شناسهٔ خبر: 69865591 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

نماینده مردم اصفهان:

هنوز نمی‌دانیم زاینده‌رود، از سراب تا پایاب کجا مصرف می‌شود

اصفهان -ایرنا- نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: هنوز نتوانسته‌ایم به اعداد جزئی برسیم و مشخص کنیم که آب زاینده‌رود از سراب تا پایاب کجا مصرف می‌شود.

صاحب‌خبر -

مهدی طغیانی پنجشنبه‌شب، در چهاردهمین همایش هفت نکوداشت اصفهان، در اتاق صنایع و معادن و کشاورزی اصفهان افزود: حکمرانی در موضوع آب شفاف، منجسم، پاسخگو و با مشارکت مردم نبوده است.

این نماینده مردم اصفهان گفت: در چهارسال مسوولیت متفاوت خود، مسائل اصفهان را از نزدیک مشاهده کرده ام و بر این باورم که نوع حکمرانی ما در حوزه آب، محیط زیست، صنعت و... نیازمند تصمیم آگاهانه و نگاه به آینده است.

وی افزود: هر طرح انتقال آب بدون اصلاح حکمرانی آب، محکوم به شکست است و به نتیجه نخواهد رسید.

طغیانی با تاکید بر اینکه با این رویه زاینده‌رود جریان پیدا نخواهد کرد، اضافه کرد: یکی از کمبودهای زاینده‌رود قول‌های داده شده است که به فراموشی سپرده شده‌اند.

رئیس حفاظت محیط زیست استان اصفهان که به‌تازگی به این سمت منصوب شده است با حضور در همایش نکوداشت اصفهان گفت: روز به روز شکوه، زیبایی و شگفت‌انگیزی ‌های اصفهان ما را بیشتر شگفت زده می ‌کند و از این رو خوشحالم که خدمت‌گزار این شهر هستم.

مرجان شاکری افزود: امیدوارم سال آینده بتوانم گزارشی از پایداری محیط‌زیست اصفهان در این روز که به نام اصفهان مزین است، ارائه کنم.

یک کوشنده محیط زیست نیز گفت: اصفهان شهر اثیری(فرا زمینی)، مثالی و شهری متفاوت از شهرهای دیگر است. این خطه را همگان یک شهر بهشتی می‌دانند اما با این بهشت چه کرده‌ایم؟ متأسفانه بیش از ۲ دهه است که شاهد جریان نداشتن شاهرگ حیاتی این شهر هستیم.

حشمت الله انتخابی افزود: برای بهبود شرایط زیست بوم اصفهان چاره‌ای جز امید داشتن نیست و اگر بر اثر بی‌خردی اتفاقی برای بهشت ما افتاده است، اما انسان خردمند می‌تواند مسائل را حل کند.

وی با بیان اینکه اصفهان باید مردمان متفاوت داشته باشد، تاکید کرد: همه ما در مقابل موضوع زاینده‌رود، زیست بوم و آلودگی هوا مسوول هستیم.

همچنین عضو هیئت علمی دانشکده عمران و ژئوتکنیک دانشگاه نجف‌آباد در آیین نکوداشت اصفهان گفت: فرونشست در مسجد سید، مسجد جامع عباسی و بسیاری بناهای دیگر بسیار ناراحت‌کننده است و باید گفت در پاسداری از میراث‌فرهنگی این شهر کوتاهی کرده‌ایم.

بهرام نادی افزود: فرونشست از اُفت آب‌های زیرِ زمین به وجود می‌آید که حاصل عدم تطابق ورودی و برداشت آب است.

وی تاکید کرد: در این شرایط ما به یک جامعه آگاه نیاز داریم تا بتوانیم توسعه متوازن ایجاد کنیم.

نادی گفت: از سال ۱۳۶۱ تا ۱۴۰۳، مقدار آب زیرزمینی اندازه‌گیری و بر این اساس ۸۰ متر افت آب‌های زیرزمینی ثبت شده است.

این متخصص ژئوتکنیک افزود: این درحالی است که از زمان ناصر خسرو تا سال ۱۳۵۰، سطح آب‌های زیرزمینی را ثابت نگه داشته شده بود، اما امروز با افت شدید آن روبه‌رو هستیم.

نادی گفت: میزان مصرف آب زیرزمینی در بخش کشاورزی به طور تقریبی ۹۰ درصد و ۱۰ درصد از آن در حوزه صنعت و شرب است و این نشان می‌دهد که نیازمند یک نگرش کلان و اقتصادی هستیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: اصفهان به دلیل نبود عدالت زیست‌بومی و توسعه نامتوازن، در آستانه‌ی بحران‌های جبران‌ناپذیر قرار گرفته است.

سید احمد خاتون‌آبادی افزود: زیست بوم اصفهان یک سیستم ناپایدار است که در آن عدالت میان سه رکن اقتصاد، محیط‌زیست و اجتماع برقرار نیست.

وی یادآور شد: این شهر در دهه‌های اخیر به‌جای استفاده از ظرفیت‌های خود برای رشد متوازن، دچار توسعه‌ بی‌رویه و ناکارآمد شده است؛ در واقع در این شهر صنعت، کشاورزی و خدمات که باید مکمل یکدیگر باشند، امروز در رقابت و نزاعی بی‌ثمر قرار گرفته‌اند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: اصفهان مانند خانواده‌ای با سه فرزند است که ۲ فرزند آن صنایع و کشاورزی، بیش ازحد مورد توجه قرار گرفته و دیگری مظلوم واقع شده است.

وی افزود: در واقع منابع شهر به‌طور ناعادلانه تخصیص یافته‌اند و زیست بوم آن به نقطه‌ای بحرانی رسیده است.

وی گفت: آب تجدید پذیر در اصفهان به‌شدت محدود شده و سال گذشته تنها ۱۰۵ میلیارد متر مکعب آب تجدید پذیر در سطح ملی گزارش شد. این امر نه‌تنها کشاورزی، بلکه زندگی مردم را تحت‌تأثیر قرار داده و بسیاری را به ترک روستاها و مهاجرت به شهرها وادار کرده است.

وی با بیان اینکه ظرفیت زیست بوم اصفهان محدود است و تحمل فشارهای بیشتر را ندارد، افزود: بارگذاری‌های بی‌رویه مانند گذاشتن وزنه‌های سنگین روی یک بدن نحیف است. 

خاتون‌آبادی گفت: برای نجات اصفهان، نیازمند پایگاه‌های اطلاعاتی دقیق و شفاف هستیم و بدون داشتن داده‌های صحیح و شفافیت در سیاست‌گذاری، نمی‌توان تصمیمات درستی برای این شهر گرفت.