همشهری آنلاین _ فتانه احدی : روزگار زندانیان در زندان به طرز عجیبی میگذرد. برای برخی از آنها گذراندن دوران حبس حضور در بند است و حرفزدن و گذراندن وقت با هم بندیها و بیحوصله دراز کشیدن روی تخت. اما برای برخی دیگر امید به آینده و ساختن زندگی بهتر است و صبح زود بیدارشدن و لباس کار بر تنکردن و حرفهای مشغولبودن برای تولید یک محصول. این همان اتفاقی است که روزها در زندان قزلحصار کرج رخ میدهد و برای خیلی از زندانیان فرصتی شده برای تغییر مسیر زندگی. شاید باورتان نشود اما همین حالا که این گزارش را میخوانید، عدهای از زندانیان در خط تولید دوچرخه مشغول کارند تا با انگیزه بیشتری روزهای اسارت خود را سپری کنند و البته محصولی را با دستان شان تولید کنند که شادی بخش دلهای دختران و پسران خردسال و جوانان و نوجوانان در آن سوی دیوارهای اسارت است.
امروز آیین افتتاح این کارخانه با مشارکت شرکت مهندسی چرخ صنعت اشراق و بنیاد تعاون زندانیان استان البرز برگزار شد و حالا تعداد زیادی از زندانیان در این خط تولید مشغول کارند.
آیین افتتاح این کارخانه با حضور حجتالاسلام محمد مصدق، معاون اول قوه قضاییه؛ غلامعلی محمدی، رئیس سازمان زندانها؛ رحیم مطهرنژاد، مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور؛ حسین فاضلی هریکندی، رئیسکل دادگستری استان البرز و حشمتالله حیات الغیب، مدیرکل سازمان زندانهای استان تهران برگزار شد.
به گزارش همشهری، کارخانه تولید دوچرخه در سوله ای به مساحت ۷هزار مترمربع با اشتغالزایی برای ۳۰۰مددجو در زندان قزلحصار کرج راهاندازی شده است. بنیاد تعاون زندانیان کشور که متولی اشتغالزایی برای زندانیان و حمایت از آنهاست از ۵ماه قبل کار راهاندازی این کارخانه را آغاز کرد و حالا در خط تولید آن ۳۰۰زندانی مشغول بهکار هستند و تاکنون ۴۰۰دوچرخه نیز تولید شده است. اتفاقی که قرار است گستردهتر شود و تعداد زندانیان مشغول بهکار در این کارخانه به ۵۰۰نفر افزایش یابد.
دستمزد زندانیان چقدر است؟
معاون اول قوه قضاییه در این مراسم با بیان اینکه اجتماعیسازی و بازپروری زندانیان شرط اول است تا آنها را به آغوش جامعه بازگردانند، گفت: براساس سند تحول و تعالی قوه قضاییه، حرفه آموزی و اشتغال زندانیان نیاز به برنامه مدون علمی و عملیاتی دارد که بنیاد تعاون و سازمان زندانها این کار را انجام میدهند.
محمد مصدق افزود: اگر مددجویان در زندان حرفهای بیاموزند، بعد از بازگشت به اجتماع مسیر زندگیشان تغییر میکند که این برای ما اهمیت زیاد دارد و باید در این موضوع سرمایهگذاری کنیم.
او درباره دستمزد زندانیان شاغل نیز گفت: برای تعیین دستمزد زندانیان جلسات زیادی برگزار شده که بررسیها نشان میدهد، میزان دستمزد زندانیان افزایش یافته است.
بهگفته وی، اگر بتوانیم براساس یک برنامه دقیق و منسجم، سالانه بین ۲۰ تا ۳۰درصد اشتغال زندانیان را افزایش دهیم، به موفقیت های زیادی در عرصه اشتغال زندانیان دست پیدا خواهیم کرد که البته همکاران سازمان زندانها و بنیاد تعاون در این مسیر در حال حرکت هستند.
معاون اول قوه قضاییه تأکید کرد: امیدواریم برنامه مدونی در زمینه اشتغال زندانیان، برای سال آینده تدوین و از فروردین ماه اجرایی شود و هر ۳ماه یکبار پس از اجرا، آسیبشناسی شود تا شاخصهای موفقیت در این زمینه افزایش یابد.
راهبرد کارگاه – خوابگاه
رئیس سازمان زندانها نیز در این مراسم گفت: توسعه اشتغال زندانیان بهعنوان رویکرد اساسی در حال پیگیری بوده است.
