شناسهٔ خبر: 42648065 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

آثار متفاوت صادق کرمیار و تابوشکنی در سوژه داستان‌نویسی

تهران- ایرنا- صادق کرمیار یکی از برجسته‌ترین نویسندگان و داستان‌نویسان به شمار می‌آید که بیش از چند کتاب و فیلمنامه در زمینه تاریخ و فرهنگ مقاومت ایران همچون نامیرا و فریاد در خاکستر نوشته است. نوعی تابوشکنی در سوژه داستان نویسی در آثار او مشهود است که مخاطب را به سمت خود جلب می‌کند.

صاحب‌خبر -

یکی از دغدغه های اصلی جامعه در حوزه فرهنگ ترویج کتاب و کتاب‌خوانی میان اهالی ادبیات است و برای نیل به این هدف باید از دانش و علم چهره های سرشناس هنری و ادبی بهره گرفت تا این هنرمندان، تازه ترین کتاب های مورد مطالعه خود را به علاقه مندان شعر و ادبیات معرفی کنند، در این میان می توان به صادق کرمیار اشاره کرد، نویسنده و فیلمنامه نویسی که نگارش چندین رمان، فیلم‌نامه سینمایی و سریال‌های تلویزیونی و نیز کارگردانی چندین فیلم و سریال تلویزیونی را در کارنامه خود دارد.

زندگینامه کرمیار

صادق کرمیار در ۱۳۳۸ خورشیدی در تهران چشم به جهان گشود شد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، وی با به پایان رساندن تحصیلات متوسطه به مدت ۲ سال در امور تربیتی فعالیت کرد و بعد از آن به عنوان خبرنگار روزنامه اطلاعات مشغول به کار شد. کرمیار رشته الهیات را برای تحصیلات تکمیلی خود انتخاب و همزمان با آن نخستین داستان خود را در روزنامه اطلاعات به چاپ رساند. فریاد در خاکستر عنوان داستانی است که کرمیار به نوشتن آن پرداخت. مجموعه داستانی مربوط به نوجوانان نیز به نام انتقام در اردوگاه از دیگر آثار این نویسنده محسوب می شود.

فعالیت های هنری کرمیار

کرمیار همزمان با نگارش رمان های مختلف، کارگردانی چندین فیلم و سریال تلویزیونی را نیز در کارنامه خود دارد. نخستین فیلمنامه سینمایی او که در عرصه جنگ و محاصره آبادان بود در ۱۳۷۵ خورشیدی به نام کوسه‌ها ساخته شد و پس از آن فیلم سجده بر آب و جان سخت را ساخت. او در نوشتن فیلمنامه چندین سریال نیز همکاری داشت.

کتاب مستوری از جمله آثار کرمیار است که موضوع آن با تمامی دیگر اثرهایش فرق دارد، در واقع در این کتاب به فسادهای اقتصادی و اختلاس ها پرداخته است. این رمان درباره سرگشتگی یک پسر جوان و متمول است که به گذشته‌اش شک کرده و در جست‌وجوی هویت واقعی خود برمی‌آید. در ادامه داستان، این شخصیت که سیامک نام دارد، با خانواده شهید مهدی زین‌الدین آشنا می‌شود و مسیر جست‌وجوهایش تغییر می‌کند...

رمان وامانده دیگر اثر کرمیار است که موضوعی اجتماعی دارد و ماجرای خانوادگی، سیاسی و امنیتی خانواده‌ای را مطرح می‌کند که از روستا به شهر می‌آیند. نفس بریده دیگر عنوان رمانی از این نویسنده معاصر است که داستان آن به واگذاری ها به بخش خصوصی و اختلاس های کلان برمی گردد. چاپ این رمان را انتشارات جمکران برعهده گرفت. کرمیار، پرداختن به موضوعات مختلف را اینگونه توضیح می دهد: «براساس تاثیراتی که از موضوعات و ماجراهای اجتماعی، تاریخی و مذهبی روز می‌گیرم، رمان می‌نویسم. همان‌گونه که کتاب دشت‌های سوزان اثری کاملا تاریخی و رمان نامیرا مذهبی است. الزاما این‌طور نیست که تصمیم بگیرم کار سیاسی یا اجتماعی بنویسم.»

فریاد در خاکستر، انتقام در اردوگاه، نامیرا، غنیمت، دشت‌های سوزان، رمان درد و مستوری از کتاب‌های منتشر شده این نویسنده محسوب می‌شوند.

