سرویس خارجی-
درگیری مسلحانه در مرکز و جنوب خارطوم پایتخت سودان و همچنین شهر «مروی» میان نیروهای ارتش و نیروهای واکنش سریع شکل گرفته و تا زمان تنظیم این گزارش آنطور که نیروهای واکنش سریع ادعا میکنند و البته ارتش تکذیب میکند فرودگاههای خارطوم و چند شهر دیگر به دست این نیروها افتاده است. برخی گزارشها کودتا را «خونین» توصیف میکنند.
سومین کشور بزرگ آفریقا و نیز دومین کشور بزرگ جهان عرب پس از الجزایر مدتهاست که درگیر نزاعهای خونین داخلی است. باز هم خبرهایی از یک درگیری جدید به گوش میرسد. درگیریها نزدیک کاخ ریاست جمهوری سودان و مقر ارتش و محل اقامت «عبد الفتاح البرهان»، رئیسشورای حاکمیتی سودان، شکل گرفته و حالتی از رعب و وحشت اهالی خارطوم و بسیار دیگر از نقاط سودان را فرا گرفته است. نیروهای واکنش سریع تحت فرمان «محمد حمدان دقلو» در بیانیهای مدعی شدند، بر کاخ ریاست جمهوری و فرودگاه خارطوم، مروی و الابیض و نیز تعدادی مقر در استانهای دیگر مسلط شدهاند. نیروهای واکنش سریع سودان با انتشار تصاویری از سیطره این نیروها بر فرودگاه شهر خارطوم، پایتخت این کشور نیز خبر دادهاند.
تصاویر منتشر شده از شهر «أم دُرمان»، شهری در کرانه غربی نیل و شمال شهر خارطوم که بعد از پایتخت، دومین شهر بزرگ سودان به شمار میرود، حکایت از آن دارد که ارتش برای مقابله با نیروهای واکنش سریع، تانکها را روانه خیابانهای این شهر کرده است. منابع سودانی همچنین تصاویری از درگیریهای مسلحانه در خارطوم پایتخت سودان منتشر کردهاند. تصاویری نیز از پرواز جنگنده بر فراز حریم هوایی خارطوم منتشر شده است.
این در حالی است که سخنگوی ارتش سودان میگوید، درگیریها همچنان در مناطق استراتژیک در جریان است و نیروهای واکنش سریع به هیچ مقری مسلط نشدهاند: «نیروهای ما به مقابله با نیروهای واکنش سریع میپردازند و درگیریها در مروی در جریان است... نیروهای واکنش سریع به هیچ منطقهای در فرماندهی کل، کاخ ریاست جمهوری و فرودگاه مسلط نشدهاند و ارتش همچنان در حال عمل به وظایف خود است.» او اشاره کرد، که کشور در حالت جنگ است، در جنگ تحولات مختلفی روی میدهد اما ارتش اوضاع را تحت کنترل دارد. البته باید توجه داشت که همه این وقایع تا لحظه تنظیم این گزارش رخ داده و ممکن است تا زمان انتشار این اتفاقات زیاد دیگری رخ دهد.
روزنامه السودانی گزارش داد که فرودگاه بینالمللی خارطوم روز شنبه در بحبوحه درگیری بین نیروهای واکنش سریع سودان (RSF) و ارتش منظم این کشور، پروازهای خود را متوقف کرد. فرودگاه همه پروازها را به دلیل نگرانیهای امنیتی لغو کرده است.
نیروهای واکنش سریع سودان در بیانیهای در این باره اعلام کردند که از ورود تعداد زیادی از نیروهای مسلح به مقر آنها در اردوگاه «سوبا» در خارطوم غافلگیر شدهاند چراکه نیروهای حاضر در آنجا را محاصره کرده و سپس با انواع سلاحهای سنگین و سبک به آنها حمله کردند. در این بیانیه آمده است که نیروهای واکنش سریع از مردم سودان و افکار عمومی بینالمللی و منطقهای میخواهند که این «رفتار بزدلانه» را محکوم کنند.
گفتنی است، «نیروهای آزادی و تغییر» و «جنبش پیشرو اپوزیسیون سودان»، هفته گذشته به دلیل عدم اجماع بین جناحهای نظامی، امضای توافقنامه سیاسی نهایی را به تعویق انداختند. به گزارش رسانههای سودانی، دلیل به تعویق افتادن امضای توافقنامه سیاسی، تضاد میان ارتش سودان به رهبری عبدالفتاح برهان، رئیسشورای حاکمیتی این کشور و فرمانده نیروهای شبهنظامی واکنش سریع است. بین فرمانده نیروهای مسلح سودان و که قبل از برکناری «عمر البشیر»، رئیسجمهور سابق این کشور و فرمانده نیروهای شبهنظامی واکنش سریع که شخصاً تابع رئیسدولت بودند، در مورد ادغام این کشور اختلاف نظر وجود دارد. این بند یکی از بحث برانگیزترین موارد در توافق مورد بحث طرفین است. در دسامبر 2022 (آذر 1401)، ارتش سودان و جنبشهای اپوزیسیون یک توافقنامه سیاسی چهارچوبی را امضا کردند که بر اساس آن یک مقام غیرنظامی انتقالی در این کشور ایجاد شد. توافقنامه امضا شده انتصاب نخستوزیر، تصویب قانون اساسی موقت و پس از آن یک دوره انتقالی دو ساله و پس از آن یک انتخابات عمومی را تعیین میکند. عبدالفتاح برهان، رئیسشورای حاکمیت سودان، پس از امضای توافقنامه با مخالفان، گفت که ارتش در حیات سیاسی این کشور شرکت نخواهد کرد.