شناسهٔ خبر: 69897137 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

در گفتگوی ویژه خبری مطرح شد؛ در گفتگوی ویژه خبری مطرح شد؛

پرهیز از بزرگنمایی و ذوق‌زدگی از حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

کارشناسان مسائل منطقه در برنامه گفتگوی ویژه خبری دیدگاه‌هایشان را درخصوص رای دادگاه لاهه علیه نتانیاهو و گالانت بیان کردند.

صاحب‌خبر -

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد امیرحسینی- سعدالله زارعی، علی عبدی و هادی محمدی از کارشناسان مسائل منطقه در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر دیدگاه‌هایشان را در خصوص رای دادگاه لاهه علیه نتانیاهو و گالانت بیان کردند.

زارعی در ابتدای برنامه گفت: اسرائیلی‌ها امروز به دروغ گفتند که یک شخصیت حزب‌الله را ترور کردند و به شیخ نعیم قاسم اشاره کردند و در خبری دیگر گفتند در جنوب لبنان در ناقوره پیشرفت کردند که هر دو خبر دروغ بود. 

وی اظهار کرد: در خبر اول سه  ساختمان را با بمب یک تنی نابود کردند و تعداد زیادی زنان، مردان و کودکان کشته شدند، اما نیرو‌های حزب‌الله در آنجا حضور نداشتند.

این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: در خصوص خبر دوم آنها تلاش کردند تا در جنوب لبنان در ناقوره پیشروی کنند همین‌طور در منطقه خیام، اسرائیل تلاش کرد پیشروی کند، اما امروز اسرائیل در هیچ‌کدام از دو خط نتوانست پیشروی کند و حزب‌الله در خیام با ۲۶ پهپاد نظامی اسرائیلی‌ها را تارومار کرد.

زارعی بیان کرد: عملیاتی که حزب‌الله در شمال فلسطین اشغالی انجام داد سنگین بود و به تیپ گولانی در عکا با عملیات‌های موشکی حمله کرد و امروز حزب‌الله با با ۶۰ پرتابه از ۲۶ پهپاد مناطق مختلف اسرائیل را هدف قرار داد و تعداد زیادی اسرائیلی کشته شدند.

وی افزود: اسرائیل چرا این دو خبر دروغ را مطرح کرد، چون خواسته‌ای مطرح کرد که نمی‌تواند مورد قبول ملت لبنان قرار بگیرد تا بتوانند وانمود کنند عدم پذیرش آن مسئولیت زیادی برای حزب‌الله دارد و با دو خبر دروغ این فضا را بشکنند.

آبروی برباد رفته غرب

عبدی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: حمایت غرب علیه حکم صادره از نتانیاهو و گالانت قابل پیش‌بینی بود و غرب در یک سال گذشته آبروی چهارصد ساله خود را از دست داد، چون از هیچ کمکی به اسرائیل دریغ نکرد.
 
این کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: این حمایت‌ها باعث شد حکم علیه سران صهیونیست به تاخیر بیفتد، اما این ماجرا در جای خود یک دستاورد است، اما دستاورد تمام‌عیار نیست و حداقلی است البته این حکم در این شرایط وانفسا غنیمت است.

وی ادامه داد: در تاریخ این رژیم تا به حال چنین حکمی اخذ نشده است. خیلی‌ها به اتکای این حکم می‌توانند بیش از پیش آبروی رژیم صهیونیستی را ببرند.
 
عبدی تصریح کرد: برای تاسیس رژیم صهیونیستی هولوکاست و یهودستیزی را علم کردند تا به آن مشروعیت دهند. در تداوم رژیم صهیونیستی به‌عنوان نماینده تمدن غرب و مدنیت مدرن در غرب آسیا این رژیم را با عنوان تنها دموکراسی خاورمیانه بازتولید می‌کردند لذا آنها علیه حکم دادگاه لاهه دوباره در پشت واژه یهودستیزی مخفی شدند.

