به گزارش اقتصاد آنلاین، همراه مکانیک نوشت: البته آشنایی با رنگ بندی پلاک خودرو فقط برای رفع کنجکاوی مفید نیست و یاد گرفتن این مفهوم برای گرفتن گواهینامه و تشخیص خوردوهای با کاربری خاص نیز مفید خواهد بود. در این مطلب، به بررسی انواع رنگ پلاک خودرو در ایران و تفاوت هرکدام از این رنگ ها با دیگران می پردازیم.
سفید مرسومترین رنگ پلاک خودرو در ایران است و از آن برای شمارهگذاری خودروهای شخصی استفاده میشود. در این پلاک ها از ترکیبی از کد شهر، اعداد و حروف به کار می رود. در قسمت راست پلاکهای سفیدرنگ، کد شهر مربوطه به همراه کلمه ایران قرار دارد؛ برای مثال، ترکیب ایران 54 نشان میدهد که پلاک مربوط به خودرویی از استان یزد است. این کد براساس مشخصات محل سکونت مالک خودرو (درج شده در برگ سبز) تعیین میشود.
در قسمت چپ پلاکهای سفید هم ترکیبی از اعداد 2 رقمی و 3 رقمی و یک حرف در وسط وجود دارد. اعداد این بخش بهصورت تصادفی تولید میشوند و برای انتخاب حرف وسط هم از یکی از حروف الفبا به جز الف، ت، ع، ف، ز، ک، پ و ث استفاده می شود. در بررسی سایر انواع رنگ پلاک خودرو، به شما می گوییم که هر کدام از این حروف استثنا متعلق به کدام نهاد یا سازمان است.
در میان حروف وسط اعداد پلاک یک حرف استثنای دیگر هم وجود دارد که مربوط به پلاک های گذر موقت می شود. رنگ پلاک این خودرو ها هم سفید است؛ اما آن ها را با استفاده از حرف گ یا عبارت «گذر موقت» را از سایر خودروهای شخصی متمایز می کنند.
خودروهایی که قصد ورود موقت از مناطق آزاد تجاری به کشور را دارند یا برای تست فنی شمارهگذاری شدهاند، پلاک گذر موقت می گیرند و در قسمت سمت راست پلاک آن ها نیز به جای کد شهر، تاریخ انقضای پلاک به ماه و سال درج می شود.
خودروهایی که توسط معلولان مورد استفاده قرار میگیرند، توسط ابزارهای مختلفی بهینهسازی میشوند تا رانندگی برای این گروه از رانندگان تسهیل شود. به همین منظور، در پلاک خودروهای مخصوص معلولان، جانبازان و … از نماد «ویلچر» به جای حرف قسمت میانی استفاده می شود تا این خودروها توسط دیگر رانندگان قابل تشخیص باشند.
رنگ پلاک خودروهای عمومی زرد رنگ است؛ یعنی خودروهایی مثل تاکسیها، اتوبوسها، تریلرها و ماشین آلات کشاورزی که در سیستم حمل و نقل عمومی فعالیت می کنند. مثل رنگ پلاک سفید، برای شمارهگذاری این خودروها هم از ترکیب کد شهر بههمراه شماره و حروف استفاده میشود؛ با این تفاوت که حروف مورداستفاده در پلاکهای زرد، برای سراسر کشور یکسان هستند.
برای مثال، پلاک تمامی تاکسیها در سراسر کشور با حرف «ت» مشخص شده است و خودروهای عمومی شامل اتوبوسهای برونشهری، اتوبوسهای درونشهری و کامیونها نیز به وسیله حرف «ع» در پلاک متمایز شدهاند. برای پلاک خودروهای کشاورزی نیز از حرف «ک» استفاده میشود.
رنگ پلاک خودرو قرمز مربوط به خودروهایی است که توسط نهادها و ارگانهای دولتی مورد استفاده قرار میگیرند. نحوه شماره گذاری و کد بندی پلاک قرمز ماشین هم مشابه پلاک زرد است و این پلاک ها 2 کلاس متفاوت دارند:
خودروهایی که در ارگانهای نظامی و انتظامی (پلیس و سپاه پاسداران) مورد استفاده قرار میگیرند، با رنگ پلاک سبز مشخص میشوند. در این رنگ پلاک خودرو نیز شاهد ترکیب کد شهر به همراه حروف و اعداد هستیم و این پلاک ها هم 2 کلاس متفاوت دارند:
پلاک خودرو با رنگ آبی برای 2 دسته از خودروها استفاده میشود؛ دسته اول با پلاکهای آبی پررنگ و دسته دوم با پلاکهای آبی کمرنگ متمایز میشوند. در ادامه به بررسی مفهوم رنگ پلاک خودرو آبی پررنگ و کم رنگ می پردازیم:
این خودروها در اختیار وزارت دفاع و ستاد کل نیروهای مسلح ایران هستند. برای این نوع از پلاکها هم از ترکیب کد شهر، حروف و اعداد استفاده میشود و همانند دیگر پلاکهای خاص؛ حروف منحصر به فرد خود را دارند. برای مثال خودروهای وزارت دفاع با حرف «ز» و خودروهای ستاد کل نیروهای مسلح با حرف «ف» نشانهگذاری میشوند.
خودروهایی که از پلاکهای آبی کمرنگ استفاده میکنند، در اختیار سفارتخانهها و کنسولگریهای کشورهای مختلف هستند. برای متمایزکردن این نوع خودروها، در پلاک آن ها از حروف لاتین به جای حروف فارسی در استفاده شده است. رنگ پلاک خودرو آبی کمرنگ هم 2 نوع متفاوت دارد که هر کدام با حرف انگلیسی مختص خود از دیگری متمایز می شود:
رنگ پلاک خاکی یعنی چه؟
پلاکهای خاکیرنگ، در اختیار ارتش جمهوری اسلامی ایران هستند. این پلاکها با حرف «ش» مشخص می شوند. البته باید یادآور شد که استفاده از پلاکهای جدید توسط نهادهای نظامی هنوز فراگیر نشده است؛ بنابراین ممکن است شاهد تردد خودروهای نظامی با پلاکهای قدیمی باشید؛ پلاکهایی که روی آنها از ترکیب اعداد و اسم نهاد موردنظر استفاده شده است.
در این مقاله شما را با مفهوم رنگ پلاک خودرو آشنا کردیم و به شما گفتیم که پلاک خودرو مربوط به ارگان ها و سازمان های مختلف چه رنگی دارد. توصیه می کنیم که هنگام تردد در خیابان حواستان بیشتر به پلاک هایی باشد که رنگ سفید و علامت ویلچر دارند و لطفا بیشتر با آن ها راه بیایید؛ چون ممکن است راننده فرد توانجویی باشد که سرعت واکنش و تصمیم گیری او با دیگران تفاوت دارد.
∎
نظر شما