شناسهٔ خبر: 42172732 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا قدیمی | لینک خبر

رسیدگی ویژه مجلس به پرونده «برجام فوتبالی ایران»

احقاق حقوق ملت در قرارداد ویلموتس که به برجام یا واترگیت فوتبالی معروف شده است؛ حالا یک دستور کار جدی برای مجلس یازدهم است و وکلای ملت در این راستا اقداماتی انجام داده یا در دستور کار دارند؛ از تذکر و سوال گرفته تا مطالبه دریافت غرامت از مسببان تا استیضاح وزیر و شکایت از عاملان این قرارداد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری فارس: قرارداد ویلموتس که حالا به برجام ویلموتس تشبیه شده است، موضوعی است که افکار عمومی به شدت نسبت به احقاق حق ملت در آن حساس است و مجلس نیز با توجه به این حساسیت به این مساله ورود کرده است.

در همین راستا مخاطبان خبرگزاری فارس هم با ثبت کمپین ۳۰ هزار نفری در «فارس من» خواستار استیضاح سلطانی‌فر به خاطر این قرارداد شده اند. قراردادی که به دلیل سو مدیریت حالا جریمه سنگین ۱۶۸ میلیارد تومانی برای قرارداد با مارک ویلموتس سرمربی ناموفق بلژیکی برای ایران به دنبال داشته است.  

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آخرین نشست علنی مجلس در هفته گذشته بارها درباره این قرارداد پرحاشیه تذکر دادند؛ چرا که به اعتقاد آنها 168 میلیارد تومان پولی نیست که در شرایط خاص اقتصادی کشور، تحریمهای ظالمانه و مشکلاتی که با کرونا مضاعف هم شده است بتوان به راحتی از آن گذشت.

در این مورد حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی، در نخستین تذکری که در این مورد در صحن علنی مطرح شد ورود مجلس به این موضوع را خواستار شد.

* غرامت قرارداد ننگین از مسببان گرفته شود

در همین حال نمایندگان راهکارهایی برای نحوه ورود مجلس به این پرونده برای احقاق حقوق مردم در نظر داشتند. دریافت غرامت این قرارداد از مسببان یکی از این راهکارها بود. در این مورد احمد راستینه رئیس کمیته تربیت بدنی کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد که مجلس نسبت به قرارداد «ویلموتس» بسیار حساس و جدی است چرا که نزدیک به ۱۶۵ میلیارد تومان در قالب قرارداد با این مربی به کشور تحمیل شده است.

وی افزود: در عقد این قرارداد کوتاهی‌های زیادی صورت گرفته و باید از جیب مسببان افرادی که در تنظیم قرارداد با این مربی کوتاهی کردند، غرامت ویلموتس داده شود.

رئیس کمیته تربیت بدنی کمیسیون فرهنگی مجلس تصریح کرد: ما از کسانی که در انعقاد این قرارداد دخیل بودند، به کمیسیون اصل ۹۰ شکایت کردیم و پرونده آنان در این کمیسیون مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. ضمن اینکه سوال ما از وزیر ورزش این است که چرا هیچ نظارتی بر این قرارداد ننگین نداشته است؟ 

وی گفت: اگر برای ما مسجل شود که شخص وزیر ورزش و جوانان در نظارت بر قرارداد «ویلموتس» کوتاهی کرده است، طرح استیضاح سلطانی فر را هم پیگیری خواهیم کرد. ضمن اینکه طرح سوال از وزیر ورزش و جوانان را آماده کرده و به هیئت رئیسه مجلس ارائه کردیم.

راستینه افزود: مسببان این قرارداد ننگین باید در دستگاه قضا محاکمه شوند و سازمان بازرسی باید به این مسئله ورود جدی داشته باشد.

*وزارت ورزش باید پاسخ دهد

موضوع پاسخگو کردن وزارت ورزش در این زمینه یکی دیگر از راهکارهای مجلس برای رسیدگی به این پرونده بود؛ این پاسخگویی با ابزارهایی همچون سوال از وزیر و یا حتی طرح استیضاح وی از سوی نمایندگان مجلس مطرح شد.

در این مورد رئیس فراکسیون ورزش مجلس تاکید کرد که قرارداد با سرمربی سابق تیم ملی مشکوک است و وزارت ورزش و جوانان باید در این باره پاسخگو باشد.

