شناسهٔ خبر: 66229974 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور:

سال گذشته ۸۸ درصد خود اظهاری‌های مالیاتی را پذیرفته‌ایم

حوزه/معاون وزیر اقتصاد گفت: مبنای کار وتعامل با مؤدیان مالیاتی را صداقت و همراهی قرار داده‌ایم، لذا در سال گذشته ۸۸ درصد خوداظهاری‌های مؤدیان را بر اساس صداقت، پذیرفتیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، سید هادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور شامگاه پنجشنبه ۳۰ فروردین در دیدار با آیت الله اعرافی، مدیرحوزه های علمیه اظهارکرد: درآمد اصلی همه‌ دولت‌ها در اقصی نقاط دنیا عمدتاً مبتنی بر مالیات است. بر اساس هم شواهد تجربی و هم مبانی نظری یکی از مشکلات ساختاری اقتصادی کشور ما که یک تورم مزمن می باشد که در سطوح بالا، موضوع ناترازی که در بودجه دولت‌های مختلف در دهه‌های گذشته، بوده است. وقتی شما به ریشه‌های این ناترازی دقت می‌کنید باز دلیل اصلی این موضوع اتکای بیش از اندازه‌ درآمدهای دولت‌ها در ایران به منابع نفتی بوده می باشد.

وی افزود: ما بحمدالله در دولت سیزدهم با توجه به تمام سیاست‌های بالادستی که البته از دهه‌های گذشته وجود داشته، این موضوع کاهش اتکای به منابع نفتی چیزی نبوده که مثلاً رهبری معظم انقلاب در دو سه سال اخیر به آن اشاره کند ایشان دهه‌ها است که به این موضوع اشاره داشتند در سیاست‌های کلی نظام، در برنامه‌های مختلف توسعه در اسناد بالادستی ما، بحمدالله با توجه به دقت نظری که در حوزه‌ی سیاستگذاری اقتصادی تلاش شده در دولت سیزدهم وجود داشته باشد، ما شاهد افزایش قابل توجهی از این منظر در درآمدهای مالیاتی بودیم.

سبحانیان ادامه داد: ما شاید برای اولین بار در ۱۴۰۲ و البته ۱۴۰۱ هم تقریباً به همین ترتیب بود بیش از ۵۰ درصد منابع بودجه‌ای را از محل درآمدهای مالیاتی تأمین کردیم و سهم نفت در بودجه‌ی عمومی دولت به حوالی ۳۰ درصد رسید این یک دستاورد بزرگی است که سال‌های سال همه‌ی اقتصاددانان بر این موضوع تکیه می‌کردند و در واقع توصیه می‌کردند و این منجر به این شده که ما بتوانیم بخش بیشتری از منابع نفتی خودمان را در حوزه‌ی سرمایه گذاری ببریم و هزینه بکنیم.

وی بیان کرد: به جهت تحقق درآمدهای مالیاتی باز بحمدالله با زحماتی که همه‌ی همکاران ما در سازمان امور مالیاتی کشور در سراسر کشور متحمل شدند، ما تقریباً یک تحقق صد درصدی را نسبت به آن چیزی که در ۹ ماهه ابتدایی امسال طبق تکالیف بودجه‌ای برای حوزه مالیات قانونگذار دیده بود بحمدالله توانستیم محقق کنیم و رشد ۹ ماهه ابتدای امسال نسبت به ۹ ماهه سال گذشته در حوزه‌ی درآمدهای مالیاتی چیزی حدود ۵۷-۵۸ درصد بود.

