شناسهٔ خبر: 6842451 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

ارزيابي كارشناسان از تحولات اخير سوريه

استفاده از فرمول‌هاي ايران براي حل بحران دمشق

صاحب‌خبر -

با توجه به شکست‌هاي متعدد حاميان تروريسم در منطقه به ويژه در بحران‌سازي براي سوريه و سرنگوني بشار‌اسد، کارشناسان مسائل منطقه معتقدند رفت و آمد ديپلماتيک اين روزهاي کشورهايي نظير روسيه به ايران از نقش اثرگذار جمهوري اسلامي براي حل اين بحران حکايت دارد.
اين روزها به ويژه بعد از جمع‌بندي مذاکرات هسته‌اي، سير توجه بيشتر کشورهاي منطقه براي مبارزه با تروريسم بيش از گذشته نمايان شده است.
روسيه نيز نقش خود را براي حل بحران سوريه به کار گرفته است، چنانچه نشستي که چند روز پيش در دوحه قطر و در ديدار با وزير خارجه آمريکا و شش کشور حوزه خليج‌فارس صورت گرفت حاکي از آن دارد که گويا همه عزم خود را جزم کرده‌اند تا براي مبارزه با تروريسم يکصدا شوند.
در ميان جمهوري اسلامي ايران که هميشه نقشي پررنگ و اثرگذار براي حل بحران‌هاي منطقه‌اي داشته و يکي از اصول و ارکان خود را براي حل اين بحران‌ها راه گفت‌وگوي سياسي بنا گذاشته بنابراين، اين روزها گرايش به سمت ايران به عنوان نقش اثرگذار در حل بحران‌هاي منطقه‌اي بويژه سوريه کاملا مشهود است.
چنانچه در ادامه رایزنی‌های بین‌المللی برای حل بحران مسائل خاورمیانه از جمله سوریه، «باگدانف» نماینده رئیس‌جمهور روسیه در امور خاورمیانه که معاون وزیر خارجه این کشور نیز می‌باشد در‌خصوص آخرین وضعیت منطقه و راهکار سیاسی در سوریه با حسین امیر‌عبداللهیان دیدار و گفت‌وگو کرد.
معاون عربی و آفریقايي وزارت خارجه کشورمان روز یکشنبه نيز در مورد نگاه مشترک ایران و روسیه در ارتباط با بحران سوریه به شبکه عربی العالم اعلام کرد: روسیه و ایران درباره وضعیت سوریه و حمایت از آن دارای دیدگاه مشترکی هستند، طرفین سیاست مشترکی در قبال سوریه دنبال می‌کنند، اینکه گفته شود ایران در سوریه از مردم و حکومت بشار اسد حمایت می‌کند، اما حمایت از اسد مورد توجه روسیه نیست تا امروز حرف دقیقی نیست، تهران و مسکو نسبت به آینده سیاسی سوریه و سرنوشت مردم آن دارای دیدگاه مشترکی هستند،
وی در مورد طرح چهار ماده‌اي ایران برای حل بحران سوریه نیز اظهار کرد: طرح سیاسی چهار ماده‌ای جمهوری اسلامی ایران که توسط آقای ظریف ارائه شده در زمان حاضر یکی از کاراترین و جدی‌ترین طرح‌هایی است که در دستور کار سازمان ملل و بازیگران بین‌المللی قرار دارد چون طرحی است مبتنی بر واقعیت‌هاي موجود. این طرح توسط جمهوری اسلامی ایران به ‌روز‌رسانی شده و ما در سفر آقای ولید المعلم، رایزنی‌هاي بیشتری را با ایشان درباره طرح خواهیم داشت، در سفر آقای باگدانف جزئیات این طرح را مورد بررسی قرار خواهیم داد و معتقدیم که آنچه به عنوان طرح سیاسی روسیه مطرح شده در واقع نقاط مشترکی است که بین طرح تهران و مسکو قرار دارد، مایلم به صراحت اعلام کنم جمهوری اسلامی ایران قویا به حمایت از متحدانش ادامه خواهد داد و در مسیر راهکار دموکراتیک بحران‌هاي منطقه مانند بحران سوریه را با جدیت در یک برنامه سیاسی در چارچوب مشورت‌هاي منطقه‌اي دنبال خواهد نمود و انشاءالله نسبت به آینده حل سیاسی بحران در سوریه خوش‌بین هستیم.
حدود دو هفته پیش دی میستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه نیز به تهران سفر و با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و امیرعبداللهیان معاون عربی - آفریقايی وزارت خارجه دیدار و گفت‌وگو کرد.
عصر ديروز نيز نشست سه‌جانبه معاونین وزرای خارجه ایران، روسیه و سوریه در تهران برگزار شد. ديروز نيز وزير خارجه سوريه به تهران سفر كرد.
نماینده پوتین در امور سوریه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اينكه اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه اعلام کرده که روسیه در مورد مسأله سوریه و شخص بشار اسد تغییر موضع داده است، گفت: در موضع ما تغییری صورت نگرفته و چرخشی ایجاد نشده است.
وی همچنین با بیان اينكه در این جلسه در ارتباط با مبارزه با داعش و گروه‌های تروریستی در منطقه تشریک مساعی شد در مورد همکاری‌های ایران و روسیه جهت مبارزه با تروریسم، ‌اظهار کرد: تمام ارگان‌های ذیربط کشور ایران و روسیه در جهت مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری با یکدیگر در تماس و مذاکره هستند. تشریک مساعی‌های لازم صورت می‌گیرد و این گفت‌وگوها در سطح مقامات عالی‌رتبه دو کشور وجود دارد.
در همين زمينه سياست روز در گفت‌وگو با كارشناسان به تبيين تحولات منطقه و لزوم مبارزه با تروريسم به ويژه حل بحران سوريه و نقش فعال جمهوري اسلامي در اين عرصه پرداخته كه در ذيل مي‌آيد.