محمد مهدی فروردین تاکید کرد: افرادی که با این مربی قرارداد منعقد کرده‌اند، صلاحیت عقد قرارداد نداشته‌اند و باید از وکلای زبده استفاده می‌شد اما متأسفانه وکیلی انتخاب شده که توان دفاع از حق ایران را ندارد.

* قرارداد با مربی خارجی باید با مجوز مجلس انجام می‌شد

به گفته این نماینده مجلس پرونده قرارداد ویلموتس در کمیسیون‌های فرهنگی و اصل ۹۰ مجلس در دستور کار است و نتیجه آن را در اختیار دستگاه های اطلاعاتی و قضایی قرار می دهیم تا با مسببان آن برخورد شود.

از سوی دیگر به اعتقاد نمایندگان، بر اساس قانون، استخدام کارشناسان خارجی بدون نظر مجلس امکان پذیر نیست لذا استخدام بازیکن و مربی خارجی نباید بدون نظر مجلس باشد اما مجلس دخالتی در انعقاد قرارداد با «ویلموتس» نداشته است.

* ممنوع الخروجی و توقیف اموال مسببان 

ممنوع الخروجی و توقیف اموال مسببان یکی دیگر از مطالبات مجلس برای احقاق حقوق ملت در قراداد ویلموتس بود. در این مورد سید احسان قاضی زاده، نماینده فریمان در مجلس درباره رأی فیفا در خصوص قرارداد ویلموتس، اظهار داشت: ممنوع الخروجی و توقیف اموال برای کسانی که این قرارداد را امضاء کرده‌اند و مسببین و مشاورین آن، مطالبه مجلس در باره قرارداد سرمربی سابق تیم ملی است.

وی گفت: هر کسی که قرارداد سرمربی سابق تیم ملی را به لحاظ حقوقی امضا کرده است و مسببین و مشاورین آن شامل حال این دسته خواهد شد که البته آنها می‌توانند بگویند مسبب قرارداد وزارت ورزش است.

* درخواست عزل یا استیضاح وزیر ورزش 

برخی دیگر از نمایندگان مجلس هم به کمتر از عزل یا استیضاح وزیر ورزش در این زمینه رضایت ندارند. در این مورد محمدتقی نقدعلی نماینده مردم خمینی شهر می‌گوید: قراردادی با این مربی خارجی بسته‌اند که محکومیت 6 میلیون و 200 هزار یورویی معادل 165 میلیارد تومان را به ارمغان می‌آورد و آن هم در زمانی که کارگران هفت تپه و هفت تپه‌ها و جوانان فاقد شغل، مسکن و ازدواج به خاک سیاه می‌نشینند.

وی تاکید کرد:  وزیری که اعطای وام به زیر 18 ساله‌ها و بالای 40 ساله‌ها را ممنوع می‌کند در عین حال چنین خسارتی را به بار می‌آورد سزاوار استیضاح و عزل است، درحالی که مجلس هیچ یک از گزینه‌های نظارتی اعم از تذکر کتبی، شفاهی،‌ سؤال، استیضاح و تحقیق و تفحص را در خصوص هیچ یک از ارکان اجرایی مملکت اجرا نمی‌کند، اما باید در صورت لزوم آن را اعمال کند.

*استیضاح سلطانی‌فر در مجلس کلید خورد

جمعی از نمایندگان مجلس هم به دنبال این اعتراضات، طرح استیضاح وزیر ورزش را کلید زدند. در این رابطه سیداحسان قاضی‌زاده هاشمی نماینده مردم فریمان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس، گفت: ‌استیضاح مسعود سلطانی‌فر وزیر ورزش و جوانان در صحن مجلس کلید خورد.

به گفته وی این طرح استیضاح تاکنون به امضای 15 نفر نمایندگان رسیده و حداقل امضاء‌ها را برای طرح کسب کرده است.

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه نمایندگان مقابل «برجام فوتبالی یا واترگیت ایران» خواهند ایستاد، تصریح کرد: البته ما ‌به خاطرمسائل پیش آمده در قرارداد ویلموتس از وزیر ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال در قالب ماده 234 آیین نامه داخلی مجلس شکایت هم کرده‌ایم.

