شناسهٔ خبر: 45341353 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

موزه هنرهای معاصر 9 بهمن افتتاح می‌شود

گشوده شدن درهای موزه هنرهای معاصر پس از 32 ماه

صاحب‌خبر - گروه فرهنگ و هنر- سرانجام پس از دو سال و چند ماه قرار است و محقق نشدن چندباره تاریخ‌های احتمالی بازگشایی، روز 9 بهمن یعنی فردا درهای موزه هنرهای معاصر گشوده می‌شود و مرمت 32 ماهه به پایان می‌رسد.
روز گذشته، نشست خبری آیین گشایش موزه هنرهای معاصر، با حضور سیدمجتبی حسینی (معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، هادی مظفری (مدیرکل هنرهای تجسمی) و احسان آقایی (رییس موزه هنرهای معاصر تهران)، جمشید ناصری، همسر منیژه میرعمادی که ۷۰۵ اثر از مجموعه این هنرمند به موزه اهدا شده است، در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
در ابتدا سیدمجتبی حسینی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی اظهار کرد: در ابتدای مسئولیتم، یکی از دغدغه‌های جدی ام پرداختن به ابنیه‌ای بود که دچار نقصان شده بودند، اما کثرت فعالیت‌ها اجازه پرداختن به وضعیت عمرانی آنها را به تعویق انداخته بود که از جمله مهم‌ترین آنها موزه هنرهای معاصر، تالار وحدت و سالن اصلی تئاتر شهر بود.
او ادامه داد: در جریان مرمت بنای موزه هنرهای معاصر تهران می‌خواستیم هم به امنیت آثار توجه شود و هم سرعت استهلاک کاهش یابد؛ اما در موزه هنرهای معاصر تهران عمر کوتاه مدیریت و از سوی دیگر میزان استقبال مخاطبان باعث شد که به روز شدن موزه کمتر مورد توجه قرار بگیرد.
حسینی یادآور شد: برای مرمت موزه دو راه پیش رو داشتیم؛ اول اینکه به گونه ای پیش می‌رفتیم که تغییرات حداقلی باشد تا به برگزاری برنامه‌های روتین بسنده کنیم و راه دوم این بود که ریسک تعطیلی موقت را بپذیریم. در مجموع مصلحت بلندمدت را در دل دادن به تعمیرات اساسی‌تر پذیرفتیم. در این راستا، گرچه برنامه‌ریزی جدی صورت گرفته بود، اما زمان بازسازی به طول انجامید. موزه هنرهای معاصر تهران سعی کرد فعالیت موزه‌ای خودش را در جریان مرمت و فاز عملیاتی کار، حفظ کند و بانک اطلاعاتی بر اساس مبنای مطالعاتی آثار شکل گرفت تا پشتوانه‌ای برای گشایش داشته باشد.
او اظهار کرد: نبود یک گالری بزرگ ملی کار را به سمتی پیش برد که نمایشگاه‌های موضوعی سهم بیشتری از برنامه‌های موزه را داشته باشند. در صورتی که بخش موزه‌ای موزه هنرهای معاصر تهران باید بتواند از فرصت‌های جدید و نمایشگاه‌های مهمان نیز بهره بگیرد که البته در این بخش کارها خوب پیش رفت.
معاون هنری وزیر ارشاد همچنین با اشاره به برنامه‌ریزی سالانه موزه برای برگزاری رویدادهای گوناگون، گفت: موزه هنرهای معاصر تهران می‌تواند برای جامعه فرهنگی نظمی داشته باشد و هر سال نمایشگاه‌های سال بعدش را اعلام کند؛ چون سال‌های متمادی در موزه‌ها فعالیت کردم با وسواس بیشتری این موضوع را پیگیری کردیم که برنامه‌ها سالانه اعلام شوند.
در ادامه هادی مظفری گفت: از رسانه‌ها که طی ۳۲ ماه کنار ما بودند تشکر می‌کنم و عهدهایی برای امانتداری بسته شده بود که تلاش کردیم به آن‌ها وفادار بمانیم.
