به گزارش جوان آنلاین به نقل از ایرنا؛ سفر (روز یکشنبه آینده) هیثم بن طارق سلطان عمان به تهران در پی سفر اخیرش به قاهره، از نظر برخی کارشناسان عرب به منظور انجام میانجیگری میان ایران و مصر برای برقراری دوباره روابط دیپلماتیک بین دو طرف، صورت گرفته است.
چند دیپلمات سابق به اسپوتنیک گفتند که این دیدار در قالب همان نقشی است که سلطان عمان مدتی است در خصوص میانجیگری میان ایران و کشورهای عربی ایفا میکند.
«هلال السیابی» یک دیپلمات سابق عمانی بر این باور است که سفر سلطان هیثم بن طارق به ایران، ابعاد مشخص و معانی راهبردی معینی دربردارد.
وی افزود: نقش و تاثیر سلطنت عمان را در بسیاری از توافقنامهها و مواضع مهم بین المللی به روشنی میبینیم. از جمله این موارد به گشایشی که با میانجیگری عمان برای کاهش تنش میان ایران و غرب انجام شد یا آزادی زندانیان غرب محبوس در ایران و همچنین توافقنامه مشهور برجام میتوان اشاره کرد.
این کارشناس عرب همچنین به نقش مهم سلطنت عمان در آشتی سوریه و کشورهای عربی و نیز بروز تفاهماتی میان عربستان سعودی و یمن، اشاره کرد.
به گفته وی، سفر اخیر سلطان هیثم به مصر در قالب تلاشهای مسقط برای رفع اختلافات بین کشورها صورت گرفته است.
السیابی ادامه داد: تجدید روابط میان ایران و مصر احتمالا دارای ابعاد مختلف راهبردی و ژئوسیاسی (جغرافیای سیاسی) فراتر از روابط دو کشور خواهد بود.
«محمد الشاذلی» معاون سابق وزیر خارجه مصر نیز گفت که سلطنت عمان، دارای احترام ویژهای در مصر است. دلیل این امر مواضع تاریخی و جایگاه این کشور نزد قاهره است و همین امر این موقعیت را به آن میدهد که نقش مثبتی را در مسائل منطقهای و نیز در خصوص مصر ایفا کند؛ نقشی که قاهره نیز آن را میپذیرد.
«خلفان الطوقی» یک تحلیلگر اقتصادی از سلطنت عمان نیز بر این باور است که مسقط مدتی است در چارچوب میانجیگری میان ایران و کشورهای عربی و بخصوص مصر که جایگاه محوری دارد، فعالیت میکند.
وی افزود: روابط میان ایران و عمان در سطوح مختلف اقتصاد و دیپلماسی، روابطی متمایز است و این به تمایز تاریخی روابط میان دو کشور بر میگردد.
این تحلیلگر اقتصادی عمانی به امضای حدود ۸ یادداشت تفاهم و چهار سند همکاری میان تهران و مسقط طی یکسال گذشته اشاره کرد و گفت: تبادل تجاری میان دو کشور نیز بتازگی دو برابر شده و به بیش از دو میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ رسیده است. همین امر تمایز روابط دو کشور و توان مسقط برای بدست گرفتن ابتکار عمل جهت میانجیگری میان تهران و پایتختهای جهان عرب را نشان میدهد.
به گزارش ایرنا، دربار سلطنتی عمان، روز چهارشنبه در بیانیهای از سفر سلطان این کشور به ایران در راس یک هیات بلند پایه طی یکشنبه هفته آینده خبر داد.
در این بیانیه آمده است که «هیثم بن طارق» سلطان این کشور روز یکشنبه به مدت دو روز به منظور تحکیم پیوندهای دوستی و تقویت روابط مثمر ثمر و حسن همجواری میان این کشور و ایران و در پاسخ به دعوت آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر میکند.
بیانیه افزود: این سفر در چارچوب رایزنیها و هماهنگیهای مستمر میان رهبران دو کشور برای بحث در مورد تحولات مختلف در عرصههای منطقهای و بینالمللی و ارتقای هر آنچه که موجب بهبود جنبههای موجود همکاری میان دو کشور در زمینههای مختلف میشود، انجام خواهد شد.
طبق این بیانیه، در این سفر هیئت بلندپایه عمان؛ شهاب بن طارق آل سعید، معاون نخستوزیر در امور دفاعی، خالد بن هلال البوسعیدی، وزیر دیوان دربار سلطنتی، سپهبد سلطان بن محمد النعمانی وزیر دفتر سلطنتی، بدر بن حمد البوسعیدی وزیر امور خارجه، سلطان بن سالم الحبسی وزیر دارایی، دکتر حمد بن سعید العوفی، رئیس دفتر خصوصی، عبدالسلام بن محمد المرشدی، رئیس سازمان سرمایه گذاری عمان، قیس بن محمد الیوسف، وزیر بازرگانی، صنعت و ترویج سرمایه گذاری، عبدالله بن خمیس الرئیسی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح سلطان و چند مقام دیگر، سلطان عمان را همراهی خواهند کرد.
این سفر چند روز پس از سفر سلطان عمان به مصر و دیدار وی با عبد الفتاح سیسی رئیس جمهوری مصر انجام میشود. سلطان عمان در سفر به مصر با رئیس جمهور این کشور دیدار و درباره روابط دوجانبه و مسائل منطقهای گفتگو کرد.
اخیرا و بعد از توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک، گزارشهایی مبنی بر تحرکات تهران و قاهره برای احیای روابط میان دو کشور منتشر شده است.
روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» نیز به نقل از منابع مصری، جمهوری اسلامی ایران را کشوری بزرگ در منطقه توصیف کرد و نوشت که تماسها بین قاهره و تهران از طریق کانالهای ویژه ارتباطی برقرار است.
ارزیابی تحلیلگران عرب از سفر سلطان عمان به تهران
برنامه سفر روز یکشنبه آینده سلطان عمان به تهران پس از سفری که اخیرا به قاهره داشته است، از نگاه برخی کارشناسان عرب، به دلیل احتمال میانجیگری میان ایران و مصر، مورد توجه قرار گرفته است.
صاحبخبر -
∎