شناسهٔ خبر: 69901489 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

گزارش «جام‌جم» از سیاسی‌کاری‌های آژانس در مقابل حسن‌نیت ایران

عبور آژانس از دیپلماسی

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بار دیگرثابت کردکه قصد نداردبه مسیر حرفه‌ای خود بازگردد وهمچنان تحت فرمان آمریکا وسه کشور اروپایی به رویکرد سیاسی خودادامه می‌دهد.این درحالی‌است که جمهوری اسلامی ایران در همکاری با آژانس هیچ‌ کوتاهی نکرد و در سفر اخیر رافائل گروسی به تهران نیز اجازه بازدید او از تاسیسات نطنز و فردو داده شد.

صاحب‌خبر -
 
اما درنهایت گزارشی که گروسی به شورای‌حکام داد با همان رویکرد سیاسی بود و کشورهای اروپایی نیز پیش‌نویس قطعنامه‌ای را علیه ایران به این شورا ارائه کردند تا نشان دهند فعلا روی دور تقابل با ایران افتاده‌اند.
بی‌بی‌سی فارسی دیشب در گزارشی به نقل از دیپلمات‌های غربی مدعی شد قطعنامه علیه برنامه هسته‌ای ایران، امروز با اکثریت آرا تصویب خواهد شد. 
به گزارش این رسانه انگلیسی بین مدیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دولت‌های غربی بر سر تعهد ایران به قول‌هایی که در سفیر اخیر رافائل گروسی داده است، اختلاف نظر وجود دارد. 
 دیروز در شروع جلسه مدیرکل آژانس با اشاره به دریافت تماسی از عراقچی تاکید کرد که ایران حاضر به توقف غنی‌سازی ۶۰درصدی خود شده است. گروسی در حالی به تماس وزیر خارجه کشورمان اشاره کرد که عباس عراقچی علاوه بر تماس تلفنی با او با همتای پاریسی خود هم تماس تلفنی داشت و به اروپایی‌ها هشدار داد حرکت‌شان اوضاع را پیچیده‌تر خواهد کرد.جلسه شورای‌حکام دیروز طبق معمول با سخنان رافائل گروسی، مدیرکل آژانس شروع شد. البته هم او و هم پاریس، لندن و برلین با حمایت واشنگتن از چند ساعت قبل از جلسه کار خودشان را آغاز کرده بودند. گروسی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) درباره سفر اخیرش به تهران در نشست فصلی شورای‌حکام، دیدارهایش با مقام‌های ایرانی را سازنده توصیف کرد. درعین‌حال، آن سه کشور با توزیع پیش‌نویس قطعنامه‌ای که ایران را به نقض تعهداتش به آژانس متهم می‌کند، نشان دادند که تلقی‌شان از دیپلماسی، دیکته‌کردن منافع خود به حریف است و نه مذاکره و مصالحه بر اساس احترام متقابل.مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سخنرانی خود در افتتاح نشست شورای‌حکام با اشاره به سفر اخیرش به تهران و دیدار با رئیس‌جمهور، وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران و دیگر مقامات ارشد ایرانی و بازدید از سایت‌های هسته‌ای فردو و نطنز و همچنین از کارخانه‌های غنی‌سازی که تحت نظارت آژانس و بازرسی‌های منظم قرار دارند، و دیگر تأسیسات مرتبط با غنی‌سازی بدون اشاره به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و عهدشکنی اروپا در این توافق و در اشاره‌ای گذرا به واکنشی بودن اقدامات ایران در لغو برخی مفاد این توافق گفت: تقریبا سه سال و ۹ ماه از توقف اجرای تعهدات هسته‌ای ایران در چارچوب برجام، ازجمله اعمال موقت پروتکل الحاقی می‌گذرد و بنابراین بیش از سه‌سال‌و‌نیم از زمانی که آژانس قادر به دسترسی تکمیلی به ایران نیست می‌گذرد. در نتیجه، آژانس تداوم دانش خود را در رابطه با تولید و موجودی سانتریفیوژها، آب‌سنگین و کنسانتره سنگ‌اورانیوم از دست داده است.گروسی مدعی یافته‌های آژانس در مورد ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در مکان‌های اعلام‌نشده در ایران شد و تاکید کرد که آژانس باید مکان(های) فعلی مواد هسته‌ای و/ یا تجهیزات آلوده مربوط را بداند.وی افزود: درطول دیدارهای سطح بالای من درتهران، بحث‌های اساسی درباره موضوعات تحت پوشش بیانیه مشترک ۴ مارس،صورت‌گرفت و ایران موافقت کرد که به نگرانی‌های آژانس در رابطه با لغو مجوز چند بازرس باتجربه از طریق درنظرگرفتن پذیرش مجوز چهار بازرس مجرب دیگر پاسخ دهد؛ تصمیمی که من از آن استقبال می‌کنم.
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از سخنرانی در نشست شورای‌حکام در کنفرانس خبری، پذیرش پیشنهادش برای عدم گسترش ذخایر اورانیوم غنی‌شده باخلوص ۶۰درصد توسط ایران راتحول بسیار مهمی خواند، اما درپاسخ به سؤالی مبنی بر «کافی‌بودن پیشنهاد ایران»گفت:«این کافی نیست،اماپیشرفت ودستاوردی است که به‌دست‌آمده‌است. اینجا یک واقعیت وجود دارد و اقدامات ایران از سوی آژانس تأیید شده است. این اقدامی استوار درمسیردرستی است وباید اقدامات بیشتری صورت بگیرد.»
 وی با بیان این‌که ما آمادگی‌های جدی از سوی ایران برای گفت‌وگو و پذیرش بازرسان جدید مشاهده کردیم تصریح کرد: اراده ایران برای همکاری با آژانس در طول دیدارهای دوجانبه‌ام با رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران آشکار بود.
 
