مقامات و رهبران طالبان اوایل هفته جاری با دعوت رسمی دولت نروژ عازم اسلو شدند و سفر آنها نخستین سفر هیئت سیاسی این گروه به یک کشور غربی به شمار میرود، اما نتایج نشست نروژ برای افغانستان چندان امیدوارکننده به نظر نمیرسد و برخی گروههای افغانستان دیدار و گفتگو با طالبان را در این نشست رد کردند. «امیرخان متقی» نیز که سرپرستی هیئت طالبان را در این گفتگوها به عهده دارد، با رد انتقادات درباره فراگیر نبودن دولت طالبان در کابل، حاکمیت طالبان را «همهشمول» عنوان کرد و در عین حال گفت: اختلاف در مورد معنای دولت فراگیر هنوز برطرف نشده است.
به گزارش «جوان»، حضور طالبان در هواپیمای اختصاصی و ویژه دولت نروژ در سفر به اسلو کافی بود تا برای نخستین بار فرش قرمز یک دولت اروپایی برای گروه طالبان که اکنون در کابل حاکم است، پهن شود. حضور طالبان در نشست اسلو، نخستین دیدار این گروه با نمایندگان اروپا و امریکا در یک کشور غربی است. این گفتگوها سه روز به طول انجامید و نروژ اعلام کرد که موضوعات حقوق بشر و بحران انسانی در افغانستان از محورهای اصلی آن بوده است.
ما «همهشمولیم»
نگاه طالبان به نشست نروژ متفاوت است و این گروه امید دارد که در نشست نروژ درخواستش برای دسترسی به میلیاردها دلار دارایی افغانستان در بانکهای امریکایی مورد پذیرش واقع شود. «شفیعالله اعظم»، یک عضو هیئت طالبان به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که «ما از آنها خواستیم که داراییهای افغانستان را آزاد کنند و مردم عادی را به دلیل گفتمان سیاسی مجازات نکنند.» او افزوده که «به دلیل گرسنگی، به دلیل زمستان مرگبار، فکر میکنم زمان آن فرا رسیده است که جامعه جهانی از افغانها حمایت کند، نه اینکه آنها را به خاطر اختلافات سیاسیشان مجازات کند.» روز دوشنبه، دومین روز نشست اسلو درباره وضعیت افغانستان در حال برگزاری بود که این روز، مهمترین روز گفتگوهای هیئت طالبان با نمایندگان کشورهای غربی بود. جلسات روز دو شنبه طالبان در اسلو پشت درهای بسته برگزار شد و «امیرخان متقی» پس از اولین خروج از جلسه اول، مذاکرات را «سازنده» توصیف کرد، هرچند متقی به این موضوع اذعان کرد که اختلاف در مورد «معنای دولت فراگیر» هنوز برطرف نشده است. متقی به خبرنگاران حاضر در محل مذاکرات گفت: «اگر معنای فراگیر این باشد که همه قومها در حکومت باشند که هست. اگر معنایش این است که همه سمتها و ولایتها در حکومت باشند که هست و اگر حکومت پیشین، اشرف غنی همه شمول بود، از آن حکومت ما هیچ کسی را از وظیفه منفک نکردیم.» وزیر خارجه طالبان در عین حال گفت که «وضعیت فعلی را کافی نمیدانیم و کوشش میکنیم که حکومت همهشمولتر شود.»
نروژ پیشگام شناسایی طالبان نیست
طالبان در حالی قدرت را در افغانستان در دست دارد که همچنان هیچ کشوری حکومت جدید افغانستان را به رسمیت نشناخته است.
همزمان با برخی انتقادها در غرب از دولت نروژ برای دعوت از گروه طالبان، «آنیکن هویتفلد»، وزیر امور خارجه نروژ که کشورش میزبانی از طالبان را برعهده دارد، تأکید کرده است که «این نشستها به معنای مشروعیت یا به رسمیت شناختن طالبان نیست.» وزیر امور خارجه نروژ افزود: «ما باید با حاکمانی که عملاً افغانستان را اداره میکنند، گفتگو کنیم.» با برگزاری نشست طالبان در نروژ، برخی تجمعهای اعتراضی نیز در اروپا برگزار شد و بعضی از گروههای غیردولتی افغانستان حضور و گفتگو با طالبان را رد کردند. دولت امریکا نیز که اکنون به اعتقاد بسیاری مسبب وضعیت کنونی افغانستان است از برگزاری نشست نروژ دفاع کرده و «توماس وست»، نماینده ویژه واشنگتن در مذاکرات اسلو با انتشار پیام توئیتری نوشت: «در حالی که همراه با متحدانمان و سازمانهای بشردوستانه برای حل بحران انسانی تمام تلاشمان را میکنیم، به دیپلماسی سخت با طالبان ادامه میدهیم. برای یک افغانستان باثبات، جایی که به حقوق بشر احترام گذاشته میشود و همهشمول است، باید خواستههایمان را به طالبان دیکته کنیم.» همزمان گروه طالبان گامهای دیگری را نیز برای تسریع در روند شناسایی بینالمللی خود با سفر به دیگر کشورها دنبال میکند. «رحمتالله نبیل»، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان با انتشار توئیتی روز دو شنبه اعلام کرد که «ملاعبدالغنی برادر»، معاون نخستوزیر طالبان و «ملا محمدیعقوب مجاهد»، سرپرست وزارت دفاع این گروه به تازگی به صورت محرمانه به روسیه سفر کردهاند. این مقام سابق افغانستان، به نقل از منابعی نوشته است که سفر ملابرادر و ملایعقوب به روسیه همزمان با سفر «امیرخان متقی»، سرپرست وزارت خارجه طالبان به نروژ انجام شده است. مشاور امنیت ملی سابق افغانستان جزئیات بیشتری درباره اهداف این سفر ارائه نکرده است، اما احتمال میرود که این سفر در راستای تلاش طالبان برای پیوند و گسترش روابط خود با کشورهای خارجی انجام شده باشد.
فرش قرمز اولین دولت اروپایی برای طالبان
صاحبخبر -
∎
نظر شما