به گزارش خبرنگار مهر، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه تلویزیونی روسیه در خصوص سفر به مسکو و گفتگو با وزیر امور خارجه روسیه گفت: گفتگوهای خوبی با جناب آقای لاوروف داشتیم و تمامی مسائل و موضوعاتی که لازم بود را مورد بحث قرار دادیم. همچنین تأکید کردیم روابط دو کشور در سطح سیاسی ممتاز است، روابط دوجانبه در تراز استراتژی قرار دارد و توافق داشتیم رهبران دو کشور اراده جدی برای تقویت و گسترش روابط دارد.
وی ادامه داد: انتقادهایی نیز به همدیگر داشتیم که تاکنون نتوانستهایم نیت خوب رهبران را به طور کامل اجرا کنیم. کارهای بسیاری به ویژه در بخش اقتصاد وجود دارد که باید آنها را انجام دهیم. تاجرین دو کشور نیز پروژههایی را در زمینههای بسیاری برای همکاری دارند.
کرونا، همکاریهای ایران و روسیه را با موانعی روبرو کرده است
وزیر امور خارجه با بیان اینکه با همتای خود زمینههای رفع موانع برای گسترش همکاریها را مورد بررسی قرار دادیم، افزود: پاندمی کرونا همکاریها را با موانعی مواجه کرد و ما در این جلسه توافق کردیم کارهای عقبمانده را جبران کرده و به سرعت پیش برویم.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: درباره قفقاز جنوبی، افغانستان، یمن، بحرین، سوریه و در موضوعات بینالمللی و همچنین موضوع هستهای و مذاکرات وین، با آقای لاوروف گفتگوها و مشورتهای سازندهای داشتیم. آقای لاوروف دیپلمات باتجربهای است و نقش وی در توسعه همکاریها بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه از دیدگاه مثبت وزیر امور خارجه روسیه نسبت به آینده خرسند هستیم، افزود: تلاش خواهیم کرد در تمامی عرصههای همکاری به پیشرفت دست یابیم. ما در وزارت خارجه دو کشور تلاش میکنیم که کمیسیونها را فعال کرده و دو حوزه گردشگری و فرهنگی را بیش از پیش گسترش دهیم.
وزیر امور خارجه، گسترش روابط میان ایران و روسیه را هدف سفر خود به مسکو اعلام کرد و افزود: ما در این سفر توافق کردیم یک جهش در روابط دو کشور ایجاد شود؛ جهشی که یک تحول در روابط ایجاد کند و نگاهی بلندمدت به روابط داشته باشد و بتوانیم بگوییم دو وزیر خارجه و دو دولت ایران و روسیه در مسیر درست نیت و اراده رهبران دو کشور در حال حرکت هستند.
به زودی به ایراوان و باکو سفر میکنم
امیرعبداللهیان با اشاره به اولویتهای دولت جدید در حوزه سیاست خارجی گفت: تمرکز بر همسایگان از جمله همسایگان شمالی از اولویتهای سیاست خارجی دولت جدید ایران است. آذربایجان و ارمنستان دو همسایه خوب جمهوری اسلامی ایران هستند به همین دلیل ما نمیتوانیم با یکدیگر علیه هم کار کنیم زیرا سیاست خارجی ما، سیاست خارجی متوازن است یعنی در راستای منافع مشترک جمهوری اسلامی ایران با آذربایجان و منافع مشترک ایران با ارمنستان، مناسبات میان دو کشور را تنظیم میکنیم.
وی ادامه داد: همانگونه که چند روز پیش وزیر امور خارجه ارمنستان به تهران سفر کرد، این فرصت وجود دارد که وزیر خارجه جمهوری آذربایجان نیز به تهران سفر کند و من نیز در زمان مناسب به پایتختهای هر دو کشور سفر خواهم کرد.
