شناسهٔ خبر: 69684285 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

تأثیر تحریم بر شرکت‌های بین‌المللی حامی رژیم صهیونیستی

با آغاز تجاوزات وحشیانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه، کمپین تحریم و بایکوت این رژیم که از سال 2005 آغاز شده وارد مرحله جدیدی شد. در این مدت موج تحریم شرکت‌های بزرگ جهان، خسارات مالی بزرگی را به آنها وارد کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایکنا به نقل از عربی 21، جنگ اسرائیل در نوار غزه که در 7 اکتبر 2023 آغاز شد، همدستی بسیاری از شرکت‌های بزرگ و برجسته بین‌المللی را با اشغالگران اسرائیل آشکار کرد؛ در حالی که کمپین‌های تحریم که در سطح جهانی گسترش یافت، یادآور تاریخچه این حمایت‌ها بود  که چندین دهه است ادامه دارد.

پیشینه این حمایت در برخی موارد به سال‌های اول تأسیس رژیم اشغالگر و در برخی موارد به سال‌های اخیر و در نتیجه تلاش‌های اسرائیل برای جلب همگرایی بین‌المللی و تطهیر چهره آن در برابر جهانیان به‌خاطر جنایات مداوم علیه مردم فلسطین برمی‌گردد.

در مقابل این جریان، کمپین‌های تحریم رژیم صهیونیستی و شرکت‌های حامی آن در جنگ غزه تاثیر بسیار زیادی بر کاهش درآمد شرکت‌های بزرگ داشته است. در ادامه به چند مورد مهم اشاره می‌شود.

1- یونیلیور (Unilever)، یک شرکت بزرگ انگلیسی-هلندی فعال در زمینه محصولات مصرفی خانگی است که محصولات آن در بیش از 190 کشور از جمله اسرائیل توزیع می‌شود و برندهای برجسته از جملهComfort, Sunsilk, Rexona, Close Up  ،Walls ،AX، dove، Knorr، و Ben & Jerry's زیرمجموعه آن هستند.

یونیلیور فعالیت تجاری خود را در سال 1938 در حیفا آغاز و فرصت‌های شغلی را برای یهودیان مهاجر به فلسطین فراهم کرد. سپس در سال 1969 به طور رسمی شعبه‌ای را در سرزمین‌های اشغالی تحت نام یونیلور - اسرائیل تأسیس کرد.

یونیلور در فوریه 2024 اعلام کرد که فروش محصولات آن در اندونزی در سه ماه آخر سال گذشته 15 درصد کاهش یافته است. این شرکت به صراحت گفت که کاهش فروش  آن تحت تأثیر واکنش مصرف‌کنندگان به اوضاع خاورمیانه بوده است. 

در اکتبر 2024، PT Unilever شعبه اندونزی این شرکت کاهش 18 درصدی معادل 537 میلیون دلار را در سه ماهه سوم سال جاری گزارش داد که باعث شد سود خالص آن به میزان 62 درصد در سال کاهش یابد.

2- نستله (Nestle)، یک شرکت چندملیتی سوئیسی است که متعلق به شعبه‌های یونیلور در هلند و بریتانیا است. این شرکت در سال 1866 توسط داروساز آلمانی، هنری نستله تأسیس شد. نستله بزرگترین شرکت مواد غذایی و نوشیدنی در جهان است و درآمد سالانه آن در سال 2023 به حدود 103.9 میلیارد دلار رسید که نسبت به سال 2022، 4.7 درصد افزایش داشت.

جنبش بایکوت، عدم‌سرمایه‌گذاری و تحریم (BDS) اعلام کرد که نستله دارای 9 کارخانه در اسرائیل است؛ جایی که کارگران فلسطینی در معرض رفتار غیرانسانی و تبعیض نژادی آشکار قرار می‌گیرند.

 پس از شروع جنگ علیه نوار غزه، این شرکت اعلام کرد که به عنوان یک اقدام پیشگیرانه یکی از کارخانه‌های تولیدی خود در اسرائیل را به طور موقت تعطیل کرده است.

مدیر عامل نستله سال گذشته اعلام کرد که این شرکت پس از شروع جنگ علیه نوار غزه، شاهد کاهش استقبال مصرف‌کنندگان و ترجیح برندهای محلی در خاورمیانه بوده است. از اکتبر 2023 تا ابتدای سپتامبر، شاخص سهام این شرکت از 103 به کمتر از 88 کاهش یافت.

3- شرکت والت دیزنی؛ این شرکت یکی از شرکت‌های مشهور در زمینه سرگرمی‌های خانوادگی و رسانه‌های متنوع در جهان است و شامل انواع شرکت‌ها و شعبه‌های بزرگ و تأثیرگذار در زمینه صنعت سرگرمی است.

