به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، به رغم تمایل سیاسی ایران و کشورهای آفریقایی برای ایجاد و گسترش همکاری با یکدیگر، ظرفیت گسترده موجود در آفریقا مغفول مانده است. این درحالی است که قاره آفریقا با برخورداری از 30 درصد ذخایر طبیعی، 40 درصد طلا و 90 درصد از کروم و پلاتین جهان، امکان خوبی برای سرمایه گذاری و تجارت است. در چنین شرایطی ظرفیت قاره آفریقا در دولتهای قبلی مورد توجه قرار نگرفته است. اما اکنون و با توجه به سیاست خارجی متوازن دولت سیزدهم، ایران و کشورهای آفریقایی به دنبال ایجاد و یا گسترش تعاملات هستند.
روز جمعه هفتهای که گذشت، «دومین اجلاس بینالمللی ایران و آفریقا» باهدف تقویت همکاریها و شناخت دقیق ظرفیتها و استعدادهای موجود در کشورهای قاره آفریقا، با حضور و سخنرانی رئیس جمهور در سالن اجلاس سران برگزار شد. نخستوزیر بورکینافاسو و معاون رئیس جمهور زیمبابوه نیز از جمله سران آفریقایی حاضر در این اجلاس بودند.
گام اول موفقیت در همکاریها اراده است
در «دومین اجلاس بینالمللی ایران و آفریقا» با بیان اینکه گام اول برای موفقیت و تحقق اهداف این اجلاس وجود اراده میان طرفین است که نفس برگزاری اجلاس نماد و نمودی از وجود این اراده است، گفت: گام دوم شناخت ظرفیتهای متقابل است که اقدام وزارت صمت برای برگزاری نمایشگاه توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران در کنار این اجلاس، قدم مهمی برای معرفی این ظرفیتها و توانمندیها به کشورهای آفریقایی است.
رئیس جمهور گام بعدی در زمینه گسترش روابط دو طرف را شناخت موانع پیشرو و تلاش برای رفع آنها دانست و در این رابطه خواستار تمهید زیرساختهای لازم برای گسترش روابط از جمله توسعه و تقویت خطوط کشتیرانی، خطوط هوایی و رفع مشکلات نقل و انتقالات مالی و پولی از زمینههای ضروری برای گسترش روابط و همکاریها میان دو طرف شد.
تفاوت نگاه ایران و غرب به آفریقا
رئیس جمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود، با اشاره به اینکه تقویت همکاریها با کشورهای قاره آفریقا از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی مورد تأکید امام راحل بوده و در این سالها نیز رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر این مسئله تأکید داشتهاند، اظهار داشت: تفاوت معناداری در نگاه جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی به قاره آفریقا وجود دارد، ما به دنبال همکاری با کشورهای آفریقایی برای این کشورها و پیشرفت آنها هستیم، اما کشورهای غربی به گواهی تاریخ صرفاً به دنبال چپاول منابع و ثروتهای کشورهای آفریقایی بوده و هستند.
دیدار سران آفریقایی با آیتالله رئیسی
در حاشیه دومین اجلاس بینالمللی ایران و آفریقا «کنستانتینو چیونگا» معاون رئیس جمهور زیمبابوه و «کیلم دو تامبلا» نخستوزیر بورکینافاسو با آیتالله رئیسی دیدار و گفتوگو کردند.
رئیس جمهور در دیدار معاون رئیس جمهور زیمبابوه، نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا را نگاهی راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی دانست و با اشاره به روابط بسیار خوب ایران و زیمبابوه، بر عزم مسئولان عالی دو کشور برای گسترش و ارتقای سطح همکاریها تأکید کرد. آیتالله رئیسی بازدید از نمایشگاه اکسپو را فرصتی برای آشنایی مسئولان قاره آفریقا با ظرفیتهای ایران دانست و بر آمادگی ایران برای تبادل این ظرفیتها تأکید کرد.
«کنستانتینو چیونگا» هم سیاست ایران در قبال کشورهای آفریقایی را اصولی و اطمینانبخش عنوان کرد و خواستار گسترش تعاملات و همکاریهای تجاری و اقتصادی بیشتر با ایران بر پایه این روابط نزدیک و قدیمی شد. معاون رئیس جمهور زیمبابوه همچنین با اشاره به سفر سال گذشته آیتالله رئیسی به این کشور از اجرایی شدن بخشی از این توافقات خبر داد. آیتالله رئیسی در دیدار نخستوزیر بورکینافاسو بر ضرورت تسریع در ایجاد سازکارهای تقویت روابط دو کشور از جمله فعالسازی کمیسیون مشترک دو کشور تأکید کرد.
نخستوزیر بورکینافاسو هم ضمن محکومیت اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق، گفت: بر خلاف تبلیغات غربیها ایران کشوری مستقل، در حال توسعه و پیشرفته است که بر جذابیتهای این کشور برای توسعه و تقویت روابط در همه زمینهها افزوده است. «کیلم دو تامبلا» بر علاقهمندی کشورش برای گسترش همکاریها در حوزههای زیرساختی، ارتباطاتی، معادن، کشاورزی، دامپروری، حمل و نقل، علمی و فرهنگی، دانشبنیان و انرژی تأکید کرد.