شناسهٔ خبر: 10184753 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

اخبار

صاحب‌خبر -

۳ سناریوی نفتی در بودجه ۹۵
 درآمد نفتی ‌سال آینده چقدر است؟
 شهروند|  3 سناریوی نفت ۳۰، ۳۵ و ۴۰دلاری قیمت نفت درحالی روی میز بودجه دولت قرار گرفته که پیش‌بینی می‌شود در صورت لغو تحریم‌ها، درآمد ایران از محل صادرات نفت در‌ سال آینده بین ۱۶ تا ۲۹‌میلیارد دلار باشد.
کاهش قیمت نفت از ‌سال گذشته تاکنون به شدت درآمدهای ایران را تحت‌تأثیر قرار داده تا جایی که برخی مقامات نفتی اعلام می‌کنند درآمد ماهانه نفت کشور از یارانه نقدی ماهانه هم کمتر شده است. درحال حاضر درآمد ماهانه نفتی کشور با صادرات روزانه یک‌میلیون بشکه نفت‌خام به قیمت 29دلار، ماهانه درحد 900‌میلیون دلار می‌شود که با احتساب دلار 3600تومانی درآمد ریالی کل فروش نفت 3200‌میلیارد تومان است، درحالی‌ که هزینه دولت بابت پرداخت یارانه نقدی در هرماه به حدود 3400‌میلیارد تومان می‌رسد.
درهمین حال، پیش‌بینی می‌شود تا اواخر دی‌ماه سال‌جاری و درصورت لغو تحریم‌ها حجم فروش نفت‌خام ایران به استثنای میعانات گازی به حدود یک‌میلیون و۵۰۰‌هزار بشکه در روز افزایش یابد. براساس برنامه اعلام‌شده ازسوی شرکت ملی نفت، پس از افزایش ۵۰۰‌هزار بشکه‌ای تولید نفت ایران در مرحله اول دوران پساتحریم در مدت زمان ۵ تا ۶ماه آینده حدود ۵۰۰‌هزار بشکه دیگر به ظرفیت تولید و صادرات نفت‌خام کشور افزوده خواهد شد. همزمان با تدوین برنامه‌های جدید افزایش تولید و صادرات طلای سیاه کشور، گمانه‌زنی‌های مختلفی درخصوص گنجاندن قیمت نفت‌خام در لایحه بودجه‌ سال آینده در سطح دولت و سایر دستگاه‌های تصمیم‌ساز کشور مطرح شده است. از این‌رو تاکنون مقامات مسئول وزارت نفت 3 سناریوی قیمت نفت بشکه‌ای 30، ۳۵ و 40دلار را برای لایحه بودجه ‌سال آینده دولت پیشنهاد داده‌اند که هنوز هیچ‌یک از این سناریوهای نهایی و قطعی نشده است.

خرید و فروش وکالتی خودروهای وام‌دار رونق گرفت
 شهروند|  بازار خودرو این روزها به معضل تبدیل شده است، حتی دولت هم دیگر نمی‌داند چه نسخه شفابخشی باید برای رونق‌بخشی به این بازار طراحی کند؛ مدت‌هاست که دیگر مسکن‌ها روی این بازار جواب نمی‌دهد. حال آن‌که فعالان بازار خودرو نیز امیدی به بازگشت رونق به بازار را ندارند. در این میان، دولت هم مسکن‌های مقطعی همچون ارایه تسهیلات 25‌میلیون تومانی برای خرید خودرو را طراحی می‌کند اما این رکود آن‌قدر عمیق شده که دیگر با این داروهای جزیی، روی پا نمی‌ایستد و باید فکری نو برای بهبود آن کرد. در این میان اما دلالانی هم هستند که با دریافت مبالغی، خودروهای وام‌دار را به صورت وکالتی خرید کرده و بعد از آن، به دلیل داشتن وام ۲۵‌میلیون تومانی یا از قبیل آن، خودرو را با سود به گفته خودشان ۵۰۰‌هزار تا یک‌میلیون تومانی می‌فروشند. یکی از افرادی که کار خریدوفروش خودروهای وام‌دار را انجام می‌دهد، می‌گوید: وقتی خودرو ازسوی مشتری تحویل گرفته شد، می‌تواند آن را بفروشد و ما هم البته ترجیح‌مان این است که خودرویی را بخریم که حداکثر وام خودرو یعنی ۲۰ تا ۲۵‌میلیون تومان را داشته باشد، چراکه راحت‌تر هم می‌توانیم آن را در بازار آب کنیم.
به گفته او، معمولا سودی که برای این خودروها می‌توان متصور شد، ۵۰۰‌هزار تا یک‌میلیون تومان است و در نادر مواردی مثل خودروی پارس یا تندر، می‌توان تا یک‌میلیون و۲۰۰‌هزارتومان هم سود برد که درشرایط کنونی بازار، شاید سود معقولی باشد اما ترجیح ما این است که بتوانیم خودروهایی را خریداری کنیم که راحت‌تر هم در بازار بفروشیم.

دولت اقتصاددانان را برای مشورت فراخواند
شهروند|  اقتصاد کشور از 2‌سال گذشته تاکنون با وجود کنترل نرخ تورم با رکود عمیقی مواجه شده که بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی را در آستانه ورشکستگی قرار داده است. رکودی که ارایه تسهیلات 25‌میلیون تومانی خودرو و کارت‌های خرید اعتباری نتوانست دردی از آن دوا کند. دراین میان احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی معتقد است که وضع رکودی اقتصاد کشور با راهکارهای 6ماه پیش درست نخواهد شد و باید براساس شاخص‌های جدید اقتصادی راهکارهای متناسب آن را ارایه دهیم. به گفته رئیس سابق مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، برای خروج از رکود نیازی به قانون‌گذاری جدید نیست و دولت باید براساس مکالمه و مذاکره با اقتصاددانان برای خروج از رکود گام بردارد؛ به عبارت دیگر باید با دولت درباره مسائل فعلی مذاکره شود.