به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، از سالهای قبل تاکنون، موضوع فرسودگی شبکه فاضلاب در استان خوزستان و به ویژه کلانشهر اهواز از طریق رسانههای مختلف مطرح و پیگیری شده است، اما در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ حال مشکل فاضلاب وخیمتر شد، بطوری که با بارش باران در هر خیابانی پا میگذاشتیم، شاهد آبگرفتگی در سطح گسترده، مسدود شدن معابر و وارد شدن آب به منازل و فروشگاهها بودیم.
عمق بحران به حدی رسید که آب از سر وسایل خانگی و اجناس در فروشگاهها گذشت، اهالی خانههای آسیب دیده در محاصره آب به پشت بامها پناه برده و چادرهایی برای اسکان علم کردند، هلال احمر، گروههای جهادی، مواکب، سپاه، بسیج و ... همه و همه همچون سیلاب سال ۹۸ پای کار آمدند و امدادرسانی میکردند، اما طبق معمول مسئولان در پس پرده غیبت رفتند و مخاطبانی بودند که یا در دسترس نبودند و یا تلفنهای همراه خود را پاسخ نمیدادند.
جلسههای متعدد ستاد مدیریت بحران برای استانی بحران زده یکی پس از دیگری تشکیل میشدند، تصمیمهایی اتخاذ و بر روی کاغذ نوشته شد، اما همه وعدهها از کاغذ به عمل تبدیل نمیشدند، گردنبند گناه بین مسئولان خوزستان دست به دست میشدند و هر کسی تلاش میکرد آن را بر گردن دیگری بیندازد، البته این گونه که پیداست، این استان دچار بحران مدیریتی است.
مسئولان کشوری هم راه استان زرخیز خوزستان را پیش گرفتند تا اتفاقات رخ داده را از نزدیک نظاره گر باشند، بازار برکناری و عزل و نصب مسئولان هم حسابی داغ شده بود، آه و ناله خانوادههای خسارت دیده از اهواز، بندر ماهشهر، بندر امام خمینی (ره)، کارون و ... شنیده میشد و نمیدانستیم به کدام گوش دهیم، چون یکی از دیگری جگرسوزتر و تاسف انگیزتر بودند، کار به جایی رسید که رئیس سازمان بازرسی کشور نیز برای بررسی دقیق مسئله آمد و بازداشت و دستگیری چند مسئول ظاهرا دلسوز از پاقدم خوش یمن این سفرها بود.
با توجه به داغ بودن موضوع، بحث تامین اعتبارها برای رفع مشکل فاضلاب خوزستان که همچون دردی بی درمان و لاعلاج میماند، در دستورکار قرار گرفت، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تغییر کرد و تصمیمهای جدی مبنی بر بهسازی و تقویت شبکه فاضلاب اتخاذ شد و این گونه که به مشام میرسد و فعالیتهای عمرانی در نقاط مختلف مشاهده میشود، پیشروی اقدامات جدی است.
به همین منظور برای جویا شدن از آخرین اقدامات و میزان پیشرفت پروژههای فاضلاب با مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان گفتوگو کردم تا اطلاعات بیشتری در اختیار مخاطبان سایت باشگاه خبرنگاران جوان قرار گیرد و از دلهرهها و نگرانیهای هم استانیها کاسته شود.
عملیات بهسازی شبکه فاضلاب روی دور تند
محمدرضا کرمی نژاد، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان با اشاره به تداوم پروژه بهسازی شبکه فاضلاب در نقاط مختلف به ویژه مناطق بحرانی استان به خبرنگار ما گفت: هم اکنون عملیات تعویض و تقویت پمپها در ایستگاههای پمپاژ در حال انجام است و نقاط ریزشی نیز در دست تعمیر و بازسازی هستند.
او به وجود ۲ هزار و ۱۰۰ نقطه انسداد و بحرانی در نقاط مختلف خوزستان اشاره کرد و افزود: با عزم همگانی، بکارگیری پیمانکاران متعهد و سرعت عمل پروژه ها، هم اکنون به ۱۰۰ نقطه کاهش یافته است و انشاءالله تا روزهای آینده به صفر خواهد رسید، همچنین عملیات لایروبی با همکاری ۲۵ پیمانکار به سرعت در حال انجام است و تلاش میکنیم پیش از آغاز بارندگی ها، پروژههای بهسازی و تعمیراتی به پایان برسند.
