شناسهٔ خبر: 42001313 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

واکنش آمریکا به شکست دیپلماتیک مقابل ایران در شورای امنیت/ «مکانیسم ماشه»؛ دستور کار بعدی آمریکا

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا- رد قطعنامه آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی تهران واکنش‌ مقام های آمریکایی را به همراه داشت.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، وزیر امور خارجه آمریکا گفت، شکست شورای امنیت سازمان ملل متحد در تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران، خطایی بزرگ و نابخشودنی بود.
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز شنبه گفت، شکست شورای امنیت سازمان ملل متحد در تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران خطایی مهلک و نابخشودنی بود.
پامپئو در نشست خبری با وزیر امور خارجه لهستان گفت: «به ایران اجازه نمی‌دهیم سامانه‌های تسلیحاتی خود را گسترش دهد».
وی در ادامه ادعاهای خود گفت: «شورای امنیت تقاضای کشورهای خاورمیانه را نادیده گرفت اما آمریکا این خطا را تصحیح خواهد کرد».
بامداد امروز قطعنامه آمریکا در شورای امنیت با 11 رأی ممتنع، 2 رأی موافق و 2 رأی مخالف به تصویب نرسید. آمریکا و جمهوری دومینیکن به این قطعنامه رأی مثبت دادند، چین و روسیه به آن رأی مخالف دادند و بقیه اعضا رأی ممتنع دادند.
پامپئو بعد از شکست این قطعنامه بیانیه‌ای صادر کرد و گفت این کشور به تلاش خود برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران ادامه خواهد داد.

بیانیه پامپئو
مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا بعد از شکست این قطعنامه بیانیه‌ای به شرح زیر صادر کرد:
شورای امنیت سازمان ملل متحد، مسئولیت حفظ صلح و امنیت بین‌المللی را به عهده دارد. این شورا، امروز در حفظ این مأموریت بنیادی شکست خورد. شورای امنیت قطعنامه‌ای معقول برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی 13 ساله علیه ایران را رد کرد تا برای اولین بار در یک دهه گذشته، مسیر را برای اینکه اصلی‌ترین حامی تروریسم دولتی بتواند بدون محدودیت‌های سازمان ملل اقدام به خرید و فروش سلاح‌های متعارف کند هموار کرد. قصور شورای امنیت در اقدام قاطع برای دفاع از صلح و امنیت بین‌المللی قابل توجیه نیست.»
شورای امنیت درخواست‌های مستقیم بسیاری از کشورهایی در خاورمیانه را که خشونت ایران آنها را به خطر می‌اندازد جهت تمدید این تحریم‌های تسلیحاتی نادیده گرفت. ملل عرب و اسرائیل قویاً از تمدید این تحریم‌ها حمایت می‌کردند. هفته گذشته، 6 عضو شورای همکاری خلیج فارس با یکدیگر متحد شده و از شورای امنیت خواستند این تحریم‌ها را تمدید کند. اسرائیل نیز از این شورا خواست همین کار را انجام دهد تا ایران نتواند زرادخانه تسلیحاتی‌اش را توسعه داده و آن را نوسازی کند. این کشورها می‌دانند که در صورت انقضای این تحریم‌ها ایران هرج و مرج و ویرانی بیشتری به بارخواهد آورد، اما شورای امنیت آنها را نادیده گرفت.
ایالات متحده هرگز دوستانش در خاورمیانه را که انتظار بیشتری از شورای امنیت داشتند رها نخواهد کرد. ما به تلاش خود ادامه خواهیم داد تا اطمینان پیدا کنیم این رژیم تروریستی از آزادی برای خرید و فروش سلاح‌هایی که قلب اروپا، خاورمیانه و فراسوی آن را تهدید می‌کنند برخوردار نخواهد بود.

مخالفت کشورهای اروپایی با تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران ناامیدکننده است
رابرت اوبراین اقدام کشورهای اروپایی را در مخالفت با تمدید قطعنامه تحریم تسلیحاتی ایران «ناامیدکننده» خواند.
به گزارش رویترز، رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در گفت‌وگو با شبکه خبری فاکس نیوز، امتناع فرانسه، آلمان و انگلیس از موافقت با تمدید قطعنامه فروش تسلیحات ایران در شورای امنیت را «ناامیدکننده» خواند اما آن را «تعجب‌آور» ندانست.
وی افزود: «ما امروز شکست خوردیم اما ماجرا تمام نشده است».