اهمیت حکم بازداشت سران رژیم صهیونیستی

زارعی در ادامه برنامه بیان کرد: چرا حکم علیه نتانیاهو و گالانت اهمیت دارد، چون رژیم صهیونیستی را همین نهاد‌ها به وجود آوردند و شورای امنیت و دادگاه لاهه بنیان آن را بنا کردند و یک حصار بین‌المللی دور این رژیم کشیدند.

وی گفت: انگلیس موسس اسرائیل است و این رژیم با اعلامیه بالفور در سال ۱۹۱۷ تاسیس شد، اما نهاد‌های بنیانگذار مثل شورای امنیت با ۱۴ رای در برابر یک رای آمریکا جنایات این رژیم را محکوم کرد و در دادگاه لاهه حکم بازداشت بالاترین مقام رژیم صادر شده است. 

این کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: وقتی حکم بازداشت نتانیاهو صادر می‌شود نه کشور‌های اسلامی بلکه کشور‌های غربی آن را می‌پذیرند و می‌گویند آن را اجرا می‌کنند البته نباید در این موضوع مبالغه کرد، چون آمریکا گفته مقابل حکم دادگاه لاهه می‌ایستد. 

زارعی بیان کرد: در اسرائیل فقط نتانیاهو است و امروز جامعه اسرائیل خالی شده و تنها شخصیتی که اسرائیل ناگزیر به استفاده از آن است نتانیاهو است و حالا او محکوم شده و کشور‌ها گفتند او را بازداشت می‌کنند البته آمریکایی‌ها برای نجات او یک بازی را شروع می‌کنند.

هادی محمدی در ادامه برنامه به صورت تلفنی روی خط برنامه گفتگوی ویژه خبری آمد و گفت: حذف نتانیاهو گزینه آمریکا و داخل رژیم صهیونیستی نیست، چون این حکم دارای ابعاد مختلف در داخل و خارج این رژیم است، اما گزینه ترامپ و تیم افراطی او چیزی شبیه به کابینه نتانیاهو است لذا نمی‌توانیم انتظار جایگزینی داشته باشیم.

وی ادامه داد: نتانیاهو با این حکم قضایی در وضع ضعیف‌تری قرار می‌گیرد لذا جایگاهش در نگاه بازیگران داخلی و خارجی ضعیف‌تر می‌شود.

حکم حداقلی

عبدی در ادامه برنامه اظهار کرد: این حداقل حکمی بود که برای وی صادر شده و اگر عدالت رعایت می‌شد باید علیه کلیت رژیم صهیونیستی صادر می‌شد که رژیم قسر در رفت، چون جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت در غزه و لبنان رخ داده و باید از صدر تا ذیل حکم دریافت می‌کردند، اما برای نجات رژیم فقط دو نفر را محکوم کردند که باید رئیس ستاد ارتش و فرماندهان نظامی را محکوم می‌کردند لذا نباید ذوق‌زده شد و بزرگنمایی کرد.

وی گفت: این حکم در تضعیف جایگاه نتانیاهو بی‌اثر نخواهد بود. ۱۲۴ کشور عضو دیوان لاهه هستند و این قانون برایشان لازم‌الاجراست. شخص افراطی مثل لیندزی گراهام می‌گوید قضات دادگاه لاهه باید مورد پیگیری و تحریم آمریکا قرار بگیرند که در آمریکا و حامیان رژیم به دست و پا زدن افتادند. 

زارعی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: نتانیاهو گمان می‌کرد در جنگی که راه می‌اندازد و کارت سبزی که از غرب گرفته برایش کفایت می‌کند و همه مسائل را می‌تواند حل کند. 

