شناسهٔ خبر: 10107895 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

مديرعامل بورس کالای ایران خبر داد

برنامه زمانبندی راه‌اندازی بازار مشتقه ارزی تدوين شده است

صاحب‌خبر - مدیر‌عامل بورس کالای ایران گفت‌: در برنامه‌ریزی انجام شده توسط بورس کالا سناریوهای مختلف برای راه‌اندازی بازار مشتقه ارزی با در نظر گرفتن تحریم‌ها و عدم تحریم‌ها و تک نرخی شدن و نشدن ارز تدوین شده و همین حالا آماده ارائه است. به گزارش «پایگاه خبری بورس كالاي ايران»، مدیر عامل بورس کالا در گردهمایی معرفی بازار مشتقه ارزی که به همت کانون کارگزاران برگزار شد بیان کرد: در تمام کشور‌های پیشرفته دنیا بخش عمده‌ای از توسعه مرهون توسعه بازار مالی آن کشور است. در واقع ایران باید از اقتصاد مبتنی بر بانک به سمت اقتصاد مبتنی بر بازار حرکت کند که این امر توسعه بازار را می‌طلبد.



سلطانی نژاد به کمبود منابع مالی در کشور اشاره کرد و ادامه داد: بهترین راه تامین نقدینگی ورود سرمایه گذاران خارجی است و سرمایه‌گذار خارجی برای ورود به بازار کشور به دنبال پوشش ریسک سرمایه‌گذاری خود است. وی درخصوص انتقاد برخی منتقدین مبنی بر اینکه بازیگر اصلی نرخ ارز در ایران دولت و بانک مرکزی است پاسخ داد: تجربه جهانی نشان داده در بسیاری از کشور‌هایی که بورس ارز را راه انداخته‌اند شرایط به همین‌گونه بوده و دولت نقش پررنگی در تعیین نرخ ارز آنها ایفا کرده است.

وی افزود: بازار قرارداد آتی ارز زمانی شکل می‌گیرد که بازیگران زیادی در این بازار حضور داشته باشند همچنین عنصر دیگر بازار انگیزه‌های سفته‌بازی است. این در حالی است که بورس کالای ایران تلاش کرده برای دارایی‌هایی که امکان آن وجود دارد ابزار‌های مالی طراحی کرده و بازار ایجاد کند، ارز نیز یکی از همین دارایی‌ها است. مدیر عامل بورس کالای ایران درخصوص کالاهایی که نمی‌توان برای آنها ابزار‌های مالی طراحی کرد نیز یادآور شد برای این قبیل کالاها می‌توان ابزار‌های ساده تری مانند سلف تعریف کردکه این کار نیز در بورس کالا شروع شده و زمین بازی آن مهیا است. در واقع هدف این است که بازار نقدی بسیار کوچک و محدود شود. سلطانی‌نژاد در مورد ساز‌و‌کار بازار مشتقه ارزی تصریح کرد: سهمیه ارز تحویل شده به صرافی‌ها از طرف آنها دریافت شده و باید میزان آن را در سامانه‌ای ثبت کنند و بنا شده مشخصات خریداران ارز نیز مانند کد ملی ثبت شود.

وی در ادامه به زمان بندی راه‌اندازی بازار مشتقه ارزی اشاره و بیان کرد: برنامه زمان بندی راه‌اندازی این بازار با سناریوهای متفاوت نوشته شده و حالات مختلفی مانند رفع یا عدم رفع تحریم‌ها یا تک نرخی شدن یا نشدن ارز در آن لحاظ شده و آماده است، همچنین قوانین حاکم بر این بازار مطابق بازار‌های روز دنیا است و سررسید تحویل در گام نخست از کوتاه‌مدت شروع می‌شود و در صورت موفقیت دوره‌های بلند‌مدت آن نیز در نظر گرفته خواهد شد.