به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،دو سال پیش وقتی در روزهای آخر اسفند ۹۸ کرونا مهمان ناخوانده همه ما شد خیلی از ما به هوای اینکه این مهمان ناخوانده به زودی رفع زحمت خواهد کرد، خانه نشین شدیم، اما بعد از مدتی دیدیم که باید زندگی هایمان با این مهمان ناخوانده سازگار کنیم به طبیعت گردی روی آوردیم. سعی کردیم حالا که امکان سفرهای طولانی برای ما فراهم نیست، جاذبههای گردشگری اطراف شهر محل زندگی و استانمان را کشف کنیم.
خود من نیز به عنوان نگارنده این گزارش تا قبل از بحران کرونا بیشتر سفرهای طولانی و خارج از استان را به رسمیت میشناختم، اما با شیوع کرونا به بومگردی و طبیعت گردی روی آوردم. امسال نیز بعد از فروکش کردن موج کرونای هندی، در جست و جوهایم برای بومگردی به روستای کوهستانی بقمج سفر کردم که مدتها بود در لیست جاذبههای گردشگری مورد علاقه ام بود.
سفرم در آخرین روزهای مهرماه امسال همزمان با روزهای سردی هوا بود اگرچه که حتی این سردی هوا نیز به دلیل جاذبه روستای کوهستانی بقمچ مرا از تصمیمم باز نداشت. روستای بقمچ از آن روستاهایی بود که شما در رسیدن به آن از مسیر کوهستانی روستا نیز میتوانید لذت ببرید. چشم انداز زیبا به سمت دره ها، کوههایی که گویی در ابرها فرو رفته اند و شما نیز در جاده به سمت این ابرها روانه میشوید همه از زیباییهایی مسیر این روستاست.
بقمچ، روستایی پلکانی
وارد روستای بقمچ که میشوید بر خلاف تصور که فکر میکنید با یه روستای کوچک رو به رو میشوید، روستایی بزرگ و پلکانی را خواهید دید. روستایی که با کال (مسیل) به دو قسمت تقسیم شده بود. برای رسیدن به بومگردی روستا باید از همین مسیل عبور کنم. مسیلی که چشم اندازی زیبا به سمت باغها دارد؛باغهایی که رخت پاییزی با رنگهای زرد و قرمز بر تن کرده اند. به بومگردی روستا که می رسید با پله هایی جالب رو به رو می شوید. پله هایی که برایم تصویر پله های منتهی به معابد چین را تداعی می کرد. اگرچه وجود چنین پله هایی در روستایی پلکانی که به ماسوله خراسان معروف است ، طبیعی است.
چشیدن طعم زندگی روستایی
بر خلاف برخی دیگر از بومگردی ها که تصویری فانتزی و شیک از زندگی روستایی ارائه می دهد بومگردی بقمچ فضایی شبیه به یک خانه واقعی روستایی دارد. قشنگ ترین قسمت خانه تراس خانه است که از آن می توانید تمام روستا را ببینید و اگر سحرخیز باشید طلوع زیبای آفتاب را به تماشا بنشینید. در شب های سرد سال نیز می توانید با روشن کردن بخاری زغالی بر روی بالکن خانه شب نشینی کنید به خصوص اگر دسته جمعی باشید این شب نشینی با خوردن چای آتشی حال و هوایی دیگری دارد. برای روشن کردن چای آتشی می توانید از اجاقی که در آشپزخانه رو به تراس قرار دارد استفاده کنید. این اجاق شبیه به اجاق های روستایی است و برای تهیه هیزم نیز نگران نباشید به اندازه کافی هیزم و چوب خشک در این روستا وجود دارد.
تجربه گذشته در حال
وقتی برای گردش به دل این روستا می روید نماد ساختمان سازی بومی رو می بینید . مشخصه خانه های روستا،استفاده از سنگ های کوهستان در ساخت و ساز است. دیدن این نوع ساختمان سازی برای شهرنشینان دلنشین است در واقع خانه های روستایی بقمج تصویر زندگی گذشتگان را برای ما تداعی می کند و همین تجربه گذشته در حال حسی از آرامش را به انسان می دهد.
