سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در برنامه یک تلویزیونی گفت: یکی از ویژگیهای فضای سایبری بی مرز بودن آن است. وقتی در این زمینه صحبت میکنیم یعنی جغرافیا دیگر معنا ندارد و شما میتوانید از همه دادهها و محتواها استفاده کنید. اما پس از گسترش خدمات اینترنت و توسعه بحث سخت افزار، نرمافزار، کارکردها، سرویس و خدمترسانی، کم کم موضوع تسلط، اشراف، مدیریت، کنترل و اثرگذاری برمخاطب تبدیل به یک موضوع اصلی و جدی در اینترنت شد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه اینترنت نخستین بار در کشور آمریکا توسط ارتش این کشور شکل گرفت و استفاده شد گفت: بنابراین زیرساختهای این شبکه نیز در ایالات متحده قرار دارد و از همین رو تمام اطلاعات ملی کشورها، تبدیل به دادههای سایبری شده و نهایتا در کشور آمریکا تهنشین می شود که این خود یک دارایی و سرمایه برای ایالات متحده محسوب میشود.
تسلط بر فضای سایبر موجب تسلط بر جهان خواهد شد
جلالی با بیان اینکه آمریکاییها به این نتیجه رسیدند که میتوانند از این فضا برای اثرگذاری و کنترل استفاده کنند گفت: آمریکاییها در اسناد ملی خود بر این موضوع تاکید دارند که تسلط بر فضای سایبر موجب تسلط بر جهان خواهد شد و حتی وقتی اروپایی ها خواستند اینترنت را تحت مقررات یک سازمان بین المللی در بیاورند با مقاومت امریکاییها روبرو شدند.
وی خاطرنشان کرد: اما کم کم کشورهای جهان متوجه شدند که اطلاعات آنها که در واقع مهم ترین دارایی های آنهاست به جایی می رود که هیچ مدیریت و کنترلی در مورد آن ندارد. این موضوع زمانی مشخص شد که آمریکاییها آرام آرام به ویژه در زمان آقای ترامپ مواضع خود را به صورت شفاف بیان کردند. این سبب شد که حتی اروپایی ها به عنوان اولین کشورها از این موضوع احساس خطر کردند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با بیان اینکه نقطه اوج موضع گیری اروپاییها در مورد تسلط آمریکاییها بر فضای مجازی در سخنرانی مکرون در یک کنفرانس امنیتی بیان شد تصریح کرد: رئیس جمهور فرانسه اعلام کرد ما دو نوع اینترنت داریم یکی مدل کالیفرنیایی و دیگری مدل چینی. چین توانسته است در دنیای بدون مرز سایبری، مرزی تعریف کند و نیازهای سایبری مردم کشورش را در این فضا به طوری تامین کند که منافعش در معرض تهدید نباشد.
سرنوشت شبکههای اجتماعی خارج پایه در شبکه ملی اطلاعات
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در مورد سرنوشت شبکه های اجتماعی خارج پایه در شبکه ملی اطلاعات نیز توضیح داد: شبکههای اجتماعی تنها وظیفه تبادل اطلاعات را برعهده ندارند بلکه اکنون به بستری برای ایجاد شغل و سیستم دریافت و پرداخت تبدیل شدهاند و در واقع بخشی از حاکمیت ملی در این فضا شکل گرفته است.
جلالی افزود: بنابراین در چنین فضایی حفاظت از دادهها بسیار حائز اهمیت است. این در حالی است که شبکههای اجتماعی خارج پایه نه نمایندهای در کشور دارند و نه به ما تعهدی سپردهاند که از قوانین کشور ما تبعیت کنند. در واقع هیچ وظیفه پاسخگویی ندارند و تحت حاکمیت کشور ما نیستند از این رو اگر داراییهای مردم ما در این شبکهها مورد دستبرد قرار بگیرد یا هتک حیثیتی انجام شود، امکان پاسخگویی و پیگیری وجود ندارد. اما در کشورهایی اروپایی تمرکز بر رگولاتوری است یعنی حاکمیت قوانین و مقررات.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در مورد نحوه کنترل شبکه های اجتماعی خارج پایه نیز توضیح داد: روشهای متفاوتی برای کنترل وجود دارد یکی اینکه آن شبکه اجتماعی مقررات شما را بپذیرد و قوانین به صورت مقررات تخصصی به آن ارائه شود. طبیعی است که در این صورت سیستمهای رگولاتوری و تنظیم مقررات ما میتوانند آنها را کنترل کنند و اگر این بستر فراهم شود نیازی به بستن این شبکه ها نیست.
جلالی با بیان اینکه این رویکردی است که اروپاییها نیز بهشدت روی آن تاکید دارند گفت: رگولاتوری آنقدر برای آنها مهم است که از آن به عنوان انقلاب رگولاتوری نام میبرند. یعنی با مقررات، ضوابط و چارچوب، شبکه را کنترل کردن. برای مثال می بینیم که شبکه اینستاگرام در چارچوب مقررات اربابانش عکس سردار قاسم سلیمانی را حذف میکند.