غلامعلی محمدی، قزلحصار را یکی از پرجمعیتترین زندانهای کشور دانست که عمدتا محل نگهداری مجرمین مرتبط با موادمخدر است و افزود: اعتیاد به موادمخدر از مهمترین آسیبهای اجتماعی است و حرفهآموزی، توسعه و اشتغال در بین این دسته از زندانیان شیوه مناسبی برای این آسیب اجتماعی است.
او ادامه داد: این سوله با مساحت ۷هزار مترمربع سالها متروکه بوده و اکنون تبدیل به محل کار و اشتغال زندانیان شده است.
محمدی با اشاره به رویکرد جدید سازمان زندانهای کشور گفت: گسترش اشتغال صنعت محور، رویکرد جدید سازمان در اشتغال زندانیهاست. نکته دیگر اینکه بهدنبال راهبرد کارگاه – خوابگاه هستیم و درصددیم تا حتی المقدور کارگاهها در مجاورت محل اسکان زندانیان باشد و تحقق کارگاه –خوابگاه حداقل در زندانهای مرکز هر استان شکل بگیرد.
مددجویان میتوانند برای خانوادههای خود پول بفرستند
رئیس بنیاد تعاون زندانیان کشور هم با اشاره به راهاندازی کارگاههای مختلف در ندامتگاهها و مکانهای دیگر برای زندانیان گفت: اکنون ۵هزار نوع محصول توسط زندانیان در این کارگاهها تولید میشود.
رحیم مطهرنژاد افزود: روزانه ۱۸ هزار مددجو از زندان ها به محیط های کار از قبیل واحدهای تولیدی، شهرکهای صنعتی و شهرداریها اعزام میشوند.
او اضافه کرد: اکنون ۱۵ هزار زندانی در حوزه صنعت فعالیت دارند و بنیاد تعاون زندانیان کشور با مشارکت سازمان زندان ها یک هزار واحد تولیدی را اداره میکند.
مطهرنژاد اضافه کرد: زندانیان در ۲ مقطع نیاز به شغل دارند، یک مقطع دوران محکومیت است که تدابیر لازم با همراهی کارآفرینان انجام شده و دیگری مقطع پس از آزادی است که اگر مشکل اشتغال آنان حل نشود بازگشت به زندان افزایش مییابد.
او گفت: اکنون متوسط بازگشت به زندان ۱۵درصد است. افرادی که اشتغال آنان مدیریت شده میزان برگشتشان به زندان ۲ تا۳درصد کاهش یافته است.
مطهرنژاد در پاسخ به این سؤال که آیا زندانیان میتوانند، برای خانوادههایشان از دستمزد دریافتی خود مبالغی را بفرستند، گفت: این اقدام حتما صورت خواهد گرفت. آنها میتوانند شماره کارتی از خانوادههای خود در اختیار زندان قرار دهند تا ماهانه مبالغی برایشان واریز شود.
او درباره این ابهام که به زندانیان قزلحصار اجازه پرداخت پول به خانوادههایشان داده نمیشود، افزود: این مسئله برای همه زندانیان انجام میشود، در قزلحصار هم اگر تاکنون صورت نگرفته است، بعد از این با برنامهریزی و هماهنگی صورت خواهد گرفت.
میخواهم یک فن یاد بگیرم
یکی از کارگران کارخانه تولید دوچرخه زندان قزلحصار کرج مردی ۴۰ساله است که میگوید به تحمل ۷سال حبس محکوم شده و کار کردن در کارخانه تحمل حبس را برایش راحتتر کرده است.
به چه اتهامی زندانی شدهای؟
به خاطر نگهداری حشیش دستگیر شدهام.
باید چند سال در زندان باشی؟
به ۷سال و زندان محکوم شدهام که ۳سال از دوره محکومیتم گذشته و باید حدود ۴سال دیگر در زندان باشم.
در این مدت در زندان چه کار میکردی؟
۳ماه است که در این کارخانه شروع بهکار کردهام.
در چه قسمتی کار میکنی؟
در قسمت مونتاژ. لاستیک، زین و سیم و بقیه اجزای دوچرخه را روی هم سوار میکنیم.
در این قسمت راحت هستی؟
دوست دارم غیراز مونتاژ در بقیه جاها هم کار کنم تا یک فن یاد بگیرم که بعد از آزادی بتوانم از آن استفاده کنم. چون تنها مونتاژ به دردم نمیخورد.
حقوقم کم است
یکی دیگر از زندانیانی که در کارخانه دوچرخهسازی زندان قزلحصار کرج کار میکند، مردی ۳۲ساله است که ۲سال است که در زندان به سر میبرد. او باید ۳سال دیگر در زندان باشد.
