شناسهٔ خبر: 67346928 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

نگاه «مجله مهر» به بازتاب رسانه‌ای مهمونی کیلومتری ۱۴۰۳؛

رسانه‌های سبز رنگ؛ اما سبز غدیر!

گرچه امروز و فردا مناظرات انتخاباتی بخش عظیمی از تیترهای خبری را به خود اختصاص می‌دهند اما شماری از رسانه‌ها در بحبوحه اتفاقات سیاسی، صفحه اول خود را به رنگ سبز مزین کرده‌اند؛رنگ «سبز غدیر»!

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: تنها یک روز تا روز غدیر و جشن بزرگ «مهمونی کیلومتری» باقی مانده است. فردا علیرغم اینکه کشور در داغ‌ترین روزهای انتخاباتی خود به سر می‌برد، مردم فارغ از حرف و حدیث‌های سیاسی دور هم جمع می‌شوند تا ولایت امیرالمومنین (ع) را جشن بگیرند.

اگرچه امروز و فردا، مناظرات انتخاباتی برگزار می‌شوند و بخش عظیمی از تیترهای خبری را به خود اختصاص داده و می‌دهند اما شماری از رسانه‌ها در همین بحبوحه اتفاقات سیاسی، صفحه اول خود را به رنگ سبز مزین کرده‌اند؛ رنگ سبز عید غدیر خم!

خراسان؛ وحدت موهبت مغفول غدیر

روزنامه خراسان تیتر یک خود را به روز غدیر اختصاص داد و تیتر زد: «وحدت، موهبت مغفول غدیر». در متن این مقاله یادآوری شده است که غدیر اگر درست تبیین شود، وحدت آفرین است و نباید طرح مسئله غدیر، بهانه جدایی باشد. در بخشی از این متن آمده است:

از چه رو غدیر برای امروز، پیامی جز وحدت ندارد؟ آیا اسلام هدیه و موهبت غدیر را برای ایجاد اختلاف و فرقه فرقه کردن جامعه اسلامی پدید آورد؟ پاسخ به این پرسش‌ها هم در این که چرا غدیر انس و الفتی ریشه‌ای با «وحدت» دارد، در نوع خودش دارای اهمیت است. حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد باقر علوی تهرانی از متفکران و مبلغان اسلامی در این باره در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری پاسخ دقیق و لطیفی داده است: «پیام همیشگی غدیر الی‌یوم‌القیامه همان آیات ۳۱ و ۳۲ سوره روم است که از فرقه‌فرقه‌کردن جامعه نهی می‌کند. خب، برای این که جامعه فرقه‌فرقه نشود، باید چه کار کنیم؟ حضرت صدیقه طاهره سلام‌ا…‌علیها در خطبه فدکیه می‌فرمایند: «فَجَعَلَ اللهُ طاعَتَنا نِظاماً لِلمِلَّةِ وَ اِمامَتَنا أماناً لِلفِرقَه»؛ خداوند پیروی و اطاعت از ما را عامل انسجام جامعه قرار داده و امامت و پیشوایی ما عامل جلوگیری از تفرقه است. انسجام و پیوستگی جامعه بعد از پیغمبر با جامعه در زمان پیغمبر، امامت است. نسخه وحدت غدیر است. ما متأسفانه به این نسخه توجه کمی می‌کنیم. کتاب ما، قبله ما و پیغمبر ما واحد است. رجوع به امامت امیرالمؤمنین علیه‌السلام وحدت است. پیام غدیر وحدت‌آفرین است، اما متأسفانه عده‌ای این مسیر را تغییر دادند و ثمری هم نبردند و جامعه فرقه‌فرقه شد. به نظرم مهم‌ترین پیام غدیر همان وحدت است.»

