شناسهٔ خبر: 47394992 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

خطیب‌زاده: در صورت تمدید تفاهم قبلی ایران و آژانس، دسترسی فراپادمانی به آژانس داده نخواهد شد

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در صورت تمدید تفاهم قبلی ایران و آژانس، دسترسی فراپادمانی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داده نخواهد شد، گفت: اگر در پایان فرآیند گفت‌وگوها در وین، به نتیجه مشخصی برسیم، فیلم‌های ضبط‌شده می‌تواند در اختیار این سازمان قرار گیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.

خطیب‌زاده در ابتدا سالروز آزادسازی خرمشهر و روز ایثار و مقاومت را تبریک گفت و یاد و نام رزمندگان غیور و فرزندان این خاک و میهن را گرامیداشت و گفت: حماسه خرمشهر نماد خواست و اراده ملی مردم ایران بود که نشان داد هرگاه اراده می‌کنند حتی اگر همه دنیا در مقابل آنها بایستند و تمام زر و زور و قدرت با هم جمع شوند، در دفاع از کیان اسلامی و خاک این مرز پرگهر، تردیدی ندارند و به آن دست پیدا می‌کنند.

وی افزود: تا تاریخ و تا ایران هست، یاد و خاطره سوم خرداد ۱۳۶۱ زنده است و با ماست.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه به تشریح تحولات حوزه سیاست خارجی در هفته‌ گذشته از جمله سفرهای ظریف به سوریه، اسپانیا، ایتالیا و ایرلند پرداخت.

این دیپلمات ارشد ایرانی به برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در چهارشنبه هفته گذشته در وین اشاره کرد و گفت: این نشست این هفته نیز ادامه خواهد داشت.

* سفر ظریف به جمهوری آذربایجان و ارمنستان از فردا

خطیب‌زاده همچنین اعلام کرد که ظریف از فردا (سه‌شنبه) برای سفر کوتاه به جمهوری آذربایجان و ارمنستان عازم این دو کشور خواهد بود.

* تفاهم ایران و آژانس دسترسی فراپادمانی به آژانس نمی‌دهد

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره تمدید تفاهم ایران و آژانس بیان کرد: در این خصوص دو نکته باید گفته شود. این‌که گفت‌وگوهای آن در شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته و در پروسه بررسی‌های نهایی است و در اولین فرصتی که این پروسه و فرآیند نهایی شود، دبیرخانه یا سازمان انرژی اتمی اعلام رسمی خواهد کرد.

وی افزود: توجه به این نکته بسیار ضروری است که این تفاهم دسترسی فراپادمانی به آژانس نمی‌دهد. یک تصمیم داخلی در جمهوری اسلامی ایران با تفاهم فیمابین با آژانس است برای این‌که دوربین‌ها فیلمبرداری‌های خودشان را در چارچوب پروتکل الحاقی داشته باشند. ولی هیچ دسترسی به بازرسان آژانس از روزی که مصوبه مجلس اجرایی شد، داده نشده است.

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: اگر بعد از این نیز این تمدید صورت بگیرد، باز هم دسترسی فراپادمانی به آژانس داده نخواهد شد. اگر در پایان فرآیند گفت‌وگوها در وین، به نتیجه مشخصی برسیم، این فیلم‌های ضبط شده می‌تواند در اختیار آژانس قرار بگیرد. باید تا آن روز صبر کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: فکر می‌‌کنم، نهایتا امروز این تصمیم اعلام می‌شود. 

* توصیه به دولتمردان آمریکایی

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اظهارات آنتونی بلینکن مبنی بر این‌که نشانه‌ای مبنی بر تصمیم ایران برای بازگشت به تعهدات هسته‌ای مشاهده نکرده‌ایم، اظهار داشت: فکر می‌کنم، پاسخ آقای ظریف کفایت می‌کند. یادآوری می‌کنم دولت آمریکا نه تنها از برجام خارج شده، بلکه نقض کننده همه تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ است و به عنوان طرفی است که سابقه بسیار سیاهی در اجرای تعهداتش ذیل برجام دارد و در موضعی نیست که جز بازگشت به تعهداتش و عمل به تعهداتش برگردد.

