به گزارش جماران به نقل از وال استریت ژورنال کارزار ریاض برای بازگرداندن دمشق به اتحادیه عرب با مقاومت برخی از متحدان خود مواجه شده که این امر ممکن است باعث شکست تلاش های عربستان در آشتی با نظام سوریه شود.
طرح اخیر ریاض متکی بر دعوت از دمشق برای نشست سران اتحادیه عرب است که عربستان در 19 مه میزبان آن خواهد بود.
بر اساس این گزارش، هدف از این اقدام، برجسته کردن قدرت دیپلماتیک محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، همزمان با احیای روابط کشورهای متخاصم با سوریه و نیز رقابت چین و روسیه با امریکا برای نفوذ در منطقه است.
به گفته مقامات عرب، حداقل پنج کشور عضو اتحادیه عرب، از جمله مراکش، کویت، قطر و یمن، بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را نمی پذیرند.
این مقامات افزودند، مصر نیز اگرچه در ماه های اخیر روابط خود را با سوریه احیا کرده و علیرغم اینکه یکی از نزدیک ترین متحدان عربستان محسوب می شود، در این باره ملاحظاتی دارد.
آن ها تصریح کردند که این کشورها از اسد می خواهند تا تعامل با مخالفان سوری را آغاز کند؛ به گونه ای که به همه مردم سوریه در شکل دادن به آینده خود حق اظهار نظر داده شود.
بر اساس این گزارش، برخی کشورها نیز مطالبات مشخصی از سوریه دارند، مثلا مراکش ازسرگیری روابط با سوریه را مشروط به توقف حمایتش از گروه پولیساریو کرده است.
همچنین دولت وابسته به عربستان در یمن نیز با ازسرگیری روابط با سوریه مخالف است چون حمایت اسد از انصارالله اعتراض دارد.
در این میان یک مقام اماراتی تأکید کرد که باید هرچه سریع تر نقش کشورهای عربی در سوریه تقویت شود تا بتوان با اجرای راه حل سیاسی برای بحران سوریه به احیای تروریسم و افراط گرایی در این کشور پایان داد.
سخنگوی وزارت خارجه مصر گفت که سامح شکری، وزیر خارجه مصر روز دوشنبه 10 آوریل با نماینده سازمان ملل متحد گفت و گو کرده و به وی گفته که کشورش از قطع نامه شورای امنیت که نیازمند نقشه راه برای انتخابات آزاد در سوریه است، حمایت می کند.
اکثریت غیرمطلق برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب کافی خواهد بود. اما اتخاذ تصمیم به اتفاق آرا تنها راهی است که همه اعضا را به آن ملزم می کند؛ همچنین مشروعیت لازم برای تحت فشار قرار دادن جامعه بین المللی برای لغو تحریم ها را می دهد.
این مقامات گفتند که برخی از کشورهای مخالف بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، مطالبات خود را سخت تر کرده اند که شامل اجازه ورود نیروهای عربی برای حمایت از پناهجویان بازگشته، مبارزه با فعالیت های غیرقانونی قاچاق مواد مخدر و درخواست از ایران برای توقف گسترش نفوذ خود در این کشور می شود.
اما مقامات عرب به صراحت گفته اند که اسد تاکنون علاقه ای به تغییرات سیاسی نشان نداده است. با این حال، رهبری سوریه همچنان مشتاق اصلاح روابط با همسایگان عرب خود است. زیرا این اقدام وجهه او را در کشور خودش بهبود می بخشد و ممکن است به بازسازی کشورش کمک کند.
در همین حال، عربستان در تلاش است تا بر مقاومت در برابر بازگشت دولت اسد به اتحادیه عرب غلبه کند. به همین دلیل از وزرای کشورهای شورای همکاری، مصر، عراق و اردن دعوت کرده تا در روز جمعه 14 آوریل در جده گرد هم آیند.
شایان ذکر است منابع رسانهای بعد از ظهر روز چهارشنبه از ورود وزیر خارجه سوریه به عربستان سعودی پس از ۱۲ سال قطعی روابط میان دو کشور خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس) در این باره اعلام کرد که فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه بعد از ظهر امروز وارد شهر جده شد.
طبق این گزارش، المقداد پس از ورود به جده با ولید بن عبدالکریم الخریجی معاون وزیر خارجه عربستان دیدار و گفتوگو کرد.
واس درباره محورهای دیدارهای فیصل المقداد با مقامات عربستان نیز گزارش داد: محور رایزنیهای المقداد؛ گفتوگو درباره تلاشهای انجام شده برای دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران سوریه، تسهیل بازگشت آوارگان سوری به سرزمین خود و همچنین تضمین ارسال کمکهای بشردوستانه به مناطق آسیب دیده در سوریه است.
هم چنین «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان، در پایان مذاکرات خود با «فیصل المقداد» وزیر خارجه سوریه در جده، در کنفرانس مطبوعاتی مشترک تأکید کرد که سفر المقداد به دعوت عربستان و در راستای تلاشهای ریاض برای خدمت به مسائل جهان عرب و تقویت منافع کشورهای عربی بوده است.
در بیانیه مشترک عربستان و سوریه که چهارشنبه شب منتشر شده آمده که وزرای دو کشور تلاشها برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه را به نحوی که ضامن وحدت و امنیت و هویت عربی اسلامی آن باشد بررسی کردند.
طرفین همچنین بر اهمیت حل مشکلات انسانی و فراهم کردن فضای مناسب برای ارسال کمکها به همه مناطق سوریه و تأمین شرایط لازم برای بازگشت آوارگان و پناهجویان سوریهای به کشورشان را بررسی کردند.
تقویت همکاری در مبارزه با همه گروههای تروریسم و مبارزه با قاچاق مواد مخدر و حمایت از نهادهای سوریهای برای پایان دادن به حضور گروههای شبهنظامی در این کشور از دیگر موضوعات مورد بحث وزرای خارجه عربستان و سوریه بود.
آنان تأکید کردند که حل و فصل سیاسی بحران سوریه به همه پیامدهای منفی این بحران پایان خواهد داد و موجب بازگشت سوریه به دامان کشورهای عربی خواهد شد.
وزیر خارجه سوریه از نقش عربستان در پایان دادن به بحران سوریه و ارسال کمکهای انسانی به آسیبدیدگان زمینلرزه اخیر قدردانی کرد.
در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۱۷ بهمن ماه شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارتهای زیادی به بار آورد، باب کمکهای برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.
از این تاریخ چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کردهاند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است.
کشورهایی همچون قطر نیز دفتر معارضان سوری در دوحه را بستند و ریاض چراغ سبز خود را برای برقراری رابطه و رفع کدورتها با دمشق نشان داد. ترکیه نیز طی چند ماه گذشته بارها اعلام کرده که خواهان برقراری رابطه با سوریه است.
این روند، با استقبال کشورهای دوست سوریه و گروههای مقاومت منطقه و با مخالفت واشنگتن و تل آویو مواجه شد؛ چرا که برقراری صلح و دوستی در منطقه به نفع واشنگتن و تل آویو نیست و آنها خواهان ناامنی و بیثباتی سوریه و منطقه برای ادامه حضور نامشروع خود هستند.
نظر شما