این روزنامه همچنین در گزارشی به درخشش واقعه غدیر در شعر فارسی پرداخت و این تیتر را انتخاب کرد: «شکوه غدیر در شعر شاعران فارسی زبان معاصر» در متن این گزارش آمده است:

ملک‌الشعرا بهار، شاعر سنت‌گرای معاصر (۱۲۶۶-۱۳۳۰ شمسی) از دیگر شاعرانی است که در وصف رخداد غدیر خم شعر سروده است:

ثانی‌ایست بی‌اول‌، اولی است بی‌ثانی

در غدیر خم یزدان گفت مر پیمبر را؛ کز پی کمال دین شو پذیره حیدر را

پس پیمبر اندر دشت بر نهاد منبر را؛ برد بر سر منبر حیدر فلک فر را

خراسان همچنین در مطلب دیگری به جایگاه ویژه قرآن‌خوانی و ضرورت توجه به آن اشاره کرد و در مطلبی با تیتر «جای‌خالی قرائت‌خانوادگی خطبه‌غدیر» به سراغ حجت‌الاسلام «احمد اسدنژاد» رفت. این روزنامه متن این گفت‌وگو را منتشر کرد و نوشت: «خطبه غدیر فرازبندی و به ۱۰ فراز تقسیم شده است. قرائت خطبه غدیر که بعضی فرازهایش برای نوجوانان، جوانان و حتی استادان و بزرگان نکات درس‌آموز زیادی دارد، ضرورتی است که به آن کم‌توجهی شده است. البته اگر پدر یا مادری بتواند این فرازها را با زبان ساده و بر اساس درک فرزندش بیان کند، خواهد دید که این عید و فلسفه آن در ذهن او ماندگار خواهد شد. به همین دلیل است که به خانواده‌ها توصیه می‌کنم با قرائت‌خانوادگی خطبه‌غدیر، غدیری ماندگارتر و پرثمرتر را تجربه کنند. همچنین والدین می‌توانند بعد از قرائت خطبه غدیر از کودک، نوجوان و حتی جوان‌شان بخواهند که به چند سوال در همین باره پاسخ دهند و سپس در قدم آخر، جوایز نفیسی به فرزندان‌شان بدهند. این کار را در همین مهمانی ۱۰ کیلومتری عید غدیر در تهران و استان‌ها، مسئولان هم باید انجام بدهند و جوایز نفیسی مثل خودرو و حتی خانه برای زوج‌های جوان در نظر بگیرند تا این خطبه بیشتر از قبل، مورد توجه قرار بگیرد. دادن شیرینی و شکلات و هدیه قطعاً اثر دارد و توصیه زیادی هم به آن شده اما باید کار زیربنایی هم در این زمینه صورت بگیرد تا تأثیرگذاری آن چند برابر شود».

رسانه‌های سبز رنگ؛ اما سبز غدیر!

وطن امروز؛ مهمونی غدیر جهانی شد

روزنامه وطن امروز نیز در یکی از تیترهای خود نوشت: «مهمونی غدیر جهانی شد» در بخشی از وطن امروز آمده است: «جشن بزرگ عید غدیر الگویی شده است تا دیگر کشورها نیز به تأسی از ایران، اقدام به برگزاری چنین جشن بزرگی کنند. در این باره سخنگوی ستاد مردمی برگزاری مهمونی ۱۰ کیلومتری غدیر به وطن امروز گفت: جشن عید غدیر جهانی شده است و در کشورهایی چون برزیل، هند، پاکستان، لبنان و افغانستان هم مهمونی کیلومتری غدیر برگزار خواهد شد.»

این روزنامه در متن خود جزئیات آخرین نشست خبری پیش از آغاز «مهمونی ۱۰ کیلومتری غدیر» که روز گذشته برگزار شد را منتشر کرد و جدیدترین اطلاعات را در اختیار مخاطبان خود قرار داد.

رسانه‌های سبز رنگ؛ اما سبز غدیر!