نامیرا و نگاه متفاوت کرمیار به امام حسین(ع)

کرمیار، در چندین مجموعه تلویزیونی به‌عنوان فیلمنامه‌نویس همکاری داشته و چند سریال هم نوشته که برخی از آنها در دست ساخت است. او با نوشتن کتاب «نامیرا» نامش را بیشتر از قبل در عرصه نویسندگی مطرح کرد. نامیرا به زبان امروزی نوشته شده و بیان آن روان و به زبان امروزی است، به‌طوری که صمیمیتی را ایجاد کرده که مخاطب را به خود جذب می‌کند.

کرمیار در مقطعی تصمیم گرفت تا فیلم سینمایی رمان نامیرا را بسازد. او خود درباره ساخت فیلم سینمایی این اثر می گوید: ‌«فیلم سینمایی نامیرا با نذور فرهنگی هیأت‌های سوگواری امام حسین(ع) و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی کلید می‌خورد. ساخت این فیلم برای من  بیزینس نبود، برای همین هم قرار است این فیلم را کارگردانی کنم.»

وی در درباره علاقه اش به کتاب نامیرا گفته است: «نامیرا را دوست ندارم امام حسین(ع) را دوست دارم؛ افراد دیگر هم می‌توانستند آن را بسازند اما به دلیل اینکه تصور می‌کنم خودم کتاب را نوشته‌ام و قطعاً اگر نامیرا را خودم کارگردانی کنم اتفاقِ تازه‌ای می افتد که شاید مثلِ کتابش بشود، قرار است این کار کلید بخورد.»

رمان حریم

حریم، داستان مردی به نام شمس است، مردی نیکوکار، ثروتمند و خوشبخت که تربیت شده مادری مذهبی است که حادثه ای ناگوار باعث می شود تا شمس توبه کند. او توبه می کند تا از کمک کردن به نیازمندان دست بردارد؛ توبه از همه باورهای سال های دور و توبه از دستگیری دیگران و... در بخشی از این رمان می‌خوانیم: شمس ابتدا فکر می کند این بوی بد، هشداری به اوست تا مراقب باشد روحش بوی گند نگیرد که هرگز نمی تواند از شرش خلاص شود. در واقع حریم رمانی برخواسته از متن اجتماع امروز و شخصیت‌پردازی شده با چهره‌ها و افرادی که بخشی از واقعیت دنیای زیستی جامعه ایرانی در دهه چهارم از انقلاب اسلامی به شمار می‌روند. کرمیار با زبان روایی و مانند یک گوینده مستند به بازخوانی زندگی و زمانه شخصیت‌های خود می‌پردازد و در هم‌تندیگی زندگی آنها نسبت به هم را واکاوی می‌کند. کرمیار حریم را به فراخور جامعه امروزی نوشت و تصمیم گرفت آن را منتشر کند. انتشارات نیستان کتاب صوتی حریم را با صدای حامد فعال منتشر کرده است.

تقدیر از آثار ارزنده کرمیار

کرمیار حدود ۱۰ فیلم و سریال ساخته است که نخستین فیلم او درباره امام رضا(ع) با نام زیارت است. کرمیار در ۱۳۶۷ خورشیدی نخستین لوح تقدیر جشنواره جایزه هنر و ادبیات دفاع مقدس را دریافت کرد. وی همچنین در ۱۳۷۰ خورشیدی به عنوان نویسنده برتر جشنواره بنیاد شهید برای نگارش مجموعه داستان فریاد در خاکستر معرفی شد. در ۱۳۸۵ خورشیدی نیز برنده تندیس ویژه و لوح تقدیر برای بهترین فیلم جایزه سال پیامبر اعظم (ص) برای تله فیلم زیارت در جشنواره فیلم پلیس شد. برای فیلم اخیرلوح تقدیر بهترین فیلمنامه نویس را از جشنواره کوثر در ۱۳۸۶ خورشیدی دریافت کرد. کرمیار دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه سریال دریا در غربت از جشنواره تولیدات صدا و سیما در ۱۳۸۶دریافت کرد و شایسته تقدیر در سومین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد در ۱۳۸۹ خورشیدی برای نگارش رمان نامیرا شد. همچنین شایسته تقدیر در بیست و هشتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در ۱۳۸۹ خورشیدی به خاطر نگارش رمان نامیرا و شایسته تقدیر به خاطر نگارش رمان اخیر به عنوان اثر برگزیده چهارمین جشنواره کتاب دین و پژوهش های برتر معرفی شد.

نظر شما