیق اجرا کنیم و حتی اگر می‌خواهند ساخت و ساز را کامل در تهران متوقف کنیم.

وی با بیان اینکه اگر مصوبات سال 90 و 93 هیئت وزیران در خصوص کاهش آلودگی هوا اجرا شود معضل آلودگی هوا مرتفع می‌شود تصریح کرد: آیا مسئولیت آلودگی هوا بر عهده دولت است؟ پس چرا آنرا اجرایی نمی‌کند و دقیقا چه کسی اجرا کننده این قوانین است که به نظر من سازمان محیط زیست در دولت مسئول حل آلودگی هوا است.

وی با اشاره به بهبود کیفیت سوخت در پایتخت و تشکر از وزارت نفت گفت: با این حال نصب فیلتر دوده و کاتالیست بر روی خودروها باید توسط وزارت صنعت و معدن انجام بگیرد اما این مهم اتفاق نمی‌افتد و جای سوال دارد.

وی با بیان اینکه برای حل مشکل آلودگی هوا پیشنهاد انتقال راه آهن و جابجایی فرودگاه مهرآباد را به دولت دادیم اظهارکرد: با این حال از این موضوع استقبال نشد و حتی پاسخی نیز ندادند.

وی در خصوص برخی ناهماهنگی‌ها فی مابین دولت و شهرداری گفت: مردم بین دولت و شهرداری تفاوتی قائل نیستند و معتقدند که همه باید مسئولیت اقدامات خود را قبول کنند اما باید بگویم که در حال حاضر ما به عنوان شهرداری تهران آماده هرگونه همکاری با دولت را داریم و هر تصمیمی که بگیرد حتی اگر کارشناسی نباشد نسبت به اجرای آن اقدام می‌کنیم چرا که معتقدیم بیش از هر زمانی به مدیریت صحیح و محکم نیاز است چرا که مشکل کمبود قانون نداریم و باید مدیریتی صحیح داشته باشیم.

وی پیشنهاد کرد که مدیریت حل آلودگی هوا را با تفویض اختیارات به شهرداری تهران بسپارندتا سال به سال شاهد بهبود آلودگی هوا درپایتخت باشیم.

قالیباف در پاسخ به برخی انتقادات مبنی بر اینکه چرا برای ساخت شهر آفتاب 180 میلیارد تومان بودجه مازاد از شورای شهر درخواست کرده اما برای ساخت مترو نه؟ افزود: مصوبات شورای شهر برای شهرداری حکم قانون را دارد و باید نسبت به اجرای آن اقدام کند.

وی با بیان اینکه 12 سال پیش نمایشگاه بین المللی موجب ایجاد ترافیک و آلودگی بیشتر شده بود گفت: همان موقع بین دولت و شهرداری مشکلاتی وجود داشت که مسئول جابجایی نمایشگاه کیست؟

قالیباف با بیان اینکه ساخت نمایشگاه شهر آفتاب تاثیر زیادی بر کاهش آلودگی هوا و ترافیک پایتخت دارد گفت: ساخت شهر آفتاب نیز در راستای حل مشکلات خاص خود صورت گرفت.

قالیباف در پاسخ به برخی انتقادات مبنی بر اینکه چه لزومی به ساخت پل صدر بود،در حالی که مدیریت شهری می‌توانست این پول را صرف ساخت مترو کند گفت: آلودگی هوا مهمترین چالش شهرداری تهران است. به گونه‌ای که 60 درصد بودجه شهر تهران در حوزه زیست ساختی متمرکز بر گسترش حمل و نقل عمومی است که این نشان دهنده نگاه ویژه ما به این بحث است.

وی با بیان اینکه بر اساس فهرست بهای سال 94 برای ساخت یک کیلومتر مترو 24 میلیارد تومان اعتبار لازم است گفت: کل پروژه صدر حدود 1200 میلیارد تومان شد در حالی که این بزرگراه مشکل حرکت در مسیرهای شرقی و غربی را مرتفع کرد.