استفاده از فرمول هاي ايران در دستور كار
حسن هاني‌زاده كارشناس مسائل منطقه در اين خصوص گفت: نشست اخير وزراي خارجه آمريکا، روسيه و شش کشور حوزه خليج‌فارس در دوحه و همچنين بحث پيرامون مسائل سوريه نشان مي‌دهد که آمريکا پس از گذشت چهار سال از بحران سوريه به اين نتيجه رسيده که ادامه بحران سوريه به گسترش اين بحران در خارج از مرزهاي سوريه منجر خواهد شد.
وي افزود: به همين دليل نشست دوحه وزراي خارجه آمريکا و روسيه و کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج‌فارس در چارچوب حل بحران سوريه قابل تجزيه و تحليل است، اکنون آمريکا تلاش مي‌کند تا از فرمول‌هاي ايران و روسيه براي حل بحران سوريه استفاده کند.
هاني‌زاده گفت: آنچه که در طول ماه‌هاي گذشته در عرصه‌هاي ميداني سوريه رخ داد و منجر به شکست گروهک‌هاي تروريستي داعش و جبهه النصره شد در تغيير رويکرد آمريکا نسبت به سوريه بي‌تاثير نيست، شرايط سوريه اکنون به گونه‌اي است که بازيگران منطقه و فرامنطقه‌اي بحران سوريه به اين نتيجه رسيدند که امکان سرنگوني دولت بشار‌اسد از راه‌هاي خشونت‌آميز وجود ندارد. در همين راستا حوزه قدرتمندانه جمهوري اسلامي ايران در کنار دولت منتخب سوريه در پيروزي‌هاي ميداني دولت سوريه کاملا موثر بود.
وي در پايان خاطرنشان كرد: از اين‌رو جبهه ايران، روسيه، چين حزب‌‌الله و عراق موجب شده که طرح آمريکا، ترکيه، عربستان و قطر براي سرنگوني دولت بشار‌ اسد با شکست مواجه شود. اکنون نشست قريب‌الوقوع وزراي خارجه ايران سوريه و روسيه در تهران مي‌تواند روزنه اميد‌بخشي براي حل مسالمت آميز بحران سوريه بگشايد.

حضور ايران براي حل بحران سوريه خواست كشورهاي منطقه
حسين رويوران ديگر کارشناس حوزه منطقه نيز در‌خصوص لزوم مبارزه با تروريسم و نقش جمهوري اسلامي در پيشبرد اين هدف گفت: بعد از توافق هسته‌اي حتي وزير خارجه کشورمان نيز فرصت بيشتري براي رايزني پيرامون تحولات منطقه و تلاش براي حل بحران‌هاي منطقه‌اي پيدا کرد.
وي افزود: وقتي پرونده هسته‌اي با آن همه گره و کارشکني‌هاي غرب مي‌تواند از طريق گفت‌وگو و راه‌حل سياسي حل شود به طور حتم مسائل منطقه به ويژه حل بحران سوريه نيز مي‌تواند از طريق راه‌حل سياسي و بدون جنگ پايان يابد.
رويوران گفت: با توجه به اينکه بيشتر کشورهاي منطقه احساس مي‌کنند که بحث مبارزه با تروريسم بايد به صورت جدي مورد توجه قرار گيرد، بنابراين در شرايط حاضر حل بحران سوريه در دستور کار قرار گرفته است و اينكه نقش مثبت جمهوري اسلامي و ارائه راهكارهاي تعيين‌كننده‌اش بار ديگر مورد خواست كشورهاي منطقه قرار گرفته است.

نظر شما