شناسهٔ خبر: 50267996 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

پس از دو دهه اشغال افغانستان و خروج شتابزده آمریکا از این کشور

اذعان خلیلزاد به چالش های بزرگ امنیتی و اقتصادی در افغانستان

نیویورک – ایرنا – زلمی خلیلزاد دیپلمات آمریکایی پس از دو دهه اشغال افغانستان و خروج شتابزده و مرگبار واشنگتن از کابل و درآخرین لحظات مسوولیتش بعنوان نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان اذعان کرد مردم افغانستان با چالش های بزرگی در زمینه امنیت و اقتصاد مواجه هستند.

صاحب‌خبر -

خلیلزاد سه شنبه شب به وقت محلی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: امروز از سمت خود به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه کناره گیری می کنم. نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج شده اند و جنگ خاتمه یافته است اما مردم افغانستان با چالش های بزرگی در زمینه امنیت و اقتصاد مواجه هستند.
وی بدون هیچ اشاره ای به دو دهه اشغال افغانستان و درد و رنج مردم این کشور در نتیجه اشغالگری آمریکا مدعی شد همچنان متعهد به امکان صلح و پیشرفت در افغانستان و منطقه گسترده تر هستم. این چیزی است که مردم افغانستان بیش از ۴۰ سال خواهان آن بوده اند. آمریکا در کنار آنها ایستاده است.
خلیلزاد همچنین اظهار داشت: در میان تعامل آمریکا با جامعه جهانی و رهبران افغان در مورد مسیر پیش رو، من از تام وست به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان استقبال می کنم.
به گزارش ایرنا، شبکه خبری سی ان ان آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد خلیلزاد فرستاده ویژه آمریکا در امور افغانستان از سمت خود کناره گیری می‌کند و معاون او "توماس وست" بعنوان جایگزین وی انتخاب می‌شود.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در حساب کاربری خود در توییتر از چندین دهه خدمت خلیلزاد به آمریکا تشکر کرد و  به تام وست به عنوان نماینده جدید آمریکا در امور افغانستان تبریک گفت.
کناره گیری خلیلزاد کمتر از دو ماه از خروج آشفته و پر هرج و مرج آمریکا از افغانستان اتفاق می‌افتد که بدلیل این تصمیم دولت جو بایدن در داخل و خارج از آمریکا تحت فشار و انتقادات بیشماری قرار گرفته است.
خلیلزاد در سپتامبر ٢۰١٨ از سوی مایک پمپئو وزیر خارجه سابق آمریکا به عنوان فرستاده ویژه آمریکا در افغانستان منصوب شد. او سال‌ها هدایت گفت‌وگوهای آمریکا با گروه طالبان در افغانستان را بر عهده داشت و از شخصیت‌های کلیدی مذاکرات سازش با این گروه بود.
پس از ۹ دور مذاکره، سرانجام در فوریه ۲۰۲۰ یک توافقنامه توسط خلیلزاد و «عبدالغنی برادر» معاون سیاسی طالبان با حضور «پمپئو» وزیر امور خارجه دولت ترامپ به امضا رسید.
خلیلزاد در مذاکرات اخیر میان دولت موقت طالبان و هیات آمریکایی اما حضور نداشت.
رابرت هانتر سفیر پیشین آمریکا در ناتو در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در نیویورک درباره مذاکرات دوحه قطر و ترکیب تیم آمریکایی گفت: این هیات همچنین شامل زلمی خلیلزاد مذاکره کننده توافق ۲۹ فوریه سال ۲۰۲۰ نمی شود چرا که او مقامی ارشد است  که آمریکا در حال حاضر نمی خواهد چنین مقامی را به این مذاکرات اعزام کند.
هانتر درعین حال گفت: با توجه به برخی جنجال های سیاسی در آمریکا در خصوص نقش خلیلزاد، به خصوص به عنوان مذاکره کننده ارشد در دولت دونالد ترامپ و پس از آن در دولت جو بایدن،  دولت بایدن ممکن است به این نتیجه رسیده باشد که نقش او دیگر مفید نیست.
بر اساس گزارش ها، مردم افغانستان از خلیلزاد بعنوان چهره ای منفور یاد می کردند.
در سفر مرداد ماه سال جاری خلیلزاد به قطر، شماری از مردم و کاربران فضای مجازی افغانستان با انتشار عکس این نماینده افغان تبار وزارت امور خارجه آمریکا، او را چهره ای منفور در نزد افغان ها دانستند و خواستار برکناری اش شدند.
سخنگوی وزارت خارجه افغانستان در دولت موقت طالبان در بیانیه‌ای از انتصاب توماس وست نماینده جدید آمریکا در امور افغانستان استقبال کرد.
عبدل کهار برکی در توییتی گفت: مذاکرات در دو دولت آمریکا که زلمی خلیلزاد نمایندگی آنها را بر عهده داشت با پیشرفت خوبی همراه بود. ما به وست نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان خوشبین هستیم. اجرای کامل توافق دوحه (میان طالبان و آمریکا) روابط دولت‌های دو کشور را عادی خواهد کرد.
این درحالی است که جبهه مقاومت ملی که مخالف طالبان است بار دیگر خلیلزاد را متهم به توطئه با گروه طالبان کرده است. 

نظر شما