شناسهٔ خبر: 51311511 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

کشمکش‌ها بر سر احیای برجام ادامه دارد

ضدو نقیض سیگنال‌های مذاکراتی از وین

صاحب‌خبر - دور تازه گفت‌وگو‌های رفع تحریم‌ها روز پنجشنبه پس از یک هفته وقفه، با آغاز کمیسیون مشترک برجام از سرگرفته شد. منابع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران می‌گویند که طرف‌های مقابل خواسته‌های ایران را در راستای دست‌یابی به توافق برای احیای مفاد برجام شناسایی کرده و قرار است جزئیات آن در گفتگو‌های روز‌های آتی مورد بحث قرار گیرد.
حالا اما به نظر می‌رسد هنوز به طور قطع نمی توان در خصوص روند این مذاکرات نظر قطعی داد. خبرها و سیگنال‌ها هم ضد و نقیض است. از یک سو رویترز به نقل از یک منبع مطلع اروپایی اعلام کرد که ایران پذیرفته است مذاکرات بر اساس متنی که در آخرین دور در ژوئن توافق شده بود از سر گرفته شود. این موضوع طی چند روز آینده مورد آزمایش قرار خواهد گرفت.
در واکنش به این اظهارات یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران در گفت‌وگو با تسنیم گفت: پیشنهادات و نظرات ارائه‌شده از سوی هیات ایرانی در گفت‌وگوهای هفته پیش همچنان روی میز قرار دارد و مذاکره‌کنندگان ایرانی در طول مباحث در خصوص متن بر اساس این دیدگاه‌ها پیش خواهند رفت.
وی افزود: هیچ تجدید نظری در موضع ما نبوده و پیش نویس های پیشنهادی پس گرفته نشده اند. طرفهای مقابل پذیرفتند که به تفصیل درباره مطالبات ایران گفتگو کنند.
همچنین در حالی که حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران، اعلام کرده، تیم ایران برای رسیدن به توافق تا هر زمان که لازم باشد در وین خواهد ماند، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا می‌گوید: ما همچنان معتقدیم که بازگشت متقابل به پایبندی به برجام امکان پذیر است. ما آماده بازگشت به مذاکرات غیرمستقیم با ایران، همانطور که تاکنون بوده، هستیم تا بر مبنای پیشرفت‌هایی که تاکنون (طی شش دور مذاکره قبلی) حاصل شده است ببینیم آیا می‌توانیم به پایبندی متقابل به برجام دست یابیم؟
مقامات آمریکایی در حالی به طور مکرر از بازگشت متقابل به برجام صحبت می‌کنند که این آمریکا بود که با نقض تعهدات خود در این توافق به طور یکجانبه از آن خارج شد و تحریم‌های ظالمانه علیه ایران را بازگرداند. ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا، همانطور که آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز بار‌ها تایید کرده بود به طور کامل به تعهدات هسته‌ای اش پایبند بود، اما پس از آن، با توجه به بدعهدی طرف‌های اروپایی در اجرای تعهداتشان در برجام و نقض توافق از سوی واشنگتن، مطابق با مفاد برجام اجرای تعهدات خود را به صورت گام به گام کاهش داد.
کنایه باقری‌کنی به جدی نگرفتن مذاکرات از سوی برخی طرف‌ها
مذاکره کننده ارشد ایران در گفت‌‌وگوهای وین با کنایه به عدم جدیت برخی طرف‌ها برای دستیابی به توافق درباره احیای مفاد برجام تصریح کرد که هیئت جمهوری اسلامی به وین آمده و در گفت‌ وگوها جدی است.
علی باقری کنی صبح جمعه در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت که برای شرکت در مذاکرات وین جلسات و قرار ملاقات‌های دیگرش را به‌هم زده و این رفتار نشان دهنده اراده ایران در گفت‌وگوهاست.
وی افزود: ببینید چه کسی جلسات دیگرش را به هم زده و اینجا مانده و چه کسانی جلسات دیگر را ترجیح دادند و اینجا نماندند.
