شناسهٔ خبر: 56174016 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کیهان | لینک خبر

جزئیات تفکیک حساب‌های تجاری اشخاص حقیقی

بر اساس جزئیات تفکیک حساب‌های تجاری اشخاص حقیقی، هر شخص حقیقی که بیش از ۱۰۰ مورد تراکنش واریز و به ارزش ۳۵ میلیون تومان در ماه داشته باشد به شکلی که حساب کسب و کار تلقی شود، تجاری است که فقط مشمول دو درصد افراد جامعه می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، یکی از پیش‌نیازها و زیرساخت‌های اخذ مالیات، شناسایی فعالان اقتصادی و میزان درآمد به دست آمده از فعالیت اقتصادی است. در همین راستا یکی از مهم‌ترین اقدامات، شناسایی حساب‌های تجاری است.
حساب‌های تجاری به چند روش شناسایی می‌شود؛ روش اول، تجاری محسوب شدن حساب‌های متعلق به شرکت‌ها یا همان اشخاص حقوقی است. روش دوم، دریافت حساب‌های تجاری از مودیان مالیاتی است. روش سوم، حساب تجاری، حسابی است که بیش از 100 تراکنش واریز به آن در ماه انجام شود و در عین حال مجموع رقم ریالی واریزی به حساب 35 میلیون تومان باشد.
معرفی 8 میلیون حساب تجاری به سازمان مالیاتی
همان‌طور که اشاره شد از روش‌های شناسایی حساب تجاری، دریافت حساب‌های تجاری از مودیان مالیاتی است. سازمان امور مالیاتی کشور در خردادماه و تیرماه سال جاری اعلام کرد که مودیان حساب‌های تجاری مربوط به فعالیت کسب و کارشان را به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کنند که تاکنون بیش از هشت میلیون و 130 هزار حساب تجاری توسط مودیان به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام شده است.
اقدام دیگر سازمان امور مالیاتی که با همکاری بانک مرکزی انجام شد، اتصال همه کارتخوان‌های احراز شده توسط صاحبان آن به حساب مرتبط و معرفی شده به سازمان امور مالیاتی بود که این اقدام از نیمه دوم سال گذشته تا پایان مرداد ماه انجام شد. در همین راستا 9 میلیون کارتخوان، ساماندهی و 9 میلیون کارتخوان هم غیرفعال شد.
روش دیگری که برای شناسایی حساب تجاری به کار گرفته می‌شود، روشی است که بانک مرکزی اعلام کرده است. براساس دستورالعمل بانک مرکزی، بر این اساس، حساب تجاری، حسابی است که بیش از 100 تراکنش واریز به آن حساب در ماه انجام شود و در عین حال مجموع رقم ریالی واریزی به حساب 35 میلیون تومان باشد.
با این تعریف، در صورتی که در یک حساب شخص حقیقی که به سازمان امور مالیاتی معرفی نشده است، کمتر از 100 تراکنش واریز به حساب در ماه داشته باشد و مجموع واریزی به آن حساب کمتر از 35 میلیون تومان در طول ماه باشد، آن حساب، حساب تجاری تلقی نمی‌شود.
ممکن است این سؤال و ابهام مطرح می‌شود که اگر حسابی کمتر از 100 تراکنش داشته باشد اما مجموع واریزی به آن حساب بیش از 35 میلیون تومان باشد، آن حساب تجاری محسوب نخواهد شد؟
پاسخ به این سؤال، از این قرار است که اولا برای حساب‌های متعلق به شرکت‌ها و به عبارت دیگر اشخاص حقوقی، کلا حساب بانکی، حساب تجاری تلقی می‌شود. بنابراین این قواعد برای حساب‌های اشخاص حقوقی برقرار نیست.
دوم، حساب‌های اشخاص حقیقی که به سازمان امور مالیاتی معرفی شده یا می‌شود، حساب تجاری در نظر گرفته می‌شود. بنابراین صرفا حساب‌های احراز نشده توسط اشخاص حقیقی، مشمول این فرآیند شناسایی می‌شوند.
مبنا قرار گرفتن کد ملی
برای شناسایی حساب‌های تجاری
براساس اظهارات علیرضا غفاری؛ معاون اداره مبارزه با پولشویی بانک مرکزی، مبنای شناسایی حساب‌های معرفی نشده افراد، صرفا یک حساب نیست بلکه مبنا کد ملی افراد است و مجموع تعداد واریزی به حساب‌های متعلق به یک کد ملی مورد محاسبه قرار می‌گیرد. بنابراین اگر مجموع تعداد تراکنش‌های حساب‌های معرفی نشده به سازمان امور مالیاتی برای یک فرد حقیقی در طول یک ماه 100 مورد و بیشتر بوده و در کنار آن، مجموع واریزی به حساب 35 میلیون تومان و بیشتر بود، مالیات از مبالغ واریزی به کل این حساب‌ها محاسبه می‌شود.
در این شرایط، توزیع تراکنش‌های واریز به چند حساب نمی‌تواند به ابزاری برای فرار مالیاتی شود و حتی ممکن است در مجموع، مالیات دریافتی برای فرد بیش از مالیات دریافتی از یک حساب تجاری معرفی شده به سازمان امور مالیاتی باشد. در چنین حالتی، اگر فرد به جای توزیع تراکنش‌ها و عدم معرفی حساب یا حساب‌های تجاری خود به سازمان امور مالیاتی، حساب مشخصی را به سازمان امور مالیاتی معرفی کند و همه فعالیت تجاری خود را در آن حساب متمرکز کند، سایر واریزی‌ها به حساب‌های غیرتجاری وی مشمول مالیات یا محاسبه نمی‌شود.
2 درصد مشمول قواعد
شناسایی حساب تجاری می‌شوند
براساس بررسی معاون اداره مبارزه با پولشویی بانک مرکزی حداکثر دو درصد و براساس اعلام محمد برزگری؛ رئیس ‌مرکز تنظیم مقررات پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان سازمان امور مالیاتی کشور، حداکثر نیم درصد افراد، مشمول قواعد شناسایی حساب تجاری خواهند شد. در واقع اغلب کسانی که مشمول این قواعد می‌شوند که در فضای مجازی مشغول کسب و کار و خرید و فروش کالا یا خدمت هستند.
گفتنی است، بانک مرکزی اعلام کرد که برای تجاری تلقی شدن حساب‌ها باید شرط 100 تراکنش رخ بدهد و به عنوان مثال اگر شخصی به دلیل فروش خانه یا خودرو، چند تراکنش مبلغ بالا در حساب خود داشته باشد، حساب تجاری تلقی نمی‌شود.

برچسب‌ها:

نظر شما