ایجاد شبکه اجتماعی ملی باید به وظایف شرکت ارتباطات زیرساخت اضافه شود
سردار جلالی با بیان اینکه در این میان نکتهای که وجود دارد این است که کشورهایی که از شبکه ملی اطلاعات برخوردارند به سمت شبکه ملی اجتماعی نیز حرکت کردهاند، متذکر شد: ما در کشورمان شرکتی به نام زیرساخت داریم که زیرمجموعه وزارت ارتباطات است که دو خدمت اساسی و زیربنایی ارائه می دهد یکی تلفن باسیم و دیگری سیم کارت بدون سیم یعنی تلفن همراه.
وی گفت: در این میان جای یک خدمت دیگر یعنی ایجاد یک شبکه اجتماعی ملی خالی است که جزو ماموریتهایی است که امروز باید به وظایف این شرکت اضافه شود. مشابه این اقدام در کشور چین انجام شده است که پیام رسان ملی وی چت است که صد در صد بومی و براساس زیرساختهای چینی بوده و در آن نزدیک به ۸۰۰ نوع خدمت ارائه می شود.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از موانع موجود این است که برخی افراد، از فضای موجود سود اقتصادی میبرند. در واقع ورود پهنای باند خارجی میتواند درآمدزا باشد،تاکید کرد: معمولا مقررات به گونهای تنظیم میشود که ارائه کنندگان سرویس اینترنتی، به نفعشان است که اینترنتشان را از خارج کشور تامین کنند تا اینکه اینترنت به صورت داخلی تامین کنند چون ارزان تر تمام میشود.
نیازمند مدلی از اعمال حاکمیت در فضای سایبری هستیم
وی با اشاره به مفهوم حاکمیت سایبری گفت: در حال حاضر تمام اسناد جهانی نشان میدهد که فضای سایبر تمام معماری فضای حاکمیتی جهان را تغییر خواهد داد و روی همه مدلهای حکومتی دنیا از جمله ما اثر خواهد گذاشت. این تغییرات از سبک زندگی تا انواع کسب و کار را تحت تاثیر قرار میدهد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل خاطرنشان کرد: تعبیری نیز مقام معظم رهبری در این مورد داشتند که «معماری جهان، براساس فضای سایبری در حال تغییر است.» حال اگر ما در کشورمان دنبال یک اعمال حاکمیت هستیم، حاکمیت ملی ما در فضای سایبر، مولفههای متفاوتی همچون حاکمیت قضایی، سیاسی، فرهنگی، امنیتی و حقوقی دارد.
جلالی با تاکید بر اینکه وقتی ما فضای سایبر را ولنگار رها کنیم در واقع حاکمیت ملی ما نقض میشود که بدنبال آن اصل امنیت برای کشور به هم می خورد تصریح کرد: از همین رو ما نیازمند مدلی از اعمال حاکمیت در فضای سایبری هستیم که مطابق بر منطق و اصول حاکمیتی ما باشد.
وی با اشاره به اغتشاشات اخیر و قطعی اینترنت گفت: ما معتقدیم اگر فضای مجازی درست مدیریت و براساس رگولاتوری اداره شود نیاز به قطعی سراسری اینترنت به شیوهای که شاهد آن بودیم وجود ندارد.
شبکه ملی اطلاعات بدون اینترنت خارجی محک واقعی میخورد
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ادامه داد: اتفاقات اخیر، چند موضوع را در مورد شبکه ملی اطلاعات اثبات کرد. یکی اینکه ضرورت شبکه ملی اطلاعات به شدت احساس شد. این شبکه ملی باید بدون وابستگی به شبکه اینترنت خارجی خود را محک بزند نه اینکه به آن اتکا داشته باشد.
جلالی با بیان اینکه یکی از اصلی ترین اهداف ما در پدافند غیرعامل تضمین ادامه کارکردهای ضروری کشور در هر شرایطی است گفت: حال این خدمات میتواند از حوزه ارتباطات تا برق و آب و گاز را شامل شود. در حوادث اخیر نیز مشخص شده است که ما در زمینه ارتباطات، نیاز جدی به ادامه فعالیت شبکه سایبری داریم و هر خدمتی که مبتنی بر شبکه است را نیاز داریم.
نقش«ویز» در راهبندانهای اخیر تهران
جلالی با بیان اینکه در این میان، نرم افزارهای اسرائیلی مانند ویز نیز ایفای نقش میکنند،گفت: برای مثال این نرم افزار در روز غائله اخیر در تهران، همه جمعیت را به سمت اتوبان ها هدایت میکرد تا راهبندان ایجاد شود. در حالیکه در حالت طبیعی کاملا برعکس است و باید مردم را از جای پرترافیک به جای خلوت هدایت میکرد اما در اینجا رانندگان را به سمت ترافیک و شلوغیها هدایت میکرد و در ما در تهران شاهد بودیم که به تعبیری مردم هدایت شدند، سر و ته اتوبانها را با چند نفر از اشرار بستند، مردم را در قالب یک اتوبان بزرگ در زیر برف به گروگان گرفتند و هرکس که به این کار اعتراض میکرد با او برخورد می کردند.
وی اضافه کرد: شاید اگر این حادثه اتفاق نمی افتاد هرچه قدر در مورد خطرات ویز اسرائیلی صحبت میکردیم اهمیتی به آن داده نمیشد ولی این رخداد، بخوبی خطرات را نشان داد. در این جا اگر شبکه اجتماعی ملی با شبکه ملی اطلاعات داشته باشیم میتوانیم از نفوذ جلوگیری کنیم و جلوی اقدامات مخل امنیت را بگیریم.
۲۳۲۱۷۲۱۵
نظر شما