باقری در پاسخ به این پرسش که آیا صحبت بر سر متون پیشنهادی ایران آغاز شده هم گفت که از دیشب گفت‌وگوها آغاز شده است.
مذاکره کننده ارشد ایران هفته پیش متون پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران را در قالب دو موضوع لغو تحریم‌های ظالمانه و مسائل هسته‌ای ارائه و اعلام کرد که اگر طرف‌های مقابل برای استمرار گفت‌ وگوها آماده باشند در وین می‌ماند. اما طرف‌های مقابل خواستار وقفه در مذاکرات شده تا برای بررسی و تحلیل دقیق متون پیشنهادی ایران راهی پایتخت‌ها شوند.
دور تازه گفت‌وگوهای رفع تحریم‌ها روز پنجشنبه پس از یک هفته وقفه، با آغاز کمیسیون مشترک برجام از سرگرفته شد. منابع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران می‌گویند که طرف‌های مقابل خواسته‌های ایران را در راستای دست‌یابی به توافق برای احیای مفاد برجام شناسایی کرده و قرار است جزئیات آن در گفت‌ وگوهای روزهای آتی مورد بحث قرار گیرد.
علی باقری گفت: نشست کمیسیون برگزار شد و طرف‌های‌ مذاکرات از جمله ایران دیدگاه‌ها و نظراتشان را بیان کردند. ایران هم تاکید کرد که مسیر گفت‌وگوها را بر اساس مواضع خودش که قبلاً بیان کرده با جدیت ادامه می‌دهد و اراده جدی برای ورود به مذاکرات دارد.
وی گفت: در رابطه با دستیابی به توافق هم اگر زمینه های لازم فراهم شود، قطعا هیچ مانعی نمی بینیم.
رییس هیات مذاکره کننده ایران درباره اینکه ایران پاسخ مستند و منطقی را دریافت کرد، اظهار کرد: این موضوع باید در جلسه کارگروه ها بحث شود.
باقری کنی درباره کاهش شکاف ها گفت: همین که طرفین اراده جدی برای استمرار مذاکرات دارند نشان می دهد که دو طرف می‌خواهند مواضع به هم نزدیک شود.
رابرت مالی: آماده‌ایم با دیپلمات‌های ایرانی
دیدار کنیم
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و مذاکره کننده ارشد این کشور در مذاکرات وین،‌ در گفت‌وگویی مدعی شد که واشنگتن متمایل به در پیش گرفتن مسیر دیپلماسی جهت حل‌ و فصل مسئله هسته‌ای ایران است.
به گزارش ایسنا به نقل از شبکه الجزیره، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و سرپرست هیات آمریکا در مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین، در گفت‌وگو با این شبکه قطری گفت که دولت بایدن در روابط با تهران،‌ دیپلماسی را در اولویت قرار می‌دهد و احیای توافق هسته‌ای «به نفع» هر دو کشور است.
مالی به الجزیره گفت: ما کاملا نسبت به بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام [توافق هسته‌ای] متعهد هستیم. ما فکر می‌کنیم هنوز زمان برای انجام دادن این کار وجود دارد،‌ البته اگر ایران برگردد و بگوید برای این کار آماده است.
نماینده ارشد آمریکا در امور ایران همچنین خواستار مذاکرات مستقیم با تهران شده و در این باره گفت، مذاکره‌کنندگان آمریکا «در هر زمان و هر کجا»، آماده دیدار با دیپلمات‌های ایرانی هستند.
او در این راستا بیان کرد: ما آماده دیدار رو در رو با آن‌ها هستیم. فکر می‌کنیم بسیار بهتر از مذاکرات غیرمستقیم است. به علاوه این که ما در حال کلنجار رفتن با این موضوع پیچیده هستیم، آن‌هم با بی‌اعتمادی زیاد و احتمال زیاد ایجاد سوء تفاهم.
این مقام آمریکایی در پاسخ به سوالی درباره چشم‌انداز تقابل نظامی با ایران با توجه به تنش‌های رو به افزایش میان رژیم صهیونیستی و ایران، گفت: ما مسیر دیپلماسی را ترجیح می‌دهیم. از نظر ما این بهترین راه است. بهترین راه برای ماست. گمان می‌کنیم برای ایران هم بهترین راه باشد اما ایران باید تصمیم بگیرد.
