به گزارش خبرگزاری ایمنا یکی از روشهای درمانی متداول برای درمان مشکلات شنوایی، کاشت حلزون است، یکی از مهمترین اعضای بدن هر انسان گوش محسوب میشود که وظیفه شنوایی و تعادل در شنوایی را بر عهده دارد.
در برخی از موارد ممکن است این وظیفه مهم، بر اثر عواملی چون مشکلات مربوط به افزایش سن یا مشکلات مادرزادی که اغلب در هنگام تولد برای نوزادان به وجود میآید، دچار اختلال یا مشکل شود. اگرچه؛ سمعک نیز یکی دیگر از راههای برطرف کردن مشکلات مربوط به شنوایی است، اما این روش، اغلب برای کسانی که دچار مشکلات عمیق شنوایی میباشند کاربرد ندارد که در این زمان از روش درمانی کاشت حلزون گوش استفاده میشود.
برای کسانی که در هر دو گوش کمشنوایی عمیق دارند و کسانی که از سمعک استفاده مناسبی نمیکنند، ایمپلنت حلزون گوش انجام میشود. بسیاری از این افراد، از کاشت حلزون در هر دو گوش (دوطرفه) استفاده میکنند. گوش دادن با دو گوش میتواند توانایی تشخیص جهت صدا را بهبود بخشد.
جزئیات پوشش بیمهای کاشت حلزون
محمدمهدی ناصحی، مدیر بیمه سلامت ایران اظهار کرد: در گام اول قبل از کاشت، ابتدا بیمار نشان کم شنوایی شدید یا عمیق را دریافت کرده و همه خدمات قبل از عمل شامل توانبخشی، گفتاردرمانی و ویزیت را به صورت رایگان دریافت میکند.
وی افزود: گام دوم کاشت حلزون، بیماری که کمشنوایی شدید یا عمیق دارد و در بررسی رأی کمیسیون شنوایی دانشگاه به درمان کمک شنیداری در بازه زمانی معین پاسخ نداده یا با رعایت سایر ضوابط به صورت اورژانسی نیازمند درمان پیشرفته کاشت حلزون است، نشان جراحی کاشت حلزون را دریافت و این خدمت را با پوشش ۱۰۰ درصد تعرفه دولتی از محل صندوق صعبالعلاج دریافت میکند که این خدمت فقط در بیمارستانهای دولتی دانشگاهی قابل پرداخت است.
ناصحی خاطرنشان کرد: در گام سوم، مرحله پیگیری پس از عمل جراحی کاشت حلزون است که بیمار در این مرحله نشانِ پس از کاشت حلزون را دریافت کرده و تمام خدمات پیگیری شامل توانبخشی، گفتار درمانی، معاینات و ویزیت را به صورت رایگان دریافت میکند.
وی گفت: در گام چهارم، پس از ۱۰ سال از کاشت حلزون در صورتی که پروتز بیمار نیاز به تعویض داشته باشد، طی فرایندی این پروتز را دریافت میکند که صندوق صعبالعلاج تا سقف ۱۵ میلیون تومان تقبل میکند، همچنین تمام هزینههای مربوط به نگهداری، پشتیبانی و تنظیمات این پروتز نیز از محل صندوق قابل پرداخت بوده که بابت آن تا سقف ۱۰ میلیون تومان در سال با ارائه فاکتور معتبر قابل پرداخت است و تمام بیمهشدگان مشمول صندوق که بر اساس رأی کمیسیون شنوایی دانشگاه، کاندید کاشت حلزون بوده با رعایت سایر ضوابط و شروط سنی میتوانند این خدمت را دریافت کنند.
زمان طلایی کاشت حلزون را جدی بگیرید
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت اظهار کرد: افرادی که در کودکی شنوایی خود را از دست بدهند، گویش آنها نیز دچار مشکل میشود؛ لذا ما یک زمان طلایی داریم و اگر بتوانیم در این زمان پیوند کاشت حلزون را انجام دهیم، این افراد گویش بهتری در آینده خواهند داشت.
وی افزود: این طرحی بود که در وزارت بهداشت به صورت رایگان و علیرغم اینکه کاشت حلزون بیشتر از ۲۰۰ میلیون قیمت دارد، انجام میدهد.
عین الهی خاطرنشان کرد: خدمات پزشکی این افراد را به صورت کامل رایگان انجام میدهیم و امیدواریم بتوانیم امسال تمام افرادی که در این سنین طلایی و دچار کمشنوایی یا ناشنوایی هستند را درمان کنیم.
کمشنوایی به عنوان یک معضل جهانی شناخته میشود
سعید محمودیان، رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه کمشنوایی به عنوان یک معضل جهانی شناخته میشود، گفت: بار بیماری و بار ناشی از شیوع کمشنوایی بسیار بالا است. در سال ۲۰۲۳ میلادی سازمان جهانی بهداشت رسماً اعلام کرده است که تا سال ۲۰۵۰ حدود ۲.۵ میلیارد نفر در سراسر جهان به کمشنوایی مبتلا خواهند شد و با کمشنوایی زندگی میکنند.
وی افزود: از این تعداد که نیاز به رسیدگی سریع دارند، حدود ۷۰۰ میلیون نفر نیاز به خدمات توانبخشی دارند؛ یعنی درصدی از این افراد دچار کمشنوایی میشوند که باید برایشان هزینه شود و حدود ۴۳۰ میلیون نفر هم با درجات متوسط تا شدید در دنیا زندگی میکنند که به نوعی از ناحیه شنوایی معلول تلقی میشوند که نیاز به خدماتی مانند کاشت حلزون و سمعک دارند و اکثر این افراد هم در کشورهای با درآمد متوسط و پایین هستند که دسترسی به این مراقبتها اغلب محدود است.
رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت، ادامه داد: در حال حاضر در کشور ما بار بیماری در همه انواع کمشنوایی، در همه مردم و در هر سن و جنسی ۶.۸ درصد است. این رقم در سنین بدو تولد حدود ۳.۷ در هر یک هزار تولد است که یعنی این تعداد نوزاد مبتلا به کم شنوایی شدید به دنیا میآیند و این یعنی سالانه حدود ۵ هزار نفر به آمار کسانی که مشکلات ناشنوایی دارند اضافه میشود.