چطور شد که زندانی شدی؟
به جرم نگهداری مواد دستگیر شدهام. حشیش داشتهام و مأموران مرا با مواد گرفتند.
چند سال است که زندان هستی و تا چه زمانی باید در اینجا بمانی؟
۲سال است در زندانم و ۳سال دیگر باید در حبس باشم.
شرایط زندان چطور است؟
زندان است دیگر. حبس در هر شرایطی باشد سخت است. یکی از دوستانم که سالها در زندان بود، چندماه بعد از اینکه آزاد شد از دنیا رفت. در زندان نمیشود مثل بیرون و روزهای آزادی بهخودمان برسیم.
اکنون که به کارخانه آمدهای و مشغول بهکار شدهای، راضی هستی؟
بله راضیم. در اینجا از ۸تا ۴:۳۰بعدازظهر کار میکنیم. این باعث میشود که روزهایمان بیهوده نگذرد.
چقدر حقوق میگیری؟
یک میلیون و ۸۰۰هزار تومان در ماه میگیرم.
حقوقت کافیست؟
کافی که نیست و در حقیقت حقوقم کم است. باید خرجم را در زندان با این کار درآورم.
جایزهای برای فرزندان
یکی از مددجویان که مردی ۴۵ساله است از زندان تهران بزرگ به قزلحصار منتقل شده که جایزه فرزندان دوقلویش را تحویل بگیرد. جایزه آنها دوچرخه است و این زندانی آنقدر خوشحال است که با هیجان درباره موفقیت فرزندانش میگوید.
به چه اتهامی در زندان هستی؟
به خاطر درگیری به زندان افتادم. سال ۱۴۰۰بهخاطر درگیری به زندان افتادم و باید چند سال دیگر نیز زندان را تحمل کنم.
چرا به بچههای شما جایزه دادند؟
بعد از دستگیری من، بچههایم مجبور شدند ترک تحصیل کنند و در این مدت ناچار در خانه درس میخواندند. امسال که خواستند برای رفتن به مدرسه ثبتنام کنند، آنها را بهخاطر شرایط سنی در کلاس اول ثبت نام نکردند. بنابراین در آذرماه یک امتحان دادند و یک ضرب وارد کلاس چهارم شدند و از بهمنماه هم سرکلاس رفتند.
چه حسی دارید؟
از اینکه با وضعیت من بچههایم موفق هستند و اکنون نیز به همین دلیل جایزه گرفتهاند در پوست خود نمیگنجم.
موادفروشی برکت ندارد
جوان ۳۰ساله به داشتن موادمخدر دستگیر شده است. اما با تلاش و پشتکاری که از خود در کارخانه تولید دوچرخه نشان داده است، در مراسم افتتاح کارخانه دوچرخهسازی زندان قزلحصار از او بهعنوان کارگر برتر تقدیر شد.
به چه اتهامی دستگیر و زندانی شدی؟
به اتهام نگهداری شیشه و هروئین دستگیر و به ۸سال حبس محکوم شدم. حالا ۲سال است که زندانیام و باید حدود ۶سال دیگر در زندان بمانم.
چه شد که بهعنوان کارگر نمونه انتخاب شدی؟
از روز اول کار کردیم. ۶ماه است که روزی ۱۴تا ۱۵ساعت بدون یک روز غیبت کار میکنیم. روزهای اول شرایط خیلی سخت بود، شاید ۳تا ۴روز یکبار آب نمیآمد که بخوریم و با روزی یک بسته سیگار باید سر میکردیم.
چقدر حقوق میگیری؟
متغیر است، یک ۴میلیوم تومان، یک ۳میلیون تومان، حتی یک میلیون تومان هم شده که گرفتهام. بستگی به کارم دارد.
خواستهات چیست؟
این امکان فراهم شود تا بتوانیم برای بیرون از زندان پول بفرستیم.
اکنون از کارت راضی هستی؟
کار را همینجا یاد گرفتم و از اینکه این کارخانه برای زندانیان راهاندازی شده راضیام. دستکم روزها را در بند نیستیم و در اینجا کار میکنیم و سرگرم است.
بعد از آزادی میخواهی چه میکنی؟
بعد از آزادی دیگر به سراغ کارهای قبلیام نمیروم و حتما سعی میکنم که در راه درست قدم بردارم. اگر بشود وام میگیرم و یک کاسبی درست برای خود راهاندازی میکنم. چون موادفروشی برکت ندارد.
نظر شما