ند پرایس: بازگشت دوجانبه به برجام هنوز امکان‌پذیر است
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری به سوالات خبرنگاران درباره مواضع دولت این کشور در قبال مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین پاسخ داد.
به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری درباره رویکرد واشنگتن در قبال مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین گفت: ما در حال حاضر بر دیپلماسی متمرکز هستیم تا ببینیم می‌توانیم بازگشتی دوجانبه به برجام [توافق هسته‌ای] داشته باشیم یا نه. ما همچنان بر این باور هستیم که بازگشت دوجانبه به برجام هنوز امکان‌پذیر است.
پرایس بدون اشاره به کارشکنی‌های آمریکا و متحدانش در مسیر احیای برجام و لغو تحریم‌ها بیان کرد: مذاکرات امروز از سر گرفته شدند و بسیاری از سرپرستان هیئت‌ها آنجا [در وین] نیستند. مثلا راب مالی و تیمش تا آخر هفته به آن‌جا نخواهند رفت. بنابراین چند روزی طول خواهد کشید تا دستگیرمان شود ایرانی‌ها در آغاز این دور کجا قرار دارند و انعطاف نشان می‌دهند یا نه.
این دیپلمات ارشد آمریکایی در پاسخ به این سوال که چه نظری درباره مبلغ ۳.۵ میلیارد دلار پول بلوکه شده‌ای دارد که ایران می‌‌گوید آزاد شده‌اند، گفت: آمریکا هیچ پولی را برای ایران آزاد نکرده است و هر گزارشی خلاف این صحت ندارد. ما همچنین مطلعیم که شرکایمان نیز پول بلوکه‌شده‌ای به ایران انتقال نداده‌اند. مسلما آمریکا انتقال هیچ‌گونه پول بلوکه‌شده‌ای به ایران را تایید نکرده یا اجازه آن را نداده است. تمامی تحریم‌های ما پابرجا هستند و تا زمانی که بتوانیم به یک توافق دیپلماتیک برسیم، پابرجا خواهند بود.
پرایس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که نظر او درباره برخی گزارش‌ها چیست که می‌گویند ایران از طریق مذاکرات برای پیش‌برد برنامه هسته‌ای خود زمان می‌خرد، با مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران گفت: این یکی از نگرانی‌های ما و شرکایمان در گروه کشورهایP۵+۱ است. به همین دلیل است که ما روشن ساخته‌ایم ایران قادر نخواهد بود وقت‌کشی کند و توسعه‌های هسته‌ای ایران و تحریکات آن اهرم فشار اضافه‌ای برای آن ایجاد نخواهند کرد. تنها کاری که این تحریکات و توسعه‌ها می‌کند، این است که ما را به نقطه یک بحران بالقوه نزدیک‌تر می‌کند. ما دنبال بحران نیستیم. امیدواریم ایرانی‌ها هم دنبال بحران نباشند.
او در بخش دیگری از اظهاراتش با تاکید بر این که دولت جو بایدن تمایل دارد برای حل‌وفصل مسئله هسته‌ای ایران مسیر دیپلماسی را در پیش بگیرد، گفت: وقتی بر اساس ارزیابی‌های خودمان و ارزیابی‌هایی که درباره اطلاعات علنی و غیر علنی انجام می‌شوند، برایمان معلوم شود که بازگشت به برجام دیگری پرفایده‌ترین مسیر برای ما نیست،‌ دیگر این مسیر را دنبال نخواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این که مسیر دیگر چه خواهد بود، گفت: ترجیح ما همیشه دیپلماسی است،‌ نه صرفا به این خاطر که دیپلماسی همیشه تنها راه خواهد بود، بلکه به این خاطر که دیپلماسی همیشه پایدارترین رویکرد برای نظارت بر این خواهد بود که ایران به یک سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند.

برچسب‌ها:

نظر شما