در سال 1999، یکی از برنامه‌های دیزنی، بیت‌المقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل توصیف کرد اما پس از فشار کشورهای عربی و علیرغم فشار زیادی که آریل شارون در آن زمان بر بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت ایالات متحده، اعمال کرد، این حرف را پس گرفت. 

شارون که در آن زمان رئیس حزب اپوزیسیون لیکود بود، به کلینتون گفت: اطمینان دارم که شما تمام تلاش خود را برای خنثی کردن این کمپین عربی که نه تنها با اسرائیل، بلکه با ارزش‌های یهودی ما در تضاد است، انجام خواهید داد.

در دو سال اخیر و پس از حمایت این شرکت از رژیم صهیونیستی درآمد آن بر خلاف پیش‌بینی‌ها کاهش داشت. 

4- گروه کارفور(Carrefour Group)، این شرکت که دفتر مرکزی آن در پاریس است، به عنوان یکی از بزرگترین شرکت‌های خرده‌فروشی در جهان شناخته می‌شود و در حال حاضر در حدود سی کشور جهان، از جمله بسیاری از کشورهای عربی در خاورمیانه و شمال آفریقا هزاران فروشگاه را با نام‌های مختلف اداره می‌کند. 

کمپین تحریم و خروج سرمایه‌گذاری‌ها از فروشگاه‌های زنجیره‌ای بین‌المللی کارفور در پایان سال 2022 با اعلام توافقی آغاز شد که بر اساس آن فعالیت خود را در شهرک‌های اشغالی اسرائیل آغاز کرد.

در پایان سال 2022، کارفور قراردادی با شرکت محصولات مصرفی اسرائیلی Electra Consumer Products و شرکت تابعه آن Yenot Bitan امضا کرد که بیش از 150 فروشگاه را در سرزمین‌ها و شهرک‌های اشغالی اداره می‌کند.

کمپین تحریم کارفور به دلیل همکاری در نقض فاحش حقوق فلسطینیان در سال 2022 آغاز شد و به‌ویژه از زمان شروع جنگ در غزه تأثیر زیادی بر درآمد این شرکت داشت.
 
این شرکت چهار شعبه خود را در اردن به دلیل تحریم شهروندان در پاسخ به فراخوان جنبش تحریم مبنی بر عدم خرید از این شرکت به دلیل مشارکت در حمایت از نسل‌کشی اسرائیل علیه فلسطینیان در نوار غزه تعطیل کرد.
 
جنبش بایکوت در اردن اعلام کرد که شعبه‌های «بنایت»، «سحاب»، «ارجان» و «طبربور» این شرکت تعطیل شدند. Carrefour Jordan در صفحه رسمی خود در فیسبوک اعلام کرد: از 4 نوامبر 2024، تمام فعالیت‌های خود را در اردن متوقف می‌کند و به فعالیت در داخل این کشور ادامه نخواهد داد.

در 7 اکتبر 2023، ارزش سهام کارفور در بازار اروپا به 15 یورو رسید و از آن زمان تاکنون در نوسان بوده و در ژوئن 2024 به 13 یورو و در سپتامبر به 14.85 یورو رسید.

شرکت‌های بزرگ فناوری: طی چند سال گذشته، شرکت‌های فناوری جهانی مانند گوگل، مایکروسافت و آمازون، خدمات هوش مصنوعی را برای افزایش قابلیت‌های عملیاتی ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه ارائه کرده‌اند.

وزارت دارایی اسرائیل در سال 2021 اعلام کرد که به همراه گوگل برای ارائه خدمات رایانش ابری به سازمان‌های دولتی اسرائیل و ارتش اشغالگر، از طریق پروژه «نیمبوس»، تحت قراردادی به ارزش 1.2 میلیارد دلار همکاری می‌کند.
 
این قرارداد نارضایتی سهامداران و کارمندان شرکت را به دلیل ترس از اینکه این پروژه منجر به نقض بیشتر حقوق بشر در فلسطین شود، برانگیخت و آنها در مورد اینکه چگونه این فناوری امکان نظارت بر فلسطینی‌ها را فراهم می‌کند، ابراز نگرانی کردند. 
 
به دلیل پروژه «نیموس»، آریل کورن، مدیر بازاریابی سابق محصولات آموزشی گوگل، استعفای خود را اعلام کرد. وی گفت: گوگل به‌طور سیستماتیک صداهای فلسطینی، یهودی، عرب و مسلمان را که نگران همدستی این شرکت در نقض حقوق بشر فلسطینی هستند، ساکت می‌کند.
 
گوگل پلی استور اپلیکیشن بایکوت «قاطعوا Qati’ou» را که راهنمای برجسته‌ترین شرکت‌های حامی اشغالگری اسرائیل است که توسط کمپین بایکوت حامیان اسرائیل در لبنان منتشر شده بود، به بهانه اینکه این کمپین در حال نفرت‌پراکنی است حذف کرد.
انتهای پیام