به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه عربی21 ، عربستان سعودی تا این لحظه هیچ موضع رسمی در خصوص توافق عادیسازی امارات با رژیم اشغالگر صهیونیستی اتخاذ نکرده است.
با وجود اینکه مواضع سیاست خارجی ریاض همواره در موافقت با ابوظبی ، منامه و قاهره ( بحرین و مصر که از این اقدام امارات حمایت کردهاند) است٬ تاکنون همانند سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در برابر این اتفاق سکوت کرده است.
رسانههای سعودی و نویسندگان برجسته آن بدون اعلام هیچگونه موضع رسمی علنی یا غیرعلنی در خصوص توافق عادی سازی امارات با اسرائیل٬ درحال ترویج و بازتاب این توافق هستند.
در همین راستا روزنامه واشنگتنپست نوشت که در این مرحله بعید به نظر میرسد که عربستان به توافق عادیسازی رسمی روابط میان امارات و رژیم صهیونیستی بپیوندد.
این روزنامه در گزارشی تصریح کرد که از جمله دلایل این امر آن است که عربستان سعودی حامی ابتکار سازش عربی بوده که بر اساس این طرح اسرائیل میبایست از مناطق فلسطین اشغالی از سال 1967 عقب نشینی میکرد.
واشنگتن پست به نقل از «جان الترمان» مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی نوشت که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی احتمالا از این توافق حمایت کند؛ اما یک سری دلایل موجب میشود تا او اکنون نتواند توافق عادیسازی با اسرائیل را در آغوش بگیرد.
الترمان گفت که وجود یک جریان مذهبی قدرتمند در داخل عربستان که عادیسازی با رژیم صهیونیستی را رد کرده و نیز ارزش مسئله فلسطین در میان اعراب و کشورهای حوزه خلیج فارس تا این لحظه مانع اجرای هرگونه برنامه عادیسازی میان ریاض و رژیم اشغالگر میشود.
«فهد الغویدی» نویسنده و منتقد سعودی تاکید کرد که بُعد مذهبی ناشی از حرمین شریفین و تاریخ جنبشهای اسلامی در عربستان٬ نظام سعودی را مجبور میکند تا در عادیسازی با صهیونیستها عجله نکند.
وی اضافه کرد که عربستان سالهاست موضع انزوا را در پیش گرفته؛ هرچند موضع مخفیانه آن با امارات هیچ تفاوتی ندارد و این امر در مواضع بینالمللی آن کاملا مشخص است.
طبق گفتههای فهد الغویدی٬ موضع دولت عربستان در خصوص توافق امارات با اسرائیل با وجود سکوت آن٬ کاملا روشن است و نیز باتوجه به اینکه مواضع سیاسی بحرین همواره تابع عربستان است و درحال حاضر نیز از توافق امارات و رژیم صهیونیستی حمایت میکند٬ میتوان موضع ریاض را نیز در خصوص این توافق دریافت.
وی ادامه داد که ترویج توافق مذکور از جانب شخصیتهای حامی نظامی سعودی به معنای آن است که به ویژه با این اقدام امارات٬ عادیسازی عربستان با صهیونیستها نیز در راه است.
نویسنده و منتقد سعودی تصریح کرد که یکی از دلایل تاخیر اعلام عادیسازی عربستان با اسرائیل٬ وضعیت سلامتی «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی است و البته توافق امارات با اشغالگران یک زمینهسازی برای توافق عربستان با صهیونیستها قلمداد میشود.
فهد الغویدی این موضوع را که تصمیم عربستان تابع امارات است را رد کرده و گفت همواره موضع ابوظبی به دنبال تمایل ریاض اتخاذ میشود و عکس این حالت وجود ندارد. وی همچنین در رابطه با این ادعای امارات که گفته تصمیمش برای عادی سازی با اسرائیل به تنهایی و دور از مشورت با کشورهای همسایه بوده٬ ابراز تردید کرد.
نویسنده سعودی در ادامه گفت که این ادعاها با تلاشهای آمریکا و به ویژه «جرد کوشنر» که برای کسب برخی دستاوردهای سیاسی برای دولت دونالد ترامپ قبل از انتخابات پیش رو در اعلام توافق امارات و اسرائیل عجله داشتند٬ نفی میشود.
یک موسسه استراتژیک و امنیتی اسرائیلی نیز اعلام کرد که عربستان به این زودیها از عادیسازی امارات با اسرائیل تبعیت نمیکند.
این موسسه تصریح کرد که به دنبال توافق با ابوظبی٬ کشورهایی مانند بحرین و پادشاهی عمان ممکن است از امارات تبعیت کنند؛ اما ملاحظات داخلی و منطقهای ریاض اجازه عادیسازی قریب الوقوع با اسرائیل را به آن نمیدهد.
هندی اکسپرس نیز در این زمینه نوشت که عربستان سعودی اخیرا محدودیتهایی برای خود وضع کرده که مانع از عادیسازی با اسرائیل میشود و آخرین آنها اظهارات «ترکی فیصل» رئیس سابق اطلاعات سعودی است که گفته بود عادیسازی با اسرائیل بدون اجرای ابتکار سازش عربی ممکن نیست.
به نوشته این روزنامه، امارات نمیتواند چنین اقدامی را بدون مشورت با عربستان انجام دهد و شاید ریاض٬ ابوظبی را به عنوان نقطه شروع در مسیر عادیسازی با اسرائیل انتخاب کرده است.
انتهای پیام/
∎
نظر شما