وی خطاب به دولتمردان آمریکایی اظهار داشت: توصیه می‌کنیم به جای لفاظی‌ها به اقدام عملی فکر کنند. هم اراده و هم برداشتن تحریم‌ها را راستی آزمایی می‌کنیم، اگر اراده لازم و رفع تحریم‌ها را در طرف آمریکایی بیینم، ما بعد از راستی آزمایی اقدامات جبرانی خود را انجام خواهیم داد.

* منتظر اقدامات و تغییر رفتار ریاض هستیم

خطیب‌زاده درباره اظهارات «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان و طرح ادعاهایی بی اساس علیه ایران و این‌که بدون کنترل رفتار ایران هیچ ثباتی در منطقه وجود نخواهد داشت، گفت: ما هم این اظهارات را شنیده‌ایم. عربستان باید تصمیم بگیرد آیا همچنان می‌خواهد از این ادبیات و کلام ملال آور گذشته استفاده کند و رفتار خودش را عوض نکند و یا این‌که واقعا تصمیم گرفته است به عنوان یک شریک سازنده در منطقه در کنار کشورهای دیگر منطقه از سیاست‌های توسعه طلبانه و جنگ افروزانه فاصله بگیرد.

 

 

به گزارش فارس، وی گفت: منتظر اقدامات و تغییر رفتار ریاض هستیم. البته سیاست‌های ایران درباره گفت‌وگوهای منطقه‌ای و ترتیبات منطقه‌ای چیز جدیدی نیست و همواره بوده است و از حضور عربستان سعودی استقبال کردیم و فکر می‌کنیم عربستان سعودی می‌‌تواند طرف سازنده‌ای در این ترتیبات منطقه‌ای باشد اگر از ادبیات ملال آور و سیاست‌های شکست خورده فاصله بگیرد.

*  اجازه نخواهیم داد کسی مذاکرات را فرسایشی کند

به گزارش فارس، خطیب‌زاده در پاسخ به پرسشی درباره این‌که مهمترین مسئله باقیمانده در مذاکرات وین چیست و آیا قفل شده است؟ بیان کرد: درباره آن‌چه در وین اتفاق می‌افتد با دقت و با رعایت تمامی ابعاد آن تا به حال اظهارنظر کرده‌ایم. تنها وقتی به توافق خواهیم رسید که همه آن‌چه مدنظر ایران است و همه آن‌چه باید توافق شود، توافق شود. حالا می‌خواهد یک هفته یا یک ماه طول بکشد، دقت در این مسیر برای ما اولویت اصلی است.

وی تصریح کرد: البته اجازه نخواهیم داد کسی مذاکرات را فرسایشی کند. این‌که مذاکرات روزانه برای مقامات ارسال می‌شود برای همین است که همه به صورت همزمان هم بدانند و اگر نظری دارند منتقل شود که گفت‌وگوها به صورت خوبی پیش برود. اما این‌که آیا گفت‌وگوها قفل شده؟ خیر و آیا پیشرفت قابل توجهی داشته است؟ بله.

خطیب‌زاده ادامه داد: در خصوص رفع تحریم‌های بخشی و بخش‌های اقتصادی، موضوعات اصلی توافقاتی صورت گرفته است. پرانتزها و براکت‌هایی که در متن رفع تحریم بوده تا حد بسیار زیادی پاک شده و چند موضوع باقی مانده است که درباره آن همچنان گفت‌وگوها را ادامه خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: درباره اقدامات هسته‌ای متن به توافقات خوبی رسیده است و دوستان در سازمان انرژی اتمی گفت‌وگوها را پیش بردند و فکر می‌کنم جز چند معدودی از نکاتی که نظرات خود را گفتیم، بقیه موضوعات حل شده است. درباره ترتیبات اجرایی که از جمله راستی آزمایی است، شاید موضوعات بیشتری باقیمانده باشد، اما آنها هم پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته است.