او افزود: آثار موزه قرار بود شناسنامه‌دار شوند که در گذشته این امکان ایجاد این اتفاق فراهم نبود، اما بانک اطلاعاتی ایجاد شد و در نشست قبل گفتیم بیست و چهار ساعت پیش از بازگشایی در دسترس قرار می‌گیرد و حال این اتفاق افتاده است.
مظفری در ادامه به صورت جزیی‌تر توضیح داد: ۳۲۸۳ اثر شناسنامه‌دار شده‌اند و کد مخصوص به خود و شماره اموال دارند و در سایت بارگزاری شده و در دسترس قرار گرفته‌اند. حال می‌توان گفت بانک اطلاعاتی کاملی ارائه شده و نگرانی‌ها رسانه‌ها و علاقه‌مندان در این زمینه به حق بوده است. قطعا در روزهای آینده سامانه به روزتر خواهد شد. اتفاق دیگر اینکه حال ۷۰۵ اثر از هنر معاصر ایران به گنجینه افزوده شده است.
مظفری ادامه داد: طی سه چارماه گذشته فرایندی قانونی رقم خورد و با همت جدی دکتر ناصری اتفاقات مثبتی رخ داده و آثار اهدا شده توسط ایشان و همسرشان منیژه میرعمادی در جای امنی قرار گرفته‌اند. با توافق با آقای ناصری تعدادی از آثار در موزه‌های معتبر به نام مرحوم میرعمادی نمایش داده می‌شوند که آثار احمد اسفندیاری. منوچهر یکتایی. زنده رودی، ژازه، علیرضا اسپهبد، پروانه اعتمادی، پرویز کلانتری، و عباس کیارستمی برخی از آن‌ها هستند.
مظفری با اشاره به اینکه گنجینه‌های شخصی مادر گنجینه‌های ملی هستند، گفت: قول داده شده بود با افتتاح موزه کتاب‌هایی چاپ شوند که طی این روند، شش کتاب آماده شده و در روز بازگشایی یک جلد از آن‌ها رونمایی می‌شود و باقی به فواصل بیست روزه رونمایی خواهند شد.
او ادامه داد: نکته بعد در این دوره، مرمت و گندزدایی از آثار باغ مجسمه بوده که صورت گرفته است. نکته آخر اینکه دو روز آینده پنجشنبه نهم بهمن‌ماه موزه با تعداد معدودی بازدیدکننده بازگشایی می‌شود و با دو نمایشگاه آغاز به کار می‌کند که البته رعایت پروتکل‌های بهداشتی بازدید عمومی را فراهم کرده است.
مظفری در توضیحات بیشتر گفت: طی روزهای اخیر زحمات بیست و چهار ساعتی همکاران را داشتیم. قرار بود موزه تا اواخر دی‌ماه بازگشایی شود، اما باید کارها به درستی انجام می‌شد و حال برای بازگشایی موزه روز سه‌شنبه نهم بهمن‌ماه را در نظر گرفته‌ایم.
مظفری در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره حاشیه‌هایی که در رابطه با طراحی لوگوی جدید موزه هنرهای معاصر مطرح شده بود، گفت: ما طی ۳۲ ماه مرمت هشت نشست برگزار کرده‌ایم و اخبار را شفاف اعلام کرده‌ایم. ما گفته بودیم لوگو تغییر نمی‌کند و موزه هویت بصری نداشته است. اما افرادی در بیرون مطلب کذبی را منتشر کردند و گفتند که لوگوی موزه تغییر کرده است که اینطور نبود. لذا همیشه بهتر است اخبار را از رسانه‌های شناسنامه‌دار دنبال کنیم. از این پس رویدادهای موزه با رویکردهای جدید ارائه می‌شود. به اضافه اینکه حال مجموعه‌ای از افراد داریم که برای نمایشگاه موزه در اینده برنامه‌ریزی می‌کنند.
در ادامه مراسم جمشید ناصری گفت: اتفاق بازگشایی و همزمانی آن با اهدا مجموعه‌ای که با همسرم منیژه میرعمادی طی سی سال جمع آوری کرده بود، اتفاق بسیار خوبی است.