قدس؛ دریای بیکران ولا در غدیر خم

روزنامه قدس نیز چند تیتر خود را به غدیر اختصاص داد. این رسانه در مطلبی با «دریای بیکران ولا در خُم غدیر» نوشت: «موزه‌های آستان قدس رضوی به عنوان یک مجموعه فرهنگی در آستان ملکوتی امام رضا (ع) از پیشینه پایداری برخوردارند که شامل گنجینه‌ای از آثار قدیمی حرم مطهر و اماکن متبرکه و همچنین نمونه‌هایی از آثار نفیسی است که طی زمان، توسط علاقه‌مندان به ساحت اهل بیت عصمت و طهارت (ع) تقدیم بارگاه ملکوتی این امام همام شده است.»

قدس در ادامه این مطلب یادآوری کرد در مجموعه موزه هدایای رهبر معظم انقلاب، واقع در صحن کوثر حرم مطهر رضوی آثاری مرتبط با غدیر خم وجود دارد؛ آثاری از جمله نقاشی رضا بدرالسماء، تذهیب سید مسعود آقامیری، خوش‌نویسی سید رسول آقامیری.

این روزنامه همچنین سراغ آیت‌الله سیدجعفر سیدان رفت و در گفت‌وگویی به فضیلت عید سعید غدیر و اهمیت نعمت ولایت امیرالمؤمنین (ع) پرداخت. متن این گفتگو با تیتر «خدا را شکر مولایم علی شد» در این رسانه منتشر شده است.

این رسانه در تیتر دیگری با عنوان «چگونه جشن عید غدیر را باشکوه‌تر برگزار کنیم» گفت‌وگویی که با حجت‌الاسلام ناصر رفیعی را منتشر کرد و در آن به ضرورت برگزاری باشکوه این روز عزیز پرداخت. حجت‌الاسلام رفیعی در بخشی از این گفت‌وگو یادآور شده است: «عید غدیر روز برطرف شدن غم‌های مؤمنان است. روزی که حضرت موسی (ع) بر ساحران غلبه و خداوند آتش را بر ابراهیم خلیل (ع) سرد و گلستان کرد. اثبات ولایت و امامت علی (ع) در این روز اتفاق افتاده که به واسطه آن، روز اکمال دین و رضایت پروردگار محسوب می‌شود. عید غدیر، روزی تلخ و ناگوار برای ابلیسی است که سوگند یاد کرده بود در صراط مستقیم خداوند مانع‌تراشی کند. این روز، روز نشر علم و روز مژده و بشارت و عید اکبر و روز استجابت دعا و روز موقف عظیم و روز پوشیدن جامه نیکو است. غدیر، روز شرط مشروط و زدودن غم‌ها و گذشت از گناه شیعیان گناهکار امیر‏المؤمنین (ع) نیز است. دکتر رفیعی در پایان می‌گوید: غدیر روز بخشش و هدیه دادن است. امام رضا (ع) از پدران بزرگوارش نقل کرده که امیرالمؤمنین (ع) فرمود: نیکی کردن در روز عید غدیر، سبب زیاد شدن ثروت و طولانی شدن عمر است و مهربانی کردن به همدیگر، رحمت و رأفت خدا را به انسان جلب می‌کند. عطر زدن، لباس نو پوشیدن، اطعام، صله رحم و… برخی از کارهایی است که در عید نوروز انجام می‌دهیم و باید در غدیر، جدی‌تر و پررنگ‌تر آن‌ها را پیگیری کنیم. غدیر روزی است که خداوند یکی از نعمت‌های بزرگ خود که همان ولایت است را برای هدایت بشریت ارزانی داشت و نعمت ولایت را به عنوان استمراربخش راه نبوت عرضه فرمود. به پاس این نعمت، همه را در این روز تکریم کنیم. تلاش کنیم در مساجد زیارت غدیر خوانده شود. همانند عید نوروز که همه جا حال و هوای عید دارد، باید برای غدیر نیز این‌گونه باشد. هر کسی در هر موقعیتی که قرار دارد باید وظیفه خود را برای پاسداشت غدیر و بهتر برگزار کردن این جشن، انجام داده و چراغی در این راه روشن کند.»

