شناسهٔ خبر: 38307951 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی | لینک خبر

برای نخستین بار در شیراز انجام شد:

عمل جراحی حذف جنین آکاردیاک در دوقلوهای همسان با استفاده از میکروویو

صاحب‌خبر -

در طی چند دهه گذشته میزان بروز حاملگی های چند قلویی به دلیل افزایش سن باروری و استفاده از روش های کمک باروری افزایش یافته و لازم است بدانیم میزان ناهنجاری در دوقلوهای همسان، دو تا سه برابر بیشتر از حاملگی های تک قلویی است.

 به گزارش وبدا، رییس بخش پریناتولوژی دانشگاه با اعلام این مطلب، افزود: در بسیاری موارد، برای نجات قل سالم به دنبال مرگ خود به خودی قل عارضه دار و کاهش عوارض چند قلویی، مداخله جنینی حین بارداری ضروری است.

دکتر حمیرا وفایی، حاملگی با یک قل آکاردیاک را یک عارضه نادر در دوقلویی همسان عنوان کرد که در یک درصد موارد امکان وقوع آن وجود دارد و در این زمینه توضیح داد: در این بارداری توده آکاردیاک توسط قل نرمال به عنوان جنین پمپ کننده، خون‌رسانی می شود که آناستوموزهای شریان به شریان در محل اتصال بند ناف مشترک عامل ایجاد آن است و در نهایت به دلیل نارسایی قلبی پیش رونده در جنین پمپ کننده، مرگ جنین در ۳۰ درصد موارد اتفاق می افتد.

وی میزان بقای جنین سالم بعد از روش های درمان با لیزر را ۸۰ درصد اعلام کرد و افزود: تاکنون روش های مختلفی مثل کواگولاسیون بند ناف با فتوسکوپ، رادیوفرکانس (RF)  یا لیزر برای از بین بردن توده آکاردیاک به کار برده شده است. در بعضی کشورها حذف توده آکاردیاک توسط میکروویو با موفقیت صورت گرفته است که نسبت به لیزر RF با کاهش عوارض بعد از عمل و کوتاه تر شدن چشمگیر زمان عمل همراه بوده است، اما تاکنون مستنداتی مبنی بر مداخله برای حذف جنین آکاردیاک به وسیله میکروویو در ایران گزارش نشده است.

دکتر وفایی با توضیح چگونگی انجام این عمل جراحی برای یک مادر ۲۶ ساله با شکم دوم بارداری دوقلویی همسان، گفت: در این بارداری یک قل آکاردیاک و یک جنین سالم بود که به دلیل بزرگی واضح توده آکاردیاک که توسط جنین سالم خون‌رسانی می شد، شرایط عمل جراحی حذف جنین را پیدا کرد. بعد از مشاوره کامل با مادر باردار و همسرش، جریان خون شریان نافی قل آکاردیاک توسط دستگاه لیزر میکروویو به مدت سه دقیقه قطع شد که بررسی های بعد از پروسیجر نشان دهنده قطع کامل خونرسانی در قل آکاردیاک و حفظ حیات در جنین سالم بود.

این فلوشیپ طب مادر و جنین گفت: این مداخله که در زمینه پیشگیری از عوارض در دوقلوهای همسان از اهمیت بالایی برخوردار است، برای نخستین بار در کشور، با تلاش پزشکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در اتاق عمل بیمارستان مرکزی شیراز انجام شد.

اعضای تیم این جراحی، دکتر حمیرا وفایی، دکتر نسرین اسدی، دکتر سامان نیک اقبالیان، دکتر شهره روزمه، دکتر مریم کسرائیان، دکتر حمیدرضا فروتن، دکتر اعظم فرجی و دکتر میترا مهربان، بودند.

نظر شما