وی گفت: یک تصمیم و اراده سیاسی در واشنگتن باید باشد که به جای استفاده از وقت و انرژی وین، برای دفاع از میراث شکست خورده ترامپ، مسیر را باید عوض کرده و به بازگشت تمام و کمال و بدون هیچ تردیدی به برجام و تعهدات خود ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ فکر کنند. در این صورت فکر می‌کنم مسیر طولانی در جلوی ما نخواهد بود.

* اتهام بی اساس دادستانی بحرین

خطیب‌زاده درباره اتهام دادستانی کل بحرین به بانک المستقبل و بانک مرکزی و چند بانک ایرانی به پولشویی که سؤال یکی از خبرنگاران بود نیز گفت: قبلا در این خصوص اظهارنظر کردم و باز هم تکرار می‌کنم. این اتهامات تکراری فاقد هرگونه وجاهت حقوقی و قانونی است. این بانک ذیل قوانین بحرین فعالیت می‌کرده و بانک مرکزی بحرین بر همه اقدامات آن نظارت داشته است.

وی افزود: این‌که بعد از چند سال این ادعاهای واهی مطرح شود جز رنگ و بوی سیاسی چیز دیگری ندارد. به خاطر این‌که رویه‌های حقوقی و قانونی طی نشده و مقدمات بدیهی رعایت نشده است؛ از نظر ایران حکم این دادگاه به رسمیت شناخته نمی‌شود و فکر می‌کنیم بسیار هم مخرب است. 

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران برای دفاع  و حفاظت از منافع خود در همه صحنه‌‌ها، حوزه‌ها و بخش‌ها بدون تعارف است و همواره این را نشان داده است.

 

 

* هیچ زمانی را مدنظر خودمان قرار نمی‌دهیم، جز زمانی که همه منافع ملت بزرگ ایران در چارچوب برجام تامین شود

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری فارس که با توجه به مباحثی که هیأت‌های حاضر در مذاکرات وین عنوان کرده بودند که این هفته دور پایانی مذاکرات در وین باشد، آیا می‌توان امیدوار بود که این دور از مذاکرات که این هفته دوباره از سر گرفته خواهد شد، دور پایانی باشد؟ اظهار داشت: دور قبل و دور قبل هم می‌توانست همه طرفین به توافقی برسند. ما تمامی متون و مقدمات لازم را فراهم کردیم. این دور هم می‌تواند، اگر مسائل قابل توجه باقیمانده که به تصمیم سیاسی واشنگتن وابسته خواهد بود، حل شود قطعا قابل دسترسی است.

وی تصریح کرد: هیچ زمانی را مدنظر خودمان قرار نمی‌دهیم، جز زمانی که همه منافع ملت بزرگ ایران در چارچوب برجام تامین شود. برجام نقشه راه حرکت ما خواهد بود. به طرف‌های مقابل گفتیم باید استفاده از توان و انرژی وین برای مذاکره درباره موضوعات غیربرجامی اجتناب کنند، کما این‌که از روز اول اجتناب شده است. چیزی فراتر از برجام گفت‌وگو نخواهد شد. از دولت آمریکا در چارچوب کمیسیون مشترک خواسته شده که به تعهداتش ذیل برجام برخواهد گذشت.

خطیب‌زاده گفت: نه خودمان را به زمان خاصی محدود خواهیم کرد و نه در مضیقه آن قرار خواهیم گرفت.

* گفت‌وگوی مجازی تخت روانچی با کریس مورفی

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار فارس درباره گفت‌وگوی مجازی مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نیویورک با سناتور «کریس مورفی» سناتور دموکرات آمریکایی نیز گفت: همیشه سفرا و نمایندگان ما در نیویورک در چارچوب وظایف عادی خودشان چنین گفت‌وگوهایی داشته‌اند. این گفت‌وگوی برخط و آنلاینی بوده، درباره چند موضوع از جمله مذاکرات وین گفت‌وگو شده است.

