به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، واپسین روزهای تابستان در حال سپری شدن است و به زودی فصل پاییز از راه میرسد.
فصل پاییزی که با آغاز مدارس بوی مهر و عاطفه میداد و همیشه مشتاق آمدنش بودیم، اما اینبار رنگوبوی دیگری به خود گرفته است و هر چه به آن نزدیکتر میشویم دلهرهمان هم بیشتر میشود؛ چراکه به گفته مسوولان بهداشت و درمان فصل سختی پیش رویمان خواهد بود.
هفت ماه از دستوپنجه نرم کردن مردم کشور با کرونا میگذرد و دو پیک شیوع بیماری را پشت سر گذاشتهایم، اما هشدارها حاکی از روبهرویی با پیک خطرناکتری در فصل پاییز است.
ابتدای شیوع کرونا ترس و دلهره برای سطح بالایی از جامعه سبب شد در خانه ماندن بر بیرون رفتن و حضور در تجمعات و مهمانیها ترجیح داده شود ولی کمکم که اوضاع آرامتر شد و کمی به این فضا عادت کردیم، دوباره همه چیز به جای خود بازگشت.
این شد تا در پیک دوم افراد بیشتری دچار بیماری شده و جانشان را از دست بدهند. نتیجه پیک دوم اما سبب شد عزمی همگانی برای استفاده از ماسک شکل گیرد و علیرغم کمبودها و گرانیهای موجود در حوزه ماسک و مواد ضدعفونیکننده، مردم بیشتر نکات بهداشتی را رعایت کنند.
در این میان ذکر این نکته ضروری است که اعلام این موضوع که ما باید با کرونا زندگی کنیم تا حد زیادی شرایط موجود را برای مردم به صورت عادی جلوه داد و از دیگر سو باز شدن مدارس در کنار همه کموکاستیهایی که داشت، این مساله را قوت بخشید تا با نگرانی بیشتری به استقبال پاییز برویم.
هنوز تابستان تمام نشده اما زنگ خطر پیک سوم کرونا به صدا درآمده است، ظرفیت تختهای بیمارستانی رو به تکمیل بوده و بسیاری از کادر درمان خود گرفتار کرونا شدهاند.
آمارها نشان میدهد رنگ قرمز سلامت استان فارس که چند صباحی به زرد تغییر کرده و به حالت هشدار درآمده بود، دوباره به قرمز تغییر رنگ داده و روز به روز آمار مبتلایان و در پی آن، مرگومیر رو به افزایش است.
شاید ابتدای ابتلا، کودکان از این قاعده مستثنی شده بودند اما جلوتر که رفتیم جولان این ویروس به کودکان هم رحم نکرد و حتی شاهد مرگومیر در قشر زیر ده سال هم بودیم.
پاییز هر سال با خود ویروس آنفلوآنزا را به ارمغان میآورد و امسال کنار هم قرار گرفتن این ویروس با کرونا بدون شک نتایج خوشایندی را به دنبال نخواهد داشت.
بهگونهای که به گفته معاون آموزشی دانشگاه علومپزشکی شیراز، آنفلوآنزا هر سال خود به تنهایی منجر به مرگومیر بسیاری در گروههای پرخطر میشود و امسال این ویروس تنفسی در کنار ویروس کووید۱۹ میتواند خطرناکتر عمل کند.
محسن مقدمی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس، ضمن اشاره به به آغاز فصل سرما و شیوع ویروسهای تنفسی که قدرت ماندگاریشان در هوای سرد و مرطوب بیشتر است، گفت: در فصل زمستان درب و پنجرهها بسته است و کاهش جریان هوا منجر به پایداری بیشتر ویروسها میشود و ترس ما این است که سرما و رطوبت شرایط را دشوارتر کند.
وی با اشاره به اینکه آنفلوآنزا هر ساله سبب مرگومیر گروههای پرخطر، شامل افراد دارای بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای متابولیسمی همچون دیابت، نارساییهای کلیوی، افراد مبتلا به سرطان و...میشد اظهار داشت: امسال کرونا هم اضافه شده است و مردم باید هشیارتر باشند و در این راستا بهترین راه پیشگیری استفاده از ماسک و عدم حضور در تجمعات و مهمانیهای خانوادگی و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی است؛ چرا که ما موارد بسیاری را در ابتلا به کرونا در خانوادههایی مشاهده کردهایم که همگی در یک مراسم حضور داشتهاند.
وی تاکید کرد: لذا با شروع فصل پاییز باید با وسواس بیشتری نسبت به ماسک زدن و عدم حضور در تجمعات دقت کنیم.
