در سومین روز از جشنواره فیلم فجر ، روز جمعه 14 بهمن ماه مستند «کوهستان بی صدا» به کارگردانی فرود عوضپور روی پرده رفت و برای مخاطبان به نمایش درآمد. این فیلم مستند پرترهای از یک شخصیت متفاوت در منطقه الشتر لرستان است که علیرغم محدودیت جسمی که دارد به خوبی توانسته از پس کارهایش بربیاید.
این مستند در شانزدهمین جشنواره سینما حقیقت نیز حضور داشت و توانست جایزه بهترین موسیقی متن با آهنگسازی احسان عبدیپور را دریافت کند.
عوضپور درباره سوژه فیلم خود گفت: این فیلم درباره شخصیتی به نام حجت رستمی، پیرمرد تقریباً 80 ساله است که به تنهایی در کوهستان زندگی میکند. او تمام عمر خود را در این منطقه بوده و تاکنون بیرون از آن نرفته است. علاوه براین، او معلولیت جسمی قابل توجهی دارد و به صورت مادرزاد کر و لال است، با این حال، با کوشش و تلاش، شرایطی را برای زندگیاش ایجاد کرده که خارج از تصور بیننده است. او بیش از 300 رأس گاو دارد که هر روز به آنها غذا میدهد و بهشان رسیدگی میکند.
وی اضافه کرد: آقا حجت، 3 فرزند و همسر دارد، اما به خاطر شرایط سخت زندگی در کوهستان، عدم وجود مدرسه در آنجا و عدم بهداشت کافی، او را ترک کردهاند و هماکنون به صورت تنهایی در این منطقه زندگی میکند. همین تنهایی او بخش مهمی از مستند ما را تشکیل داده است. اگرچه نمایش سختیهای زندگی او و موفقیتهایی که بدان دست یافته است، بخش دیگری از این مستند است. در تمام طول فیلم میبینیم.
بیشتر بخوانید
آغاز نمایش آثار کوتاه و مستند در خانه جشنواره
این مستندساز تأکید کرد: به نظرم آدمی که نمیشنود و نمیتواند صحبت کند و سالهاست که در چنین محیطی زندگی میکند شخصیت منحصر به فردی است و میتواند سوژه خوبی برای فیلمسازی باشد.
کارگردان مستند «کوهستان بی صدا» درباره سختیهای کار کردن با چنین سوژهای گفت: قبل از آغاز فیلمبرداری به خوبی میدانستیم که کار کردن با چنین کاراکتری از نظر فنی سخت است. برای مثال اگر در برابر دوربین شرایطی رخ میداد که ما مجبور میشدیم کات بدهیم، ارتباط گرفتن با او بسیار سخت بود، اما خوشبختانه به دلیل هوش بالایی که داشت و حس ششم قویاش، خیلی خوب با ما هماهنگ میشد و پیش میرفت.
وی ادامه داد: البته ما یک مشکل بزرگتر داشتیم و آنهم این بود که کار فیلمبرداری ما نباید هیچ خللی در زندگی او ایجاد میکرد. همانطور که اشاره کردم او بیش از 300 رأس گاو و گوسفند داشت و باید هر روز به آنها رسیدگی میکرد. همین موضوع کار را هم برای ما و هم برای او سخت میکرد. سعی کردیم با کمترین دخالت، از فعالیت روزمره او مستند بسازیم.
او با اشاره به اینکه فیلمبرداری این مستند نزدیک به 3 سال طول کشیده است، گفت: فیلمبرداری را از سال 1398 آغاز کردیم که مصادف با آغاز همهگیری کرونا بود. طبیعی بود که ما هر هفته باید سفر میرفتیم و تقارن آن با همهگیری کرونا کار را سخت میکرد. علاوه براین ما میخواستیم که مستندمان را در 4 فصل سال ضبط کنیم، چرا که باید همه وقایع را ثبت میکردیم. به همین دلیل فیلمبرداری ما نزدیک به 3 سال طول کشید. باید بگویم که نزدیک به 7-8 ماه تدوین و پس تولید آن زمان برد.
عوضپور درباره آشنایی با این سوژه گفت: خود من اهل خرم آباد هستم و این سوژه نیز در کوهستانهای الشتر زندگی میکرد. قبلاً چیزهایی درباره او شنیده بودم. برای ساخت مستند دیگری به لرستان آمده بودم، اما دیدم که این سوژه برای فیلمسازی من بسیار خوب است. روزهای اول آشنایی با او خودم را به آب و آتش میزدم تا بتوانم با او ارتباط برقرار کنم و منظورم را به او بفهمانم اما آرام آرام این ارتباط شکل گرفت و یادگرفتم که چگونه با او حرف بزنم.
براساس این گزارش، عوامل تولید «کوهستان بیصدا» عبارتند از:
کارگردان: فرود عوضپور، تهیهکننده: پژمان لشکریپور، مدیر تولید: جمشید رحیمی، فیلمبردار: وحید بیوته، صدابردار: محمد قاسملو، دستیار فیلمبردار: احد رستمی، حمل و نقل و تدارکات: ولی کرمی، تهیه شده در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی.
نظر شما