وی افزود: آقای روانچی تاکید کرد که آمریکا نمی‌تواند از تحریم‌ها به عنوان ابزار مذاکراتی علیه ملت ایران استفاده کند. کما این‌که دولت ترامپ هم نتوانست و بهتر است از این فضا فاصله بگیرند. در خصوص فلسطین صحبت شده و آقای روانچی حمایت بی چون و چرای آمریکا از رژیم اشغالگر قدس را مورد انتقاد جدی قرار داد و این‌که رژیم اشغالگر قدس به خاطر حمایت‌های واشنگتن از هرگونه پیگیری حقوقی و قضایی مصون بوده است و حتی آمریکا اجازه نداد بیانیه آرام در شورای امنیت مطرح شود. درباره موضوعات دیگر نیز صحبت شده است از جمله موضوع زندانیان ایرانی در آمریکا که هم مطرح شده و روانچی تأکید کرده که این یکی از ضروری‌ترین موضوعاتی است که هم از بعد انسانی و هم ایجاد فضای مناسب ضروری است آمریکا این زندانیان را که به ناحق و بدون هیچ جرمی در زندان‌های آمریکا گروگان گرفته شده‌اند، آزاد کند. 

* اجازه نخواهیم داد نه اقتصاد ایران و نه مراودات عادی ایران در حالت برزخی قرار بگیرد

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره رفع تحریم‌ها گفت: برجام متنی است که باید مورد اجرا قرار بگیرد. در برجام آن چه در خصوص تعلیق تحریم‌ها در ۱۲۰ و ۱۸۰ روز گفته می‌شود، مربوط به کنگره آمریکا است و البته در برجام آمده که اینها در پایان هشت سال باید کلا برداشته شود. این تعهد آمریکا است که تحریم‌ها را به صورت موثر بردارد، لذا ما برجامی را در وین مذاکره نمی‌کنیم که دوباره بعد از ۱۲۰ و ۱۸۰ روز مذاکره کنیم.

 

 

به گزارش فارس، وی افزود: آن‌چه در وین گفت‌وگو می‌شود، بازگشت کامل آمریکا به تعهداتش ذیل برجام است، همان‌گونه که قبلا گفت‌وگو شده است. رفع کامل و موثر تحریم‌ها و طی شدن نقاط زمانی که در برجام آمده است. اجازه نخواهیم داد نه اقتصاد ایران و نه مراودات عادی ایران در حالت برزخی قرار بگیرد، کما این‌که هیچ گاه این اجازه را ندادیم.

خطیب‌زاده ادامه داد: به همه این اطمینان را می‌دهم که تا وقتی رفع موثر تحریم‌ها اتفاق نیفتد، اقدامات جبرانی ایران نیز متوقف نخواهد شد. برجام سندی است که درباره آن صحبت می‌‌کنیم.

* وضعیت یمن وضعیت خوبی نیست

وی در پاسخ به سؤالی درباره این‌که گفته می‌شود توافقاتی در عمان در خصوص یمن حاصل شده نیز گفت: وضعیت یمن وضعیت خوبی نیست و همچنان محاصره یمن ادامه داشته است. جلوی کمک‌های انساندوستانه و بشردوستانه به یمن از سوی ائتلاف سعودی گرفته شده است. گفت‌وگوهای خوبی با آقای گریفیتس بوده است. البته شنیده‌ها حاکی از آن است که گریفیتس در حال انتقال به دفتر هماهنگی امور بشردوستانه به عنوان دبیرکل است و البته تا آن زمان به وظایف خود عمل خواهد کرد. 

خطیب‌زاده ادامه داد: معتقدیم همچنان جز راهکار سیاسی راهکاری برای حل تراژدی انسانی یمن وجود ندارد. جمهوری اسلامی ایران همواره آماده بوده در هماهنگی کامل با دولت نجات ملی یمن این فضا و زمینه را آماده کند که حل و فصل دائمی برای این بحران اتفاق بیفتد. 

* حضور عراقچی در کمیسیون امنیت ملی

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری درباره حضور دیروز عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه در نشست کمیسیون امنیت ملی اظهار داشت: گفت‌وگوها همواره در بستر خوبی بین وزارت خراجه و همه‌ نهادها و ارگان‌ها وجود داشته و در ادامه گفت‌وگوهای وزارت خارجه بوده است و در راستای توجیه آخرین تحولاتی که در وین اتفاق افتاده است. عراقچی در نشست کمیسیون امنیت ملی به تمامی سؤالات پاسخ داد و آن‌چه از کمیسیون به عنوان گزارش بیرون آمد نشان داد تا چه حد با شفافیت مطالب عنوان شده است.