آذربایجان قول داده منطقه قفقاز را از تروریستها پاک کند
وزیر امور خارجه افزود: در سفر به نیویورک نیز برای آنکه دوستی و همسایگی ایران را نشان دهم، در محل نمایندگی جمهوری آذربایجان نزد سازمان ملل حضور یافتم و البته گفتگوی دوستانه و صریحی را با همکاران وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان داشتم. ما در ارتباط با منطقه قفقاز جنوبی چند نگرانی داریم؛ نگرانی اول این است که برخی از مداخلات خارجی، منطقه را به سمتی میبرد که ژئوپلیتیک آن و مرزها تغییر کند، گذرگاههای مرزی بسته یا جابجا شود و در عین حال تروریستها نیز در منطقه حضور دارند.
وی گفت: از زمانی که جنگ در قرهباغ شروع شد، تروریستها وارد منطقه شدند و این موضوعی است که در ملاقاتهای دیپلماتیک بین ما و آذربایجان مطرح شده و آنها به ما قول دادند اقدامات لازم برای پاکسازی منطقه از تروریست را انجام دهند؛ همین اقدامات تحریکآمیز را رژیم صهیونیستی نیز در این منطقه و از طریق خاک آذربایجان شروع کرده است.
امیرعبداللهیان ادامه داد: معتقد هستیم مسائل منطقه را اهل منطقه باید حل کنند و مداخلات خارجی نباید در منطقه ما وجود داشته باشد و روابط میان کشورها باید بر اساس دوستی و همسایگی تنظیم شود.
وی با تأکید بر اینکه دو ملت ایران و آذربایجان پیشینه و عمق روابط دیرینه فرهنگی و دینی دارند، گفت: این پیشینه دیرینه فرهنگی یک سرمایه بزرگ است بنابراین در سطح سیاسی باید مسائل هر چه زودتر مدیریت شود و نباید با برخی اظهارات رسانهای، فضای روابط را تحت تأثیر قرار داد.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که مناقشات در این منطقه تا چه زمانی ادامه مییابد؟ گفت: فرمتهای متعددی برای حل مناقشات مطرح شد. یکی از این فرمتها ۳+۳ است که از زمان اوجگیری بحران در قرهباغ مطرح شد. ما فکر میکنیم از مسیر گفتگو میشود سوءتفاهمات را برطرف کرد، تمامیت ارضی کشورها مورد تأکید قرار گیرد و میتوانیم نتیجه آن را روی زمین پیاده کنیم.
زیادهخواهیهای جدید شرایط منطقه قفقاز را پیچیدهتر میکند
امیرعبداللهیان ادامه داد: یک فرمت دیگر نیز از گذشته میان ایران، روسیه و آذربایجان وجود داشته که این فرمت هم هدفش توسعه همکاریها در ابعاد سهجانبه بوده است. به هر حال این فرمتها تقویتکننده گفتگوها هستند.
وی افزود: معتقدیم زیادهخواهیهای جدید، پیچیدگی شرایط را بیشتر میکند و نتیجه آن جز بیثباتی نخواهد بود که این موضوع نیز به نفع هیچ طرفی نیست.
اظهارات مقامات آذربایجان غیرسازنده است
وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه تمامی طرفها باید تلاش کنند فضای متشنج در منطقه گسترش پیدا نکند، گفت: منطقه در این چند ماه به اندازه کافی تنش را تجربه کرده و همه طرفها باید تلاش کنند که به سمت آرامش برگردد. البته دیالوگها و گفتگوها باید مناسب با ادبیاتی باشد که از همسایگان انتظار میرود و ما برخی اظهاراتی که این روزها از مقامات آذربایجان مطرح میشود را غیرسازنده میدانیم.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: اگر با حکمت با مسائل برخورد شود، میتوانیم با دو همسایه خود یعنی آذربایجان و ارمنستان مانند سایر همسایگان مسیر رو به جلویی را تجربه کنیم و امیدوار هستیم همه طرفها به حقوق بینالملل احترام بگذارند و محور اصلی گفتگوها و تمرکز بر همکاری سازنده باشد.