رسانه‌های سبز رنگ؛ اما سبز غدیر!

قدس همچنین در مطلبی با تیتر «ندای یا علی یک فرهنگ است» گفت‌وگویی با محمود اکرامی‌فر، شاعر «یا علی گفتیم و عشق آغاز شد» صورت داده است. شاعر این مصرع محبوب و مشهور درباره شخصیت امیرالمومنین می‌گوید: «حضرت علی (ع) یک انسان فراجناحی و فرادینی است، شما می‌بینید مسیحی‌ها هم حضرت علی (ع) را به عنوان یک شخصیت عظیم تاریخی قبول دارند، ارمنی‌ها، یهودی‌ها و هندوها هم قبول دارند. فرهنگی که درباره حضرت (ع) شکل گرفته و دور کلمه علی تنیده شده برای من مهم بود. مثلاً می‌بینید مردم در فرهنگ عامیانه می‌گویند یاعلی بگویید و این کار را انجام دهید. این استفاده از فرهنگ و ادبیات عامه و هنجارها که در گفتار روزمره آدم‌هاست برایم مهم بود: اگر ناتوانی بگو یاعلی / اگر خسته جانی بگو یاعلی.»

او در ادامه این گفت‌وگو یادآور شده است: «این شخصیت بزرگ با عشق تنیده شده و مردم ما شروع کارهایشان با یاعلی است. من هم در اشعارم درباره مولا (ع) از فرهنگ عامه و باورهای عامیانه استفاده کردم به خاطر همین مصراع «یاعلی گفتیم و عشق آغاز شد» در میان مردم جا افتاده است. نکته دیگری که لازم است به آن اشاره کنم این است که هنرها به کمک همدیگر می‌آیند. شعر من در کتاب «دریا تشنه است» چاپ شده بود و در خیلی جاها من این غزل را خوانده بودم ولی به این مشهوری نبود، چطوری مشهور شد؟ وقتی که هنر خوشنویسی به کمک هنر شعر آمد. زمانی که این شعر خوش‌فرم با این عناصری که گفتم در آن هست یعنی هم بسته معنایی کاملی دارد و هم ساختار موسیقایی گوش‌نوازی دارد و… را آقایی به نام عین‌الدین صادق‌زاده، استاد خوشنویسی بدون اینکه بداند این شعر مال من است؛ این مصراع را نوشت، آن را پوستر و کارت پستال کرد و یکباره شعر معروف شد. طوری که حتی در خیلی از کارت‌های عروسی این مصراع آمده است و من چه خاطرات زیبایی در این باره دارم.»

علاوه بر اینها، قدس مقاله‌ای از یک پژوهشگر به نام «بهمن دهستانی» منتشر کرده است. در بخشی از این مقاله که تیتر «رهیافتی تازه برای معرفی غدیر در جهان اسلام» برای آن انتخاب شده آمده است: «در نظریه‌های دانش‌های سیاسی و اقتصادی نوین، مسئله حکمرانی مطلوب و شاخص‌های آن از مباحث پررونق و رایج است که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است و در این میان آموزه‌های ناب و ناشناخته چشمه‌سار غدیر می‌تواند پاسخگوی نیازهای روز جهان اسلام باشد. در این میان نقش جوامع پیرو اهل بیت (ع) در ارائه رفتارها و عمل و التزام به مفاهیم غدیر و امامت از سهم بسیار مهمی برخوردار است.»

