شناسهٔ خبر: 37793695 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

پرونده «آی. ام. اس» در انتظار رای دادگاه تجدیدنظر در انگلیس

صاحب‌خبر -

  به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از لندن؛ رسیدگی به پرونده بخشی از بدهی انگلیس بابت فروش تانک‌های چیفتن و زره پوش‌های تحویل نشده به ایران از ۴۸ سال پیش، پس از دو روز پرسش قضات و پاسخ وکلای دو طرف این پرونده، ساعتی پیش در لندن پایان یافت و انتظار می‌رود رای دادگاه در این خصوص، دو تا پنج هفته دیگر اعلام شود.
در دادگاه تجدیدنظر که نشست آن از دیروز آغاز شده بود، سه قاضی با استماع استدلال وکلای حقوقی دو طرف، پرسش‌های خود را نیز مطرح کردند. این دادگاه درخصوص مناقشه ایران و انگلیس بر سر ۲۳ میلیون پوند به عنوان بخشی از سود بدهی انگلیس به ایران طی سال‌های تحریم اتحادیه اروپا و مربوط به قرارداد خرید تانک‌های چیفتن، خودرو‌های زره پوش و برخی دیگر از اقلام نظامی برگزار شد.
دادگاه تجدیدنظر در پی دادخواست سال ۲۰۱۲ ایران و بر مبنای حکم دادگاهی در هلند و در سال ۲۰۰۱ تشکیل شد. دادگاه هلند، رای به پرداخت بدهی انگلیس به ایران را صادر کرده بود که بر اساس آن، اصل بدهی بر اساس اسناد موجود حدود چهارصد میلیون پوند است.
انگلیسی‌ها که به گفته برخی مقامات کشورمان تاکنون با شیوه‌ها و بهانه‌های مختلف از پرداخت بدهی خود به ایران شانه خالی کرده اند، آن‌ها مدعی اند ایران از سال ۲۰۰۸ مورد تحریم اتحادیه اروپاست بنابراین تلاش می‌کنند دست کم با گرفتن حکمی قضایی، خود را از پرداخت بخشی از بدهی به ایران معاف کنند. این در حالی است که به گفته برخی کارشناسان اقتصادی، انگلیس با استفاده از پول‌های ایران نسبت به مبلغ قرارداد، سود کرده است.
قرار است پس از این مرحله و در ماه مارس (دو ماه دیگر) رقم دقیق بدهی انگلیس به ایران درباره پرونده‌ ای ام اس با توجه به گذشت زمان را کارشناسان خبره، محاسبه و دادگاهی دیگر، آن را اعلام کند. قرارداد خرید تانک‌های چیفتن را شاپور ریپورتر چهره سیاسی مرموز رژیم شاه در سال ۱۳۵۰ هجری شمسی ترتیب داده و شاه معدوم را ترغیب کرده بود به جای خرید تانک‌های آلمانی از انگلیس تانک چیفتن خریداری کند.
روزنامه گاردین، شاپور ریپورتر را عامل سازمان جاسوسی انگلیس معرفی می‌کند و می‌نویسد او با انعقاد این قرارداد، توانست به اقتصاد دچار رکود ان زمان انگلیس جانی تازه بخشد. شاپور ریپورتر در سال ۱۹۷۳ میلادی به پاس کمک به منافع انگلیس در ایران از ملکه انگلیس مقام شوالیه را که عالی‌ترین مقام در این کشور است دریافت کرد.

نظر شما