شناسهٔ خبر: 41909128 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: رسا | لینک خبر

جعل سند نایف

اصالت نامه شورای همکاری خلیج‌فارس درباره موافقت با تمدید تحریم‌تسلیحاتی ایران زیر سؤال رفت.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری رسا، ناکامی آمریکا در اجماع‌سازی دولت‌ها برای تصویب قطعنامه‌ای به منظور تمدید تحریم تسلیحاتی ایران که در ماه‌های گذشته به عنوان مهم‌ترین استراتژی پمپئو در مقابل ایران پیگیری شده بود، باعث شد وزیر خارجه آمریکا دست به دامان نامه دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس در حمایت از تحریم کشورمان شود، با این حال مشخص شدن ابعاد پشت‌پرده این نامه و عدم اطلاع برخی از اعضای شورا از آن باعث یک رسوایی جدید شد.
ماجرا از جایی آغاز شد که روز یکشنبه تنها 2 روز مانده به نشست شورای امنیت سازمان ملل برای به رأی گذاشتن طرح آمریکایی تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران، خبرگزاری بلومبرگ گزارشی از نامه «نایف فلاح مبارک الحجرف» دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس به کشورهای عضو شورای امنیت منتشر کرد که در آن خواسته شده بود تحریم تسلیحاتی ایران تمدید شود. نایف در این نامه به شورای امنیت سازمان ملل، به نمایندگی از عربستان، بحرین، قطر، امارات، عمان و کویت خواستار تمدید محدودیت خرید و فروش تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران شده بود و همین خبر کافی بود تا پمپئو که روزهایی سخت را در اجماع‌سازی برای این طرح خود تجربه می‌کرد از آن با آب و تاب فراوانی استقبال کند. او در توئیتی در این باره نوشت: نامه اعضای شورای همکاری به شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران یک بیانیه برجسته بود. آمریکا این هفته یک قطعنامه برای تمدید تحریم‌های ایران ارائه خواهد کرد. شورای امنیت باید بین مسلح کردن تروریست‌ها یا ایستادن در کنار (کشورهای) خلیج (فارس) یکی را انتخاب کند. کشورها در خاورمیانه از خلیج (فارس) تا اسرائیل از تمدید تحریم‌های تسلیحاتی حمایت می‌کنند. این برای هر یک از آنها بسیار مهم است. عرب‌ها و اسرائیلی‌ها با صدایی رسا دارند صحبت می‌کنند و شورای امنیت باید گوش کند. پمپئو در توئیت دیگری با استناد مجدد به نامه دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس، نشست سه‌شنبه شورای امنیت سازمان ملل را به عنوان مقصدی برای سال‌ها پیگیری‌های دیپلماتیک آمریکا عنوان کرد و نوشت: نامه اعضای شورای همکاری به شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران یک بیانیه برجسته بود. آمریکا بعد از سال‌ها (در پیش گرفتن) دیپلماسی، این هفته یک قطعنامه برای تمدید تحریم‌های ایران ارائه خواهد کرد. این توئیت پمپئو اما با واکنش تند میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین مواجه شد تا با دست گذاشتن روی قید «بعد از سال‌ها دیپلماسی» که در توئیت پمپئو آمده بود، بنویسد: یک بیانیه غیرمنتظره: تلاش برای تمدید محدودیت تسلیحاتی «بعد از سال‌ها دیپلماسی». چه نوعی از دیپلماسی؟ سیاست فشار حداکثری ارتباط چندانی به دیپلماسی ندارد و واشنگتن موضوع (تمدید) محدودیت تسلیحاتی را از پایان سال ۲۰۱۹ شروع کرد، در نتیجه ماه‌هاست و نه سال‌ها (تلاش آمریکا برای تمدید محدودیت تسلیحاتی ایران ماه‌ها است شروع شده، نه سال‌ها). 
در این میان در شرایطی که روسیه در کنار چین در ماه‌های گذشته تلاش زیادی برای ناکام‌سازی طرح پمپئو در راستای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران از خود نشان داده بودند و خردادماه نامه‌هایی جداگانه نیز به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل ارسال و در آن به غیرقانونی بودن طرح آمریکا و عدم عضویتش در برجام اشاره کرده بودند، بار دیگر به بهانه توئیت پمپئو نزاع جدی خود با آمریکا را علنی کرد. 
از زمان انتشار خبر نامه شورای همکاری خلیج‌فارس به شورای امنیت سازمان ملل و حمایت از تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، گمانه‌زنی‌های زیادی پیرامون همراهی برخی کشورهای این شورا با این موضع ضدایرانی شکل گرفت؛ گمانه‌زنی‌هایی که بیشتر از همه معطوف به قطر، عمان و کویت به عنوان 3 کشوری بود که روابط نزدیکی با ایران دارند. سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان یکشنبه‌شب ضمن ابراز تأسف از رویکرد غیرسازنده برخی اعضای این شورا در قبال جمهوری اسلامی ایران گفت: متأسفانه به نظر می‌رسد شورای موسوم به همکاری خلیج‌فارس به سخنگوی برخی کوته‌فکران داخل شورا و خارج منطقه مبدل شده و دبیرخانه شورا نیز با تاثیر از سیاست‌ها و رفتارهای اشتباه و مخرب برخی اعضای آن، بلندگوی ایران‌ستیزان شده است. اما روز گذشته نیز وی در جریان نشست خبری با خبرنگاران ضمن اشاره به اینکه بر اساس اطلاعات منابع موثق، برخی اعضای این شورا از مفاد این نامه اطلاعی نداشته‌اند، گفت: به نظر ما این نامه‌ای که دبیرکل شورا ارسال کرده نظر همه اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس نیست. موسوی با تاکید بر اینکه ما همیشه اعلام کرده‌ایم با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس به دنبال همکاری منطقه‌ای هستیم و ابتکار صلح هرمز هم مبتنی بر همین رویکرد بوده است، افزود: به آن افراد و برخی کشورهایی که از وضعیت رفع محدودیت‌های تسلیحاتی ایران ابراز نگرانی کردند، می‌گوییم ما رویکردمان نسبت به شما مشخص است، این شما هستید که منطقه را به انبار مهمات سلاح‌های غربی و آمریکایی تبدیل کردید و اگر نگرانی هست باید ما و دیگر کشورها نگران اقدامات شما باشیم، که برای ثبات و امنیت در منطقه ما خطرناک است. 
واکنش‌ها به این اقدام عجیب دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس ادامه داشت. محسن بهاروند، معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با فارس گفت: این یک جعل سند و کلاهبرداری آشکار است. 2 نفر در نیویورک نشسته نامه‌ای را تهیه کرده و آن را به نام و از طرف کشورهای عضو شورای همکاری به سازمان ملل متحد ارسال و منتشر کرده‌اند، در حالی که بعضی اعضای شورای همکاری که نام‌شان در آن نامه ذکر شده است، اصولا از ارسال چنین نامه‌ای اطلاع ندارند. وی افزود: جالب‌تر اینکه مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا که سیاست‌هایش در راستای تضعیف چند‌جانبه‌‌گرایی و تضعیف سازمان ملل، کشورش را منزوی کرده است با دیدن این نامه با علم به غیرواقعی بودن آن خود را ذوق‌زده نشان داده و از شورای امنیت می‌خواهد به ندای کشورهای منطقه طبق این نامه پاسخ مثبت دهد. رسوایی‌ها پیرامون این نامه‌نگاری و ذوق‌زدگی پمپئو از آن در شرایطی است که برایان هوک، نماینده سابق آمریکا در امور ایران چند هفته پیش در جریان سفری که به کشورهای منطقه داشت، تلاش زیادی کرده بود با همراه ساختن برخی دولت‌های عربی با طرح پمپئو، ناکامی در اجماع‌سازی پیرامون تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را تا حدی بهبود ببخشد. با این حال روز گذشته خبرگزاری فرانسه در گزارشی تفصیلی ناکامی آمریکا در تصویب این قطعنامه را حتمی دانست. 


