به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا، ویروس کرونا با گذشت ۲۰ ماه از همهگیری آن در دنیا، فعلا قصدی برای کوتاه آمدن ندارد و باید ضمن تداوم واکسیناسیون، رعایت دستورالعملهای بهداشتی را جدی گرفت.
تلفات روزانه کرونا روز دوشنبه اول آذر ماه پس از ۲۳۴ روز به ۹۷ نفر رسید و دو رقمی شد اما سهشنبه دوم آذر ماه بار دیگر سه رقمی (مرگ ۱۳۲ هموطن) شد و روز چهارشنبه سوم آذر ماه به مدار دو رقمی بازگشت و همین روند سینوسی، مسئله رعایت شیوهنامههای بهداشتی را در کنار انجام واکسیناسیون گوشزد می کند.
موج پنجم کرونا سختترین دوره همهگیری این بیماری در کشور بود و روز دوم شهریور ماه با ۷۰۹ مورد مرگ روزانه به بالاترین شمار تلفات از ابتدای شیوع کرونا (اسفند ۹۸) در کشور رسید، اما به مدد رویکرد دولت سیزدهم و با واردات ۱۵۰ میلیون واکسن و پوشش وسیع واکسیناسیون، آمار مرگ و میر کرونایی کاهش یافت.
با وجود آنکه تا کنون ۵۷ میلیون و ۶۱ هزار و ۶۰۶ نفر دُز اول، ۴۵ میلیون و ۶۵۵ هزار و ۷۷۱ نفر دُز دوم و ۸۶۴ هزار و ۹۹۲ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۰۳ میلیون و ۵۸۲ هزار و ۳۶۹ دُز رسیده، اما نگرانی از خیز بعدی کرونا همچنان وجود دارد.
بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز سهشنبه دوم آبان ماه در دیدار با مدیران موسسه کخ و سفیر آلمان گفت: سه ماه گذشته در ایران سرعت واکسیناسیون جهش قابل توجهی یافت به گونهای که تا امروز حدود ۸۴ درصد از جمعیت هدف، دُز اول و حدود ۶۷ درصد نیز دُز دوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
وی افزود: وضعیت کنترل بیماری کرونا در ایران مناسب است اما نگرانیهایی داریم. بروز موج جدید کرونا در سایر کشورها، ما را برای آینده نگران کرده است، شرایط بیماری کرونا در ایران تا چند ماه پیش، مناسب نبود و روزانه حدود ۵۰ هزار بیمار جدید کرونایی در کشور شناسایی میشد و حتی به ۷۰۰ مورد مرگ و میر بیمار کرونایی در یک روز هم رسیده بودیم اما با تقویت واکسیناسیون و البته مشارکت عظیم مردمی در واکسیناسیون، امروز وضعیت بیماری در ایران، بهتر شده است.
برخی کارشناسان هشدار می دهند وضعیت شیوع بیماری کرونا بسیار شکننده است و هرگونه واکسن هراسی و عادی انگاری موجب افزایش موارد ابتلا و فوتیهای ناشی از کرونا میشود.
موج ششم کرونا سخت و پیچیده است
سرپرست مرکز مدیریت اطلاعات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این زمینه میگوید: شروع موج ششم کرونا پیچیده و سخت است و محتملترین شرایط در شکلگیری یک موج میتواند ناشی از ورود یک سویه جدید به کشور باشد، هنوز شواهدی از ورود سویه جدید به کشور گزارش نشده و اکنون روند بستری در اکثر استان ها به جز خراسان جنوبی نزولی و در شهرستان های قرمز هم روند بستری صعودی است و همچنان باید نکات بهداشتی را رعایت کنیم.
علی شریفی ادامه می دهد: نرخ فوت را در هر یک میلیون نفر جمعیت بر اساس واکسن زدهها و نزدهها در ماههای مختلف سال برای گروه سنی بالای ۷۵ سال بررسی کردیم. مقیاسهای آماری جمعیت نشان میدهد اگر افراد واکسن نزده بودند، دهها هزار مرگ بالای ۷۵ سال در موج پنجم رخ می داد.
وی می افزاید: اگر واکسنها علیه کرونا صد درصد ایمنی ایجاد می کردند شرایط جهان متفاوتتر از دوران کنونی بود و همه به زندگی عادی بر می گشتند، واکسیناسیون ریسک فوت ناشی از کرونا را در افراد کاهش میدهد، این دقیقا همان موضوعی است که در گزارش مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات به روشنی ارائه شده است. درصد اثرگذاری واکسن تابع سن و شرایط موج کرونا در کشور است؛ به عنوان مثال درصد اثرگذاری واکسن در سنین ۲۵ تا ۵۰ سال با ۵۰ تا ۷۵ سال و به همین ترتیب متفاوت است و صرفا اعلام یک عدد، سادهانگاری و ساده کردن مساله است.
اجرای مدون و منسجم برای کاهش تلفات کرونایی
مسعود یونسیان اپیدمیولوژیست نیز میگوید: به جای گمانهزنی روی آغاز یک پیک جدید کرونا باید تمرکزمان بر برنامه ریزی و اجرای مدون و منسجم مداخلاتی برای کاهش شاخص های کرونایی مانند ابتلا و مرگ باشد.
وی می افزاید: موضوع اصلی این است که اوضاع کرونایی در کشور نگران کننده و همه ما باید همچنان مراقبتهای بهداشتی را ادامه دهیم، هرچند ادامه روند مناسب واکسیناسیون در کشور می تواند از بروز مرگها و بستری در بخشهای مراقبتی در آینده نزدیک بکاهد اما در حال حاضر نیاز اصلی ما در کنار تزریق واکسن، رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی است.
این اپیدمیولوژیست ادامه می دهد: هموطنان باید توصیههای بهداشتی به خصوص استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی، حضور نیافتن در تجمعات و دورهمیها و بهداشت دستها را به دقت رعایت کنند.
مراقب باشیم؛ کرونا همچنان جان میگیرد
یونسیان تصریح میکند: روند شاخصهای کرونایی مانند شناسایی مبتلایان جدید، بستریها و مرگ و میرها نشان میدهد اکنون اوضاع کرونایی خوبی از نظر مبتلایان جدید به بیماری و مرگ و میر ناشی از کرونا نداریم. اگر قرار باشد روزانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ هموطن را بر اثر بیماری کرونا از دست بدهیم، سالانه حدود ۴۰ هزار نفر در بین ما نخواهند بود که این تعداد بیش از دو برابر فوت شدگان بر اثر حوادث ترافیکی و جادهای است که بسیار جای نگرانی دارد.
از هرگونه سادهانگاری به شدت پرهیز کنیم
وی گفت: از مردم تقاضا میکنیم که از هرگونه ساده انگاری به شدت پرهیز کنند؛ این کار می تواند زمینه افزایش ابتلا و بستری و در نهایت مرگ ناشی از کرونا را در کشور را فراهم کند، بعضی از افراد فکر می کنند که با زدن دو دز واکسن می توانند رعایت توصیههای بهداشتی را به طور کامل کنار گذاشت، این باور اشتباه و بسیار خطرناک است.
این اپیدمیولوژیست تاکید می کند: شرایط کنونی، شرایطی نیست که با سادگی بتوانیم با آن کنار بیاییم. حتی اگر شاهد افزایش موارد ابتلا هم نباشیم، روزانه حداقل به تعداد سرنشینان یک هواپیمای مسافربری، هموطن از دست می دهیم و این موضوع ساده ای نیست که به راحتی بتوان از کنار آن گذشت.
نظر شما