* شکایت مجلس  از وزارت ورزش 

بر این اساس بود که نمایندگان در قالب ماده 234 آئین‌نامه داخلی مجلس از وزارت ورزش و زیرمجموعه آن شکایت کردند . عنوان این شکایت «انتخاب و انعقاد قرارداد فاجعه‌بار با سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران» و متن آن به این شرح بود: متأسفانه قرارداد منعقد شده فیمابین فدراسیون فوتبال ایران و آقای مارک ویلموتس سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران حاوی ایرادات فنی و حقوقی فراوان بوده است و از سوی دیگر مبلغ قرارداد و نحوه انتخاب وی مشخص نیست و منجر به خسارت تاریخی به اموال عمومی شده است.

ضروری است مجلس شورای اسلامی برخورد قاطع با مسببین و مباشرین این قرارداد فاجعه‌بار از قوه قضائیه مطالبه و نتایج اقدامات را به اطلاع مردم شریف ایران برساند و کلیه مبالغ دریافتی توسط آقای ویلموتس را از بانیان و مسببین این قرارداد فاجعه‌بار مصادره و دریافت و در جهت توسعه زیرساخت‌های ورزشی کشور هزینه گردد تا دیگر شاهد تکرار چنین اتفاقاتی در ورزش کشور نباشیم.

این موضوع در راستای اعمال و رعایت ماده 234 آئین‌نامه داخلی مجلس تحت عناوین استنکاف از اجرای قانون، نقض اجرای قانون  و عدم رعایت شئونات توسط وزارت ورزش و جوانان و زیرمجموعه‌های آن است.

* احضار وزیر ورزش و مدیران فدراسیون به کمیسیون اصل 90

حالا پرونده قرارداد ویلموتس یک پرونده ویژه در کمیسیون اصل 90 مجلس است. در این مورد حجت‌الاسلام نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به ورود این کمیسیون به موضوع قرارداد «مارک ویلموتس» سرمربی سابق تیم ملی فوتبال اظهار داشت: از عباس سلطانی‌فر وزیر ورزش و جوانان جهت حضور در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس دعوت کردیم تا به همراه تعداد دیگری از مسئولین این وزارتخانه مقامات سابق و فعلی فدراسیون فوتبال در این کمیسیون حاضر شده و درباره قرارداد «مارک ویلموتس» سرمربی سابق تیم ملی توضیحاتی را ارائه دهند. 

به گفته وی اسناد، مدارک و مستنداتی درباره قرارداد ویلموتس از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس به کمیسیون اصل ۹۰ واصل شده و این کمیسیون هم راساً در این باره ورود کرده و به دنبال ایفای وظایف نظارتی خود است.

رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس می‌گوید: هر مقام سابق و فعلی که در عقد قرارداد ویلموتس نقش مشاوره و مسبب داشته را به مجلس و کمیسیون اصل 90 دعوت کرده‌ایم تا توضیحات لازم را ارائه دهد. 

*تعیین مسؤول رسیدگی به پرونده ویلموتس در کمیسیون اصل 90

کمیسیون اصل 90 علاوه بر این، یکی از اعضای خود را مسئول رسیدگی به این پرونده کرده است. سیدنظامالدین موسوی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی که این مسئولیت را عهده دار شده است در این مورد به  فارس می‌گوید: به دنبال شکایت تعدادی از نمایندگان مجلس از قرارداد مارک ویلموتس، کمسیون اصل 90 مجلس به این مسئله ورود کرد.

وی درباره جزئیات این شکایت می‌گوید: نخستین شکایت مربوط به احمد راستینه دبیر کمیته تربیت بدنی کمیسیون فرهنگی مجلس بود که طرح شکایت کرد البته شکایات دیگری هم واصل شد، اما شکایت اولیه از طرف ایشان بود که ما در کمیسیون اصل 90 به این پرونده ورود پیدا کردیم.

وی توضیح داد که هفته جاری جلسات کارشناسی را در این زمینه برگزار می‌کنند و مسئولان مربوطه هم را دعوت خواهند کرد.

موسوی ابزار امیدواری کرد که نمایندگان مجلس بتوانند از حقوق مردم -که در این در قرارداد و جریمه‌ای که ایران به واسطه این پرونده از جیب ملت ایران می‌رود- دفاع و با خاطیان برخورد کنند.