رییس کل سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه مالیات بیش از ۵۰ درصد اصناف و مشاغل صفر مطلق است، گفت: ۸۰ تا ۹۰درصد مالیاتی که در کل سال وصول می‌کنیم از شرکت‌های بزرگ است. به طور مثال عرض می‌کنم مالیاتی که ما برای سال ۱۴۰۱-۱۴۰۲ از حوزه دفاتر اسناد رسمی گرفتیم در سال ۱۴ و نیم میلیون تومان بوده، من این را عرض بکنم یک کارمند معمولی مثلاً با ۲۰-۲۳ میلیون حقوق شاید در سال مثلاً ۱۷-۱۸ الی ۲۰ میلیون مالیاتش بشود، بنگاه‌های املاک ۱۰ میلیون تومان در سال متوسط ما از ایشان مالیات دریافت کردیم، رستوران و کافه، ۹ و ۹ دهم میلیون تومان، طلا و جواهر ۹ و ۹ دهم میلیون تومان در سال، وکلا ۸ میلیون تومان، هنرمندان ۶ میلیون تومان، حوزه سیگار و تنباکو ۶ میلیون تومان در سال این اعداد است. لوازم خانگی ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و لوازم صوتی و تصویری ۴ میلیون تومان، این‌ها را چرا عرض می‌کنم؟ این‌ها عدد و رقم‌هایی است که نشان می‌دهد نظام مالیاتی فشارش بر گرده‌ی اصناف و مشاغل نیست، اتفاقاً نظام مالیاتی این رشدهایی که من خدمت شما عرض کردم این درصد تحقق‌هایی که دارد اتفاق می‌افتد از محل تمرکز بر فرار مالیاتی است. البته خیلی‌ها به ما گلایه می‌کنند که آقا این اعداد و ارقامی که شما گفتید این اعداد و ارقام عادلانه و منصفانه است؟ من حالا این را تأیید نمی‌کنم البته عرض می‌کنم ما داریم با همه اطلاعاتی که در اختیارمان قرار می‌گیرد می‌رویم به سمت شفاف‌تر شدن و عادلانه‌تر شدن نظام مالیاتی، ولی این هم به نظر من باید با یک شیبی و یک تفاهمی با همه اصناف و مشاغل و کسب و کارها اتفاق بیفتد که ما الحمدالله در آن مسیر تکاملی قرار گرفتیم.

سبحانیان با اشاره به افزایش درآمدهای مالیاتی، گفت: با استفاده از ابزارهای اطلاعاتی، نورافکن‌های زیادی بر مسیر فرارهای مالیاتی تابانده شده است. در این راستا احکامی را هم در بودجه ۱۴۰۳ در نظر گرفتیم و مجلس نیز اختیاراتی را به ما داد تا با روش‌های داده کاوی و استفاده از ظرفیت‌های مرکز مبارزه با پولشویی، فرارهای بزرگ مالیاتی که با حساب‌های غیرتجاری فعالیت می‌کنند را شناسایی کنیم.

معاون وزیر اقتصاد ادامه داد: بسیاری از افراد به ویژه دانه درشت‌ها حتی در برخی از دستگاه‌های دولتی تلاش می‌کردند حداکثر استفاده را از ارزش زمانی پول ببرند. برای جلوگیری از این نوع فرار مالیاتی حکمی در مجلس برای بدهی‌های قطعی شده مالیاتی که همه فرایندهای دادرسی مالیاتی طی شده، تصویب شد تا بتوانیم از حساب آن ابربدهکاران مالیاتی برداشت کنیم.

وی افزود: در واقع با استفاده از تکنولوژی صرفاً به میزان بدهی قطعی شده مالیاتی از حساب بدهکار مالیاتی مسدود کنیم و دیگر تمام حساب‌های بدهکاران مسدود نخواهد شد.

سبحانیان به افزایش بی سابقه سطح معافیت مالیاتی اشاره کرد و گفت: مودی مالیاتی تا سقف ۶.۷ میلیارد تومان درآمد داشتند می‌توانستند بدون تسلیم اظهارنامه مالیات بدهند که این عدد تا ۱۸ میلیارد تومان افزایش یافت.

وی در نظام مالیاتی صرفاً به دنبال وصول مالیات نیستیم بلکه به دنبال بهبود فرایند مالیات ستانی هستیم، تصریح کرد: برخی از پرونده‌های مالیاتی سالیان زیادی است که باز هستند که برای مختومه کردن این پرونده‌ها از مجلس مصوبه گرفتیم تا سال آینده با محاسباتی که انجام می‌دهیم و استفاده از ضرایب کاهشی، پرونده این افراد را ببندیم. آمادگی بخشش جرایم مالیاتی این افراد داریم اما باید در پارادایم جدید مالیاتی وارد شوند و ناظر به آینده تکالیف خود را انجام دهند.

سبحانیان افزود: لایحه‌ای را با عنوان تسهیل تکالیف مودیان تقدیم مجلس کردیم که دیروز ابلاغ شد تا با یک شیب ملایمی مودیان صورت حساب مالیاتی خود را بپردازند.