وی در خصوص رابطه شورا و شهرداری آنرا خوب توصیف کرد و گفت: انصافا در دوره چهارم با آنکه سلایق مختلف سیاسی در شورا حاضر هستند هیچ کدام از جریانات سیاسی در موضوعات شهری سیاسی رفتار نکردند.

وی در خصوص شفافیت مالی در شهرداری نیز با بیان اینکه شفاف ترین دوره مالی در شهرداری تهران در حال حاضر است گفت: پیش از سال 86 حسابرسی از شهرداری صورت نمی‌گرفت اما حالا حسابرس اجازه دارد در شهرداری تهران اقدامات خود را انجام دهد اما دقت داشته باشید که بر اساس قانون گزارش حسابرس باید توسط مجمع حسابرسی تایید شود و پس از آن شورای شهر نظر قطعی خود را صادر کند.

وی در خصوص برخی اخبار مبنی بر پاداش‌های میلیاردی به برخی از مدیران شهرداری گفت: این موضوع اصلا صحت ندارد و اگر موردی باشد که از آن اطلاع داشته باشیم با این موضوع برخورد شدیدی خواهیم کرد.

قالیباف با بیان اینکه سه سال است سفرهای خارجی مدیران شهری را محدود کرده‌ایم خاطرنشان کرد: حتی مدیران ما که معمولا نامشان در چارت هیئت مدیره چند شرکت است نمی‌توانند حقوق‌های متفاوت دریافت کنند و تنها از یک شرکت حقوق می‌گیرند.

وی با بیان اینکه در صورت اطلاع از اقدامات مالی غیر مجاز مدیران و کارکنان حتما با این افراد برخورد می‌شود، افزود: حتی این افراد به مراجع قضایی معرفی می‌شوند.

وی در خصوص تراکم فروشی شهر تهران نیز با بیان اینکه بر اساس قانون یک تراکم پایه وجود دارد گفت: تراکم فروشی در دهه 70 مرسوم بود به گونه‌ای که همگان می‌دانستند هرچقدر پول بدهند آش می‌خورند اما پس از تصویب طرح تفصیلی و جامع شهر تهران تنها تراکم‌های مجاز برای شهر تهران صادر شد که از میدان انقلاب به پایین تراکم مجاز 180 بوده است.

شهردار تهران در خصوص وضعیت هتل اسپیناس پالاس که چندی پیش توسط مسئولان افتتاح شد،‌ گفت:‌ این هتل هیچ تخلفی انجام نداده و همان موقع اعلام کردند که این هتل تمام ضوابط قانونی را رعایت کرده است.

وی در خصوص سرانجام طبقات اضافی پاساژ علاء الدین نیز افزود: بخشی از تخلف این پاساژ در زمان مدیریت بنده رخ داده که با تمام متخلفان آن برخورد شد و پای تخریب طبقات اضافی این پاساژ هستیم.

وی در خصوص ساخت و سازهای بی ضابطه در منطقه 22 نیز گفت:‌ طرح تفصیلی منطقه 22 در شورای عالی شهرسازی تصویب شده و در حال حاضر ساخت و ساز در این منطقه متوقف شده است و منتظر ابلاغ دستور العمل‌های جدید بلند مرتبه سازی هستیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سهم زیاد معادن شن و ماسه در آلایندگی هوای پایتخت تصریح کرد:‌ مهمترین چالش آلودگی هوا نه پول است و نه قانون بلکه مدیریت است که امیدواریم این مشکل حل و فصل شود.

شهردار تهران درباره برخورد ماموران شهرداری با یک لبو فروش در چهارراه جمهوری با بیان اینکه در چند سال اخیر موضوع حل آسیب‌های اجتماعی از جمله برخورد با معتادان، کارتن خواب‌ها و دست فروشان در دستور کار قرار گرفته است گفت: باید دست فروشان ساماندهی شوند و در خصوص این حادثه نیز دستور رسیدگی سریع داده‌ام و اگر تخلفی از سوی ماموران اثبات شود حتما با آنها برخورد خواهیم کرد.

انتهای پیام