[آخرین توصیه‌های ایران به اعضای شورای امنیت]
رئیس دفتر رئیس‌جمهوری با اشاره به جلسه روز سه‌شنبه شورای امنیت سازمان ملل با موضوع رسیدگی به درخواست ایالات متحده آمریکا درباره تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران، اظهار کرد: اعضای شورای امنیت در معرض آزمونی بزرگ برای نشان دادن استقلال رأی خود قرار دارند. محمود واعظی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «‏اعضای شورای امنیت در معرض آزمونی بزرگ برای نشان دادن استقلال رأی خود و واکنش منفی در قبال فشارهای رژیم آمریکا برای تحمیل اراده‌اش علیه ایران و نقض قطعنامه ٢٢٣١ و فروپاشی برجام قرار دارند». علاوه بر این، نماینده کشورمان در سازمان ملل نیز در توئیتی نوشت: آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل به ایران‌هراسی و زورگویی متوسل شده تا برای قطعنامه نامشروع حمایت جلب کند. به گزارش ایسنا، مجید تخت‌روانچی، نماینده کشورمان در سازمان ملل در این توئیت نوشت: آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل به طور فعال به ایران‌هراسی و زورگویی متوسل شده تا برای قطعنامه نامشروع خود که مخالف قطعنامه ۲۲۳۱ است و به طور غیرقانونی به دنبال تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران است، حمایت جلب کند. وی در ادامه نوشت: شورا باید بار دیگر زورگویی و یکجانبه‌گرایی آمریکا را همان‌طور که هنگام معرفی قطعنامه‌اش نشان داد، رد کند.