شناسهٔ خبر: 38333669 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

گفت‌وگوی ایسنا با ساداتیان

از ولع فیلمسازان جوان تا شرایط سخت اکران

پرستو فرهادی

سید جمال ساداتیان با تمجید از فیلمسازان جوان جشنواره فجر امسال می‌گوید: جامعه امروز ما شبیه اروپای بعد از جنگ جهانی دوم است که سینمای نئورئالیسم با استقبال مردم روبرو شد. سینمای ما هم باید بدون گفتن حرف‌های واهی، چیزی را ارائه کند که حرف جامعه باشد.

صاحب‌خبر -

این تهیه‌کننده سینما که سال قبل با فیلم «متری شیش و نیم» در جشنواره فجر حضور داشت، امسال و در دوره سی‌و هشتم این رویداد یکی از داوران بخش تجلی اراده ملی بود که بر همین مبنا تمام فیلم‌های جشنواره امسال را تماشا کرد و فیلمسازان نسل جوان را به‌روز و با آثار قابل قبول می‌داند.

او در گفت وگویی با ایسنا درباره آثاری که در جشنواره امسال دیده و پیش‌بینی‌اش از وضعیت اکران سال آینده سینما بیان کرد: نسل جوانی که این‌قدر ولع دارد وارد سینما شود، با دیدن آثارشان احساس می‌کنی چقدر این ولع درست است چون انگیزه دارند و می‌خواهند خود را نشان دهند و معلوم است سینمای جهان را خوب کالبدشکافی کرده‌اند و صفر تا صد آن را تعقیب می‌کنند. این جوان‌ها انرژی دارند، تکنیک‌ها و کارگردانی را دنبال می‌کنند و به خوبی یاد گرفته‌اند.

وی افزود: آثاری که امسال از بچه‌های جوان و فیلم‌ اولی‌ها دیدم، آثاری قابل قبول بر اساس استانداردهای سینمای ایران بود و آدم را به وجد می‌آورد که این بچه‌ها چطور گوی سبقت را از پیشکسوتان ربوده‌اند. البته شاید گاهی آثارشان آنطور که باید دیده نشود آن هم به این دلیل که قصه‌های آنها الهام گرفته از شرایط عمومی جامعه است.

ساداتیان در ادامه درباره وضعیت اکران سال بعد گفت: به نظرم نویسندگان و سینماگران و کلا هنرمندان تحت تاثیر شرایط اجتماعی پیرامون خود قرار دارند و اگر جامعه شاداب باشد یک جور تحت‌تاثیر قرار می‌گیرند و اگر هم ملتهب باشد جور دیگر.

او با اشاره به اینکه در توسعه اجتماعی، بحران‌های اقتصادی هم پیش می‌آید اظهار کرد: جامعه ما خیلی شبیه آن تعریف اجتماعی است که بعد از جنگ جهانی دوم در آلمان ایتالیا در کتاب‌ها و مقالات خوانده‌ایم. اتفاق‌های آن زمان، فیلم‌هایی که آن سالها ساخته شد را خیلی تحت تاثیر قرار داد و سینمای نئورئالیسم شکل گرفت و مردم هم خیلی از آن استقبال می‌کردند چون می‌دیدند یک فیلم مطالبات ذهنی آن‌ها را به تصویر می‌کشد و به شکلی سخنگوی مطالبات مردم شده است. برهمین اساس سینمای این دوره ما هم خیلی تحت تاثیر فضای ملتهب جامعه بوده و اینکه مثلاً در یکی دو سال گذشته چقدر آمار اختلاس‌های عجیب و غریب شنیدیم و متوجه وضعیت بحرانی سیستم اداری و اقتصادی جامعه شدیم. ما می‌بینیم افرادی که اختلاس می‌کنند به کم قانع نیستند و طیف گسترده‌ای هم در طبقات و موقعیت‌های اجتماعی و سیاسی متهم می شوند. در واقع اتهام‌ها تا این حد به جامعه کشیده شده و همه این‌ها بالاخره در ذهن نویسنده تاثیر می‌گذارد تا معضلات را به تصویر بکشد.

تهیه‌کننده فیلم‌های «چهارشنبه سوری» و «به رنگ ارغوان» درباره اینکه آیا همین فیلم‌ها با توجه به شرایط جامعه می‌توانند اتفاق خوبی را رقم بزنند؟ ادامه داد: حرف من این است که این‌ها واقعیت جامعه است. تصور کنید مثلاً آدمی که سرطان تمام بدنش را گرفته، آیا می‌شود به او گفت خوشحال باش، حتما خوب می‌شوی؟ این حرف‌ها شرایط کاذب درست می‌کند بنابراین باید براساس التهابات، نسخه واقعی پیچید. در شرایطی که مردم اختلاس‌های دو، سه و پنج هزار میلیاردی می‌شنوند و خودشان گرفتاری‌های روزمره دارند چطور می‌توان در این شرایط از امید برایشان صحبت کرد؟ پس معتقدم باید چیزی را ارائه کرد که ملموس و قابل اجرا باشد نه اینکه حرف‌های دلخوش کننده و واهی بزنیم چون مردم متوجه می‌شوند که آنچه ما توصیه می‌کنیم واقعی است یا کاذب. در این بین هنرمند هم باید حرفش را به گونه‌ای بیان کند که مردم گوش کنند و اگر غیر از این باشد نمی‌شنوند.

ساداتیان گفت: همین الان مسئولان کشور  وقتی صحبت می‌کنند، صفر تا صد حرف‌هایشان مبنی بر این است که باید کمربندهایمان را سفت کنیم چون سال آینده، سال سختی خواهد بود. با توجه به آمار و ارقام هم نمیتوانیم بگوییم سال آینده قرار است بهتر شود یا نه، چون زمانی که نفت می‌فروختیم و دولت درآمد داشت، وضعیت کشور آنطور بود حال الان که می‌گویند تمام این درآمدها قطع شده و باید دولت از طریق گرفتن مالیات امور را بگذراند، آن هم در شرایطی که گردش مالی چندانی در کشور وجود ندارد.

این تهیه‌کننده بعد از مطرح کردن اعتقادش درباره‌ی شرایط جامعه ادامه داد: با توجه به این مباحثی که مطرح کردم و در پاسخ به اینکه فیلم‌های جشنواره امسال چه شرایطی را برای اکران به همراه خواهند داشت، باید بگویم وضعیت کمی نگران کننده است، مگر اینکه فیلم‌هایی که در حال ساخت هستند، از جشنواره جا مانده‌اند یا در حوزه طنز هستند و بیشتر اوقات فراغت مردم را می‌توانند پر کنند و لبخندی به لب نشاند سبب شوند کمی فضا تلطیف شود و در جذب مخاطب موفق‌تر عمل کنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با وجود همین فیلم‌های بعضا تلخ امسال، به نظرم اگر چیدمان درستی در اکران باشد تا چند فیلم خوب جشنواره با هم روی پرده نروند و یکدیگر را خنثی نکنند، شرایط اکران را می‌توانند بهبود بخشند بویژه آنکه تجربه بد ماه‌های محرم و صفر امسال نشان داد فیلم‌هایی را که می‌توانستند در این مدت اکران شوند، باید در طول سال توزیع کنیم.

انتهای پیام

نظر شما