برخی از خانه های روستای بقمج متروکه شده اند. خانه هایی بزرگ و اعیانی با سقف های شیروانی و معماری قدیمی را می بینید که ساکنان آن سال هاست که آن را ترک کرده اند و این خانه های زیبا رو به زوال هستند. از اهالی روستا درباره خانه های متروکه می پرسم و این پاسخ را می شنوم که زندگی در این روستای کوهستانی به دلیل نبود گاز کشی و دشواری در تهیه سوخت بسیار دشوار است به همین دلیل عده ای از اهالی به طور کل به شهر مهاجرت کرده اند و عده ای دیگر از اهالی روستا نیز در نیمه اول سال ساکن روستا هستند و با رسیدن فصل سرما به خانه های خود در شهرها می روند.
یکی دیگر از اهالی روستا نیز می گوید: بقمچ با وجود زیبایی و قدمت چندان نام آن برای گردشگران شناخته شده نیست و می توان گفت در دو سه سال اخیر با راه اندازی بومگردی روستا بیشتر معرفی شده است.
معنای نام بقمچ
این طور که در نت درباره معنای نام روستا جستجو می کنم. بفمچ به معنای باغ میش است که به حرفه دامپروری اهالی روستا اشاره دارد. در گشت و گذارم در روستا آغل های گوسفند و سگ های نگهبان پرسه زن در اطراف آن را می بینم که نشان می دهد حرفه مردمان این روستا دامپروری سنتی است.
کشت تنباکو برای مقابله با تریاک
در روزهای آخر مهر ماه که در بقمچ هستم ماشین های نیسانی را می بینم که چوب های تنباکو را حمل می کنند. روزهای آخر مهر فصل برداشت تنباکو است. محمد شریعت عضو شورای روستای بقمچ و صاحب کارگاه بسته بندی تنباکو می گوید: تنباکو محصول اصلی کشاورزی این روستاست. در گذشته، تریاک در مزارع این روستا کشت می شده است برای مقابله با کشت تریاک، بذر تنباکو را وارد این روستا می کنند و به تدریج کشت تنباکو جایگزین کشت تریاک می شود.
او می افزاید: کاشت تنباکو با اقلیم این روستا متناسب است و در ضمن مزارع کشاورزی این روستا در معرض خطر حمله خوک ها قرار دارد بنابراین گیاهان پیازدار مثل زعفران را نمی توان کشت کرد اما محصول تنباکو در برابر حمله این حیوانات آسیب پذیر نیست به همین دلیل مردم این منطقه به کاشت این محصول روی آورده اند.
قضیه قبرستان قدیمی بقمچ چیست؟
روستای بقمچ روستایی تاریخی است و طبق اطلاعاتی که از اینترنت به دست آورده ام چند اثر تاریخی شامل مسجد ، حمام قدیمی ،بافت تاریخی روستای بقمچ،قبرستان قدیمی در دهستان بقمچ شناسایی شده است. در بین آثار تاریخی از قبرستان قدیمی روستا و دزدی یکی از سنگ قبرهای تاریخی روستا زیاد شنیده ام.محمد شریعت عضو شورای روستای بقمچ می گوید: قبرهای قدیمی در این روستا وجود دارد که مربوط به ششصد سال پیش است. چند سال پیش نیز یک قبر قدیمی که مربوط به فرماندهان نطامی دوره نادرشاه بود به سرقت رفت. با توجه به قدمت قبرهای قبرستان حفاظت از آن ضروری است.
تقویت گردشگری در بقمچ ضروری است
همانطور که در گزارش عنوان شد، روستای بقمچ با وجود برخورداری از جاذبه های گردشگری هنوز به جایگاه خود در گردشگری روستایی دست نیافته است. با توجه به اینکه روستای بقمچ روستایی کوهستانی و با آب و هوای سرد است. اجرای طرح گازکشی به این روستا می تواند در سفر گردشگران در ایام سرد سال به این روستا و همچنین بازگشت بخشی از ساکنان روستا و رونق آن موثر باشد. همچنین تقویت گردشگری در کنار اجرای سایر طرح های خدماتی به روستا می تواند به ایجاد اشتغال در روستا و جلوگیری از مهاجرت جوانان به شهرها کمک کند.
بقمچ در ۳۶ کیلومتری چناران و در درههای هزار مسجد قرار دارد.
انتهای پیام//م.م
نظر شما