خبرگزاری شبستان - استان فارس: مهدی رحمانیان
دیار کهن فارس از دیرباز مهد فرهنگ و تمدن ایران بوده و آوازه شعر و ادب شیراز میان ایرانیان و همه فارسی زبانان پیچیده است.
عجین شدن این شهر با شاعرانی فرهیخته و بزرگ همچون حافظ و سعدی شیراز را شهره خاص و عام کرده و آرزوی هر فرهیخته ای است که روزگاری در جوار این شاعران بزرگ ایران زمین سکنی گزیند.
این همجواری اهالی شیراز با شاعران فرهیخته اگرچه افتخاری بزرگ برای آنان است اما وظیفه شان را در پاسداشت بزرگان فرهنگ و ادب کشور دشوار کرده است.
البته شیرازی ها پاسداشت حافظ و سعدی و دیگر فرهنگوران و فرهیختگان این مرز و بوم را وظیفه خود می دانند و هر ساله در پاسداشت آنها سنگ تمام می گذارند.
اهمیت پاسداشت اهالی فرهنگ و ادب در شیراز سبب شده شیرازی ها امسال در روز بزرگداشت حافظ، پا را فراتر نهاده و به جای یک روز، هفته ای را به پاسداشت خواجه شیرین سخن اختصاص دهند.
حافظ تنها افتخار شیرازی ها نیست و تمام فارسی زبانان در هر جای دنیا که باشند به این شاعر شیرازی عشق می ورزند و کمتر کسی دیده می شود که در قفسه کتابخانه اش و پای سفره هفت سین نوروزش «دیوان حافظ» وجود نداشته باشد.
بزرگداشت حافظ به صورت بین المللی
جهانی بودن آوازه حافظ عاملی شده تا علاوه بر شیراز، ۲۰ کشور دنیا نیز پاسداشت «لسان الغیب» را در کشورشان برگزار کنند.
«به دنبال این هستیم که بزرگداشت حافظ را امسال به صورت بین المللی برگزار کنیم و طبق هماهنگی با رایزنان فرهنگی ۲۰ کشور دنیا قرار است برنامه های بزرگداشت حافظ در این کشورها برگزار شود.» این مطلب را مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در نشست هماهنگی ستاد بزرگداشت هفته فرهنگی هنری حافظ گفته و اظهار کرده طراحی نشان ملی حافظ، نمایش تولیدات رسانه ای در خصوص حافظ شامل مستند، سریال، فیلم کوتاه، ارائه مقالات و سخنرانی ها با محوریت حافظ و نیاز امروز و کلید واژه حافظ شاعر زندگی از برنامه های این هفته به شمار می آید.
پیگیری ثبت ملی فال حافظ
حمیدرضا قانع همچنین پیگیری ثبت ملی فال حافظ به عنوان میراث ناملموس در فهرست آثار ملی، رونمایی از تمثال حافظ، اجرای ارکستر سمفونیک فارس با موضوع اندیشه های حافظ، نامگذاری روزهای هفته به نام اندیشه ها و آثار حافظ، میزبانی از استادان دانشگاه ها و حافظ شناسان برجسته کشور، برپایی نمایشگاه «حافظ در گذر زمان»، اجرای تئاتر صحنه ای و نصب سردیس حافظ از جمله اقدامات مهمی است که برای بزرگداشت هفته فرهنگی هنری حافظ انجام می شود.
ساخت سریال «حافظ» پیشنهادی است که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس مطرح می کند که البته به مجموعه صداوسیما در سطح ملی نیز ارائه کرده است.
قانع معتقد است که باید اندیشه ها و سلوک شخصی و اجتماعی حافظ با خلق آثار هنری فاخر در خصوص این شخصیت عظیم و برجسته جهانی به خوبی به نسل جوان منتقل شود.
برگزاری متفاوت برنامه های امسال بزرگداشت حافظ نیز با استقبال مدیرکل صداوسیمای مرکز فارس مواجه شده است. احمد پهلوانیان نیز که در این نشست حضور داشته تفاوت با استقبال از پیشنهاد قانع در ارتقای سطح استانی به ملی و تبدیل روز حافظ به هفته حافظ گفته حافظ بخشی از هویت ادبی جهانی و میراث معنوی بشریت است و بشریت به حافظ افتخار می کند.
هفته بزرگداشت حافظ و اوج گردشگری شهر شیراز
به اعتقاد وی، هر چه برای هفته بزرگداشت حافظ به عنوان اوج گردشگری شهر شیراز رویداد تعریف شود به جذب مردم و گردشگران کمک شایانی می کند.
پهلوانیان هویت و تعالی انسان را وجه تمایز اشعار حافظ با دیگر شاعر فرهیخته ایران زمین عنوان کرده و گفته از تفاوت های جدی فردوسی با حافظ این است که فردوسی پارسی گوی بزرگی است و از هویت و اسطوره های ایرانی می گوید اما حافظ از هویت و تعالی انسان و از عشق که فصل مشترک زندگی بشریت است سخن می گوید.
او همچنین معتقد است برگزاری جشنواره شیراز همچون جشنواره های همه جانبه مرسوم در شهرهای بزرگ دنیا با محورهای محتوایی حافظ، سعدی، حضرت شاهچراغ علیه السلام، ملاصدرا و مفاخر و مشاهیر برجسته شیراز می تواند حافظ را بهتر و بیشتر به دنیا معرفی کند.
پخش برنامه های وزین از نظر علمی و متکثر از بعد ساختاری بصورت زنده در خصوص حافظ از شبکه های استانی و ملی، تولید هفت برنامه مختلف و متنوع از ابعاد شخصیتی و زندگی حافظ در این هفته، اجرای سمفونی حافظ و استفاده از همه ظرفیت های هنری برای ایجاد اثر هنری ماندگار در خصوص لسان الغیب و راه اندازی پویش های مختلف با حضور و مشارکت مردم و اهدای جوایز ارزنده از پیشنهادات مورد تاکید پهلوانیان است که می تواند در باشکوه برگزار شدن بزرگداشت هفته فرهنگی هنری حافظ موثر باشد.
پایان پیام/691