مدت زمان زیادی از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا نگذشته است با این حال، در همین دوره زمانی محدود نیز شاهد انتشار سیلی از تحلیل و تفسیرها درباره رویکردها و جهت گیری های احتمالی دولت او مخصوصا در حوزه سیاست خارجی آمریکا بوده ایم.
در این چهارچوب، تحلیلگران حوزه روابط بینالملل از کشورهای مختلف سعی دارند از اولویت های دولت ترامپ در عرصه مذکور رمزگشایی کنند و تا جای ممکن چشم اندازهایی روشن را در این رابطه ارائه کنند. بر اساس برخی شواهد و مواضع دونالد ترامپ به نظر می رسد که ورای تمامی مسائل، باید انتظار ظهور دو اولویت را در سیاست خارجی دولت وی داشته باشیم.
اول اینکه ترامپ بر آن خواهد بود تا شخصیت متفاوتی را از خود به عنوان رئیس جمهور آمریکا در عرصه سیاست خارجی این کشور به نمایش بگذارد. بعید است او بخواهد با رویکردها و شخصیت جنجالی سابق خود بار دیگر سیاست خارجی کشورش را رهبری کند. او خوب می داند آمریکایی ها خسته از مداخلات خارجی کشورشان در جنگ های مختلف هستند و در عین حال، دلیل اصلی آن ها برای رای دادن به او نیز تقویت وضعیت اقتصادی و رفاهیشان بوده است.
درست به همین دلیل است که از یک سو بر اراده خود جهت پایان دادن به جنگ ها صحبت می کند و از سوی دیگر، مانور گسترده ای را درباره بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا و شاخص های اقتصادی مختلف در این رابطه مطرح می سازد. جدای از این ها، در رابطه با خاورمیانه نیز ترامپ و تیم متحدش به انحای مختلف سعی داشته اند، این پیام را برسانند که به دنبال تغییر نظام سیاسی در ایران نیستند و در عین حال، اخبار مختلفی در مورد تحمیل فشار از سوی آن ها به اسرائیل جهت خاتمه دادن به جنگ هایش علیه غزه و لبنان نیز منتشر شده است.
مسائلی که همه و همه نشانه هایی از اراده ترامپ جهت نمایش چهره ای متفاوت از خود و عدم تکرار اشتباهات گذشته او هستند.
نکته دوم اینکه اصلی ترین اولویت سیاست خارجی دولت ترامپ به اذعان بسیاری از تحلیلگران مسائل راهبردی، چین خواهد بود. از این رو، ترامپ به احتمال زیاد بر آن خواهد بود تا این کشور را به طرق مختلف تحت فشار قرار دهد. این بدان معنا نیست که دولت ترامپ علیه دیگر رقبای بین المللی آمریکا کاری نخواهد کرد. بلکه مساله اصلی این است که او عمده تمرکزش را بر چین خواهد گذاشت.
دلیل این موضوع نیز روشن است زیرا چین اصلی ترین تعقیب کننده آمریکا و مهمترین تهدید علیه موقعیت هژمونیک آن در عرصه بینالمللی است. در این چهارچوب ترامپ عملا تضعیف چین را در راستای شعار مشهورش یعنی "عظمت و شکوه را بار دیگر به آمریکا بازگردان" ارزیابی می کند. از این رو، به نظر می رسد که در طی چهار سال آتی حضور ترامپ در قدرت، دولت وی به نحوی ویژه معطوف به تشدید فشارها علیه چین به ویژه در حوزه اقتصادی باشد.