کرمی نژاد درخصوص اظهارات علیرضا عالیپور، سرپرست شهردار اهواز درخصوص به زیر آب رفتن این کلانشهر با اولین بارندگی بیان کرد: در جلسهای که با حضور مسئولان و کارشناسان مربوطه برگزار و هشدارهایی درباره ایجاد مشکلات آبگرفتگی با بارندگیها به میزان کم مطرح شد، ادعاهای آنها علمی بوده و همانطور که میدانیم شهرداری نیز متولی و مسئول دفع آبهای سطحی است.
ظرفیت شبانه روزی شبکه فاضلاب اهواز ۴۰۰ هزار مترمکعب است
این مقام مسئول با تاکید بر سرویس و آماده سازی شبکههای فاضلاب در نقاط مختلف و تجهیز ایستگاههای پمپاژ برای جمع آوری آبهای سطحی در حد ظرفیت شبکه تاکید کرد و اظهار داشت: ظرفیت کنونی شبکه انتقال فاضلاب اهواز حدود ۴۰۰ هزار مترمکعب در شبانه روز است، ولی اگر بارندگی سال ۹۸ به میزان ۱۷ میلیون مترمکعب و حدود ۴۰ برابر ظرفیت شبکه رخ دهد، قطعا آبگرفتگی در نقاط مستعد اتفاق میافتد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان با بیان اینکه شبکه فاضلابی در دفع آبهای سطحی ساخته نشده، ادامه داد: بنابراین شبکه دفع آبهای سطحی باید با برنامههای دقیق و طراحیهای کارشناسی شده از سوی شهرداری اهواز ایجاد شوند، زیرا در قانون نیز این اقدام جزو وظایف شهرداری است، اما در صورتی که در حد ظرفیت فاضلاب بارش باران داشته باشیم، با کارهای در حال انجام، مشکلی رخ نخواهد داد.
اواخر تابستان، بهار لایروبی شبکه فاضلاب
او به اجرای لایروبی و تقویت و بهسازی ایستگاههای پمپاژ در شهرستانهای اهواز، آبادان، خرمشهر، بندر ماهشهر، بندر امام خمینی (ره)، دزفول و سایر شهرستانهای دارای شبکه فاضلاب اشاره و تصریح کرد: معمولا اواخر فصل تابستان هر سال و پیش از شروع بارندگیها اقدامات مذکور در نقاط مختلف استان اجرا میشوند.
کرمی نژاد با اشاره به وجود نقاط بحرانی در اهواز و برخی شهرستانهای استان خوزستان بیان داشت: این نقاط جزو اولویتها قرار دارند و هنگام آغاز عملیاتهای پیشگیرانه، ابتدا لایروبی این نقاط را انجام میدهیم و تلاش میکنیم تا آغاز بارشها که حدود ۲ ماه فرصت داریم، کار بهسازی و تقویت شبکه فاضلاب به پایان برسد و ماجراهای تلخ پس زدگی فاضلاب، آبگرفتگی و خسارت به منازل و اموال هم استانیها تکرار نشود و به نگرانیهای مردم پایان دهیم.
او در ادامه از اهواز به عنوان شهری منحصربفرد به لحاظ خط ، سطوح و شبکه فاضلاب یاد کرد و گفت: البته هم اکنون قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) به یاری ما آمده اند، ضمن اینکه تعدادی از پمپهای سوخته تعویض و مابقی نیز در دستورکار قرار دارد.
وضعیت اعتبارات برای اجرای عملیاتها خوب است؟
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان درخصوص وضعیت اعتبارات طی امسال ابراز رضایت و خرسندی کرد و افزود: برای بهسازی، نوسازی و ترمیم شبکه فاضلاب اهواز اعتباری حدود ۸۰۰ میلیارد تومان تامین شده، ضمن اینکه برای سایر شهرها نیز میزان اعتبارات حدود ۲ تا ۲.۵ برابر شده است، به عنوان مثال؛ بودجه پارسال آبادان و خرمشهر هر کدام ۲۰ میلیارد تومان بود، اما امسال به ۵۰ میلیارد تومان افزایش یافته، ضمن اینکه دولت به ما قول داده میزان اعتبارات را افزایش دهد.