پارچین، سایت هسته‌ای نیست

گروسی در خصوص حمله اخیر رژیم‌صهیونیستی به ساختمان پارچین درتاریخ ۲۶ اکتبر گفت: «ما آن(پارچین) رایک تأسیسات هسته‌ای نمی‌دانیم. ما هیچ نشانه‌ای نداریم که وجود مواد هسته‌ای در آنجا را تأیید کند.» وی همچنین تأکید کرد که هیچ تأسیسات هسته‌ای نباید مورد حمله قرار بگیرد و ادامه داد که با رژیم صهیونیستی در این زمینه گفت‌وگو خواهد کرد. این درحالی‌است که نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی بنیامین نتانیاهو مدعی شده بود که در حمله به خاک ایران، یک تأسیسات هسته‌ای را مورد حمله قرار داده است.مدیرکل آژانس همچنین تصریح کرد که در سفر به ایران از مکان‌های قابل دسترسی تاسیسات نطنز بازدید کرده است. گروسی گفت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نظارت حیاتی بر تولید و موجودی مواد و تجهیزات هسته‌ای کلیدی ایران ازجمله سانتریفیوژها، آب‌سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم را از دست داده است. 
 
تماس‌های عراقچی پیش از جلسه حکام

ساعتی قبل از آغاز نشست شورای حکام، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران در تماس تلفنی با گروسی به او درباره تحرکات ضدایرانی غرب هشدار داد. عراقچی در تماس با گروسی تصریح کرد: درصورتی‌که طرف‌های مقابل بی‌توجه به حسن‌نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستور‌کار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد. سخنانی که باعث شد مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست شورای حکام خواستار «خویشتنداری برای پرهیز از تشدید تنش بر سر موضوع هسته‌ای ایران» شود.
وزیر خارجه ایران همچنین در گفت‌وگو با ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه با اشاره به تحریم‌های جدید اروپا علیه ایران (تحریم هواپیمایی و کشتیرانی ایران)، تصمیم سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس برای ارائه قطعنامه در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به‌شدت تقبیح و تصریح کرد این حرکت سه کشور اروپایی در تقابل آشکار با فضای مثبت ایجادشده در تعاملات ایران و آژانس تلقی می‌شود و صرفا به پیچیده‌تر شدن موضوع خواهد انجامید.