شناسهٔ خبر: 46424806 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رییس اداره منابع طبیعی :

طرح حدنگار در ۴۸۰ هزار هکتار اراضی ملی ابرکوه اجرا شد

یزد- ایرنا - رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ابرکوه گفت: با هدف تثبیت مالکیت دولت بر عرصه‌های ملی، جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی ملی و دولتی تا پایان سال ۱۳۹۹، طرح حدنگار( کاداستر) در ۴۸۰ هزار هکتار عرصه‌های طبیعی این شهرستان اجرا شد.

صاحب‌خبر -

مرتضی سعیدی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: در اجرای این طرح  ۱۹.۲ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی، طرح ممیزی اراضی و تفکیک مستثنیات هزینه شد و اصولی‌ترین راهکار جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی ملی از سوی افراد سودجو و فرصت طلب اخذ اسناد مالکیت اراضی ملی به صورت تک‌برگ و اجرای طرح کاداستر است  و این میزان از مساحت نقشه‌های پلاک‌های ثبتی در روستاهای شهرستان در اجرای پروژه یادشده در اراضی ملی اصلاح مهندسی دقیق شد.

وی افزود: طرح حدنگار منابع طبیعی عبارت از تهیه نقشه های رقومی دارای مختصات با دقت هندسی استاندارد، که بر اساس دستورالعمل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری وزارت جهادکشاورزی از محدوده منابع ملی و اراضی مستثنیات تهیه و در سامانه شمیم( شبکه ملی یکپارچه ملک) سازمان ثبت اسناد و املاک ایران تثبیت و برای محدوده‌های منابع ملی سند تک برگ با مختصات و حدود و ثغور مشخص صادر شد.

سعیدی با اشاره به اجرای طرح های جنگل کاری خاطرنشان کرد: پارسال از هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی ملی حوزه غرب ابرکوه در قالب پروژه مدیریت هرزآب و عملیات بیولوژیکی با بذور گیاهان دارویی و مرتعی بذرکاری شد.

این مسوول با تاکید بر اهمیت حفظ منابع طبیعی و مراتع از روستاییان خواست، هرگونه تخریب و تصرف و برداشت غیرمجاز از منابع طبیعی و مراتع را به سامانه ۱۵۰۴، یا با شماره تلفن ۰۳۵۳۲۸۲۱۳۳۴ اطلاع رسانی کنند.

افزون بر ۹۰ درصد مساحت شهرستان که شامل ۴۸۰ هزار هکتار آن عرصه‌های منابع طبیعی است با توجه به شرایط اقلیمی،۲۴۳ هزار هکتار آن از بیابانی و ۲۳۷ هزار هکتار آن از مرتع تشکیل شد.

مرکز شهرستان ۵۵ هزار نفری ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.

در پرتال سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان در مورد تاریخچه کاداستر در ایران نوشته شد:

نخستین بخشنامه های سازمان ثبت در مورد طرح کاداستر( حدنگار)  در ایران مربوط به سال ۱۳۳۴ است؛ بخشنامه ای که صدور سند مالکیت را منوط به تهیه نقشه ثبتی طرح می دانست با این حال، این گونه بخشنامه ها هیچ گاه منجر به تهیه نقشه های مورد نظر نشد.

۱۷  سال بعد، قانون ثبت املاک در قالب کاداستر تصویب و براساس آن مقرر شد بر مبنای نقشه های یک به پانصد برای نواحی مرکزی و یک به هزار برای حاشیه شهرها که از سوی سازمان نقشه برداری تهیه می شود ، نقشه  کاداستر  برای اراضی تهیه شود و  شهرهای قزوین، مشهد و منطقه عباس آباد تهران به عنوان پروژه راهنما انتخاب شد.

عملیات تهیه نقشه های اولیه برای قزوین به طور کامل به اتمام رسید و در مشهد نیز حدود هشتاد درصد نقشه ها تهیه شد. اما در عباس آباد تهران هیچ گاه عملیات تهیه نقشه به نتیجه نرسید. مرحله بعدی ، رجوع به محل ، کنترل سند ، ابعاد نقشه ای و پلاک گذاری عرصه ها بود که به دلیل نبود نیروی انسانی لازم در سازمان ثبت و نبود اراده و حمایت کافی در این خصوص ، ناقص ماند.

بعد از توقف طولانی مدت این طرح تا سال ۱۳۶۸ هـ. ش، با تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اداره کل کاداستر به عنوان زیر مجموعه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تأسیس شد، بر این مبنا، کار مطالعاتی کاداستر با تشکیل شورای فنی در سال ۱۳۶۹ آغاز شد.

این شورا مقدمات طرح کاداستر و مطالعات اجرایی و تعیین خطوط کلی در مورد ابزار های مورد نیاز کاداستر، هزینه های مربوطه و برنامه زمانبندی آن را برای عملیات کاداستر مورد بررسی قرار داد و مقرر کرد که طرح کاداستر در ایران طی یک دوره بیست ساله که شامل چهار دوره پنج ساله می شود ، به مرحله اجرا درآید.

مراحل اجرایی طرح با پنج سال تأخیر از سال ۱۳۷۴ شروع شد، به دلیل نبود نیروی انسانی متخصص و تأمین مالی مناسب ، اجرای طرح در این سال ها پیشرفت مطلوبی نداشت.

طبق آمارهای رسمی ، میانگین پیشرفت این طرح بعد از گذشت نزدیک پانزده سال در اواخر سال هشتاد و پنج کمتر از ۱۸ درصد بود.

طبق پیش بینی های صورت گرفته در دوره مطالعاتی طرح و زمانبندی اعلام شده برای تکمیل نهایی ، این طرح باید بیست سال یعنی تا سال ۱۳۸۹ در کشور به اتمام می رسید و  در بسیاری از شهرها کاداستر به یک کروکی هندسی از ملک تنزل پیدا کرد.

در سال ۱۳۹۳ قانون جامع حدنگاری (کاداستر) در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.

نظر شما