شناسهٔ خبر: 42048851 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

یک بام و دو هوای اتحادیه عرب در قبال رژیم صهیونیستی/ از محکوم کردن مصر تا تشویق امارات

پس از معاهده کمپ دیوید بین مصر و اسرائیل اتحادیه عرب، مصر را از این اتحادیه اخراج و مقر این اتحادیه را از قاهره به تونس منتقل کرد. اما پس از اعلام عادی سازی روابط امارات و صهیونیست‌ها این اتحادیه هیچ واکنشی از خود نشان نداده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، با گذشت چندین روز از توافق ننگین امارات با رژیم صهیونیستی اتحادیه عرب همچنان سکوت کرده و حتی از موضعگیری کلامی و نشست‌های دورهمی و تکراری آن هم خبری نیست.

اتحادیه عرب در 22 مارس 1945  اعلام موجودیت کرد و بر این مبنا شکل گرفت که از منافع کشورهای عربی دفاع کند. در اساسنامه این اتحادیه در خصوص اهداف شکل‌گیری این اتحادیه بر افزایش همبستگی دولت‌های عربی و همکاری در حوزه‌های مختلف سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و ... تاکید شده است. 

 موضع در قبال فلسطین

در موضوع سیاست خارجی، این کشورها بر حمایت از مسئله فلسطین موضع سفت و سختی داشته و برای قدس و سرزمین فلسطین قداست خاصی قائل بودند و از آرمان ملت فلسطین نیز کاملاً حمایت می‌کردند  و کشورهایی که از این مواضع تعیین شده تخطی می‌کردند مجازات سختی برایش در نظر گرفته می‌شد.

به عنوان نمونه تاریخی در این باره می‌توان به امضای معاهده «کمپ دیوید» اشاره  کرد که پس از معاهده بین مصر و رژیم اسرائیل این کشورها تصمیم گرفتند که مقر این اتحادیه را از قاهره به تونس منتقل کنند و مصر را نیز از اتحادیه عرب اخراج کردند گرچه قاهره بعداً تلاش کرد که روابطش با کشورهای عربی را بهبود بخشد و در اواخر دهه 1980 بار دیگر به اتحادیه عرب بازگشت و مقر این اتحادیه نیز پس از این امر در 31 اکتبر 1990 بار دیگر به مصر انتقال یافت.

اتحادیه عرب و انفعال سیاسی

پس از اعلام عادی‌سازی روابط امارات و رژیم صهیونیستی انتظار می‌رفت که اتحادیه عرب در موضوع اصلی جهان اسلام یعنی بحث فلسطین ورود جدی داشته باشد، ولی پس از گذشت چند روز از توافق بین امارات و رژیم صهیونیستی هیچ موضعی در این خصوص اعلام نشده و در قبال این امر سکوت در پیش گرفته‌اند.

این اتحادیه که با رویکرد واندیشه ناسیونالیسم عرب شکل گرفته این روزها آن چنان دچار شکاف، اختلاف و دسته‌بندی‌های داخلی است که عملا کارکرد خود را در حل منازعات سیاسی منطقه از دست داده است. این امر را می‌توان در عدم کارآیی این نهاد در حل منازعات منطقه و بی‌طرفی آن در حل اختلاف بین قطر و عربستان مشاهده کرد.

در ماجرای توافق اخیر بین امارات و رژیم صهیونیستی سه کشور عربی مصر و بحرین و عمان از این توافق حمایت و استقبال کردند ولی برخی از این کشورها از جمله عربستان سکوت کردند و ترجیح دادند موضعی در این زمینه اتخاذ نکنند.

حمد بن حاسم نخست وزیر سابق قطر هم درباره ناکارآمدی اتحادیه عرب می‌گوید: این اتحادیه نه در سطح جهان عرب و نه در سطح جهان و نه حتی بین خود کسانی که در آن گردهم می آیند، اعتباری ندارد و علت هم این است که مسائل اساسی جهان عرب را بررسی و حل و فصل نمی‌کند. من نمی‌خواهم در اینجا تعداد آنها را بشمارم.

به گفته وی، اتحادیه عرب عدالت و اعتباری ندارد که نقش داور را در هرگونه اختلاف بین اعراب ایفا کند. علت هم این است که اتحادیه عرب سیاست هایش را به روش های غیرواقعی در دستور کار قرار می دهد.

«مرد اسرائیل» کیست؟

البته این وضعیت علاوه بر موارد بالا بی‌ارتباط با شخص «احمد ابوالغیط»، دبیرکل این اتحادیه نیز نمی‌تواند باشد زیرا او زمانی که وزیر خارجه مصر بود، یکی از حامیان عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به شمار می آمد. در جهان عرب ابوالغیط به «مرد اسرائیل» معروف است.

چهره احمد ابوالغیط برای هر کسی نا آشنا باشد برای فلسطینیان به خصوص ساکنان نوار غزه کاملا آشناست و مردم غزه تصاویر ابوالغیط در کنار «زیپی لیونی» وزیر خارجه وقت رژیم صهیونیستی در سال 2008 و خنده‌ها و دست دادن‌های آنها، آن هم تنها دو روز پیش از آغاز جنگی ویرانگر علیه نوار غزه را هرگز فراموش نخواهند کرد. تصاویری که حکایت از یک هماهنگی عمیق و چراغ سبز قاهره به رژیم صهیونیستی برای تجاوز به غزه به بهانه نابودی حماس داشت. ابوالغیط حتی به جای محکوم کردن این جنگ و تجاوز، جنبش حماس را مسئول این جنگ دانسته بود.

وی در دورانی که وزیر خارجه مصر بود نیز پس از درگیری بین نیروهای امنیتی مصر و فلسطینیانی که بلاتکلیف در آن طرف مرز مانده بودند، تهدید کرد که اگر فلسطینیان غزه پا به خاک مصر بگذارند، قلم پای آنها را خُرد می کند.

عدم موضع‌گیری اتحادیه عرب در قبال این مسئله حساس و محوری جهان اسلام باعث شد که داد همپیمانان آنها در تشکیلات خودگردان هم درآید. در همین ارتباط « صائب عریقات» از رهبران تشکیلات خودگردان فلسطین واکنش تندی از خود نشان داد و گفت در صورتی که دبیرکل اتحادیه عرب توافقنامه امارات و اسرائیل را محکوم نکند باید از سمت خود کناره‌گیری کند.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/