در فاصله دو روز تا ضربالاجل 30 ژوئن (9تیر)، ایران و آمریکا بهعنوان طرفهای اصلی مذاکرات اگر روی یک موضوع تفاهم داشته باشند آن کنار گذاشتن زمان است. مذاکرهکنندگان راهی وین شدهاند تا به یک توافق برسند؛ دیر و زودش مهم نیست. برای آنها اکنون مهم این است که حتی با گذر از زمان تعیین شده به این توافق تاریخی دست یابند؛ توافقی که تامینکننده نظرات همه طرفین حاضر در مذاکرات هم باشد.
دیروز محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران هم راهی وین شد تا با جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا که یک روز زودتر در راس هیاتی 20 نفره به وین رسیده بود، وارد مذاکره شود. ظریف در بدو ورود به وین با ابراز امیدواری نسبت به رسیدن به یک توافق خوب گفت: «ما با این دید به وین آمدیم که بتوانیم در چند روز آینده راههای رسیدن به یک توافق را بررسی کنیم، با توجه به اینکه زمان مهم نیست و رسیدن به یک توافق خوب مهم است.»
احتمال تمدید مذاکرات، تنها نظر ظریف نیست. پیش از او نیز عباس عراقچی، معاون او که نزدیک به دو هفته است برای دور هشتم مذاکرات بهمنظور تدوین نگارش پیشنویس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در وین به سر میبرد، احتمال تمدید مذاکرات را مطرح کرده بود. عراقچی در گفتوگو با العالم گفته بود: «تمرکز روی رسیدن به جمعبندی در این دور است، اگر مقدور نشود ممکن است کار ما چند روزی ادامه پیدا کند. البته در این دوره بنای تمدید به صورت ادوار قبلی را نداریم که چندین ماه تمدید بشود، ولی ممکن است چند روزی نیاز باشد که کار ادامه پیدا کند.» افزایش احتمال تمدید مذاکرات ریشه در حل نشده باقی ماندن اختلافات اساسی در مذاکرات دارد که تاکنون مانع از تکمیل پیشنویس «برجام» شده است. جدول زمانی رفع تحریمها و همچنین نظام بازرسی و چگونگی اجرای پروتکل الحاقی پس از توافق جامع توسط ایران ازجمله مهمترین موضوعاتی است که بهعنوان اختلافات اساسی در مذاکرات مطرح هستند. دیروز در نخستین دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا، بر پایه اختلافات موجود در مذاکرات، جان کری در ابتدای این دیدار با بیان اینکه نسبت به توافق هستهای با ایران امیدوار است، گفت: «کار سخت زیادی پیش رو داریم. مسائل بسیار دشواری باقی مانده است.» ظریف هم در ابتدای این دیدار گفت: «من هم با این مساله که باید سخت کار کنیم موافقم.» وی افزود: «ما برای داشتن یک اتفاق خوب برجسته و مهم مصمم هستیم و به کارمان ادامه میدهیم تا ببینیم میتوانیم به یک توافق خوب برسیم یا نه.» به دلیل فرصت کم باقی مانده تا ضربالاجل 30 ژوئن (9 تیر) برای دستیابی به توافق جامع و احتمال اندک برای دستیابی به راهحلی بهمنظور پایان دادن به اختلافات موجود دیپلماتهای غربی هم احتمال تمدید مذاکرات را مطرح کردند و در گفتوگو با رویترز اعلام کردند که از نظر آنها ۹ جولای (۱۸ تیر) یعنی زمانی که کاخ سفید مهلت دارد نسخهای از توافق هستهای را به کنگره ارائه دهد، ضربالاجل واقعی مذاکرات هستهای با ایران است. کالین کال، مشاور امنیت ملی معاون اول رئیسجمهور آمریکا که بهعنوان جانشین مشاور امنیت ملی اوباما مشغول به کار است هم دیروز با تایید این ادعای رویترز اعلام کرد که «ضربالاجل واقعی سیاسی» برای حصول توافق نهایی هستهای ایران ۱۸ تیر است. براساس قانونی که کنگره آمریکا ماه گذشته تصویب کرد، کاخ سفید باید هر توافقی با ایران را نهایتا تا 9جولای به کنگره ارائه کند و قانونگذاران هم 30 روز برای بررسی و نظر دادن در مورد آن زمان خواهند داشت. اگر دولت آمریکا در مهلت مقرر توافق را به کنگره ارائه نکند، دوره بازنگری کنگره به 60 روز افزایش مییابد. نخستین روز آخرین دور مذاکرات هستهای با حضور وزرای خارجه دیروز تحت تاثیر گمانهزنی درباره زمان اضافه پس از ضربالاجل تعیین شده بود و از دو تا سه روز و حتی دو هفته بهعنوان زمانهایی که احتمالا مذاکرهکنندگان برای رسیدن به توافق نیاز دارند، مطرح میشد. از این رو به نظر میرسد فعلا در وین آنچه روی آن اتفاق نظر وجود دارد گذر از زمان و تمدید چند روزه مذاکرات است.
تمدید روی میز مذاکره
همه توافق خوب میخواهند
صاحبخبر -