این پزشک فوق تخصص عفونی با اشاره به اینکه پیک سوم شیوع کرونا در استانهایی چون تهران و بوشهر چند روزی است، آغاز شده است، گفت: در فارس نیز طی روزهای اخیر با افزایش تعداد مبتلایان، ظرفیت تختهای ببمارستانی رو به اتمام است و پاییز و زمستان سختی را پیش رو خواهیم داشت و مرگومیر قابل توجهی نیز رخ خواهد داد. پس توصیه میشود که مردم با دقت بیشتری ضمن رعایت موارد بهداشتی از حضور در اماکن شلوغ و تجمعات خودداری کرده و مراقب سلامتی خود و اطرافیان باشند.
افراد پرخطر در اولویت تزریق واکسن آنفلوآنزا
معاون دانشگاه علومپزشکی شیراز همچنین درباره تزریق یا عدم تزریق واکسن آنفلوآنزا برای گروههای سنی مختلف گفت: مقداری از این واکسن وارد کشور شده است و با برنامهریزیها و پیگیریهای صورت گرفته مقداری دیگر نیز وارد خواهد شد؛ اما همه میدانیم که واکسن به اندازه همه مردم نیست و لذا گروههای پرخطر شامل افراد بالای ۵۵ سال، افراد دارای نقص سیستم ایمنی همچون مبتلایان به سرطان، بیمارهای قلبی و عروقی، نارسایی کلیوی از هر نوع، کادر درمان و پرسنل بیمارستان که با بیماران در ارتباط مستقیم هستند و ... حتما باید واکسن بزنند.
وی با اشاره به اینکه برخی تصور میکنند واکسن عوارضی دارد بدانند که این واکسنها کاملا استاندارد بوده و عوارضش بسیار نادر است و قطعا بیماریهتی تنفسی عوارض و خطرات بسیار جدیتری دارند.
بازگشایی مدارس نیز این روزها به عنوان یک موضوع چالش برانگیز والدین را بر سر دوراهی آموزش و سلامت قرار داده است. چنانچه عدم رفتن به مدرس سبب افت آموزش و عقبماندگی تحصیلی شده و از طرفی حضور در مدارس سلامت دانشآموزان را تهدید میکند.
بازگشایی مدارس نیز این روزها به عنوان یک موضوع چالش برانگیز والدین را بر سر دوراهی آموزش و سلامت قرار داده است. چنانچه عدم رفتن به مدرس سبب افت آموزش و عقبماندگی تحصیلی شده و از طرفی حضور در مدارس سلامت دانشآموزان را تهدید میکند.
مقدمی، با اشاره به این بحث، سلامت را بر آموزش مقدم دانست و اظهار داشت: قطعا بحث آموزش دانشآموزان بسیار حائز اهمیت است، اما سلامت در اولویت قرار دارد و لذا تا آنجا که ممکن است باید با حفظ سلامت دانشآموزان، آموزش هم انجام شود.
وی افزود: درست است که تاکید بر آموزشهای غیرحضوری است اما برخی پایهها مجبور به حضور هستند و برخی خانوادهها به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی و فراهم نبودن زیرساختهای مورد استفاده جهت آموزش مجازی مجبور هستند فرزندانشان را به مدارس بفرستند و لذا میطلبد خانوادهها و والدین در درجه اول نکات بهداشتی از جمله استفاده صحیح از ماسک را به فرزندانشان آموزش دهند تا در کنار تمهیداتی که آموزش و پرورش به لحاظ رعایت نکات بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی اندیشیده است، این شرایط را پشت سر بگذاریم.
این فوق تخصص عفونی در این باره با اشاره به اینکه برخلاف آنچه گفته میشود که کودکان کمتر به این ویروس مبتلا میشوند، باید گفت: کودکان هم به نسبت برابر همچون بزرگسالان در معرض آلودگی قرار دارند و مبتلا هم میشوند اما ممکن است ناقل بیعلامت باشند پس کودکان یک منبع انتقال مناسب برای انتقال این ویروس به دیگران هستند پس میطلبد با آموزش صحیح از انتقال این ویروس پیشگیری شود.
از این مطالب اینگونه برمیآید که پاییز سختی در راه است و مهمترین راه مراقبت از خود، ماندن در خانه و عدم حضور در تجمعات و مهمانیهاست. شستن مداوم دستها، استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی نیز از مهمترین مواردی است که نباید از آن خسته شد یا آن را به فراموشی سپرد.تا با ابتلای کمتر و مرگ و میر کمتر این بحران را پشت سر گذاریم.
انتهای پیام/ ن