جوان؛ از عید غدیر تا عید انتخابات

روزنامه جوان نی در یادداشتی که در صفحه اول خود با منتشر کرد، یادآور شد: «انتخابات ریاست جمهوری در این دوره از قضا با سه روز فاصله با عید غدیر برگزار می‌شود و حال و هوای این روزهای کشور که فعالیت‌های انتخاباتی داغ است با جشن‌های غدیر مصادف است. این مصادف بودن می‌تواند بهانه خوبی برای پیوند زدن مرام و مکتب علوی با مباحث انتخاباتی و تفکر در شیوه‌های حکمرانی باشد.»

در بخشی از این یادداشت که با تیتر «از عید غدیر تا عید انتخابات» در دسترس مخاطبان قرار گرفته آمده است: «غدیر رابطه‌ای تنگاتنگ با انتخابات برقرار می‌کند و ملت ما نشان داده‌اند که پیام غدیر در باورهای‌شان ریشه‌ای عمیق دارد. مردمی که صحنه را خالی نمی‌کنند و همواره به یاری امام‌شان می‌شتابند. خوب است که ایرانیان بزرگ‌ترین عید عالم را جشن می‌گیرند و سپس به معرکه انتخابی سیاسی می‌روند. اینجاست که باید گفت عاشقان عیدتان مبارک.»

رسانه‌های سبز رنگ؛ اما سبز غدیر!

جام جم؛ همه چیز آماده عید غدیر

روزنامه جام جم جم از دیگر رسانه‌هایی بود که روی صفحه اول خود به استقبال عید غدیر رفت و در یکی از تیترهای خود نوشت: «همه چیز آماده غدیر.» در متن گزارش جام جم آمده است: «جشن عید سعید غدیر تاریخی به قدمت خود این واقعه دارد اما برپایی رسمی این مراسم نیز به تاریخی بیش از ۱۱۰۰ سال پیش بازمی‌گردد. جشن ولایت علی (ع) به‌گونه‌ای است که از دیرباز در بیشتر شهرهای ایران برگزار می‌شد و سادات درهای خانه خود را از صبح غدیر به روی مهمانان بازمی‌گذاشتند و مهمانان نیز به نیت تبرک از آنها عیدی دریافت می‌کردند.»

این روزنامه در بخش‌هایی از متن این گزارش به موضوعاتی نظیر «افزایش ۳۰ درصدی موکب‌های غدیر»، «حضور نمایندگانی از جبهه مقاومت در مهمانی غدیر»، «اجرای قطعات موسیقی به یاد شهدا» در این جشن، «برگزاری سه پویش در جریان غدیر» و همچنین «حضور فعال نوجوانان» اشاره کرد.

رسانه‌های سبز رنگ؛ اما سبز غدیر!

آگاه؛ ۳۶۰ کیلومتر مهمونی

روزنامه آگاه نیز عکس اصلی و تیتر یک خود را به نشست روز گذشته که برای اعلام جزئیات مهمونی کیلومتری برگزار شد، اختصاص داد. این روزنامه تیتر «۳۶۰ کیلومتر مهمونی» را انتخاب کرد و در توضیح آن نوشت: «طبق آمار ثبت‌شده ۳۰۰ شهر مهمونی غدیر را برگزار می‌کنند که جمعاً با ۳۶۰ کیلومتر مهمونی در کشور مواجه هستیم»

آگاه که از چند روز پیش گزارش‌ها و گفت‌وگوهایی درباره مهمونی غدیر منتشر کرده در پوشش این نشست نیز به مخاطبان خود یادآوری کرد: «از ساعت ۱۷ تا ۲۲ از میدان آزادی تا خیابان دماوند، تقاطع اتوبان امام علی (ع)، ۲۲۰۰ موکب مردمی برای خدمات‌رسانی، پذیرایی و اهدای خدمات فرهنگی برپا می‌شود. تنها در محور برگزاری ۳۰ درصد موکب‌ها افزایش داشته‌اند و مجبور شدیم ۲۵۰ موکب در محورهای دیگر برپا کنیم، همینطور ۶۰۰ موکب در لیست رزرو هستند.»

رسانه‌های سبز رنگ؛ اما سبز غدیر!