تحریک رژیم صهیونیستی، منطقه قفقاز را متشنج کرده است
وی با بیان اینکه برخی از اتفاقات رخ داده در منطقه نگرانکننده است، گفت: در منطقه قفقاز تحریک رژیم صهیونیستی، مداخلات خارجی و حضور تروریستها، فضا را متشنج کرده است.
وزیر امور خارجه درباره اهمیت کمیسیون امنیتی خزر و نقش آن بر کاهش تشنجها در منطقه و اینکه آیا ایران این کمیسیون را خواهد پذیرفت؟ گفت: تأکید ما بر غیرنظامی ماندن دریای خزر است و آقای لاوروف نیز از من خواست که حل مسئله را سرعت ببخشم و ما نیز پس از بازگشت به تهران، روی این موضوع، کار و طرف روسی را مطلع خواهیم کرد.
طرفهای برجامی باید اراده خود جهت انجام تعهداتشان را نشان دهند
امیرعبداللهیان در خصوص بازگشت ایران به مذاکرات وین نیز گفت: تاکنون ۶ دور مذاکره انجام شده و امیدواریم که این روند ادامه پیدا کند. در عین حال طرفهای مقابل وقت دارند با برخی اقدامات عملی خود، نیت و اراده برای بازگشت به تعهداتشان را به ما نشان دهند. چنانچه تمامی طرفها به تعهدات خود بازگردند و به آنها پایبند باشند، ما نیز سریعاً این کار را انجام خواهیم داد.
وی در خصوص بحران انرژی جهان و نقشی که ایران در این رابطه میتواند داشته باشد، اظهار داشت: همه کشورها میتوانند بر اساس حقوق بینالملل در حوزه انرژی همکاریهای خود را با ایران آغاز کنند و این همکاریها را توسعه دهند، البته این همکاریها در گذشته وجود داشته و اقدامات یکجانبه آمریکا نباید تأثیری بر این همکاریها بگذارد. ایران همواره به دنبال همکاری با کشورها است و در سفرمان به روسیه نیز در خصوص همکاری ایران و روسیه در این باره گفتگو کردیم.
وزیر امور خارجه، مشکلات به وجود آمده در حوزه انرژی را ناشی از رفتارهای آمریکا با برخی تولیدکنندگان نفت و گاز دانست و افزود: اینکه قیمتها در حال نزدیک شدن به نرخ تعادل و واقعی است، خبر خوبی است زیرا طی چندین سال به طور مصنوعی قیمتها را پایین نگه میداشتند. البته طبیعی است که عرضه و تقاضا نیز تعیینکننده نرخ واقعی باشد اما در چند سال اخیر تصمیمات سیاسی باعث شد که قیمت انرژی به صورت تصنعی پایین نگه داشته شود.
واردات واکسن «اسپوتنیکوی» از روسیه را ادامه میدهیم
امیرعبداللهیان در خصوص همکاریهای میان ایران و روسیه برای مقابله با شیوع ویروس کرونا گفت: در دوره جدید تلاشهای دولت گذشته برای مقابله با کرونا را سرعت بخشیدیم و در حوزه تولید داخلی نیز به مراحل خوبی رسیدهایم البته تلاش زیادی کردیم که واکسن از خارج وارد شود و تاکنون بیش از ۷۰ درصد از مردم واکسینه شدهاند. تلاش خود را برای ادامه واردات واکسن اسپوتنیکوی از روسیه ادامه میدهیم و شرکت مشترک تولید واکسن اسپوتنیکلایت در حال فعالیت است.
وی ادامه داد: کرونا همچنان وجود دارد به همین دلیل باید برنامههای درازمدتی برای مبارزه با آن تدوین شود. برای مردم روسیه آرزو دارم که هر چه زودتر پاندمی را پشت سر بگذارند و در همین جا تمایل دارم اهمیت و توسعه جهانگردی میان دو کشور را خاطرنشان کنم.
وزیر امور خارجه گفت: دو کشور ایران و روسیه بر گسترش گردشگری میان دو کشور علاقهمند هستند و باید تلاش کنیم که شرایط برای گسترش گردشگری میان دو کشور فراهم شود.