وی افزود: عراقچی نظرات نمایندگان محترم را شنیده‌ است. همه در یک راستا در حال حرکت هستیم و آن تامین و حفاظت از منافع عالیه نظام و منافع تمام مردم بزرگ ایران و با همین هم افزایی‌ها امکان رسیدن به فهم مشترک برای این تامین بیشتر حاصل خواهد شد.

* مصوبه مجلس لازم الاجراست

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره تمدید تفاهم بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار داشت: مصوبه مجلس لازم الاجراست. مصوبه مجلس عدم ایجاد دسترسی فراپادمانی و یا اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران است. سازمان انرژی اتمی ایران نیز در همین چارچوب و اجرای این مصوبه همه دسترسی‌های فراپادمانی آژانس را متوقف کرده است. دوربین‌ها فیلم‌ها را برمی‌دارند ولی دسترسی وجود ندارد و در پایان این سه ماه و اگر شورای عالی امنیت ملی این تفاهم را تمدید کند، این‌که با فیلم‌ها چه کنیم، تصمیم داخلی  جمهوری اسلامی ایران است.

وی همچنین بیان کرد: فعلا تفاهم سه ماه‌‌ای با آژانس داشتیم که دسترسی فراپادمانی ندهیم، ولی در مقابل آن نیز فیلم‌ها پاک نشود و اگر در پایان این دوره به تفاهمی رسیدیم، بشود آنها را در اختیار آژانس قرار دهیم.

خطیب‌زاده افزود: الان اگر توافق یا تمدیدی صورت بگیرد، باز هم دسترسی فراپادمانی به آژانس داده نخواهد شد. بلکه این‌ها حفظ می‌شوند و اگر به تفاهمی برسیم آن وقت به آژانس اجازه داده می‌شود به فیلم‌ها دسترسی داشته باشد.

 

 

* تعهد جمهوری اسلامی ایرا به حفاظت از مظلومان

خبرنگاری با اشاره به حملات رژیم صهیونیستی به مردم فلسطین، حملات ائتلاف به رهبری عربستان سعودی به یمن و اوضاع کنونی در افغانستان و با بیان این‌که این موارد نشان می‌دهد مسلمانان تحت فشار هستند و شاهد بی تفاوتی سازمان‌های بین‌المللی هستیم از خطیب‌زاده پرسید چه سازوکاری برای اصلاح ساختار این سازمان‌ها وجود دارد و دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران چه اقدامی در این زمینه انجام داده؟ که وی بیان کرد: سابقه حقوق بشری این سازمان‌ها و برخی از این کشورها برای همه روشن است. ولی جمهوری اسلامی ایران و نمایندگی‌های ما در خارج از کشور به صورت فعال در چارچوب سازوکارهای موجود در همراهی با کشورهای اسلامی و عدم تعهد اقدامات موثر و خوبی را انجام داده‌اند.

وی یادآور شد: البته امیدی نداریم که این کشورها و برخی سازمان‌های حامی مجرم به حفاظت از مظلوم و قربانی بپیوندند ولی وظیفه قطعی ما بوده و در چند روز آینده اقدامات بیشتری در ژنو در جریان خواهد بود.

خطیب‌زاده تصریح کرد: تعهد جمهوری اسلامی ایران به حقوق بشر و حفاظت از مظلومان بوده است.

* انتظار ایران از دولت اندونزی

به گزارش فارس، وی درباره آن‌چه برای کشتی ایرانی در اندونزی رخ داده و آخرین پیگیری‌های انجام شده نیز گفت: اتفاقی که برای این کشتی رخ داده یک اتفاقی بود که به صورت معمول در برخی کشورها رخ می‌دهد و رویه قانونی و حقوقی خودش را طی می‌کند.

