به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی که با رعایت پروتکلهای بهداشتی بهصورت حضوری برگزار شد، ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی در این نشست خبری برگزاری موفقیتآمیز انتخابات را به همه تبریک گفت و افزود: حضور مسئولانه و همدلانه ملت ایران پیام مهمی برای همهکسانی که به سرنوشت ایران دل بستند، داشت. به هموطنانی که بهرغم مضایق و فشارها و اذیت و آزارها در خارج از کشور رأی خود را دادند، تبریک عرض میکنم. به مقام معظم رهبری و مردم تبریک میگویم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: کسب اعتماد ملت به رئیسجمهور محترم تبریک عرض میکنم و برای رئیسجمهور آینده بهترین آرزوها را دارم و امیدوارم در تحقق خواست و اراده ملت موفق باشد.
وی گفت: طی ۴۸ ساعت گذشته بیش از ۴۵ مقام ارشد کشورهای مختلف پیامهای تبریکی را برای رئیسجمهور منتخب ارسال کردند. ۲۴ رئیسجمهور و نخستوزیر، ۴ رئیس پارلمان و ۱۸ شخصیت ارشد سیاسی و بینالمللی بودند و این روند ادامه دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات وین و اینکه توافق در دولت جدید رخ دهد، بیان کرد: این گزارشها تأیید نمیشود و حتی نزدیک به واقعیت گفتوگوها نیست. تمامی طرفها در وین درباره جزییات گفتوگو کردند. هیچکدام از طرفها این احساس را نداشته که وقت اضافی را در وین گذاشته است. هیچگاه سیاست ایران این نبوده که اگر امکان رفع تحریمها باشد آن را به تأخیر بیندازد.
خطیبزاده افزود: هیچ بعید نیست که دور بعد دور پایانی باشد باید ببینیم همه طرفها تصمیماتشان را میگیرند یا خیر.
وی درباره اینکه مذاکرات برجام در همین دولت به نتیجه برسد؟ اظهار داشت: دیپلماتها آدمهای خوشبینی هستند ولی برای قضاوت همواره زود است و باید ببینیم آیا تصمیمات سیاسی توسط همه طرفها گرفته میشود یا خیر. متن فاقد ابهام است و به یک متن روشنی در همه کارگروهها رسیدیم. آنچه باقیمانده بیش از آنکه به مذاکره نیاز داشته باشد نیازمند تصمیم سیاسی است و اگر تصمیمات اخذ شود میتوان امیدوار بود که در دور پایانی گفتوگوها قرار میگیریم. عراقچی آمده و گزارشهای خود را خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا اظهار داشت: همه میدانند ایران سیاست واحدی را در این چند سال داشته است. برجام مهر و موم و امضا و کنار گذاشته شده است. هیچگاه برجام جدیدی گفتوگو و مذاکره نخواهد شد. بهترین چیزی که آمریکا میتواند فکر کند ارائه تضمینهای لازم برای بازگشت به برجام و عدم نقض قطعنامه ۲۲۳۱ است. وقتی به برجام برگردد لیستی هست که آمریکا باید پاسخگوی آن باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره نشست اخیر ایکائو گفت: شورای فنی ایکائو که جلسه داشت دادگاه حساب نمیشود و موضوعات فنی را مطرح میکنند و ایران گزارش فنی خود را قبلاً داده و به ابهامات پاسخ داده است. گزارش فنی ایران کامل بوده است و در آن نشست موردتوجه قرارگرفته است.
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره اینکه گفته میشود توافق منوط به خروج نام برخی از مقامات ایرانی از فهرست تحریمها شده بیان کرد: گزارشها دقیق نیست. ایران هیچگاه رسیدن به توافق را منوط به اسم افراد نکرده است. سیاست اصولی ایران رفع تحریمهاست که در برجام پیشبینیشده است. آمریکا یکبار بهوضوح فریاد زده که تا چه میزان به حقوق بینالملل پایبند نیست و نشان داده با چه رفتارهایی از اجرای حقوق بینالملل اجتناب میکند.
وی افزود: ما درباره جزییات بهاندازه کلیات دقیق هستیم و درباره حقوق ملت کوتاه نمیآییم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اوضاع افغانستان نیز گفت: با نگرانی اوضاع وخیم در افغانستان را پیگیری میکنیم. همه را به کاهش خشونت و پایبندی به گفتوگوهای اصیل بیناافغانی دعوت میکنیم. این موضع همیشگی ایران بوده و در این موضوع که امنیت ملی افغانستان بخشی از امنیت ملی ایران است با جدیت این موضوع را دنبال میکنیم و سفرهایی در روزهای آتی انجام خواهد شد.
وی افزود: ایرآنهمواره پذیرای برادران و خواهران خود از افغانستان بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره پیروزی سید ابراهیم رئیسی و گزارشها در برخی رسانهها و ابراز نگرانی نسبت به سیاست خارجی ایران در این دوران نیز گفت: رسانههای صهیونیستی رویه یکسانی دارند. آقای رئیسی سالها در پستهای مختلفی بوده و صدای عاقله نظام در بخشی از آن است و اینها بیشتر برای مشوه کردن چهره ایران در دنیاست.
خطیبزاده درباره تشکیل کمیته تطبیق درباره متن نهایی توافق ایران با ۱+۴ با بیان اینکه پیش از سفر عراقچی به وین یک جلسه آن برگزارشده است، گفت: جلسه دیگری از آنهم برگزار خواهد شد. شورای عالی امنیت ملی با نظرات عالی نظام تصمیم گرفته این کمیته باشد. یک کمیته بین بخشی است. اعضای آن از مجلس، دولت و شورای عالی امنیت ملی هستند.
