شناسهٔ خبر: 40392794 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

بازی پاتریوت‌ها در معادلات تهران و واشنگتن

صاحب‌خبر -

روزنامه «العربی الجدید» متعلق به قطر که دفتر آن در لندن قرار دارد، نوشت: در ماه‌های اخیر، نشانه‌های مختلفی وجود داشته است که زمان برخورد نظامی بین ایران و ایالات متحده را نزدیک مي‌کند و در اینجا مي‌توان بین دو سطح اساسی تمیز داد: شاخص‌های موجود و انگیزه‌ها.
به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: نشانه‌های موجود: اولا: تحرکات نظامی آمریکا در طول ماه‌های اخیر که در ضمن ان، ترور سردار سلیمانی بود و علاوه بر آن، تحرکات نظامی آمریکا در استان‌های عراقی و انجام حملات هوایی به مناطق جنوب کرکوک و شرق صلاح الدین، دیالی، غرب النبار، شمال بابل و غرب کربلا، یعنی مناطقی که پایگاه‌های نظامی اصلی حشد الشعبی در آن قرار دارند. در ادامه، در مرحله بعدی ایالات متحده پایگاه‌های نظامی خود در عراق یعنی کرکوک، القیاره و موصل را به نیروهای عراقی واگذار کرد، مناطقی که هدف گرفته شدن انها از طوی نیروهای ایرانی و نیروهای وابسته به آن، اسان بود. در عوض، آمریکایی‌ها در دو پایگاه الاسد در الانبار و حریر در اربیل، متمرکز شده و سامانه‌های پاتریوت را در این مناطق مستقر کردند.
در ضمن این تحرکات آمریکا، اعلام خروج سامانه‌های پاتریوت این کشور از خاک عربستان سعودی است و با اینکه طبق اظهارات آمریکا مبنی بر اینکه ایران تهدید کمتری برای عربستان است، مي‌توان این مساله را برعکس تفسیر کرد و گفت آمریکا از ترس هدف گرفته شدن سامانه‌های خود از سوی ایران، اقدام به خارج کردن آنها از عربستان نمود. بنابراین، این اقدام، هیچ ارتباطی به وجود اختلافات بین عربستان و آمریکا نداشته و تنبیهی برای ریاض محسوب نمي‌شود، یا پاسخی به دعوت‌های ایران از ایالات متحده مبنی بر ضرورت خروج نیروهایش از منطقه نیست. اینها تفسیرهای دقیقی نبوده و تنها منعکس کننده دیدگاه محدودی به حوادث و رابطه بین آمریکا و ایران از یک سو و رابطه میان آمریکا و عربستان سعودی، از سوی دیگر است.
ثانیا:پیامدهای بحران نفتی اخیر بین تعدادی از قطبهای تولید کننده و در مقدمه انها روسیهف عربستان، ایالات متحده و ایران و تاثیرات به شدت منفی آن بر اقتصادهای ایران، روسیه و عربستان در سایه تکیه آنها بر درآمدهای نفتی. آنچه که بر چالش داخلی ایران مي‌افزاید.
ثالثا: پیامدهای بحران کرونا بر محیط بین المللی به طول کلی و بویژه بر طرف‌های بحران امریکا-ایران، به صورت مستقیم یا غیر مستقیم. ایران از دولتهایی است که دشواری زیادی را بخاطر کرونا متحمل شد. علاوه بر اینکه دو کشور هم پیمان آن، روسیه و چین نیز ضررهای بهداشتی و اقتصادی فراوانی را از کرونا متحمل شدند.
در همین شرایط، حجم مبادلات تجاری بین‌المللی کاهش یافته و تنگه هرمز محوریت خود را در رابطه با تجارت از دست داد و تمام دولتها مشغول اوضاع داخلی خود و مقابله با بیماری کرونا شدند. این در حالی است که پیش از این، ایران از تنگه هرمز به عنوان برگ برنده ای استفاده مي‌کند که برای مقابله با دولتهای خلیج فارس و مقابله با دشمنان در تحرکات دریایی از آن استفاده مي‌کرد.
رابعا: تحرکات اخیر آمریکا برای مصالحه خلیجی و حل بحرانی که به دنبال محاصره قطر در سال 2017 ایجاد شد. 

نظر شما