وی افزود: از دولت اندونزی انتظار داریم کمک کند این موضوع هر چه زودتر حل شود و تا الان هم اقدامات و همکاری‌های خوبی بوده است و فردا هم دادگاه دیگری برای رسیدگی به برخی موضوعات مرتبط با ورود این کشتی به آب‌های اندونزی است. انتظار ما این است که زودتر این موضوع جمع بندی شود.

* انتخابات ریاست جمهوری سوریه

سخنگوی وزارت خارجه درباره انتخابات ریاست جمهوری سوریه اظهار داشت: همه می‌دانند در چارچوب آستانه و ژنو برای بازنگری در قانون اساسی و نوشتن قانون اساسی جدید سوریه اقداماتی صورت گرفته است، ولی مشخص است که حقوق بین‌الملل، قانون اساسی جاری را به رسمیت می‌شناسد و امر بدیهی است بر همین اساس انتخابات ریاست جمهوری در سوریه در حال برگزاری است.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران از روند سیاسی در سوریه همواره حمایت کرده و حامی آن بوده است. هیأتی از پارلمان به عنوان ناظر به این کشور سفر کرده و هم در سفر ظریف به دمشق مواضع حمایت گونه ایران از برگزاری این روند سیاسی در داخل سوریه اعلام شد. در تهران هم در محل سفارت سوریه در تهران رای گیری آغاز شد و این انتخابات می‌تواند مثل همه فرآیندهای دموکراتیک دیگر به ثبات و صلح سوریه کمک شایانی کند.

خطیب‌زاده ادامه داد: قطعا کشورهای دیگر باید توجه کنند که از دخالت‌های بی جا و فتنه افکنی در داخل سوریه اجتناب کنند.

* معرفی سفیر ایران در انگلیس به لندن

به گزارش فارس، خطیب‌زاده درباره انتصاب سفیر ایران برای انگلیس گفت: از سال قبل سفیر خودمان را معرفی کرده‌ایم، دولت انگلیس هم سفیر خود را چند ماه است معرفی کرده و این‌ها در پروسه‌های اداری خودش در حال انجام است. سفیری که سال گذشته معرفی شده و مراحل آن در حال انجام است، از داخل وزارت خارجه است.

* سفر ظریف به اروپا

وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره تور اروپایی ظریف و این‌که آیا این سفرها تلاش برای جذب سرمایه‌گذاری بعد از توافق در وین است، نیز گفت: سفر آقای ظریف به اروپا چند ماهی بود که در دستورکار بود و خبرنگاران در جریان هستند که چند ماه قبل این سفر طراحی شد و البته بسیار بزرگ‌تر از این بود که قرار بود ۱۱ کشور باشند که در یک سفر همه کشورها را رفت.

خطیب‌زاده ادامه داد: سفرهایی که به اسپانیا، ایتالیا و ایرلند انجام شد در اخبار جزییات آن منتشر شد. اگر توافقی صورت بگیرد، کشورهایی که در طول تحریم‌های آمریکا علیه ایران، روابط خود را با ایران حفظ کردند در اولویت هستند. در این سفر علاوه بر موضوعات اقتصادی، موضوعات دوجانبه و ارتقای روابط سیاسی و دیپلماتیک و همچنین موضوعات بسیار جدی منطقه‌ای از سرزمین‌های اشغالی گرفته تا خلیج فارس، عراق و افغانستان مطرح شد.

وی گفت: در همه این حوزه‌ها گفت‌وگوها را با این کشورها و دیگر کشورهای اروپایی و غیراروپایی ادامه خواهیم داد. به روابط منظم و دقیق با همه کشورها ادامه دادیم.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: هیچ گاه اجازه ندادیم حذف شویم و هیچ‌گاه اجازه ندادیم کسی ما را حذف کند و به عنوان کنشگر فعال عمل کردیم و متناسب با قدرت ملی خود در ابعاد سیاسی خارجی رفتار کردیم.

