سرویس سیاسی فردا : رئیس جمهور سابق آمریکا و نامزد کنونی انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر 2024 ، مانور زیادی بر روی وعده اخراج مهاجرین غیرقانونی از خاک این کشور داده است. این وعده در حالی به صورت مکرر از سوی ترامپ و همراهانش مطرح می شود که تردید زیادی در خصوص قدرت عملیاتی شدن آن وجود دارد! بسیاری از منتقدان دموکرات ترامپ و حتی برخی جمهوریخواهان می گویند وی در این خصوص، دست به نوعی شوی تبلیغاتی زده که در عمل، قدرت اجرای آن ( حتی با استناد به قانون اساسی آمریکا) را ندارد. به عبارتی بهتر، بوروکراسی سرسختانه و پیچیدگی های قانونی قدرت مانور ترامپ را در قبال پرونده 11 میلیون نفر مهاجر غیرقانونی در آمریکا سخت تر می سازد.
تحلیلگران معتقدند ترامپ قصد کپی برداری از روش آیزنهاور را دارد. اما سوال اصلی اینجاست که آیا رئیس جمهور سابق آمریکا می تواند یک فرمول شکست خورده را پس از 70 سال، دوباره اجرا کند؟! نمونه تاریخی مهم اخراج دستهجمعی که میتوان به آن اشاره کرد، به سال ۱۹۵۴ برمیگردد که در آن حدود ۱.۳ میلیون نفر در ادامه عملیات «وتبک» -نام توهینآمیزی است که در آن زمان علیه مردم مکزیک بهکاربرده میشد- از ایالات متحده اخراج شدند.مورخان در مورد شمار دقیق افراد اخراج شده، اختلافنظر دارند.این برنامه که در زمان ریاست جمهوری دوایت آیزنهاور به اجرا درآمد، با مخالفت عمومی شدیدی مواجه شد. زیرا هم عدهای از شهروندان ایالات متحده اخراج شدند، و هم به این دلیل که این برنامه، بودجه کافی نداشت. این پروژه در سال ۱۹۵۵ متوقف شد.
کارشناسان مهاجرت میگویند برنامه قبلی اخراج دستهجمعی مهاجران بیشتر بر مکزیکیها متمرکز بود و چون روند قانونی مشخصی در مورد آن رعایت نمیشد، نمیتوان آن را با اخراجهای دستهجمعی زمان معاصر مقایسه کرد.
کاتلین بوش جوزف از تحلیلگران حوزه مهاجرتی در آمریکا در این خصوص به بی بی سی می گوید: «آن اخراجهای دستهجمعی در سالهای ۱۹۵۰، بیشتر در مورد مردان مکزیکی انجام میشد.اما امروز بیشتر افرادی که از کانالهای ورودی وارد کشور میشوند، فقط از مکزیک نیستند. آنها از آمریکای مرکزی هم نیستند. همین برگرداندن این مهاجران به کشور مبدأ را سختتر میکند.این موارد با موارد تاریخی قابل مقایسه نیستند."
یکی از موانع بعزرگ پیش روی ترامپ، مخالفت مطلق فرمانداری های برخی ایالات مهم و مهاجرپذیر با این تصمیم دولت فدرال است. در این میان، دادگاههای محلی و ایالتی نیز هر یک می نوانند در نقش یک مانع سخت در برابر ترامپ عمل کنند. بی دلیل نیست که منتقدان ترامپ شعارهای وی در خصوص اخراج مهاجرین غیرقانونی را صرفا نوعی مانورپوپولیستی با هدف جذب آرای افراد مهاجرستیز ( اکثرا سفید پوستان ضد مهاجرت و ملی گرا) می دانند.
بسیاری از رسانه های آمریکایی ، اعم از دموکرات یا جمهوریخواه نیز اذعان کرده اند این شعار انتخاباتی ترامپ هرگز به سبک و سیاقی که رئیس جمهور سابق آمریکا ادعا می کند، تحقق نخواهد یافت. در مقابل، اصرار ترامپ بر این روش سلبی ، می تواند منجر به اقبال بیشتر مهاجرین قانونی ( که اکثرا اقوام مهاجرین غیرقانونی هستند ) به دموکراتها و نامزد انتخاباتی آنها یعنی کامالا هریس شود.....
نظر شما