شناسهٔ خبر: 66371218 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

شورای سیاست خارجی امریکایی:

ایران برای ایجاد پایگاهی دائمی  در دریای سرخ تلاش می‌کند

روزنامه جوان

صاحب‌خبر -

اندیشکده امریکایی AFPC با اشاره به گسترش دامنه نفوذ ایران در منطقه غرب آسیا به کاخ سفید هشدار داد ایالات‌متحده نباید اجازه دهد ایران صاحب پایگاهی در دریای سرخ شود. 
به گزارش ایرنا، «شورای سیاست خارجی امریکایی» (AFPC) در تحلیلی به قلم «امیلی میلیکن» نوشت: به تازگی نشانه‌هایی از تلاش تهران برای افزایش نفوذ و حتی ایجاد پایگاه دریایی در سودان موجب شده است امریکا نسبت به اهداف تهران در دریای سرخ نگران شود. 
این اتاق فکر امریکایی با استناد به گزارش ماه گذشته وال‌استریت‌ژورنال آورده که یک افسر اطلاعاتی سودانی مدعی شده است تهران در ازای ارائه یک ناو هلیکوپتربر به نیرو‌های مسلح سودان (SAF) درخواست ایجاد پایگاه دریایی دائمی در سواحل دریای سرخ این کشور را کرده است. 
نویسنده با ابراز نگرانی عمیق نسبت به این موضوع می‌افزاید: ایران از چنین پایگاهی برای استقرار کشتی‌های جنگی و جمع‌آوری اطلاعات استفاده خواهد کرد و به تهران این امکان را می‌دهد تا کنترل خود را در یکی از پررفت‌وآمدترین خطوط کشتیرانی جهان تقویت کند، ضمن آنکه آشکارا منافع راهبردی مهمی را برای جمهوری اسلامی به همراه خواهد داشت. طبق این تحلیل، نخستین مورد این است که استقرار نظامی دائمی ایران در سودان، موقعیت تهران در این کشور به عنوان یک بازیگر اصلی را مستحکم می‌کند و به آن اجازه می‌دهد با رقبای منطقه‌ای مانند عربستان‌سعودی و امارات‌متحده‌عربی که از مدت‌ها قبل در امور سودان دخالت داشتند، رقابت کند. در صورت پیروزی SAF در جنگ داخلی کنونی، جایگاه ایران بیشتر از قبل تقویت می‌شود و دسترسی تهران به معادن و صنایع این کشور افزایش می‌یابد. 
دومین مزیت آن در زمینه عملیات دریایی ایران رخ می‌دهد و حضور مکرر نیروی دریایی ایران در امتداد آبراه کلیدی باب‌المندب و دریای سرخ را هموار می‌کند. علاوه بر این، ایران می‌تواند از اطلاعات جمع‌آوری‌شده از این پایگاه بهره‌مند شود. سومین مورد مهم آن است که این اقدامات بخشی از تلاش گسترده‌تر ایران برای تقویت روابطش با سودان و در کل قاره آفریقاست. یکی از نشانه‌های آن نیز سفر سال گذشته «ابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهور ایران به چند پایتخت آفریقایی بود که برای تقویت حضور ایران در این قاره در میانه تنش‌ها با غرب تلاش کرد. اگرچه این اتاق فکر امریکایی سعی دارد نسبت به عملیاتی‌شدن این رویکرد تردید ایجاد کند، اما در پایان تصریح دارد: تعمیق روابط ایران با ارتش سودان ممکن است در آینده دوباره از طریق دیگری مطرح شود. پیش از این پهپاد‌های پیشرفته ایران راه خود را به منطقه باز کرده‌اند و ممکن است در آینده نه چندان دور این پهپاد‌ها همانند سوریه و یمن در سودان هم به کار گرفته شوند. در هر صورت برنامه‌های ایران برای سودان در حال پیگیری هستند و به همین دلیل واشینگتن باید پی‌در‌پی به آن توجه داشته باشد.

نظر شما