او افزود: من و همسرم بعد از تحصیل به ایران آمدیم و چهار رسال بعد از انقلاب ازدواج کردیم. همسرم مدتی کوتاه فعالیت نقاشی‌اش را ادامه داد و آخرین نمایشگاهش در سیحون برگزار شد. او می‌خواست زندگی با هنر را جا بیندازد، لذا رفت تا هنرمندان هم عصرش را به جامعه معرفی کند و نتیجه این تلاش کتاب‌هایی هستند که با تلاش او چاپ شده‌اند.
ناصری بیان کرد: همسرم می‌گفت اگر هنر و آثار هنری بخواهد در قالب کتاب منتشر شود، باید کیفیت داشته باشد و چاپ آثار نیز با کیفیت باشد. او فعالیت‌های شخصی‌اش در زمینه نقاش را به کار دومش تبدیل کرد. او دید جز تجسمی هنرهای دیگری نیز داریم و اینگونه شد که فصلنامه طاووس را منتشر کرد و به این ترتیب آثار و مقالات را چاپ کرد و اتفاقات رخ داده در آن مقطع را مطرح می‌کرد. فصلنامه طاووی از شماره ششم به بعد اینترنتی شد و این اتفاق تمام وقت منیژه را گرفته بود. در تمام این دوران او به جمع‌آوری کلکسیون توجه داشت و مجموعه‌ای که به موزه اهدا شده به مرور جمع‌آوری شده است.
او ادامه داد: در دورهمی‌های خانوادگی ما معمولا بحث بر سر آثار بود و همسرم می‌گفت روزی آن‌ها را به موزه می‌دهم، اما عمرش کفاف نداد و راه او را من ادامه دادم.
سپس احسان آقایی گفت: در آغاز به کار موزه دو نمایشگاه داریم و من بعد بخشی از موزه به نمایش آثار گنجینه اختصاص دارد.
او ادامه داد: نمایشگاه ارمغان را پیش رو داریم که دکتر ناصری و زنده‌یاد منیژه میرعمادی آن‌ها را به موزه اهدا کرده‌اند. از برخی هنرمندان اثر نداشتیم، اما آقای ناصری در این زمینه کمک کردند و آثار کاملی را اهدا نمودند که بسیار ارزشمند است. ۱۳۵اثر از آثار دکتر ناصری به نمایش در می‌آید و خانم منیژه میرعمادی با نگاه هنرمندانه خودشان آثار را جمع‌آوری کرده‌اند. ما نیز برای تکامل موزه شش اثر را به مجموعه ایشان افزوده‌ایم. این نمایشگاه متن محور نیزهم هست و توضیحاتی درباره آثار به مخاطبان ارائه می‌شود.
آقایی در ادامه توضیح داد: اولین نشر تخصصی ایران را خانم میرعمادی تاسیس کردند که نشر هنر ایران نام دارد و دو زبانه است و قبلا چنین سایتی تخصصی وجود نداشت. البته باید یادآور شد ارزش کار زنده‌یاد خانم میرعمادی بیش از آثار اهدا شده است.
احسان آقایی ادامه داد: قرار است آثار اهدایی خانم میرعمادی و دکتر ناصری در موزه‌های دیگر شهرها کشور نیز نمایش داده شوند تا مخاطبان برای بازدید به تهران نیایند. نمایشگاه دوم ما نیز درباره عکاسی مفهومی است که به وقایع تاریخی گذشته می‌پردازد. عکاسان مربوطه در آن مقاطع تاریخی بیشتر هنرمند بوده‌اند تا عکاس و نمایشگاه مذکور نیز متن محور هست.
آقایی با تاکید بر اینکه برنامه موزه در حال تدوین است و جزییات آن تا پایان سال اعلام می‌شود، گفت: درباره بازدیدهای مجازی نیز تصمیم گیری‌هایی شده تا مخاطبان مجازی نیز آثار را رصد کنند. موزه به زودی برای عموم بازگشایی می‌شود، اما دراین زمینه محدودیت‌هایی وجود دارد و مخاطبان باید زودتر بلیت رزرو کنند.
نهم بهمن، آیین بازگشایی موزه هنرهای معاصر با حضور اهالی رسانه و برخی هنرمندان بازگشایی می‌شود و از 14 بهمن درهای این موزه برای عموم باز خواهد بود.

نظر شما