اجرای پروژهها را برای تامین نقدینگی متوقف نکرده ایم
محمدرضا کرمی نژاد به سفر حجت الاسلام رئیسی، رئیس جمهور به استان خوزستان اشاره و اظهار کرد: در این سفر رئیس جمهور به تقلیل مدت زمان پروژه شبکه فاضلاب از ۳ سال به ۲ سال تاکید کرد، این به این معنا است که اعتبارات خوبی تزریق خواهد شد، منتظر هستیم نقدینگی تامین شود تا بتوانیم فعالیتهای خود را به تناسب درآمدها و هزینهها بیشتر و بهتر پیش ببریم، البته تا به امروز اجرای پروژهها را برای تامین منابع مالی معطل نکرده ایم و سعی شده نیاز مالی خود را از سایر ردیفها از جمله نفت دریافت کنیم و عملیاتهای مذکور را با پیشرفت قابل ملاحظهای انجام دهیم.
او با انتقاد از بی توجهی به عملیات لایروبی شبکههای فاضلاب در نقاط مختلف طی سالهای قبل بیان داشت: در حال حاضر شرایط بهتری داریم، زیرا بازسازی شبکهای فاضلاب، نصب پمپ ها، بهسازی نقاط ریزشی و... با تنوع و گستردگی قابل توجهی در دست اقدام است، بطوری که در مقایسه با قبل ۲ تا ۳ برابر شده و امیدواریم در این زمینه موفق عمل کرده و رضایت شهروندان و مردم خوزستان را جلب کنیم.
ریختن زبالهها در منهولها همانا، گرفتگی فاضلاب همانا
کرمی نژاد با بیان اینکه موضوع پس زدگی فاضلاب در ۲ محور مطرح میشوند، تصریح کرد: یکی از محورهای این مسئله، نقاط ریزشی هستند که درصدد رفع آنها هستیم، ضمن اینکه بخش زیادی از علت پس زدگی مربوط به ریختن زبالهها در منهولها است که این موضوع ناشی از سرقت درهای منهولها است که معضلی جدی محسوب میشود و همین امر سبب گرفتگی فاضلاب خواهد شد.
او در پایان گفت: از شهروندان خواهشمندیم از ریختن زبالهها درون منهولها خودداری کنند، چرا که ریختن زباله همانا و گرفتگی شبکه فاضلاب همانا، پس با همکاری مردم و اجتناب از ریختن زباله ها، بخش قابل توجهی از مشکلات رفع خواهد شد، ضمن اینکه اهالی ساکن در مناطق مختلف هرگونه پس زدگی فاضلاب را اطلاع رسانی کنند تا به سرعت نسبت به رفع آنها و عادی شدن شرایط اقدام شود.
ماندگاری آبهای سطحی، آن روی سکه مشکلات خوزستان
از آنجایی که موضوع جمع آوری آبهای سطحی در خوزستان و به ویژه کلانشهر اهواز، حائز اهمیت است، تصمیم گرفتم با سرپرست شهرداری اهواز نیز گفتگو کنم، اما علیرغم قول و قرارها برای مصاحبه، مسئولان این نهاد از پاسخگویی به تماسهای مکرر طی چندروز و پیامکهای خبرنگار ما خودداری کردند، این در حالی است که آنها مدعی هستند که اقدامات برای رفع مشکلات و پایان آبگرفتگی معابر و جلوگیری از ماندگاری آبهای سطحی در معابر اصلی و فرعی مناطق مختلف در حال انجام است، اما چرا پاسخ درستی به خبرنگارها و رسانهها نمیدهند و اینکه چرا شهروندان اهوازی هیچ حرکت مثبت و قابل لمسی در زمینه کاهش مشکلات شهری که وظیفه این سازمان است نمیبینند جای سوال دارد.
گزارش از ملیحه گریزی نسب
انتهای پیام/گ
نظر شما