وی افزود: تاریخ رژیم صهیونیستی از قبل از تاسیس با جنایت گره خورده است. مثل ماجرای جنایت دیریاسین که جنایت کردند و مصون ماندند، اما آن موقع فضای جهانی طوری بود که قدرت‌ها از اسرائیل حمایت می‌کردند که جهان به سمت یک تحول اساسی حرکت کرد و گارد غرب در اینجا شکسته شده است لذا دادگاه لاهه و شورای امنیت که موسس این رژیم بودند آن را محکوم کردند. 

این کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: گارد جهانی باز شده و اسرائیلی‌ها آن تضمین سابق را ندارند و اسرائیلی‌ها باید حساب کنند و متناسب با توانایی‌شان عمل کنند و حتی از ظرفیت کشور‌های اسلامی استفاده می‌کردند، اما الان دیگر از این خبر‌ها نیست.

فشار افکار عمومی بر دادگاه لاهه

عبدی در ادامه برنامه گفت: اگر فشار افکار عمومی نبود این حکم صادر نمی‌شد، چون امتیاز آن‌قدر حداقلی است که می‌تواند مثل مخدر عمل کند، چون امتیاز حداکثری نیست و برای آرام کردن افکار عمومی است لذا اینکه کشور‌ها بخواهند حکم داگاه لاهه را اجرا کنند محل تردید است، چون کشوری مثل مجارستان گفت حاضر به پذیرش نتانیاهو است.

وی ادامه داد: در ۷۶ سال گذشته این رژیم جنایات زیادی مرتکب شده است و غرب از آن حمایت می‌کرد، اما اینجا دمش لای در گیر کرده است. 

زارعی در ادامه برنامه بیان کرد: کاری که دادگاه لاهه در این زمینه انجام داده بسیار ارزشمند است. آفریقای جنوبی شکایت کرده و کشور‌های زیادی در پشت آن قرار گرفتند و حکمی که آمریکا و اسرائیل نمی‌خواستند صادر شده لذا مهم بازداشت نتانیاهو و گالانت نیست چراکه اینها نماد‌های اسرائیل هستند و اینجا اسرائیل محاکمه شده است و اسرائیل به معنای واقعی کلمه زیر سوال است و اقدام دادگاه لاهه و آفریقای جنوبی ستودنی است البته این حکم ضمانت اجرا ندارد، اما صدور این حکم بسیار ارزشمند است.

وی افزود: در شورای امنیت ۱۴ کشور حکم می‌دهند و آمریکا در مقابل آن است در دادگاه لاهه هم همین‌طور که این انزوای آمریکا را می‌رساند لذا این حکم به اعتبار آمریکا هم لطمه زده است، چون گفتند حمله به اسرائیل حمله به آمریکا ست و حکم علیه نتانیاهو حکم علیه بایدن و بلینکن است.

حزب‌الله آتش‌بس ظالمانه را نمی‌پذیرد

این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: آتش‌بس اگر چناچه اسرائیل را به هدفش نرساند برای اسرائیل و آمریکا قابل قبول نیست البته اگر آتش‌بس ظالمانه باشد حزب‌الله زیربار نمی‌رود، چون مسئله تجاوز به غزه و لبنان است، اما طرح هوکشتاین برای نجات اسرائیل است که باید پرسید حقوق لبنانی‌ها چه می‌شود و بعید است به این زودی‌ها شاهد آتش‌بس باشیم.

عبدی گفت: آتش‌بس بیش از اینکه در واقعیت بسامد داشته باشد در رسانه‌ها بسامد دارد و با شرطی که اعلام می‌کنند حزب‌الله به آن تن نمی‌دهد، چون قبول آن مرگ مقاومت است. شیخ نعیم قاسم گفت حزب‌الله اوضاع غزه را مسئله خود می‌داند.

وی اظهار کرد: نتانیاهو تا زمانی که ترامپ نیاید دست به این کار نمی‌زند و به دنبال باز‌ی‌های بزرگتری است و سعی می‌کند امتیاز را در کیسه ترامپ قرار دهد.