آمریکا «مکانیسم ماشه» را در دستور کار قرار می دهد
نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد که واشنگتن در روزهای آتی برای اجرای «مکانیسم بازگشت خودکار تحریم‌ها» (مکانیسم ماشه) جهت احیای تحریم‌ها علیه ایران اقدام خواهد کرد.
«کلی کرافت» نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد که واشنگتن طی روزهای آینده برای برای استفاده از مکانیسم بازگشت خودکار تحریم‌ها (مکانیسم ماشه) تلاش خواهد کرد.
کرافت ادامه داد: اگرچه آمریکا امروز به دلیل چراغ سبز اکثریت اعضای شورای امنیت به ایران برای خرید و فروش تمامی انواع سلاح‌های متعارف ناخوش است، اما غافلگیر نیست.
وی شکست آمریکا در تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران را به گردان شورای امنیت انداخت و گفت: قصور امروز شورای امنیت هرگز در خدمت صلح یا امنیت نخواهد بود، بلکه به درگیری‌های بیشتر دامن خواهد زد.

تخت روانچی: رای شورای امنیت ردی بر ادعای آمریکا درباره مکانیسم ماشه است
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، رای شورای امنیت در رد قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تسلیحاتی ایران را انزوای آمریکا در عرصه بین‌الملل دانست و گفت این رای نشان‌دهنده بی‌پایه و اساس بودن ادعای واشنگتن درباره مکانیسم ماشه هم تلقی می‌شود.
مجید تخت روانچی افزود: رای امروز شورای امنیت انزوای کامل آمریکا است، اینها تبلیغ می کردند که نیاز به وتو است در حالیکه رای امروز نشان داد که به وتو نیاز نبود و آرا به حد نصاب نرسید.
وی ادامه داد: تلاش آمریکایی‌ها، یک سیاست شکست خورده است که باید از این کار درس بگیرند، سیاستی که در دنیا نشان داد که در انزوا هستند و حتی شرکای نزدیکشان هم با آنها همراهی نکردند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اضافه کرد: در واقع باید گفت دولت آمریکا هیچ سیاستی ندارد، یعنی نمی‌شود نام آن را دیپلماسی گذاشت، یعنی ماه‌ها تلاش کردند اما نتیجه آن چنین رایی شد.
تخت‌روانچی درباره گام بعدی آمریکایی هم گفت: آنها مدعی شدند اگر این قطعنامه رای نیاورد، به سمت استفاده از مکانیسم ماشه بر اساس قطعنامه 2231 می‌روند، رای امروز نشان داد که سیاست آمریکا یا برداشت آنها یا بازی با کلماتی که می خواهند یک برداشت ناصواب حقوقی از 2231 ارائه دهند، تا چه حد در سطح بین المللی مقبولیت دارد.
وی تصریح کرد: رای امروز نه تنها پروژه آمریکا را در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با شکست مواجه کرد بلکه نشان داد که همراهی جامعه بین‌الملل با سوء استفاده از قطعنامه 2231 که می‌خواهد در چارچوب آن از مکانیسم ماشه استفاده کند، چقدر مقبولیت دارد. این رای خود نشان‌دهنده انزوای آمریکا در استفاده از این مکانیسم بود.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: علاوه بر آن، حرف آمریکایی‌ها پایه واساسی ندارد، مگر می شود کسی بیش از 2 سال با تصمیم رئیس جمهوری از برجام خارج شود و شدیدترین تحریم هارا برخلاف قطعنامه 22311 و برجام اعمال کند ، بعد بگوید که هنوز در برجام است.
تخت‌روانچی اضافه کرد: این نشان‌دهنده این است که اینها هیچ ارزشی برای حقوق بین المللی و تصمیمات شورای امنیت قایل نیستند، قطعنامه 2231 با اجما ع در شورا تصویب شده است و اکثر اعضای شورای امنیت، به غیر از آمریکا حامی اجرای آن هستند.
وی تاکید کرد: بر این اساس از نظر حقوقی پایه‌ای ندارد، از نظر سیاسی هم که رای امروز نشان داد در چه وضعیتی هستند، در نتیجه تلاش بی ثمر آمریکایی انزوای آنها را تشدید می‌کند.

نظر شما