وی در مورد مالیات ستانی از خودروها و املاک لوکس گفت: آن چیزی که در قانون تعیین می‌شود اخذ مالیات از خانه‌ها یا خودروهای گران قیمت با یک عدد مشخص است. در سال ۱۴۰۲ برای خانه‌های گران قیمت رقم ۲۰ میلیارد تومان بود اما برای سال آینده ۳۵ میلیارد تومان است.

معاون وزیر اقتصاد افزود: در سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۲ هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی گران قیمت با مالیات ۴۰۰ میلیارد تومان، برای سال ۱۴۰۱ تعداد ۴۰ هزار و ۵۰۰ خانه با مالیات ۱.۲ همت و برای سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۶۰ هزار واحد مسکونی با مالیات حدود ۷ همت شناسایی شد که در فرایند وصول قرار دارد و تا انتهای بهمن ماه فرصت پرداخت این مالیات وجود دارد. در صورت عدم پرداخت بدهی مالیاتی در خصوص عملیات اجرایی یعنی نقل و انتقال ملک، مالیات را به صورت قهری از مالکان اخذ خواهیم کرد. طی دو سال اخیر حدود ۱۵۰ میلیارد تومان مالیات از خانه‌های لوکس اخذ کردیم.

وی با اشاره به مالیات خودروهای لوکس گفت: برای سال ۱۴۰۰ حدود ۲ همت مالیات برای ۱۷۷ هزار خودرو، برای سال ۱۴۰۱ برای ۲۵۰ هزار خودرو ۲.۳ همت و برای سال جاری برای ۱۶۲ هزار خودرو ۲.۸ همت مالیات تعیین شد.

سبحانیان افزود: در سال ۱۴۰۲، ۱.۵ همت مالیات از خودروهای لوکس اخذ شده است. البته امکان شکایت برای مالکان خودرو و خانه‌های لوکس فراهم شده است.

وی در ادامه اظهار کرد: نکته دیگر در راستای بهبود نظام کسب و کار این است که برای پرونده‌های بسیار زیادی که از گذشته باقی مانده است، حکم از مجلس گرفتیم، تا حتی برای افرادی که اظهارنامه ارائه نداده بودند، بیایند و اصل مالیات خود را بدون جریمه پرداخت کنند.

سبحانیان تصریح کرد: امروز شاهد هستیم که بسیاری از شرکت‌ها و اشخاص حقیقی و حقوقی که فروش آنها بیش از ۱۸ میلیارد تومان بوده است به سامانه پیوسته‌اند و ما بخش عمده مالیات را از این مسیر وصول خواهیم کرد. خود سازمان امور مالیاتی برای تسهیل فرآیند لایحه‌ای را تقدیم مجلس کرد تا مودیان به مرور تکالیف خود را انجام دهند.

وی تاکید کرد: گذر از نظام سنتی نیازمند فرآیند مشخصی است که خود تحول بزرگی است. انجام تکالیف در سامانه مودیان نیازمند مخارج بالا، حسابدار یا سیستم خاص نیست. با در اختیار قراردادن پز اندرویدی که در نانوایی‌های کل کشور نیز قابل مشاهده است، می‌توان صورت حساب الکترونیک صادر کرد. این امکان فراهم شده و توزیع گسترده را انجام خواهیم داد.

معاون وزیر اقتصاد ادامه داد: بعضی از اصناف خود می‌گویند که اگر همکاران بدانند که سامانه مودیان چه مزایایی را ایجاد می‌کند خودشان می‌آیند و وارد سامانه می‌شوند. در صورتی که افراد در این سامانه عضو شوند، سازمان امور مالیاتی دیگر حق رسیدگی به پرونده را ندارد. برای اینکه جلوی برخوردهای چندگانه با مودی را بگیریم از ابزار سامانه مودیان استفاده می‌کنیم.

وی به بخشودگی جرایم مالیاتی اشاره کرد و گفت: بخشودگی جرایمی به مناسبت دهه فجر ۱۴۰۲ اعلام شد. اگر مودیان مالیات خود را پرداخت کنند جرایم اشخاص حقیقی تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان و اشخاص حقوقی ۲ میلیارد تومان بخشوده خواهد شد.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی اضافه کرد: به علاوه امکان بخشودگی جرایم ۱۰۰ را برای افرادی که در گذشته اعتراض داشتند فراهم کردیم. هدف ما مختومه شدن پرونده‌های گذشته است.

۳۱۳/۱۷

نظر شما