* یک ماه تمدید تفاهم بین ایران و آژانس ربطی به نتیجه رسیدن گفت‌وگوها در وین ندارد

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره تمدید تفاهم ایران و آژانس برای یک ماه دیگر و این‌که آیا این بدان معناست که در یک ماه آینده باید توافقی حاصل شود؟ اظهار داشت: چه یک ماه، چه دو هفته و ... پنجره‌های فرصت برای رسیدن به توافق است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: برداشت ما این است که توافق مسیر طولانی را طی کرده، ولی آن‌چه باقی‌ مانده قابل توجه است و تا زمانی آنها حاصل نشود هیچ توافقی صورت نمی‌گیرد. تنها وقتی توافق اعلام می‌شود که درباره همه چیز توافق صورت گیرد.

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: این یک ماه تمدید تفاهم بین ایران و آژانس ربطی به نتیجه رسیدن گفت‌وگوها در وین ندارد، برای این است که همچنان تفاهمی که بین ایران و آژانس برای ضبط دوربین‌ها وجود داشته، ادامه یابد.و اگر بتوانیم ظرف یک روز آینده بعد از شروع گفت‌وگوها به نتیجه برسیم حتما انجام خواهیم داد. کما این‌که مقام معظم رهبری فرمودند اگر یک ساعت هم با حفظ اصول زودتر بتوانیم تحریم‌ها را برداریم حتما تعلل نخواهیم کرد.

* تا هنگامی که به توافقی برای بازگشت کامل آمریکا به تعهداتش ذیل برجام نرسیم، آمریکا در اتاق و میز برجام جایی نخواهد داشت

به گزارش فارس، وی درباره حضور وزرای خارجه برای نهایی شدن توافق در وین نیز بیان کرد: آن‌چه در وین اعلام می‌شود و یا الان در حال انجام است، کمیسیون عادی و فصلی برجام است و برای اعلام تصمیمات کمیسیون برجام ضرورتا نیازی به حضور وزرای خارجه نیست. این‌که در پایان چه اتفاقی رخ بدهد باید منتظر باشیم و ببینیم. آن‌چه فعلا اعلام خواهد شد، یک تصمیم کمیسیون مشترک است که در سطحی که قابل گفت‌وگو است هم قابل اعلام و هم قابل اجراست.

وی افزود: آن‌چه مهم است این است که تا هنگامی که برای بازگشت کامل آمریکا به تعهداتش ذیل برجام به توافقی نرسیم، آمریکا در اتاق و میز برجام جایی نخواهد داشت.

 

 

*  هنوز هم فکر می‌کنیم تفاهم در دسترس است

خبرنگاری با اشاره به اظهارات وزیر خارجه اتریش مبنی بر این‌که زمان برای حصول پیشرفت در مذاکرات وین رو به اتمام است و هنوز مسائل مهمی به صورت حل نشده باقیمانده است و این اظهارات در حالی است که اخبار اخیر حاکی از حصول پیشرفت‌هایی است از سخنگوی وزارت خارجه پرسید این دوگانه طرف اروپایی و ایرانی چگونه به وجود آمده است؟ که وی پاسخ داد: دوگانه‌ای وجود ندارد. اگر به عرایض این چند هفته از سوی من و آقای عراقچی توجه شود کاملا روشن است. پیشرفت‌های قابل توجهی داشتیم و هنوز هم فکر می‌کنیم تفاهم در دسترس است، ولی آن‌چه باقیمانده براساس دستورالعمل‌های اعلامی به وزارت خارجه، آنها هم قابل توجه هستند.

وی بیان کرد: آنها هم باید مورد مداقه قرار بگیرند و با دقت پیگیری شوند. آن‌چه باقیمانده می‌تواند به راحتی به نتیجه برسد، اگر تصمیم سیاسی در واشنگتن اتخاذ شود برای این‌که از ادبیات قبلی دولت قبلی آمریکا و رفتار و منش دولت قبلی آمریکا و از کمپین شکست خورده فشار حداکثری که دولت ترامپ بر علیه مردم ایران اعمال کرده است. اگر از این فاصله بگیرند آن‌چه باقیمانده به راحتی و با مداقه‌های لازم قابل دسترسی و تفاهم است.

