شناسهٔ خبر: 59488120 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

دلار و سکه همچنان ناپایدار

ستاره صبح - الهام روحانی: دیروز قیمت دلار در بازار آزاد در کانال 50 تا 53 هزارتومان در نوسان بود. قیمت طلای ۱۸ عیار هر گرم ۲ میلیون و ۵۸۵ هزار تومان و قیمت سکه تمام بهار آزادی ۳۲ میلیون تومان، نیم‌سکه ۱۹ میلیون تومان، ربع‌سکه ۱۱ میلیون تومان و سکه یک‌گرمی ۷ میلیون تومان شد (آفتاب نیوز). قیمت دلار و سکه روز گذشتته نسبت به روز پنج شنبه روند نزولی پیدا کرد. البته قیمت دلار در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، بدون تغییر نسبت به‌روز کاری گذشته (پنجشنبه، ۱۰ فروردین) ۴۰ هزار و ۲۰۰ تومان و نرخ حواله دلار در ۳۶ هزار و ۶۰۰ تومان ثابت ماند. هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید بر اساس نرخ اعلامی اتحادیه صنف فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران در ساعت ۱۵ دیروز ۳۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دادوستد شد. (ایرنا) به نظر می رسد دولت قصد دارد برای مهار تورم نرخ مبنای دلار برای محاسبه قیمت پایه محصولات داخلی را از ۳۶۴۸۰ تومان به ۲۸۵۰۰ تومان بازگرداند. دیروز دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی با اعلامیه‌ای که در سایت بورس کالا منتشر کرد قیمت پایه محصولات پتروشیمیایی برای عرضه در بورس کالا ۲۸۵۰۰ تومان اعلام کرد. در ادامه نظر چند فعال اقتصادی را می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

آغاز هرج‌ومرج مجدد تولید و تجارت
نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران نسبت به خبر تصمیم دولت برای بازگشت دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی واکنش نشان داد. به گزارش خبر آنلاین، حسین سلاح در یادداشتی در فضای مجازی نوشت: «خبر تصمیم دولت برای بازگشت دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی و اصولاً صحبت از نرخ مبنا برای محاسبه قیمت پایه محصولات داخلی، آغاز هرج‌ومرج مجدد تولید و تجارت خواهد بود. کاش از اشتباهات گذشته درس بگیریم.»

کف خرید روزانه صرافی‌ها 
۱۰۰ هزار دلار
 تغییرات جدید در سیاست‌گذاری بازار ارز پیش رو است. ارز ۲۸۵۰۰ تومانی علیرغم سعی و خطای دولت درماندن یا نماندن، بعد از مدت کوتاهی دوباره به معادلات اقتصادی ایران بازگشته و باخبری که از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی بر روی سایت بورس کالا قرارگرفته، قرار است قیمت پایه محصولات پتروشیمی با نرخ ارز ۲۸۵۰۰ تومانی محاسبه شود؛ علاوه بر این بانک‌ها از این پس دیگر به متقاضیان اسکناس ارز نمی‌دهند و باید وجه آن را در حساب ارزی نزد بانک‌ها به متقاضی تحویل دهند، کف خرید صرافی‌ها هم به‌روزانه ۱۰۰ هزار دلار تغییر یافت که این خود می‌تواند تیر خلاص بر آرامش بازار ارز باشد.

تبعات بخشنامه جدید بانک مرکزی
بخشنامه دیروز بانک مرکزی که بر روی سایت سنا منتشر شد و اعلام می‌کند که از روز دوشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۲ روش فروش ارز به صورت اسکناس در سرفصل تأمین نیازهای ضروری کد ۵۶ به متقاضیان از روش «پرداخت مستقیم اسکناس به متقاضی» به روش «واریز به‌حساب ارزی متقاضی نزد بانک‌ها» تغییر می‌کند. در این بخشنامه تأکید شده که صرافی‌هایی که در روزهای گذشته اقدام به خرید اسکناس از بازار متشکل ارزی نموده‌اند با قید تسریع نسبت به فروش اسکناس‌های مذکور در سرفصل تأمین نیازهای ضروری کد ۵۶ طبق روال قبلی اقدام نموده و وضعیت باز ارزی خود را در روز جاری صفر نمایند.
نکته حائز اهمیت دیگر، تعیین کف روزانه خرید صرافی‌ها است که به صراحت می‌توان گفت که با تصمیمات جدیدی که بانک مرکزی در نظر گرفته، این کف منجر به بی‌انگیزگی صرافی‌ها خواهد شد؛ به نحوی که کف خرید روزانه صرافی‌ها به ۱۰۰ هزار دلار تغییر کرده که این خود می‌تواند اثرات منفی بر روی بازار به جای بگذارد. یعنی صراف کف خرید ۱۰۰ هزار دلاری را باید در روز داشته و در همان روز هم تسویه کند که این امر منجر به افزایش قیمت خواهد شد. نکته حائز اهمیت آن است که این کف حد‌اقل یک‌صد هزار دلار در حالی اجرایی شده که در بسیاری از شهرهای کشور بسیاری از صرافی‌ها تا پیش از این، حتی توانایی خرید رقم کمتر از این مبلغ را نیز نداشتند و این افزایش عملاً تیر خلاص به فعالیت صرافی‌های کشور و کاهش چشمگیر ارز در سطح بازار مصرف خواهد شد. به هر حال پرونده عملکردی بانک مرکزی در ماه‌های گذشته به خوبی نشان می‌دهد که این بانک به مبدع روش‌های نو ارزی در جهان تبدیل‌شده چراکه در هیچ کجای دنیا، هیچ صرافی مشتری را اجبار به افتتاح حساب ارزی برای دریافت ارز نخواهد کرد و پس‌ازآن پروسه‌ای که باید فرد برای دریافت اسکناس به شعبه مراجعه کند را هم سپری نماید. بنابراین به نظر می‌رسد که اکنون دوباره قدرت در اختیار دلالان قرار می‌گیرد تا اسکناس ارز را بالاتر از نرخ متعارف به فروش برسانند.
ز سوی دیگر، زمانی که روش‌های اعمالی در عرضه ارز اخلال ایجاد نماید، موجب کاهش موجودی اسکناس در کف بازار و‌ افزایش نرخ ارز خواهد شد که این نتیجه حتماً از سوی صاحب‌نظران بانک مرکزی به دلیل وجود تجربیات گذشته قابل پیش‌بینی است و مشخص نیست چرا مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد؟(برگرفته از اقتصاد آنلاین)