وی درباره دریافت تضمین در مذاکرات وین هم اظهار داشت: اصل موضوع درباره تضمینها درست است. درباره جزییات صحبت نمیکنم. موضوعی است که در پشت درهای بسته در حال گفتوگو است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات ظریف برای آمادگی اعزام سفیر به ریاض گفت: آنچه ظریف گفته چیزی جدیدی نیست. همواره دستمان برای بازگشت عربستان سعودی به دامان منطقه دراز بوده است و نسبت به گفتوگوها با عربستان نظرمان مثبت بوده است.
وی درباره حصول توافق در وین هم گفت: میتوانید نزدیک به چیزی باشید ولی هیچگاه از آن دور نشوید. الان در نقطهای هستیم که اگر تصمیمات گرفته شود نزدیک به توافق هستیم. متن کاملاً روشن است و به نقطههای تصمیم سیاسی رسیده است. آمریکا و ما در برخی موضوعات اختلاف رأی داریم.
وی در پاسخ به سؤالی درباره بازرسیهای آژانس در ایران بیان کرد: تمامی دسترسیهای فراپادمانی متوقفشده است. اگر به توافقی برسیم دوربینها و فیلمهایی که ضبطشده در اختیار آژانس قرار میگیرد و اگر تصمیم دیگری گرفته شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین گفت: اجازه نخواهیم داد مذاکرات فرسایشی شود و اجازه نخواهیم داد جزییات بدون توافق باقی بماند. هیچ توافقی حاصل نمیشود مگر اینکه درباره همهچیز توافق حاصل شود.
وی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: ما نشان دادیم تابآوری زیادی در مقابل فشار داریم و بخش سلامت ما از این فشارها عبور کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اتفاقات رخداده در پای صندوقهای رأی در خارج از کشور گفت: در برخی از کشورهای اروپایی و صندوقهای رأی در آمریکا شاهد این موضوع بودیم.
خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال که آیا ایران برای حل بحران لبنان و بحران اقتصادی این کشور برنامهای برای کمک دارد؟ و خطیبزاده گفت: موضوع لبنان موضوع داخلی است و ضمن احترام بهتمامی طرفهای لبنانی از آنها خواستیم به توافق درونی برسند و تشکیل دولت بدهند که انشاءالله مردم لبنان بهرهمند شوند. امیدواریم بحران لبنان هر چه زودتر پایان بپذیرد.
خطیبزاده همچنین گفت که امروز صبح به دعوت آقای رئیسی، آقای ظریف یک ساعت و نیم آنجا بود و گفتوگوهای خوبی درباره موضوعات برجامی و سیاست خارجی انجام شد و در ادامه وزارت خارجه بهعنوان نهاد حاکمیتی تلاش خود را انجام میدهد.
وی همچنین درباره بازداشت اتباع افغانستان در مقابل سفارت این کشور در تهران بیان کرد: از این موضوع خبر داریم و اجازه دهید جزییات مشخص شد اطلاعرسانی میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه احتمال دارد ایران از خارج از کشور واکسن وارد نکند نیز گفت: وزارت خارجه در موضوع واکسن با سابقه بسیار درخشانی به یاری وزارت بهداشت شتافت و سعی کرد تا جایی که ممکن بوده نیازهای مردم را تأمین کند. کمترین واکسنی وارد ایران شده که وزارت خارجه از پیشنهاد و مذاکره و انتقال پول و واردات آن کمک نکرده باشد.
خطیبزاده افزود: وزارت خارجه، شخص وزیر و معاونان و مدیران این وزارتخانه در این موضوع کنشگرانه عمل کرده و هفته گذشته محمولهای از چین وارد شد و این هفته هم در دستور کار است. خوشحالیم که واکسن ایرانی و واکسن مشترک ایران و کوبا وارد چرخه سلامت در ایران شده است.
وی اظهار داشت: فکر نمیکنم واکسنهای تولید داخل تمامی نیازهای داخلی را تأمین کند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره رزمایش نظامی عقاب آناتولی در ترکیه با حضور عربستان و ترکیه و واکنش ایران نیز گفت: این سؤال را باید از ستاد کل پرسید. آنچه مهم است این است که امنیت در این منطقه دسته جمعی است و روابط ما با ترکیه در ابعاد مختلف حاکی از این است که فهم و مفاهمه خوبی وجود دارد و مثال یکی از روابط ممتاز در این منطقه بحران زده باشد.
خبرنگاری از خطیبزاده پرسید که آیا با حضور آقای رئیسی شاهد تحول در سیاست خارجی خواهیم بود؟ که وی پاسخ داد: امروز آقای رئیسی با رسانهها گفتوگو دارند و درباره موضوعات سیاست خارجی از ایشان خواهید شنید. سیاست در ایران در سطوح عالیه پیگیری میشود و نشانگر تداوم بوده است و این آرامشی بوده که در ایران در چهار دهه گذشته وجود داشته است.
خطیب زاده در پاسخ به سوالی در خصوص استثناء قائل شدن در برداشتن تحریم های ایران در حوزه واکسن و ماسک بیان کرد:این استثنایی که قائل شده اند یک بار دیگر به همگان نشان داد که ایران تحت چه فشار و ظلم و ستم آشکاری از سوی ایالات متحده در میانه این فراگیری جهانی، قرار داشت.
وی افزود: مادامی که تمامی تحریم های ظالمانه، فراسرزمینی و یکجانبه ایالات متحده برداشته نشود، این اقدامات موردی رافع مسئولیت ایالات متحده نیست.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
نظر شما