خطیب‌زاده ادامه داد: ‌آن‌چه باقیمانده می‌تواند طولانی‌تر از این انتظارات بشود، اگر همچنان تیم آمریکا برای حفظ میراث شکست خورده به وین برگردد. طبیعی است ملاک و سنجش ما متن برجام است. آن‌چه در برجام نوشته شده طابق النعل بالنعل باید اجرا شود، انتفاع ایران از بندهای رفع تحریمی برجام باید قطعی باشد. قطعا بعد از رفع تحریم‌ها و راستی آزمایی، ایران هم آمادگی داشته و دارد برای توقف اقدامات جبرانی خود اقدام کند.

وی گفت: هیچ‌کس در اروپا و آمریکا فراموش نکند که برجام امروز به خاطر صبر راهبردی تهران و به خاطر اقدامات با تدبیر ایران زنده است و نه به خاطر آن‌چه آنها انجام دادند. آمریکا با تمام توان تلاش کرد برجام را از بین ببرد و با بی عملی‌اش تمامی ظرفیت‌های بالقوه برای بهره‌مندی و انتفاع ایران از برجام را از بین برد. این ایران بود که هم اقدامات موثر داشت. باید از این فرصت و پنجره فرصت استفاده لازم را ببرند. این فرصت برای همیشه نخواهد بود.

* بازگشایی سفارت ایرلند در تهران

به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر ظریف به ایرلند و این‌که آیا در این سفر تفاهم شده که چه زمانی سفارت ایرلند در تهران بازگشایی شود؟ اظهار داشت: هم در سفر وزیر خارجه ایرلند به ایران و هم سفر ظریف به دوبلین، گفت‌وگوهای اجرایی آغاز شده البته فکر می‌کنم دوستان در بخش اروپای وزارت خارجه با همتایان خود درباره اقدامات اجرایی باید به یک نقشه راه برسند.

وی افزود: این تصمیم گرفته شده و مقدمات آن در حال انجام است.

 

 

* وزیر کشور باید سفر داخلی برود و وزیر خارجه هم باید سفر خارجی برود

خبرنگار روزنامه سیاست روز از سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید که سفرهای خارجی ظریف با توجه به این‌که هزینه سنگینی را هم تحمیل می‌کند، چه منفعتی برای کشور دارد؟ که خطیب‌زاده پاسخ داد: سؤال شما یک مقداری برای من جای تعجب دارد. وزیر کشور باید سفر داخلی برود و وزیر خارجه هم باید سفر خارجی برود. سؤال شما یک مقدار سوگیرانه بود و متاسفانه بدیهیات اولیه یک سؤال را هم نداشت. از سیاست روز خواهش می‌کنم به بدیهیات توجه کند.

* گفت‌وگوهای ایران و عربستان در عراق

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری درباره این‌که مذاکرات ایران و عربستان در چه مرحله‌ای است؟ اظهار داشت: همان‌طوری که قبلا گفته شده در خصوص موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگوهایی در عراق آغاز شده و تماس‌هایی بوده و ادامه داشته و باید ببینیم در آینده چه اتفاقی می‌افتد که آیا این‌ها به جای خوبی خواهد رسید یا خیر؟

* سفر ظریف به امارات تاریخی نداشته که به تعویق افتاده باشد/ این سفر همچنان در دستورکار است

خبرنگاری درباره سفر ظریف به امارات عربی متحده سؤال کرد و پرسید آیا حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه و مناسبات امارات و این رژیم عامل تعویق این سفر بوده یا عوامل دیگری تاثیرگذار بوده است؟ که خطیب‌زاده پاسخ داد: سفر تاریخی نداشته که به تعویق افتاده باشد. این سفر همچنان در دستورکار است اگر مقدمات و تمامی ابعاد آن انجام شود.هیچ سفری در وزارت امور خارجه انجام نمی‌شود مگر این‌که تمامی مقدمات و ابعاد و اهداف و دستورکار آن روشن باشد. به محض این‌که به نتیجه برسد این سفر هم در کنار سفرهای دیگر طراحی و انجام می‌شود.

انتهای پیام/