شناسهٔ خبر: 45633516 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: راهبرد معاصر | لینک خبر

بایدن باید گام اول را برای نجات برجام بردارد

پایگاه اینترنتی روزنامه آمریکایی در سر مقاله خود نوشت دولت آمریکا نباید منتظر بازگشت ایران به تعهداتش بماند و پیش از آن باید نشان دهد عزمش برای نجات برجام جدی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش راهبرد معاصر؛  پایگاه اینترنتی روزنامه آمریکایی «لس آنجلس تایمز» در سرمقاله خود به بررسی مسائل حول بازگشت آمریکا به برجام پرداخت.

 

این روزنامه نوشت: «جو بایدن» حق دارد که برای بازگشت ایران به تعهد کامل به برجام اصرار کند اما این که فقط صبر کند تا چنین اتفاقی بیفتد، پیش از آن که به ایران و متحدان اروپایی خود که در مذاکرات برجام شرکت داشتند و همچنین چین و روسیه نشان دهد او برای نجات توافق جدی است، اشتباه است.

 

لس آنجلس تایمز افزود: بایدن باید به «رابرت مالی» کارشناس خاورمیانه که به عنوان نماینده ویژه خود برای ایران تعیین کرده اختیار دهد کانال‌های ارتباطی با تهران را باز کند. آمریکا همچنین باید پیشنهاد ظریف مبنی بر این که آمریکا و ایران گام‌های همزمان در ارتباط با برجام بردارند که منتهی به بازگشت کامل ایران به تعهدات برجامی‌اش و بازگشت آمریکا به توافق مطرود ترامپ خواهد شد را به طور جدی در نظر بگیرد.

 

در ادامه این گزارش ادعا شده، برجام توافق کاملی نیست و گرچه برخی از مفاد آن دائمی است، سایر موارد بین سال‌های ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰ منقضی می‌شود.

 

لس آنجلس تایمز در ادامه سرمقاله خود نوشت: بایدن در کارزار انتخاباتی سال گذشته گفت اگر انتخاب شود و ایران به تعهدات خود بازگردد، آمریکا به برجام به عنوان نقطه‌ آغاز مذاکرات در جهت قوی‌تر کردن و گسترش مفاد برجام بازخواهد گشت. برجام را می‌توان بهبود داد اما بازگشت به توافق گام ضروری اول است.

بنابراین گزارش، هر تلاشی از سوی بایدن برای تعامل با ایران در موضوع هسته‌ای با مخالفت افرادی در کنگره و جاهای دیگر که برجام را تقبیح کرده‌اند، مواجه خواهد شد. دولت آمریکا همچنین باید در برابر مخالفت احتمالی اسرائیل مقاومت کند.

 

در ادامه این گزارش به بایدن توصیه شده در عین به چالش کشیدن ایران در خصوص آنچه حمایت این کشور از گروه‌های شبه‌نظامی و نقض حقوق بشر خوانده شده و همچنین برنامه موشک‌ بالستیک ایران، در جهت پیشرفت در مساله هسته‌ای تلاش کند.

 

به ادعای روزنامه آمریکایی، اما ممانعت از ساخت سلاح هسته‌ای اولویت اصلی باقی خواهد ماند زیرا ایران مجهز به سلاح هسته‌ای منطقه را بی‌ثبات خواهد کرد، نفوذ بسیار بیشتری کسب خواهد کرد و کشورهای دیگر در منطقه را ترغیب می‌کند که به دنبال جاه‌طلبی‌های هسته‌ای خود بروند.

 

و در نهایت به ادعای این گزارش و علی‌رغم آن که ایران همواره تاکید کرده به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای را دنبال می‌کند که گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم موید آن است، اگر ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد، ممکن است در بحران به استفاده از آن وسوسه شود یا سایر کشورها از ترس انجام چنین اقدامی از سوی ایران دست به حمله پیشگیرانه بزنند.

 

در پایان این مطلب آمده است: بنابراین، برجام سنگری در برابر این تهدیدها است که ایالات متحده تحت دولت ترامپ با بی‌فکری آن را تضعیف کرد. در این ارتباط، بایدن باید مانند بسیاری از موارد دیگر جسورانه اشتباهات سلف خود را برطرف کند.

 

ادعاهای برجامی دولت بایدن

در حالی که رئیس‌جمهور جدید آمریکا مدعی است قصد دارد کشورش را به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) که دولت قبلی آمریکا از آن خارج شد، برگرداند، برنامه مشخصی در این خصوص ارائه نداده و مدام موضع زیاده‌خواهانه اتخاذ کرده است.

 

او در مصاحبه‌ای طی روزهای اخیر به پرسشی در خصوص اینکه آیا حاضر است به منظور ترغیب ایران به اجرای کامل تعهداتش تحریم‌های یکجانبه را رفع کند یا خیر، پاسخ منفی داد.

 

علاوه بر این، مقام‌های دولت او گفته‌اند قصد دارند از مسأله بازگشت آمریکا به برجام به عنوان «سکویی» برای رسیدن به آنچه توافقی «قوی‌تر و طولانی‌تر کردن» خوانده شده استفاده کنند. واشنگتن می‌گوید قصد دارد با همکاری متحدان و شریکانش به چنین توافقی که مسائل موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران را هم شامل می‌شود دست پیدا کند.

 

جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده که در خصوص قدرت منطقه‌ا‌ی و برنامه موشکی خود حاضر به هیچ گونه مذاکره نیست و با توجه به آنکه واشنگتن طرفی بوده که توافق را نقض کرده و کاهش تعهدات تهران در واکنش به اقدام غیرقانونی آمریکا انجام شده هر گامی از سوی تهران بعد از رفع تحریم‌ها صورت خواهد گرفت.

 

یک‌سال بعد از خروج آمریکا از برجام و پس از آن که دولت‌های اروپایی نتوانستند به وعده‌هایشان عمل کنند تهران اعلام کرد طبق مفاد مندرج در توافق هسته‌ای (بند 36) طی چند گام تعهداتش در توافق هسته‌ای را کاهش خواهد داد.

 

ایران از آن زمان اعلام کرده الزامی برای رعایت محدودیت‌های مندرج در برجام در زمینه غنی‌سازی، میزان ذخائر اورانیوم و تحقیق بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته ندارد./ فارس

نظر شما